VTS 19.05.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Elfir, moje botaniczne tulipany bardzo się rozrosły, czy należy je więc w czercu - lipcu wykopać i oddzielić cebulki przybyszowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam czy mogłabym prosić o poradę co najlepiej posadzić na "choinkę" w ogrodzie? Jodła koreańska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Może jakieś płożące róże? Wystawa : południowo -zachodnio, gleba lekko gliniasta rozluźniona piaskiem. Przy lilaku na pniu wyrosła z korzenia osobna gałązka, wysoka na ok.50cm. Czy dałoby się z niej pozyskać materiał na osobny krzew? Można róże, ale można okrywowe byliny np. żagwin, smagliczka, floks szydlasty Nie wiem na czym były szczepione lilaki. Nowy krzew może być inny, nie z odmiany Palibin. Jak umiesz ukorzenić, możesz próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Elfir, moje botaniczne tulipany bardzo się rozrosły, czy należy je więc w czercu - lipcu wykopać i oddzielić cebulki przybyszowe? Jak chcesz. Nie jest to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKM1 22.05.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 [ATTACH=CONFIG]318001[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318002[/ATTACH]Dziękuję za odpowiedź Chciałabym powrócić do mojej rabaty frontowej na którą koncepcja się zmieniła Mogłabyś mi doradzić jak ładnie skomponować tę część Zostało mi już tylko to Magnolia poszła na rabatę z azaliami i rododendronami. Dostałam 5 szt bukszpanów, 4 czerwone i 4 żółte berberysy, klon palmowy i chciałabym wkomponować w to wszystko choinkę Próbowałam sobie poukładać to jakoś na rabacie ale nie podoba mi się żadna z konfiguracji Czy uda się to jakoś ładnie skomponować czy muszę zmienić rośliny? Ostatnia moja koncepcja jest taka żeby czerwone berberysy posadzić od ogrodzenia Przed nimi jodłę koreańską, przy studzienkach żółte berberysy, klona jakoś od strony drzwi wejściowych i z bukszpanów porobić kulki i posadzić je jako najniższe piętro (czy 5 nie będzie za mało?) Czy coś jeszcze powinnam dosadzić? Może coś kwitnącego czy będzie jak "u cyganki w tobołku"?Za chwilę spróbuję wrzucić moje odręczne rysunki - poradź proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKM1 22.05.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 [ATTACH=CONFIG]318001[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318002[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKM1 22.05.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKM1 22.05.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKM1 22.05.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Przepraszam za ilość wiadomości ale mam problem z rozmiarem zdjęć Próbowałam sobie to jakoś poustawiać na rabacie ale mi nie pasuje W poprzednim poście zdjęcie z gardenpuzzle które poglądowo nieudolnie wykonałam Dziękuję z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 23.05.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) Planujemy rozpocząć w tym roku budowę (lipiec). Dostałam w prezencie następujące rośliny: miłorząb, jodła koreańska, ambrowiec i grujecznik i winobluszcz pięcioklapkowy. Są to pnącze i drzewka od 50 do powiedzmy 1,2 wysokości (miłorząb). Teraz stoją w doniczkach w ogrodzie w moim rodzinnym domu. Planuję je posadzić na naszej działce, ale są dwa problemy: domu jeszcze nie ma (a co za tm idzie nie wiadomo dokładnie jak będzie biegła linia rabat w ogrodzie) oraz działka nie jest ogrodzona (ryzyko podjadania roślin przez zające,sarny). Co robić w takiej sytuacji? Trzymać drzewka w doniczkach do następnego roku czy posadzić w ogrodzie rodziców, a potem przesadzić do mojego ogrodu? Co radzisz Elfir? Edytowane 23 Maja 2015 przez letniowoc dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 letniowoc - miłorząb, grujecznik, ambrowiec - to są duże drzewa. W dodatku taki ambrowiec wymaga gleby nie przesychającej, więc przyadłoby się pamiętać o jego podlewaniu. Z grujecznika da się zrobić w razie potrzeby żywopłot. Jak nie masz pomysłu, gdzie posadzić możesz przesadzić do większych donic i zadołować w ogrodzie na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) KKM - określenie czerwony i żółty berberys niewiele pomoże. Są czerwone berberysy, które dorastają do 3 m, a są miniaturki które rosną do 0,5 m. Żółte berberysy najlepiej dają sobie rade w półcieniu, gdyż ostre słońce może je przypalać. Jesteś pewna, że klon przeżyje? Osobiście nie przepadam za berberysami jako głównymi elementami kompozycji. Stosuję je raczej w naturalistycznych ogrodach bez nawadniania. A ta rabata z racji klona i jodły będzie musiała być regularnie nawadniania.Na dodatek na tej rabacie znajda się dwa wyróżniające kształtem gatunki - jodła i klon. Powinny mieć bardziej spokojne tło. Np. dywan z irgi Dammera zasłaniający studzienki. Pod klonem funkie i żurawki (ale niekoniecznie o krzykliwych kolorach).Do tego jako tło i wypełniacz jakieś miskanty, rozplenice. http://images69.fotosik.pl/912/311475327522b748gen.jpg Edytowane 23 Maja 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKM1 24.05.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Bardzo serdecznie Ci dziękuję Klon przeżył już dwie zimy wkopany w doniczce ale mam nadzieję że na rabacie też będzie miał się dobrze Dziękuję Jak rabata będzie gotowa zamieszczę zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izolda69 24.05.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) witam się u Ciebie Elfir mam prośbę, może Ty coś poradzisz coś mi gryzie rukolę, nie potrafię określić co, myślę, że to jakiś robaczek czym go potraktować ? boję się trochę tych chemicznych środków, może masz pomysł na coś naturalnego i zarazem skutecznego pozdrawiam Iza Edytowane 24 Maja 2015 przez Izolda69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.05.2015 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 witam się u Ciebie Elfir mam prośbę, może Ty coś poradzisz coś mi gryzie rukolę, nie potrafię określić co, myślę, że to jakiś robaczek czym go potraktować ? [ATTACH=CONFIG]318391[/ATTACH] boję się trochę tych chemicznych środków, może masz pomysł na coś naturalnego i zarazem skutecznego pozdrawiam Iza Być może to pchełki ziemne. Niszczę sporo różnych warzyw, nie tylko rukolę. Poczytaj http://niepodlewam.pl/tag/rukola-szkodniki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.05.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 skuteczne są ptaki Niestety nie jestem w stanie stwierdzić co to może być. Być może pchełki (takie małe chrząszcze)? Spróbuj kupić żółtą opaskę lepną - trochę ich wyłapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.05.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Witam chciałam zapytać odn. formowania szmaragdów - znalazłam taki cyt. "Jeżeli decydujemy się na żywopłot formowany, nowe przyrosty skracamy na przełomie marca/kwietnia. Zabieg powtarzamy w okresie letnim na przełomie lipca/sierpnia. "- jeżeli nie cięłam w kwietniu to mogę ciąć w lipcu, czy czekać do następnej wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.05.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 możesz ciąć też teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 26.05.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 a mogłabyś określić jak dużo można ściąć , czy tylko nowe przyrosty czy mogę znacznie niżej - chciałabym je jakoś wyrównać a to trochę więcej ścinania , żeby tylko nie przestały po moim cięciu całkiem rosnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.05.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 stare przyrosty - max 30 % wielkości samej rośliny. Nowe, niezdrewniałe dowolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts