chelll 30.05.2015 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Proszę o odpowiedź, co dolega mojej hortensji. W każdym krzewie odbarwiło sie po kilka liści. Bać się czy machnąc ręką? Poza tym [roszę o wskazówki, jaka rosliną okrywową obsadzić teren pomiedzy różami, za którymi jest rząd kosodrzewiny? Myśle o dąbrówce, ale nie wiem, czy będzie rosła, miejsce mocno nasłonecznione i nie nalezy do wilgotnych. (drugie zdjęcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.05.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Witam chciałam tylko doradzić że moja znajoma , która ma dużo trawnika nawozi go saletrą amonową - ponoć tanio wychodzi , ale pewności nie mam , może Elfir wypowie się na temat tej saletry, wiem że kupuje ją tam gdzie zaopatrują się rolnicy ( nie w markecie ) , chociaż sama rolnikiem nie jest Sama saletra amonowa to prawie czysty azot. Czasem przyda się sypnąć także mikroelementy i P oraz K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.05.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Proszę o odpowiedź, co dolega mojej hortensji. W każdym krzewie odbarwiło sie po kilka liści. Bać się czy machnąc ręką? Poza tym [roszę o wskazówki, jaka rosliną okrywową obsadzić teren pomiedzy różami, za którymi jest rząd kosodrzewiny? Myśle o dąbrówce, ale nie wiem, czy będzie rosła, miejsce mocno nasłonecznione i nie nalezy do wilgotnych. (drugie zdjęcie) Mogą być przędziorki. Może być jakiś wirus (?) i wówczas lepiej uciąć gałązkę zdezynfekowanym sekatorem. Ale też może być jakiś niedobór. Były nawożone? Róże - jeśli to okrywowe to raczej niczym nie zadarniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chelll 30.05.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Dziękuję za odpowiedź. Hortensje były nawożone dwukrotnie specjalnym do tego gatunku roslin nawozem. Kurde, wytnę, a co mi tam...Róże The Fairy. ale łyso pomiędzy nimi, szczególnie wczesną wiosną, gdy ciachnięte.POzdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 30.05.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 [quote=chelll;6873793 Róże The Fairy. ale łyso pomiędzy nimi, szczególnie wczesną wiosną, gdy ciachnięte. POzdrawiam, po trzech latach, jesli nie bedziesz ich "ciachać": baaardzo radykalnie, nie bedzie miejsca na zadarniacze:rolleyes: u mnie sa szafirki miedzy the fairy. Starczy, potem gaszcz nie do przebycia. Gdy rozkwitnie - pokażę, bo w innym "wewątku" też sie dopominają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Róże The Fairy. ale łyso pomiędzy nimi, szczególnie wczesną wiosną, gdy ciachnięte. , Ale ich się nie ciacha na wiosnę. Przecież to okrywowe, mają tworzyć dywan. Tylko raz, po posadzeniu, by się dobrze krzewiły a potem to tylko ewentualnie cięcie sanitarne i korygujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 31.05.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Ale ich się nie ciacha na wiosnę. Przecież to okrywowe, mają tworzyć dywan. Tylko raz, po posadzeniu, by się dobrze krzewiły a potem to tylko ewentualnie cięcie sanitarne i korygujące. no własnie u mnie stworzyły dywan, obcinałam tylko "pokwiatkowe" gałązki - ale w jakimś ogrodniczym programie, było właśnie cięcie tych róż.... bo u mnie rosną także w górę. Tak ma być, czy następnej wiosny może jednak przystrzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chelll 31.05.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) Nie ciacha?! Na wiosnę ścięłam wszysko na 10 cm nad ziemię. Ło matko, dobrze, ze ja ludzi o wszystko pytam, bo przecież dotąd cięłam je jak wszyskie róże Okey, zatem przycinać będe te, które są w ciasnych rabatkacvh, a pozostałe tylko kosmetyka . Dziękuję za wskazówki! Edytowane 31 Maja 2015 przez chelll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Róże, w zależności od grupy, do której należą (parkowe, okrywowe, wielkokwiatowa itd.) inaczej się tnie. Ave - młode, silne pędy rosną ku górze, ale jak będą za długie, to są same położą.Kwiatów też nie trzeba usuwać u odmian tzw. samoczyszczących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Istana 03.06.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 To mój pierwszy post na forum ogrodniczym, więc witam się ze wszystkimi. Jestem typowym ogrodniczym amatorem stąd moje pytanka do bardziej doświadczonych. Wczesną wiosną zaczęliśmy ogarniać podwórko po budowie domu. Teren mamy bardzo nierówny, po ułożeniu kostki brukowej wyszła nam znaczna różnica poziomów pomiędzy projektowanym trawnikiem a wspomnianą kostką. I tu zrodziło się pytanie co posadzić w to miejsce by zniwelować różnicę? myślałam o jakimś średniej wysokości żywopłocie, ale raczej nie ciętym. Mam w zamysłach różę pomarszczoną, berberys Thunberga, ligustr lub pięciornik krzewiasty. Niestety nie wiem na co się zdecydować. Może podpowiecie? jakieś inne pomysły? a tak to wygląda na dzień dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.06.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 A po co chcesz to równać? Będzie nudno. Wykorzystaj jak masz górki i pagórki. Zrób wyniesione rabaty. ogród będzie ciekawszy i prezentacja roślin da więcej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Może podpowiecie? jakieś inne pomysły? Lawenda urozmaicona lilakiem Meyera "Palibin" szczepionym na pniu lub szczepionymi na pniu karłowymi iglakami. Róże okrywowe + kule bukszpanów lub żywotniki Danica Tawuła japońska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 03.06.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) Witaj Elfir Mam pytanie o Tuje i Cyprysika Pendula Kupiłem i posadziłem Tuje kopana posadzilem 3 tyg temu podlewam dosc obficie co 2 dni ale zaczely martwic mnie brozowienie igiel w jednym miejscu. Czy to jakas choroba czy moze pies (nie mam psa ale brak bramy u mnie) http://images67.fotosik.pl/942/3fe0add4c96a8575m.jpghttp://images66.fotosik.pl/942/494812a02f4ef951m.jpg Jesli chodzi o Cyprysika nutkajski Pendula to rowniez kupilem go 3 tyg temu (kupiony w doniczce). Wygladal dosc marnie posadzilem go podlewam ma wilgotna ziemie. Dalem rowniez nawoz Substral Osmocote do Iglaków. Jak widac na zdjęciu igly zółkna i odpadaja bez wysilku mozna oderwac. czy to wina nawozu czy moze za duzo wody. da sie odratowac? http://images70.fotosik.pl/941/32745d3bf7c7a43cm.jpghttp://images66.fotosik.pl/942/3df5dc46684fac2em.jpghttp://images69.fotosik.pl/940/70f5a08caf3d7425m.jpghttp://images70.fotosik.pl/941/b10f86ab90cf32d8m.jpg Edytowane 3 Czerwca 2015 przez leniin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 u żywotnika wytnij i opryskaj czymś na szara pleśń. Cyprysik - jeśli był przesuszony to odchoruje to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.06.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Witam! Czy ktoś by mógł ktoś coś więcej o tej roślince? Z góry dziękuję. Pozdrawiam AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.06.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Rhododendron, bardziej po polsku różanecznik Co chcesz wiedzieć ? Wszystko o rododendronach znajdziesz: u czołowego polskiego hodowcy http://www.cieplucha.com.pl/pl/uprawa i na stronie Związku Szkółkarzy Polskich http://www.zszp.pl/?id=203<r=&adv=0&rodd=&grp=1&sco=Rhododendron&lang=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.06.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Nazwa mi wystarczy. Dzięki. Ja to tylko żyto od ziemniaków odróżniam a reszta to na zasadzie ładny albo i nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.06.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 To nie takie proste. Naprawdę poczytaj zanim kupisz i posadzisz. Rododendrony uwielbiają kwaśną ziemię jak wszystkie wrzosowate. Jeśli chcesz mieć z nich pożytek, to musisz zapewnić im dobre warunki. mają też płytki system korzeniowy, więc trzeba dbać o dostarcznie im wody. To tylko dwie informacje na początek. NIE DA SIĘ MIEĆ ŁADNYCH ROŚLIN W OGRODZIE JEŚLI SIE JE WYBIERA NA ZASADZIE, BO ŁADNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.06.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Elfir pomóż proszę znależć mi stronki z roślinami w donicach, które umieszczone są na starych maszynach rolniczych np. wózkach lub siewnikach . Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.06.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Jeszcze chciałam zapytać jak pod drzewami "zasadzić " mech? Mam taką przestrzeń pod drzewami ( iglaki ) , gdzie chciałabym powiesić hamak , żle się tam chodzi ze względu właśnie na igliwie , trawa tam nie urośnie dlatego wymyśliłam mech - czy to jest wykonalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts