pestka56 16.07.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Zawsze możesz posadzić omszoną. Jest wieloletnia, przycięta po kwitnieniu powtarza, bez problemowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 16.07.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Pomóżcie - mam dwie pilne sprawy: 1) poszukuję roślinki, która musi spełnić wymagania:- jest w miarę niedroga - nadaje się na żywopłot- szybko rośnie- osiąga wysokość około 5-6 metrów- najchęniej - zimozielona Generalnie chcę się odsłonić od sąsiada, który ma okna w złym miejscu. Myślałam o tujach, ale nie wiem, który gatunek urośnie mi do takiej wysokości. Z jednej strony działki mam szmaragdy i jakoś mają problem z osiągnięciem wysokości wyższej niż 2,5 metra. A tu potrzebuję coś co ma 5-6 metrów. No i ile czasu taka roślinka potrzebuje na osiągnięcie tej wysokości? 2) jak przesadzić około 10-letnie cisy? Podobno mają w miarę zwartą bryłę korzeniową, ale te moje rosną obok magnolii. Tak orientacyjnie, ile powinnam obkopać, żeby łatwo wyjąć cisa? Jest ich ze cztery lub pięć, rosną dość ciasno obok siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 1. Świerk serbski lub pospolity ŻywotnikSmaragd rośnie bez problemu do 5 m. Tylko trzeba mu dać czas - ok 15-20 lat, jak się sadzi małe sadzonki. Tempo wzrostu jest tez uzależnione od nawozów i dostępu do wody. Ludziom zwykle nie są potrzebne tak wysokie żywopłoty i dlatego strzygą na 2 - 2,5 mGelderland - rośnie chyba najszybciej z zywotników 2. nikt nie da ci odpowiedzi przez internet, bo zasięg korzeni jest uzależniony od warunków glebowych. Trzeba zacząć ostrożnie rozgarniać glebę i sprawdzić naocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 20.07.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Proszę Was o pomoc... W ogrodzie mam niewiele roślin, jestem w tych kwestiach zielona, za ogród chcę się*zabrać dopiero w przyszłym roku, ale dostałam kilka roślin w spadku, i rok po wsadzeniu do ziemi nie mają*się najlepiej, wszystkim coś*dokucza... 1) Świerk srebrny zbrązowiał cały, w kwietniu. Teraz ma trochę odrostów. 2) Liście catalpy są*powywijane do góry. 3) świerk biały (?) (nie jestem pewna nazwy) zbrązowiał 4) Na śliwie wiśniowej jest*dużo brązowych plamek. Dodam, że zidentyfikowałam w ogrodzie nornice, prawie pod każdym drzewkiem, także pod żywotnikami, pełno ich norek. Nasypałam ziarna i zawiesiłam puszki na drucianych prętach wbitych w ziemię (ponoć*hałas je odstrasza). Ale czy to one mogą być przyczyną tej biedy?* Czym mogę pomóc roślinkom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 21.07.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 WitamChciałbym prosić pomoc w wyborze drzewka, liściastego, ozdobnego, o koronie średnicy do 5-6m, stanowisko słoneczne.Myślałem o katalpie, miłorząb czy to dobry wybór, prosze o radęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izolda69 22.07.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 witam, mam pytanie dotyczące klonu palmowego, zauważyłam ostatnio, że coś słabo rośnie i tak jakby oklapł, coś go je ale nie wiem co, liście są podziurawione mszyc nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitoo 24.07.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Witaj Elfir.Jestem początkującą ogrodniczką i zaczynam porządkować teren pod założenie ogrodu. Jesteśmy na etapie wykańczania domu, a wokół jest nawieziona ziemia na podwyższenie terenu (czarna ziemia z kamieniami). Humus jest w kilku ogromnych kupach w kilku miejscach działki i wszędzie pełno chwastów. Jak możemy pozbyć się tych chwastów? Metodę przekopywania i plewienia znam, ale działka ma 1000 m2. Może jest jeszcze jakiś inny sposób? Edytowane 24 Lipca 2015 przez sitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 26.07.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 ...Jak możemy pozbyć się tych chwastów? Metodę przekopywania i plewienia znam, ale działka ma 1000 m2. Może jest jeszcze jakiś inny sposób? Oprysk herbicydem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.07.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 ...albo czarna folia budowlana + słońce. Można kawałkami, nie całe 1000m2 od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiss_tonny 26.07.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Hej, Piszę w tym wątku, bo już parę pomysłów sobie stąd zapisałem i liczę na waszą kreatywność i wiedzę w moim przypadku . Zwracam się do o Was o pomoc w urządzeniu ogródka (doborze roślin) przed frontem domku szeregowego o szerokości 9 m. Dom jest w stylu nowoczesnym o fasadzie w kolorze głównie szarym zwstawkami pomarańczowymi. Front jest od strony południowej. Na załączonym rysunku przedstawiam stan obecny składający się z podjazdu z kostki brukowej betonowej i tak samo zrobionego podejścia od furtki do drzwi wejściowych. Po odebraniu domu od dewelopera znajdują się też dwa urocze chwastniki. Drugi rysunek to nasza pomysł zagospodarowania. Jeden chwastnik chcemy przerobić na miejsce postojowe dla auta z kostki betonowej ażurowej wysypanej jakimiś kamyczkami. Da się to zrobić bo jest druga brama wjazdowa. Na rabacie 1 chcielibyśmy posadzić coś krzaczastego (może bukszpan?) zasłaniającego trochę drzwi wejściowe. Po obu stronach drzwi donice z czymś (donice wyszły coś nie w skali, powinno być przejście przy nich). Rabatę 2 chcielibyśmy obsadzić jakimiś płożącymi iglakami i może czymś wyższym a ziemię wysypać korą. Też na tej rabacie chcielibyśmy jakieś drzewo osiągające jakieś średnie rozmiary – mi podoba się jarzębina, ale czy by pasowała i się utrzymała?. I pytania, co wyboru roślin takie które by do siebie pasowały: Co do donic?, najlepiej coś co nie trzeba na zimę chować do domu Co do rabaty 1? Co i jak ułożone w rabacie 2? Może jakaś inna kompozycja tego wszystkiego była by bardziej właściwa? Byłbym bardzo za pomoc i z góry dziękuję za wszelkie pomysły. Pozdrawiam, Tonny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.07.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Masz tyle tej kostki, że ja bym oba chwastniki zatrawiła i zarabaciła. Zamiat betonowych ażurów możesz użyć geokraty i wypełnić ją ziemią, posiać trawę. Są różne geokratki, o różnej wytrzymałości. Przykładowo http://www.ogrodniczy-sklep.pl/kratki-trawnikowe-wzmocnienie-trawnikow-i-nawierzchni-drogowych_k_30.html , ale można też kupić na metry rozciąganą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2015 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Czym mogę pomóc roślinkom? Na iglakach sa przędziorki. Katalpie nic nie jest Wiśniowa ma faktycznie jakąś chorobę, ale o ile to tylko plamki, olałabym to. Można opryskać bioseptem, jak cię martwią - żeby zastopować chorobę. Opryski chemią w ostateczności - za bardzo szkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2015 01:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Witam Chciałbym prosić pomoc w wyborze drzewka, liściastego, ozdobnego, o koronie średnicy do 5-6m, stanowisko słoneczne. Myślałem o katalpie, miłorząb czy to dobry wybór, prosze o radę Pozdrawiam A ja nie lubię ani jednej ani drugiej - katalpa potrafi przemarzać a obydwie późno mają liście. Miłorząb jedynie ładnie się przebarwia. A takie wiśnie, świdośliwy czy jabłonie ozdobne są ładne i wiosną i jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2015 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 witam, mam pytanie dotyczące klonu palmowego, zauważyłam ostatnio, że coś słabo rośnie i tak jakby oklapł, coś go je ale nie wiem co, liście są podziurawione Oklapł - czy sa na pełnym słońcu? Dziurki chyba robiły miniarki - ale reszta liście jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 27.07.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Mamy już dwie wiśnie umbraculifera, które zostały posadzone przed wejściem zgodnie z projektem który realizujemy, zaproponowany wcześniej( z który będziemy jeszcze długo dziękować). W inne części mamy też świdośliwy. Jak na zdjęciu wcześniej przedstawionym, chcieliśmy stworzyć kolejny kącik, lecz z uwagi że większość roślin to zimozielone, miałby to być kącik bardziej kolorowy. Chcieliśmy postawić na drzewo które byłoby ścianą dla innych roślin. Mysleliśmy też o klonie jesionolistnym czy robinia umbraculifera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 27.07.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 W ubiegłym roku posadziłam kilkanaście sztuk lawendy.Wczesną wiosną przycięłam krzewinki nadając im półkolisty pokrój.Pięknie zakwitły, dziś postanowiłam usunąć przekwitłe kwiaty i znowu delikatnie przyciąć z nadzieją,że jeszcze ponownie zakwitną. Ale zauważyłam,że krzaczki są w środku obeschłe - czy to normalne? Poza tym niektórym żółkną listki. Nie wiem, czy dobrze zrobiłam przycinając je o tej porze, może miałam ograniczyć się tylko do usunięcia łodyżek z kwiatostanami?Jak mam postępować z lawendą na przyszłość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Mamy już dwie wiśnie umbraculifera, które zostały posadzone przed wejściem zgodnie z projektem który realizujemy, zaproponowany wcześniej( z który będziemy jeszcze długo dziękować). W inne części mamy też świdośliwy. Jak na zdjęciu wcześniej przedstawionym, chcieliśmy stworzyć kolejny kącik, lecz z uwagi że większość roślin to zimozielone, miałby to być kącik bardziej kolorowy. Chcieliśmy postawić na drzewo które byłoby ścianą dla innych roślin. Mysleliśmy też o klonie jesionolistnym czy robinia umbraculifera Może klon jawor "Esk Sunset? Klon tatarski ginnala (piękne kolory jesienią). Płacząca forma grujecznika? Jarzębiny (w tym niewielkie azjatyckie, jak jarząb Koehnego. Klon jesionolistny rośnie jak szalony. Robinia umbraculifera wygląda tak samo jak te wiśnie. Dlaczego nie jabłonie ozdobne? Zimą mają jabłuszka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 W ubiegłym roku posadziłam kilkanaście sztuk lawendy. Wczesną wiosną przycięłam krzewinki nadając im półkolisty pokrój. Pięknie zakwitły, dziś postanowiłam usunąć przekwitłe kwiaty i znowu delikatnie przyciąć z nadzieją,że jeszcze ponownie zakwitną. Ale zauważyłam,że krzaczki są w środku obeschłe - czy to normalne? Poza tym niektórym żółkną listki. Nie wiem, czy dobrze zrobiłam przycinając je o tej porze, może miałam ograniczyć się tylko do usunięcia łodyżek z kwiatostanami? Jak mam postępować z lawendą na przyszłość? Podejrzewam, że może być za mokro - dlatego żółkną. Najlepiej sadzić je na glebie piaszczystej i nie ściółkować grubo korą. Po kwitnieniu przycinasz kwiatostany, wiosną cały krzaczek o połowę a nawet 2/3 W środku nie ma liści, bo to roślina światłożądna - a do środka światło nie dociera. Na dodatek to nie bylina, a krzewinka - liście nie będzie na zdrewniałych pędach (dlatego trzeba ciąć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 28.07.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 klon jawor "Esk Sunset bardzo ładny, wybór padł na niego. Pozostaje teraz kwestia doboru pozostałych roślin do kompozycji z klonem.Serdecznie dziekuję za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.07.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 do tego klonu potrzebujesz spokojnego towarzystwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts