Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podejrzewam, że może być za mokro - dlatego żółkną. Najlepiej sadzić je na glebie piaszczystej i nie ściółkować grubo korą.

Po kwitnieniu przycinasz kwiatostany, wiosną cały krzaczek o połowę a nawet 2/3

W środku nie ma liści, bo to roślina światłożądna - a do środka światło nie dociera. Na dodatek to nie bylina, a krzewinka - liście nie będzie na zdrewniałych pędach (dlatego trzeba ciąć)

Dziękuję Elfir:)

czyli przycinając teraz całą krzewinkę o ok. 5-8 cm zepsułam sprawę? Zakwitnie jeszcze ponownie w tym roku?

Czy można prosić o rozwinięcie i podpowiedź.

:)

To zależy od stylu ogrodu - łany zielonych traw przy naturalistycznym, strzyżone cisy lub bukszpany przy formalnym, biało kwitnące krzewy przy romantycznym itd.

Chodzi o to, byś nie zestawiał go z czerwonymi berberysami i żółtymi tawułami japońskimi. Albo obok nie sadził płaczącego modrzewia.

Bo odbiorą siłę wyrazu temu drzewu.

Te jego kolory to mocny akcent - nie powinien mieć konkurencji.

Edytowane przez Elfir

Dziękuję Elfir:)

czyli przycinając teraz całą krzewinkę o ok. 5-8 cm zepsułam sprawę? Zakwitnie jeszcze ponownie w tym roku?

nie wiem czy zdąży zakwitnąć.

Latem ja usuwam tylko przekwitające kwiatostany. Drastyczne cięcie robię jedynie wiosną.

Moja szałwia omszona dopiero teraz przekwitła. Nie jest tak mocno fioletowo-niebieska, za to przycięta po kwitnieniu powtarza. W tym roku słabo dosyć, bo strasznie sucho.

Ostatnio pojawiło się sporo nowych szałwi omszonych. Jest różowa (Rose Quin i Sensation Deep Rose) i biała (Adrian i Parzellan). Iglaki24 mają w ofercie.

moje szalwie jeszcze kwitna wiec chyba nie bede ich juz przycinac, tak samo lawend. po bardzo nedznej zimie i wiosnie lawendy dlugo ruszaly, w zasadzie to dopiero zaczynaja porzadne kwitnienie. za to pachna bosko, jest mnostwo pszczol a przy prawie 200 krzakach to buczenie-bzyczenie jest niesamowite:wiggle:

Cześć Elfir,

1.Powiedz mi jakie drzewa tu posadzić, żeby były szczepione na pniu, na 180-200m, zielone i żeby nie rosły powyżej 5 metrów. I nie może to być klon globosa, bo zbyt grzmotowaty, zwalisty, nie pasuje do reszty. Chciałabym posadzić te drzewa na planie prostokąta, żeby stworzyć taki dodatkowy, zacieniony taras na trawie.

Na zdjęciu widać berberysy, hortensje, róże the fairy, jałowce, bukszpany,winogrona na trejażu, derenie, jodłę, jałowce, brzozy i leszczyny. Oprócz tego rosną jeszcze klony, świerki serbskie i żywotniki.

2.Swoja drogą, to wszystko schnie, zwłaszcza brzozy i berberysy, co wydaje mi się absurdalne. Czy podlewać brzozę??? Czy dać sobie spokój i czekać na rozwój wypadków. Mam ten ogród od 5 lat i praktycznie jeszcze nie było takiego roku żebym musiała podlewać...Działka pod Wrocławiem, nie zanosi się na deszcz w najbliższym czasie.

P1040990.jpgP10409901.jpg

moje szalwie jeszcze kwitna wiec chyba nie bede ich juz przycinac, tak samo lawend. po bardzo nedznej zimie i wiosnie lawendy dlugo ruszaly, w zasadzie to dopiero zaczynaja porzadne kwitnienie. za to pachna bosko, jest mnostwo pszczol a przy prawie 200 krzakach to buczenie-bzyczenie jest niesamowite:wiggle:

200?? a można gdzieś je u Ciebie zobaczyć? To musi być cudny widok :)

musialabym poszukac jakichs zdjec, mam trzy rabaty obsadzone lawendami, dwie rabaty po obu stronach sciezki wejsciowej do domu jako wypełniacze powierzchni wyższych drzewek. i jedna rabata gdzie podsadzone lawendami i szalwiami sa jalowce blue arrow.

schrzanilam na poczatku mojej przygody z ogrodem wszystko co mozna bylo schrzanic, ale po radach Elfir wiele juz zostalo naprawione i ogrod mnie bardzo cieszy i nawet zaczyna przyzwoicie wygladac :D . pomysl z wypelniaczami powierzchni (bylinami) jest genialny. nie dosc, ze caly sezon kolorowo to chwasty same sie niszcza no i koszty bylin nie obciazaja az tak portfela.

warto przewertowac ten watek, bo jest tu wiele madrych rad i ciekawych pomyslow, choc i tak najczesciej pytania sa o tuje :D:rolleyes: