pestka56 13.08.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 muszę spróbować tej twojej szałwi Młode przyrosty rozmarynu pachną i tylko tych używam. Natomiast przy samej ziemi i do wysokości 20-30 cm oodrosty bardzo przypominają miskanty. Wyżej są miększe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 13.08.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Witaj Elfir Mam moje pierwsze drzewko Brzoza Doorenbos. Posadziłem je ponad rok temu, była to metrowej wysokości sadzonka z doniczki. Niestety bardzo słabiutko rośnie, właściwie w ogóle. Czy to normalne ?. Co prawda słabo ją podlewam bo nie mam wody jeszcze na działce. Ale od czasu do czasu jadę z butlami wody. Na dodatek jakieś zwierzątko, pewnie królik, objadł troszkę kory, na tym cienkim pniu. Czy mam jakąś maścią zasmarować to miejsce?. Proszę o jakąś informację w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.08.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Maść ogrodnicza do dostania w każdymsklepie ogrodniczym. Może jakaś studnia w pobliżu jest. Dogadaj się z kimś w okolicy, bo Ci się drzewko zmarnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 13.08.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Maść ogrodnicza do dostania w każdymsklepie ogrodniczym. Może jakaś studnia w pobliżu jest. Dogadaj się z kimś w okolicy, bo Ci się drzewko zmarnuje. Dzięki za szybką odpowiedź, ranę na pniu zasmaruję maścią i przynajmniej raz w tygodniu będę ją podlewał 20 litrami wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 14.08.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) WitajDostałem drzewka (zdj. ponizej) Jak one sie nazywaja? Ktoś je rozpoznaje? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7784c208b0303fdc.htmlhttp://images69.fotosik.pl/1109/7784c208b0303fdcm.jpghttp://images68.fotosik.pl/1110/eb8079dd0d463a29m.jpg Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez leniin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hot chocolate 16.08.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Witam, mam pytanie odnosnie ciecia zywoplotu z graba. Zywoplot zostal posadzony na jesien 2013. Niestety w zwiazku z pracami budowlanymi czesc sadzonek zostala zniszczona:cry: dosadzilismy w miejsce zniszczonych drzewek nowe sadzonki na wiosne tego roku i je nieznacznie przycielismy, zeby wyrownac wysokosc drzewek. Z wczesniejszym zywoplotem nie robilismy NIC:bash: Kiedy moge przyciac "znacznie" zywoplot, zeby go zagescic, i na jaka wysokosc? 20-25cm bedzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.08.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Tnij teraz. To dobry termin na cięcie liściastych przed zimą. Zazwyczaj liściaste skraca sie o 1/3, ale trzeba zostawić ze 3-4 oczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.08.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Witam czy do lawendy pasuje szałwia- Salvia superba Merlau Blue Compact- ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 16.08.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Witam, mam pytanie odnosnie ciecia zywoplotu z graba. Zywoplot zostal posadzony na jesien 2013. Niestety w zwiazku z pracami budowlanymi czesc sadzonek zostala zniszczona:cry: dosadzilismy w miejsce zniszczonych drzewek nowe sadzonki na wiosne tego roku i je nieznacznie przycielismy, zeby wyrownac wysokosc drzewek. Z wczesniejszym zywoplotem nie robilismy NIC:bash: Kiedy moge przyciac "znacznie" zywoplot, zeby go zagescic, i na jaka wysokosc? 20-25cm bedzie dobrze? trochę doświadczenia z grabem mam i teraz jest już trochę za późno. Bliżej już do zimy niż do wiosny. Swoje graby ciąłem ostatni raz w tym roku trzy tygodnie temu. Następne cięcie robię dopiero wiosną. Wysokość cięcia zależy od tego czy na tych 20-25 cm masz gałązki lub oczka. tnij zawsze nad trzecim oczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 17.08.2015 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) to mój rozmaryn (nijak te łodygi nie przypominaja miskanta....powiedziałabym, że są zdrewniałe) Przesadzać do gruntu:confused: i szałwia : Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez ave! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.08.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Mój ma zielone. Nie drewnieje tak. Ma proste łodygi mało rozkrzewione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hot chocolate 17.08.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 pestka, M.A.G., bardzo Wam dziękuję za pomoc Z góry przepraszam za infantylne pytania, ale dopiero uczę się być ‘ogrodniczką’ M.A.G., mam odpuścić do wiosny czy ciachać? Przeczytałam, że ostatnie cięcia mogą być wykonywane do końca sierpnia, więc już sama nie wiem… Czy posmarować ucięte końcówki jakimś preparatem (jakim?) I te „oczka” to są te miejsca z których wyrastają gałązki czy jakieś zgrubienia (wstyd się przyznać, ale wolę się dopytać, żeby nie uszkodzić drzewek):bash: Czy mam teraz nawozić graba (ostatnie sadzonki były na wiosnę) czy raczej wstrzymać się do przyszłej wiosny? Prośba o rekomendację nawozu:p I ostatnie pytanie: na listkach pojawiły się takie brązowe plamki, niektóre mają czarną otoczkę. Wyczytałam, że to może być grzyb – jaki preparat polecacie do graba i czy mam teraz pryskać (już)? Baaaardzo dziękuję i proszę o wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Elfir, co może powodować obsychanie (brązowienie) obrzeży liści klonu Carnival? Posadziłam go tej wiosny i jakaś z niego od początku mizerota Dziś zauważyłam, że coś mu dolega. Wybacz jakość zdjęcia, ale mam nadzieję, że widać te brązowe przysychające obwódki [ATTACH=CONFIG]326941[/ATTACH] przypalenie przez słońce. Powinen rosnac w półcieniu, a przynajmniej w cieniu w godzinach południowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Czy taka kompozycja jest do przyjęcia? [ATTACH=CONFIG]327200[/ATTACH] Klon Jawor ESK, Jaśminowiec, tawuła nippońska, dwa rodzaje hortensji na zewnatrz. Po lewej od drzewa byłoby jeszcze troszkę miejsca. długa krawędź ma ok. 7metrów. Proszę o poprawkę trochę rzadko, jak to jest 7 m. I zgrupuj hortensje w jedną grupę. hortensje wiechowate co 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Chcę rozbudować swój ogródek ziołowy. Mam w nim lawendę, melisę, tymianek i miętę, lubczyk, kocimiętkę. Jakie mogę jeszcze dodać zioła, które będą spokojnie zimować w gruncie? Część będę dzielić/ rozsadzać jesienią, a na wiosnę dosieję to, czego nie mam. Co radzicie? cząber, oregano, rozmaryn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Witaj Elfir Mam moje pierwsze drzewko Brzoza Doorenbos. Posadziłem je ponad rok temu, była to metrowej wysokości sadzonka z doniczki. Niestety bardzo słabiutko rośnie, właściwie w ogóle. Czy to normalne ?. Co prawda słabo ją podlewam bo nie mam wody jeszcze na działce. Ale od czasu do czasu jadę z butlami wody. Na dodatek jakieś zwierzątko, pewnie królik, objadł troszkę kory, na tym cienkim pniu. Czy mam jakąś maścią zasmarować to miejsce?. Proszę o jakąś informację w tym temacie. ile tej kory objadł? Bo jak mocno to za mała jest wymiana wody i soli mineralnych miedzy korzeniami a koroną. Obawiam się, że przy dużych uszkodzeniach z czasem drzewko może i tak zaschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Witaj Dostałem drzewka (zdj. ponizej) Jak one sie nazywaja? Ktoś je rozpoznaje? Wierzba iwa Kilmarnock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 M.A.G., mam odpuścić do wiosny czy ciachać? Przeczytałam, że ostatnie cięcia mogą być wykonywane do końca sierpnia, więc już sama nie wiem… Czy posmarować ucięte końcówki jakimś preparatem (jakim?) Grabów nie powinno się ciąć wiosną, bo mogą płakać. Chyba, ze wczesną, przed ruszeniem soków. Cięcie w czerwcu do sierpnia. Nie wiem skąd jesteś i jakie szanse na szybką zimę u was są. Oczka to pąki. Ale to żywopłot, nie musisz delikatnie ciąć, jak róży na bukiet Normalnie jedzie się równo nożycami. Czy mam teraz nawozić graba (ostatnie sadzonki były na wiosnę) czy raczej wstrzymać się do przyszłej wiosny? Prośba o rekomendację nawozu:p Dopiero od przyszłego roku. Nawóz wieloskładnikowy, może być z większym udziałem azotu, dla podpędzenia wzrostu zielonej masy. Albo kompost. I ostatnie pytanie: na listkach pojawiły się takie brązowe plamki, niektóre mają czarną otoczkę. Wyczytałam, że to może być grzyb – jaki preparat polecacie do graba i czy mam teraz pryskać (już)? A dużo tego? Bo szkoda stosować chemię jeśli nie ma wielkiego zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
April40 20.08.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Witam się i ja w tym miłym wątku Jako ogrodowy maniak na pewno będę tu zaglądać Na końcu naszego przyszłego ogrodu mam posadzoną dużą azalię. Z racji, że u nas jeszcze trwa budowa, to dopiero teraz zauważyłam, że pod nią leży mnóstwo suchych liści, a cała azalia jest pokryta na liściach białym nalotem. Przypuszczam, że to mączniak? Jak sobie z nim poradzić, jeżeli cała roślina jest nim pokryta?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 w tej sytuacji trzeba opryskać chemicznie i wygrabić liście.Score, Amistar, Dithane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts