Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

muszę spróbować tej twojej szałwi :)

Młode przyrosty rozmarynu pachną i tylko tych używam. Natomiast przy samej ziemi i do wysokości 20-30 cm oodrosty bardzo przypominają miskanty. Wyżej są miększe.

Witaj Elfir

Mam moje pierwsze drzewko Brzoza Doorenbos. Posadziłem je ponad rok temu, była to metrowej wysokości sadzonka z doniczki. Niestety bardzo słabiutko rośnie, właściwie w ogóle. Czy to normalne ?. Co prawda słabo ją podlewam bo nie mam wody jeszcze na działce. Ale od czasu do czasu jadę z butlami wody. Na dodatek jakieś zwierzątko, pewnie królik, objadł troszkę kory, na tym cienkim pniu. Czy mam jakąś maścią zasmarować to miejsce?. Proszę o jakąś informację w tym temacie.

Maść ogrodnicza do dostania w każdymsklepie ogrodniczym.

Może jakaś studnia w pobliżu jest. Dogadaj się z kimś w okolicy, bo Ci się drzewko zmarnuje.

Dzięki za szybką odpowiedź, ranę na pniu zasmaruję maścią i przynajmniej raz w tygodniu będę ją podlewał 20 litrami wody.

Witam, mam pytanie odnosnie ciecia zywoplotu z graba. Zywoplot zostal posadzony na jesien 2013. Niestety w zwiazku z pracami budowlanymi czesc sadzonek zostala zniszczona:cry: dosadzilismy w miejsce zniszczonych drzewek nowe sadzonki na wiosne tego roku i je nieznacznie przycielismy, zeby wyrownac wysokosc drzewek. Z wczesniejszym zywoplotem nie robilismy NIC:bash: Kiedy moge przyciac "znacznie" zywoplot, zeby go zagescic, i na jaka wysokosc? 20-25cm bedzie dobrze?:confused:

Witam, mam pytanie odnosnie ciecia zywoplotu z graba. Zywoplot zostal posadzony na jesien 2013. Niestety w zwiazku z pracami budowlanymi czesc sadzonek zostala zniszczona:cry: dosadzilismy w miejsce zniszczonych drzewek nowe sadzonki na wiosne tego roku i je nieznacznie przycielismy, zeby wyrownac wysokosc drzewek. Z wczesniejszym zywoplotem nie robilismy NIC:bash: Kiedy moge przyciac "znacznie" zywoplot, zeby go zagescic, i na jaka wysokosc? 20-25cm bedzie dobrze?:confused:

trochę doświadczenia z grabem mam i teraz jest już trochę za późno. Bliżej już do zimy niż do wiosny. Swoje graby ciąłem ostatni raz w tym roku trzy tygodnie temu. Następne cięcie robię dopiero wiosną. Wysokość cięcia zależy od tego czy na tych 20-25 cm masz gałązki lub oczka. tnij zawsze nad trzecim oczkiem.

pestka, M.A.G., bardzo Wam dziękuję za pomoc :D

Z góry przepraszam za infantylne pytania, ale dopiero uczę się być ‘ogrodniczką’ :bash:

M.A.G., mam odpuścić do wiosny czy ciachać? Przeczytałam, że ostatnie cięcia mogą być wykonywane do końca sierpnia, więc już sama nie wiem… Czy posmarować ucięte końcówki jakimś preparatem (jakim?):confused:

I te „oczka” to są te miejsca z których wyrastają gałązki czy jakieś zgrubienia (wstyd się przyznać, ale wolę się dopytać, żeby nie uszkodzić drzewek):bash::bash::bash:

Czy mam teraz nawozić graba (ostatnie sadzonki były na wiosnę) czy raczej wstrzymać się do przyszłej wiosny? Prośba o rekomendację nawozu:p

I ostatnie pytanie: na listkach pojawiły się takie brązowe plamki, niektóre mają czarną otoczkę. Wyczytałam, że to może być grzyb – jaki preparat polecacie do graba i czy mam teraz pryskać (już)?

Baaaardzo dziękuję i proszę o wyrozumiałość:)

Elfir, co może powodować obsychanie (brązowienie) obrzeży liści klonu Carnival? Posadziłam go tej wiosny i jakaś z niego od początku mizerota ;) Dziś zauważyłam, że coś mu dolega. Wybacz jakość zdjęcia, ale mam nadzieję, że widać te brązowe przysychające obwódki ;)

[ATTACH=CONFIG]326941[/ATTACH]

przypalenie przez słońce. Powinen rosnac w półcieniu, a przynajmniej w cieniu w godzinach południowych.

Czy taka kompozycja jest do przyjęcia?

[ATTACH=CONFIG]327200[/ATTACH]

Klon Jawor ESK, Jaśminowiec, tawuła nippońska, dwa rodzaje hortensji na zewnatrz. Po lewej od drzewa byłoby jeszcze troszkę miejsca. długa krawędź ma ok. 7metrów.

Proszę o poprawkę :-)

trochę rzadko, jak to jest 7 m. I zgrupuj hortensje w jedną grupę.

hortensje wiechowate co 1 m.

Chcę rozbudować swój ogródek ziołowy. Mam w nim lawendę, melisę, tymianek i miętę, lubczyk, kocimiętkę. Jakie mogę jeszcze dodać zioła, które będą spokojnie zimować w gruncie? Część będę dzielić/ rozsadzać jesienią, a na wiosnę dosieję to, czego nie mam. Co radzicie?

cząber, oregano, rozmaryn.

Witaj Elfir

Mam moje pierwsze drzewko Brzoza Doorenbos. Posadziłem je ponad rok temu, była to metrowej wysokości sadzonka z doniczki. Niestety bardzo słabiutko rośnie, właściwie w ogóle. Czy to normalne ?. Co prawda słabo ją podlewam bo nie mam wody jeszcze na działce. Ale od czasu do czasu jadę z butlami wody. Na dodatek jakieś zwierzątko, pewnie królik, objadł troszkę kory, na tym cienkim pniu. Czy mam jakąś maścią zasmarować to miejsce?. Proszę o jakąś informację w tym temacie.

ile tej kory objadł? Bo jak mocno to za mała jest wymiana wody i soli mineralnych miedzy korzeniami a koroną.

Obawiam się, że przy dużych uszkodzeniach z czasem drzewko może i tak zaschnąć.

M.A.G., mam odpuścić do wiosny czy ciachać? Przeczytałam, że ostatnie cięcia mogą być wykonywane do końca sierpnia, więc już sama nie wiem… Czy posmarować ucięte końcówki jakimś preparatem (jakim?):confused:

Grabów nie powinno się ciąć wiosną, bo mogą płakać. Chyba, ze wczesną, przed ruszeniem soków.

Cięcie w czerwcu do sierpnia.

Nie wiem skąd jesteś i jakie szanse na szybką zimę u was są.

Oczka to pąki.

Ale to żywopłot, nie musisz delikatnie ciąć, jak róży na bukiet :D Normalnie jedzie się równo nożycami.

Czy mam teraz nawozić graba (ostatnie sadzonki były na wiosnę) czy raczej wstrzymać się do przyszłej wiosny? Prośba o rekomendację nawozu:p

Dopiero od przyszłego roku. Nawóz wieloskładnikowy, może być z większym udziałem azotu, dla podpędzenia wzrostu zielonej masy.

Albo kompost.

I ostatnie pytanie: na listkach pojawiły się takie brązowe plamki, niektóre mają czarną otoczkę. Wyczytałam, że to może być grzyb – jaki preparat polecacie do graba i czy mam teraz pryskać (już)?

A dużo tego? Bo szkoda stosować chemię jeśli nie ma wielkiego zagrożenia.

Witam się i ja w tym miłym wątku ;) Jako ogrodowy maniak na pewno będę tu zaglądać :D

Na końcu naszego przyszłego ogrodu mam posadzoną dużą azalię. Z racji, że u nas jeszcze trwa budowa, to dopiero teraz zauważyłam, że pod nią leży mnóstwo suchych liści, a cała azalia jest pokryta na liściach białym nalotem. Przypuszczam, że to mączniak? Jak sobie z nim poradzić, jeżeli cała roślina jest nim pokryta??