Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Elfirko i Tataraku!:D Turzyce są świetne i będę takich szukać, ale Rozplenica rozpleniła się w sercu mym na dobre...:cool:... tylko gdzie ją zdobyć???:rolleyes::eek::(

Rasia, ja wszystkie trawy kupowałam 3 lata temu przez allegro od tych ludzi, którzy prowadzę ten serwis http://www.trawy.eu/ - roślinki były w bardzo dobrej kondycji, świetnie zapakowane, dobrze ukorzenione i przyjęły mi się wszystkie oprócz jednej (dziecko mi ją zadeptało:( ). jedna z moich 2 rozplenic nie przeżyła tegorocznej zimy, ale to już inna historia.

A jak już mam chwilę, to chciałabym jeszcze spytać (przepraszam, znowu wątek "ochrony" chyba). Mam w sumie przy domu pięć powojników. 4 rosną pięknie:

tak na przykład wygląda hagley hybrid:

21a3853ab3a5b976me&#10.jpg

tak comtesse de bouchaud:

7278bb20144cc94cme&#10.jpg

podobnie prezentuje się ramona i duchess of edinburgh

wszystkie na wystawie płn/wsch (bardziej wschodniej niż południowej) i obsadzone u dołu barwinkiem. rosną tu już 3 rok, są posadzone w jednakowej ziemi, jednakowo podlewane i nawożone, w takim samym towarzystwie (barwinek, bluszcz, kocimiętka)

i niestety gipsy queen wygląda już kolejny sezon tak:

acd9e83732263836me&#.jpg

jak to wytłumaczyć? niby kwitnie, chociaż słabo, ale ma słabe ulistnienie. dodam, że nie widać żadnych szkodników.

Tatarak, wybielona róża wygląda na albo głodną, albo przenawiezioną. A "drzewko" z kolei wygląda mi na winorośl. Były gdzieś tam w okolicy posadzone winogrona? Lubią tak wychodzić spod ziemi.

Elfir, tak?

Aha, na spodzie niektórych listków mojej jabłoni jest jednak taka biała siateczka czegoś. Są i szare robaczki, są białe przecinki i nawet zielona glistka :(

Wygląda na to, że po deszczach choruje na wszystko co możliwe.

Jak i czym ją ratować? Ma kilkadziesiąt dobrych lat i pyszne owoce!

Tatarak, wybielona róża wygląda na albo głodną, albo przenawiezioną. A "drzewko" z kolei wygląda mi na winorośl. Były gdzieś tam w okolicy posadzone winogrona? Lubią tak wychodzić spod ziemi.

Elfir, tak?

Dziękuję za odpowiedź, Słoneczko. Chyba jednak problem leży w czym innym. To jest naprawdę wielkie krzaczysko ta róża, a problem dotyczy 2-3 pędów. Przenawożenie nie wchodzi w grę, a zagłodzenie objawiłoby się chyba na wszystkich młodych gałązkach? Tymczasem wyżej (tam gdzie nie dotarłam z opryskiem), rosną dorodne, soczystozielone pędy.

Winorośle rosną u sąsiada, jakieś 50 metrów dalej, ale gawrony mamy tu pracowite, więc może przyniosły? Ostatecznie co roku na jesieni zakładają mi na przekopanych grządkach plantację orzecha włoskiego :)

I jeszcze mam pytanie zagadkę. Takie drzewko mi wyrosło w ogródku:

[ATTACH=CONFIG]13741[/ATTACH]

Czy potraficie mi pomóc je zidenytfikować? Co to jest i jakie duże by urosło, gdyby je zostawić w spokoju?

Moim laickim zdaniem klon...:rolleyes: ... może czerwony... ale bardziej cukrowy...

i niestety gipsy queen wygląda już kolejny sezon tak:

jak to wytłumaczyć? niby kwitnie, chociaż słabo, ale ma słabe ulistnienie. dodam, że nie widać żadnych szkodników.

To może być szkodnik glebowy (np. turkuć podjadek, nornica) albo brak nawożenia.

Aha, na spodzie niektórych listków mojej jabłoni jest jednak taka biała siateczka czegoś. Są i szare robaczki, są białe przecinki i nawet zielona glistka :(

Wygląda na to, że po deszczach choruje na wszystko co możliwe.

!

To nie choroba tylko szkodniki w takim razie. Ta gąsienica to motyl któregoś z tych gatunków: http://choroby-szkodniki.pl/?tag=szkodniki-jabloni

to wygląda raczej na niedożywienie.

Ale skoro nie ma na innych gałązkach to na 100% objaw fizjologiczny a nie chorobowy

Czyli nie od spalenia opryskiem? To Elfirku, co ja mam teraz zrobić? Podsypać nawozem? Róża już była nawożona wiosną, ale wielka jest i przyrost ma spore, to może jej za mało?

I zostawić te pędy wybielałe, czy wyciąć?

To może być szkodnik glebowy (np. turkuć podjadek, nornica) albo brak nawożenia.

Nornice robią tunele, więc chyba bym je znalazła? Prędzej tej turkuć! Nawożona jest tak samo jak pozostałe - jednakowe dawki i daty, nawóz specjalny do powojników.

Jeśli to turkuć, to jak się go pozbyć?

Jeśli to turkuć, to jak się go pozbyć?

turkuć też robi kanaliki pod ziemią. Rozgarnij nieco glebę i zobacz.

Na wzrost może też działać hamująco sąsiedztwo jakiegoś silnego krzewu, np. lilaka.

Objaw fizjologiczny to również reakcja na oprysk. Tak nazywa się objaw wywołany warunkami środowiska a nie chorobą czy żerowaniem szkodników.

Zwykle blade listki to brak żelaza, ale fakt, że powinny pojawiać się na wszystkich gałązkach.

www.trawki.pl - u Tadeusza Smala

A ta hakonechloa macra ci się podoba?

Elfirko, ja już kiedyś do tych jego trawek trafiłam i wsiąkłam strasznie!!! Jak zaczęłam dodawać jedną po drugiej do koszyka, to mi samochód ciężarowy by nie wystarczył...:oops: Chciałam nawet jechać tam za Poznań, pogadać, powybierać... ale ciągle czasu nie ma...:( A ta hakonechloa macra jest prześliczna na zdjęciach, jak jest duża, ale czy ja się doczekam takich rozmiarów?:rolleyes::cool: