Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir - przepraszam za pomyłkę - już doczytałam, że są cyprysy i cyprysiki... Ten w carrefurze to najprawdopodobniej cyprysik lawsona columnaris, takie ma "niebieskie" gałązki :D

Przespałam się z tematem i postanowiłam, że nie kupię tyle ile bym chciała, bo szkoda kasy mi będzie, ale z 2 sztukami poeksperymentuję...

W tej szklarni zimą to temperatury bardzo zbliżone do tych na dworze będą - tyle, że nie pada i nie wieje ;) Teść tam zimą pranie suszy, więc domyślam się, że w słoneczne dni to nawet dość ciepło będzie - i to chyba nie najlepiej dla roślin - zbyt duże różnice temperatur w dzień i w nocy...

Pestko - myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie (jak podpowiadasz) zadołowanie tych moich sadzonkowych eksperymentów w gruncie i okrycie stroiszem, kiedy temperatura spadnie poniżej 0...

Tak właśnie doczytałam...

Ale mój plan i tak spalił na panewce - w drodze po rośliny usmażyłam silnik samochodu... :cry: zanim zorganizuję jakieś auto, żeby znowu się wybrać do miasta, to pewnie nie będzie już z czego wybierać... to nic - może trafi się coś w znanych mi już szkółkach lub centrach ogrodniczych... DZIĘKUJĘ za pomoc!

Witaj Elfir :)

Chciałabym zrobić rabatę z jeżówkami purpurowymi. Osiągają one ok. 1 m wysokości - z czym mogę je zestawić w kompozycji? Z trawą np. rozplenicą szczecinkowatą 'rubrum' ? Może jakieś jarzmianki, zawilec japoński? Co posadzić, żeby kompozycja była cały rok w miarę atrakcyjna? :cool:

http://www.pudelko.com.pl/entityfiles/pictures/cms_products/pic1/med_636.jpg

Czy nie będzie za ciemno? Czy tą trawę posadzić przed jeżówkami? a może między nimi? Nie chcę popełnić takich błędów jak z trawami w zeszłym roku :bash: Znalazłam informację, że ta rozplenica 'rubrum' osiąga 0,8 - 1,0m...

Ewentualnie, co posadzić za jeżówkami, jako tło? Też jakieś trawy??

Albo przed? coś małego? turzycę w jakiejś fajnej odmianie?

Moje inspiracje:

http://assets0.ogrodowisko.pl/uploads/p/8/85744/original.JPG

14860708329_47c2f7aa68_o.jpg

http://www.naogrodowej.pl/artykuly/523g.jpg

_DSC1587.jpg

Rozplenica rubrum u nas nie zimuje w gruncie.

Na inspiracjach masz przykłady - proso rózgowate, rozchodniki, perowskia, nawłoć.

W sumie wszystko pasuje.

Tylko wiosną będzie pusto na rabacie bez zimozielonych.

Można dodać bergenia i seslerie

Rozplenica rubrum u nas nie zimuje w gruncie.

Na inspiracjach masz przykłady - proso rózgowate, rozchodniki, perowskia, nawłoć.

W sumie wszystko pasuje.

Tylko wiosną będzie pusto na rabacie bez zimozielonych.

Można dodać bergenia i seslerie

Elfir, dziękuję za zwrócenie uwagi na tą rozplenicę :) Muszę sobie to w takim razie jeszcze raz przemyśleć, poszukać jakiś innych inspiracji, bo nie chcę mieć wiosną pustek na rabacie... :(

Kupiłem typową tuję szmaragdową w Castoramie w doniczce. Dostawa była świeża, ale mam świadomość, że drzewka są cięte maszynowo i mają słabą bryłą korzeniową, jednak cena za 50-60 cm drzewko jest na tyle akceptowalna, że godzę się z tym, że część może nie przeżyć zimy... Pytanie co zrobić, żeby zminimalizować to ryzyko? Ziemię rodzimą mam gliniastą, ale dowiozłem sypkiej czarnej ziemi. Więc jest tam miks. Czy poprawne będzie podsypanie torfu w celu zakwaszenia podłoża, namoczenie bryły korzeniowej w wodzie z dodatkiem ukorzeniacza i codzienne podlewanie drzewek? Czy trzeba nawozić w tym okresie? Za jakiś czas podzielę się wrażeniami, jaki procent nie przeżył, zawsze to jakies doświadczenie w tej materii będzie :cool:

szałwia kwitnie mniej więcej w tym samym czasie co lawenda, bo jedną i druga należy przyciąć w połowie sierpnia , ale lubia te same warunki -sucho i piaszczyście i słonecznie a nawet kamieniście, na rabacie będzie większy fiolet już nie mówię o brzęczeniu pszczół, bąków i innych takich, rabata w odcieniu fioletu będzie ładna.

Zasiałaś wątpliwość, Paciorki. Może masz rację. Poczytałam dokładniej o bu roślinach. Dziś pada okropnie, więc jutro utnę i zrobię porównanie z opisami.

Na oko pasuje mi do obu :(

Jak zimuje to nie rozmaryn. Co do podobieństwa, to na obrazku można pomylić, ale wystarczy dotknąć. Rozmaryn ma sztywne igły i zdrewniałe łodygi (te starsze) a estragon to bylina z miękkimi listkami. Poza tym zapach zupełnie inny. Rozmaryn pachnie żywicznie, ciężko, a estragon takim świeżym zielskiem.

hejka,

ja tak trochę w innym temacie :D

wybieram się jutro na "zieleń to życie" mam nadzieję, że nie będę żałować. A Skierniewice już niedługo. W zeszłym roku zrobiłam fajne zakupy - polecam.

pozdrawiam

przez wiele lat regularnie jeździłam ale kiedyś to były wystawy:rolleyes: jeszcze na dużym terenie SGGW. Ostatniego dnia od ok. 15-tej gdy zwijali stoiska to wyprzedawali za grosze, zwłaszcza zagraniczni wystawcy. Potem ludziska się zorientowali i były wyścigi od stoiska do stoiska żeby coś ciekawego niedrogo upolować;).

poprawne będzie podsypanie torfu w celu zakwaszenia podłoża, namoczenie bryły korzeniowej w wodzie z dodatkiem ukorzeniacza i codzienne podlewanie drzewek? Czy trzeba nawozić w tym okresie?:

Nie - bo nie wiesz jaką masz teraz - najpierw sprawdzaj odczyn gleby a dopiero potem zastanawiaj się czy jest sens zakwaszać czy wapnować

tak - zawsze przed sadzeniem bryłę się namacza. Wlewa się tez wodę do dołków i sadzi kiedy wsiąknie.

nie - jest już chłodno, bywają deszcze. Nie podlewa się codziennie a tylko wówczas, gdy roślina tego potrzebuje. Jak będzie miała za mokro to zgnije

nie - nie powinna już w tym roku wypuszczać odrostów, bo będzie źle zimować.

Zamiast ukorzeniacza można dać biostymulanty - np. Asahi