boratom 26.08.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Elfir - przepraszam za pomyłkę - już doczytałam, że są cyprysy i cyprysiki... Ten w carrefurze to najprawdopodobniej cyprysik lawsona columnaris, takie ma "niebieskie" gałązki Przespałam się z tematem i postanowiłam, że nie kupię tyle ile bym chciała, bo szkoda kasy mi będzie, ale z 2 sztukami poeksperymentuję... W tej szklarni zimą to temperatury bardzo zbliżone do tych na dworze będą - tyle, że nie pada i nie wieje Teść tam zimą pranie suszy, więc domyślam się, że w słoneczne dni to nawet dość ciepło będzie - i to chyba nie najlepiej dla roślin - zbyt duże różnice temperatur w dzień i w nocy... Pestko - myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie (jak podpowiadasz) zadołowanie tych moich sadzonkowych eksperymentów w gruncie i okrycie stroiszem, kiedy temperatura spadnie poniżej 0... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 ale przecież wrzesień to idealna pora sadzenia iglaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 26.08.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Tak właśnie doczytałam... Ale mój plan i tak spalił na panewce - w drodze po rośliny usmażyłam silnik samochodu... zanim zorganizuję jakieś auto, żeby znowu się wybrać do miasta, to pewnie nie będzie już z czego wybierać... to nic - może trafi się coś w znanych mi już szkółkach lub centrach ogrodniczych... DZIĘKUJĘ za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 26.08.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witaj Elfir Chciałabym zrobić rabatę z jeżówkami purpurowymi. Osiągają one ok. 1 m wysokości - z czym mogę je zestawić w kompozycji? Z trawą np. rozplenicą szczecinkowatą 'rubrum' ? Może jakieś jarzmianki, zawilec japoński? Co posadzić, żeby kompozycja była cały rok w miarę atrakcyjna? http://www.pudelko.com.pl/entityfiles/pictures/cms_products/pic1/med_636.jpg Czy nie będzie za ciemno? Czy tą trawę posadzić przed jeżówkami? a może między nimi? Nie chcę popełnić takich błędów jak z trawami w zeszłym roku Znalazłam informację, że ta rozplenica 'rubrum' osiąga 0,8 - 1,0m... Ewentualnie, co posadzić za jeżówkami, jako tło? Też jakieś trawy?? Albo przed? coś małego? turzycę w jakiejś fajnej odmianie? Moje inspiracje: http://assets0.ogrodowisko.pl/uploads/p/8/85744/original.JPG http://www.naogrodowej.pl/artykuly/523g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.08.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Rozplenica rubrum u nas nie zimuje w gruncie. Na inspiracjach masz przykłady - proso rózgowate, rozchodniki, perowskia, nawłoć. W sumie wszystko pasuje. Tylko wiosną będzie pusto na rabacie bez zimozielonych. Można dodać bergenia i seslerie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.08.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Może i ja skorzystam a właściwie moje Gosia.Jak i kiedy przyciąć jak dla mnie przerośniętą lawendę , płożącą się po chodniku ? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.08.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Tu masz wsio o przycinaniu lawendyhttp://www.twojalawenda.pl/przycinanie-lawendy/http://www.nastrojowyogrod.pl/2010/07/lawenda-przycinanie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 30.08.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 http://www.naogrodowej.pl/artykuly/523g.jpg to sadziec plamisty, a nie nawłoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 31.08.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Rozplenica rubrum u nas nie zimuje w gruncie. Na inspiracjach masz przykłady - proso rózgowate, rozchodniki, perowskia, nawłoć. W sumie wszystko pasuje. Tylko wiosną będzie pusto na rabacie bez zimozielonych. Można dodać bergenia i seslerie Elfir, dziękuję za zwrócenie uwagi na tą rozplenicę Muszę sobie to w takim razie jeszcze raz przemyśleć, poszukać jakiś innych inspiracji, bo nie chcę mieć wiosną pustek na rabacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 31.08.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Chciałam tylko ponowić pytanie . "Witam czy do lawendy pasuje szałwia- Salvia superba Merlau Blue Compact- ?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 04.09.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Kupiłem typową tuję szmaragdową w Castoramie w doniczce. Dostawa była świeża, ale mam świadomość, że drzewka są cięte maszynowo i mają słabą bryłą korzeniową, jednak cena za 50-60 cm drzewko jest na tyle akceptowalna, że godzę się z tym, że część może nie przeżyć zimy... Pytanie co zrobić, żeby zminimalizować to ryzyko? Ziemię rodzimą mam gliniastą, ale dowiozłem sypkiej czarnej ziemi. Więc jest tam miks. Czy poprawne będzie podsypanie torfu w celu zakwaszenia podłoża, namoczenie bryły korzeniowej w wodzie z dodatkiem ukorzeniacza i codzienne podlewanie drzewek? Czy trzeba nawozić w tym okresie? Za jakiś czas podzielę się wrażeniami, jaki procent nie przeżył, zawsze to jakies doświadczenie w tej materii będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 04.09.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 szałwia kwitnie mniej więcej w tym samym czasie co lawenda, bo jedną i druga należy przyciąć w połowie sierpnia , ale lubia te same warunki -sucho i piaszczyście i słonecznie a nawet kamieniście, na rabacie będzie większy fiolet już nie mówię o brzęczeniu pszczół, bąków i innych takich, rabata w odcieniu fioletu będzie ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 04.09.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 hejka, ja tak trochę w innym temacie wybieram się jutro na "zieleń to życie" mam nadzieję, że nie będę żałować. A Skierniewice już niedługo. W zeszłym roku zrobiłam fajne zakupy - polecam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 07.09.2015 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Pestko, na moje oko to nie rozmaryn tylko estragon u Ciebie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.09.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Zasiałaś wątpliwość, Paciorki. Może masz rację. Poczytałam dokładniej o bu roślinach. Dziś pada okropnie, więc jutro utnę i zrobię porównanie z opisami. Na oko pasuje mi do obu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 07.09.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Jak zimuje to nie rozmaryn. Co do podobieństwa, to na obrazku można pomylić, ale wystarczy dotknąć. Rozmaryn ma sztywne igły i zdrewniałe łodygi (te starsze) a estragon to bylina z miękkimi listkami. Poza tym zapach zupełnie inny. Rozmaryn pachnie żywicznie, ciężko, a estragon takim świeżym zielskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.09.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 hejka, ja tak trochę w innym temacie wybieram się jutro na "zieleń to życie" mam nadzieję, że nie będę żałować. A Skierniewice już niedługo. W zeszłym roku zrobiłam fajne zakupy - polecam. pozdrawiam przez wiele lat regularnie jeździłam ale kiedyś to były wystawy:rolleyes: jeszcze na dużym terenie SGGW. Ostatniego dnia od ok. 15-tej gdy zwijali stoiska to wyprzedawali za grosze, zwłaszcza zagraniczni wystawcy. Potem ludziska się zorientowali i były wyścigi od stoiska do stoiska żeby coś ciekawego niedrogo upolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 http://www.naogrodowej.pl/artykuly/523g.jpg to sadziec plamisty, a nie nawłoć Odnosiłam się do tego zdjęcia: http://assets0.ogrodowisko.pl/uploads/p/8/85744/original.JPG Żółte w tle, pod budleją, to nawłoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 poprawne będzie podsypanie torfu w celu zakwaszenia podłoża, namoczenie bryły korzeniowej w wodzie z dodatkiem ukorzeniacza i codzienne podlewanie drzewek? Czy trzeba nawozić w tym okresie?: Nie - bo nie wiesz jaką masz teraz - najpierw sprawdzaj odczyn gleby a dopiero potem zastanawiaj się czy jest sens zakwaszać czy wapnować tak - zawsze przed sadzeniem bryłę się namacza. Wlewa się tez wodę do dołków i sadzi kiedy wsiąknie. nie - jest już chłodno, bywają deszcze. Nie podlewa się codziennie a tylko wówczas, gdy roślina tego potrzebuje. Jak będzie miała za mokro to zgnije nie - nie powinna już w tym roku wypuszczać odrostów, bo będzie źle zimować. Zamiast ukorzeniacza można dać biostymulanty - np. Asahi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Chciałam tylko ponowić pytanie . "Witam czy do lawendy pasuje szałwia- Salvia superba Merlau Blue Compact- ?" tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts