Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trzeba dać katalpie szansę.Kłopot będzie jeśli w przyszłym sezonie nadal będzie marna.

Elfir, ile mogę jesienne cebólki przetrzymać? Dziś przyjechały krokusy, tulipany botaniczne, czosnki, cebulice, a u mnie w ogrodzie rozgardiasz i nie zdążyłam im miejsca przygotować :(

No, to kamień z serca. Zaplanowałam sobie rabatę trawy, byliny, cebulki wiosenne. Ma być coś a'la łąka,ale bez jednorocznych. Zamówiłam cebule i zderzyło mi się z naprawą dachu. Miejsce na rabatę, to jedyne miejsce, gdzie można u nas zeskładować duże elementy niczego nie niszcząc.

Chcę przygotować glebę pod ogród. Rodzima gleba to gleba gliniasta o ph ok 5,5-6,5; na to została nawieziona gleba o ph 6,5-7,0. Została wyplewiona ręcznie z większości traw i chwastów. Planuję teraz przekopać glebogryzarką a następnie zasiać jakiś przedplon i wiosną znowu przekopać. Czy można np. pomieszać żyto z wyką, albo czymś jeszcze hamującym rozwój chwastów?

Witam Elfir pytałam już na innym forum ale uznałam że tutaj też mogę - czy przesadzając teraz jeżynę bezkolcową mogę dać pod nią obornik ?- ponoć jesienią się nie daje bo ma dużo azotu i pobudza roślinę do wzrostu - z drugiej strony jak nie dam to na wiosnę jak to zrobię ?? a mam bbb. słabą glebę - nie wiem jak dobrze wykombinować ?

Witam Elfir pytałam już na innym forum ale uznałam że tutaj też mogę - czy przesadzając teraz jeżynę bezkolcową mogę dać pod nią obornik ?- ponoć jesienią się nie daje bo ma dużo azotu i pobudza roślinę do wzrostu - z drugiej strony jak nie dam to na wiosnę jak to zrobię ?? a mam bbb. słabą glebę - nie wiem jak dobrze wykombinować ?

Mozna dac przekompostowany obornik jesienia, ale po przejsciu rośliny w stan spoczynku (jak zrzuci liście)