Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Połowa czerwca do lipca jest odpowiednim terminem na rozmnażanie glicynii (Wisteria) z sadzonek pędowych. Sadzonki robimy z młodych jeszcze nie zdrewniałych pędów, najlepiej z bocznych rozgałęzień pnącza, o większym zagęszczeniu pąków. Miękką szczytową końcówkę odcinamy, a z pozostałej części pędu robimy sadzonki. Dzielimy go na fragmenty z trzema węzłami. Tylko przy szczytowym węźle pozostawiamy liść. Liście przy niżej położonych węzłach obcinamy. Pędy ukorzeniamy w pojemnikach głębokości około dziesięciu centymetrów i wilgotnym podłożu z odkwaszonego torfu wymieszanego z perlitem lub grubym piaskiem. Sadzonki do ukorzeniania potrzebują dużo wilgoci w powietrzu. W warunkach domowych można ją zapewnić robiąc z przeźroczystej torebki foliowej namiocik na pojemniku. Pojemnik ustawiamy w jasnym lecz nie bezpośrednio nasłonecznionym miejscu. Co 2-3 dni należy zdejmować folię do wietrzenia.

Źródło: Maja w ogrodzie

Et voila ;)

Pestuś a Ty kojarzysz jak się nazywa takie drzewo iglaste, chude , wysokie i ma gałęzie obwiśnięte , jakby okapujące .

Strasznie mi się podoba i często przejeżdzam obok niego , ale to taka razydencja , że strach podjechać ,bo psy już skaczą na ogrodzenie.

PS . Jeszcze zapytam jakie trawy można mieszać z tujami?

Tzn. chciałabym posadzić szmaragdy + trawy niskie . Na przemian. Głupio to bedzie wyglądało?

Edytowane przez aniqa1982

ten trzeci rojnik pajęczynowaty (sempervivum arachnoideum ) - prawdopodobnie

na rabacie... zgaduj zgadula.. skoro lawenda jeszcze nie kwitnie miejsce słoneczne i jest cos a la skalniak może rogownica :confused:

pierwsza.. kwitnie wiosną tez z rojnikowatych... skleroza... - dopiszę (a mam to w ogrodzie:bash:) gdy sobie przypomnę...

skalnica jakaś:confused: chyba umbrosa

Edytowane przez ave!

Aniqa1982 - chodzi może o cyprysik nutkajski?

Mari180790 - na pierwszym chyba skalnica arendsa, na trzecim może rozchodnik kaukaski? Na moje oko rojnik pajęczynowaty ma inną "łodyżkę" i kwiat... Identyfikować białej rośliny z 3 zdjęcia nawet się nie spróbuję... Nie masz lepszego zdjęcia?

Niestety nie mam lepszego zdjęcia;/

Pisałam do właścicielki tych roślinek ale od paru miesięcy nie pokazuje się na dzienniku;/

Mimo wszystko bardzo wielkie za odpowiedzi:)

Pozdrawiam:bye:

to chyba ogrod forumowej kropki?

na pierwszym zdjeciu skalnica arendsa, na drugim moze byc ubiorek wiecznie zielony bardzo popularna bylina (rogownica ma szare listki a na zdjeciu sa wyraznie zielone) na trzecim jakis rozchodnik byc może kaukaski albo inny z niskich

dziękuje za porady

co do świerka to nie ma ostrych igieł ale dosyć sztywne. mam na działce duży okaz świerka koreańskiego i ten malutki ma najbardziej zbliżone igły do niego.

skoro są to dalie i kanny to kiedy powinnam je wykopać na zimę? wyczytałam że po kwitnieniu... ale ani to ani to nie kwitnie, kiedy więc je wykopywać? pod koniec października? czy wcześniej?

Czyli jodła.

Dalie i kanny wykopuje się po pierwszych przymrozkach, które zważą liście.

Elfir, proszę pomóż zidentyfikować to pnącze na pergoli :cool:

[ATTACH=CONFIG]331934[/ATTACH]

I jeszcze pytanie mam - czy teraz mogę przesadzić i podzielić carex ice dance?

Glicynia (mniej prawdopodobny milin)

Trawy i turzyce, zwłaszcza spoza naszej strefy klimatycznej, dzieli się wiosną z powodu lepszej zimotrwałości karpy nie uszkodzonej.

Nooo... powiem Ci Pestka, że mąż się już zdeklarował - na wiosnę robi donicę do wisteria bonsai :D

Wkop krąg betonowy i posadź w środku.

Poza wisteriami kwitnącymi wiosną, są wisterie amerykańskie, które powtarzają kwitnienie latem

Pestuś a Ty kojarzysz jak się nazywa takie drzewo iglaste, chude , wysokie i ma gałęzie obwiśnięte , jakby okapujące .

Tzn. chciałabym posadzić szmaragdy + trawy niskie . Na przemian. Głupio to bedzie wyglądało?

Tak.

Chude drzewko o obwisających gałązkach: świerk Inversa, Świerk Bruns, świerk Pendula, Rotenhaus, cyprysik pendula, Klippert, Jubilee

Mógłby ktoś podać nazwy tych roślin:

http://foto3.m.onet.pl/_m/858af4567f72df0dd5352a01004fe6a3,21,19,0.jpg

skalnica Arendsa

http://foto0.m.onet.pl/_m/127528686ca44bb4870aad4ccd1e3130,21,19,0.jpg

Na biało zawciąg Alba lub gęsiówka, na różowo zawciąg czysty gatunek