Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dlaczego sądzisz, że to upały były przyczyną? U mnie też niestety na ok. 30 sztuk szmaragdów, ale też na Thui Europa Gold, są szyszki w sporych ilościach. Obcięcie ich to byłby ogromny nakład pracy...

Tak bynajmniej mi się wydaje, wcześniej były sporadycznie na paru sztukach, te szmaragdy które rosną przy trawniku, w czasie upałów były przy okazji podlewane, te które niestety nie dostawały odpowiednio wody dość gęsto dostały szyszek. Tylko takie spostrzeżenie mi się nasunęło. Kiedyś też obiło mi się że szyszki to pewien sposób obronnylę.. Możliwe że się my

No tak, szyszki to objaw zagrożenia dla drzewka - upał, agrotkanina (tak słyszałem), zła ziemia. Moje, te wysypane szyszkami, mają 1,5 roku od posadzenia u nas. Były nawadniane do początku lipca tego roku. I stwierdziliśmy, że dość - zwinęliśmy nawadnianie. Ale też ziemia pod nimi jest paskudna.

Mniejsze szmaragdy, rok od posadzenia, z innej szkółki, nie wysypały szyszkami w ogóle, a miały tyle wody ile te z szyszkami.

Nikt pewnie do końca nie zna przyczyny szyszkowania, ale widok jest dość smutny...

Hej.

Eflir mam pytanie: po pierwszych przymrozkach ścięło mi wiele roślin w tym róże. Strasznie mi ich szkoda, bo mróz przyszedł w chwili kiedy pięknie kwitły i miały jeszcze wiele pąków. Zatem czy przycinać je teraz czy czekać do wiosny?

• 2 weeks później...

A ja zapytam o moje budleje;

w ubiegłym roku posadzone, w tym roku na wiosnę porządnie przycięte, teraz okazałe krzaczyska 2,5 m ( a odmiana z tych niskich); część z nich muszę przesadzić w inne miejsce, bo są za duże na moim przedogródku.

Jak mocno mogę je przyciąć,żeby je móc przesadzić?

Przesadzać teraz czy wiosną?

Te budleje, które zostają na starym miejscu jakoś kosmetycznie przyciąć na zimę? - bo są tak rozłożyste,że nie wiem jak je mam okopczykować;

q-bis, liściaste przesadza się o okresie bezlistnym, czyli teraz możesz. Jeśli dąb nie zgubił liści, co niektórym się często zdarza, to okoliczne liściaste muszą być już bez liści.

Pamiętaj, żeby zabrać jak najwięcej ziemi ... (jak z każdą inną rośliną), obficie podlewać, oznaczyć kierunek pólnocny przed operacją i tak samo wsadzić na strony świata. Postaraj się też wykopać jak najwięcej korzenia palowego - najlepiej cały, ale on może na nie wiem jaką głębokość sięgać.

Młode dęby mają nawet 1,5 m korzenia. System korzeniowy rozrasta się ukośnie dopiero u starszych.

Przesadzaj, ale powiem Ci, że to ciężka praca, bo ma korzeń palowy, a poza tym ryzykujesz, że się nie uda. Przesadzałam 3 z pobliskiej łąki. 2 niższe, do 2 metrów wysokości z powodzeniem i pięknie rosną. 3-ci ponad 3,5 m wysokości chorował cały sezon i liści miał jak na lekarstwo. Daję mu czas do wiosny i raczej niestety bedzie go trzeba wykopać ;(

Sarny ( prawdopodobnie - bo któż by inny) zjadły pąki moim RH - czy to znaczy że kwiatów nie będzie???? ( BRRRRRR.......)

Duduś, nie ma pąków, nie ma kwiatów.

Jesteś pewna, że to sarny, a nie opadły z powodu jakiegoś robala :(

Hej.

Eflir mam pytanie: po pierwszych przymrozkach ścięło mi wiele roślin w tym róże. Strasznie mi ich szkoda, bo mróz przyszedł w chwili kiedy pięknie kwitły i miały jeszcze wiele pąków. Zatem czy przycinać je teraz czy czekać do wiosny?

Nie ma Elfir, to ja podpowiem z tego co wiem.

Zetnij same pąki i kwiaty, a z cięciem całości czekaj do wiosny.

Raczej bym świerków serbskich nie sadziła na skarpie. One się płytko ukorzeniają. Ładne, ale nawet na płaskim terenie duży wiatr może je oderwać od podłoża i legną. Większość osób które je ma (z moich znajomych), gdy podrosły do do 5-6 m, ucięła je w 2/3 wysokości. To wygląda byle jak.

Niestety nie pamiętam nazwy mojej tui. Może nawet tej nazwy nie miała. Kupiłam na wyprzedaży w szkółce.

• 2 weeks później...