yaroaz 12.10.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Dlaczego sądzisz, że to upały były przyczyną? U mnie też niestety na ok. 30 sztuk szmaragdów, ale też na Thui Europa Gold, są szyszki w sporych ilościach. Obcięcie ich to byłby ogromny nakład pracy... Tak bynajmniej mi się wydaje, wcześniej były sporadycznie na paru sztukach, te szmaragdy które rosną przy trawniku, w czasie upałów były przy okazji podlewane, te które niestety nie dostawały odpowiednio wody dość gęsto dostały szyszek. Tylko takie spostrzeżenie mi się nasunęło. Kiedyś też obiło mi się że szyszki to pewien sposób obronnylę.. Możliwe że się my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 12.10.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 No tak, szyszki to objaw zagrożenia dla drzewka - upał, agrotkanina (tak słyszałem), zła ziemia. Moje, te wysypane szyszkami, mają 1,5 roku od posadzenia u nas. Były nawadniane do początku lipca tego roku. I stwierdziliśmy, że dość - zwinęliśmy nawadnianie. Ale też ziemia pod nimi jest paskudna. Mniejsze szmaragdy, rok od posadzenia, z innej szkółki, nie wysypały szyszkami w ogóle, a miały tyle wody ile te z szyszkami. Nikt pewnie do końca nie zna przyczyny szyszkowania, ale widok jest dość smutny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.10.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Elfir zostało mi dosc sporo pro complex z yary czy mogę to przez zimę trzymac w domku gospodarczym nieogrewanym , w garazu nie mam miejsca.czy producent cos mówi na temat przetrzymywania zimą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 13.10.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Elfir,mam prośbę, kiedyś pokazałaś w tym wątku fajne fotki ogrodu z Ogrodowiska.Przekopałam trochę stron i nie mogę znaleźć. Czy byłabyś w stanie dać namiar na ten ogród? Bardzo mi się podobał i do tego fajne zdjęcia.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 15.10.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Hej. Eflir mam pytanie: po pierwszych przymrozkach ścięło mi wiele roślin w tym róże. Strasznie mi ich szkoda, bo mróz przyszedł w chwili kiedy pięknie kwitły i miały jeszcze wiele pąków. Zatem czy przycinać je teraz czy czekać do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 24.10.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 A ja zapytam o moje budleje;w ubiegłym roku posadzone, w tym roku na wiosnę porządnie przycięte, teraz okazałe krzaczyska 2,5 m ( a odmiana z tych niskich); część z nich muszę przesadzić w inne miejsce, bo są za duże na moim przedogródku.Jak mocno mogę je przyciąć,żeby je móc przesadzić?Przesadzać teraz czy wiosną?Te budleje, które zostają na starym miejscu jakoś kosmetycznie przyciąć na zimę? - bo są tak rozłożyste,że nie wiem jak je mam okopczykować; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 24.10.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Sarny ( prawdopodobnie - bo któż by inny) zjadły pąki moim RH - czy to znaczy że kwiatów nie będzie???? ( BRRRRRR.......) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 28.10.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Natknąłem się przypadkiem na dąb czerwony rosnący sobie na nieużytkach, planuję go przesadzić w pobliże domu w przyszłym roku. W jakiej porze roku najlepiej to zrobić ? Drzewko ma ok 3m wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.10.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 q-bis, liściaste przesadza się o okresie bezlistnym, czyli teraz możesz. Jeśli dąb nie zgubił liści, co niektórym się często zdarza, to okoliczne liściaste muszą być już bez liści. Pamiętaj, żeby zabrać jak najwięcej ziemi ... (jak z każdą inną rośliną), obficie podlewać, oznaczyć kierunek pólnocny przed operacją i tak samo wsadzić na strony świata. Postaraj się też wykopać jak najwięcej korzenia palowego - najlepiej cały, ale on może na nie wiem jaką głębokość sięgać.Młode dęby mają nawet 1,5 m korzenia. System korzeniowy rozrasta się ukośnie dopiero u starszych. Przesadzaj, ale powiem Ci, że to ciężka praca, bo ma korzeń palowy, a poza tym ryzykujesz, że się nie uda. Przesadzałam 3 z pobliskiej łąki. 2 niższe, do 2 metrów wysokości z powodzeniem i pięknie rosną. 3-ci ponad 3,5 m wysokości chorował cały sezon i liści miał jak na lekarstwo. Daję mu czas do wiosny i raczej niestety bedzie go trzeba wykopać ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.10.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Sarny ( prawdopodobnie - bo któż by inny) zjadły pąki moim RH - czy to znaczy że kwiatów nie będzie???? ( BRRRRRR.......) Duduś, nie ma pąków, nie ma kwiatów. Jesteś pewna, że to sarny, a nie opadły z powodu jakiegoś robala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.10.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Hej. Eflir mam pytanie: po pierwszych przymrozkach ścięło mi wiele roślin w tym róże. Strasznie mi ich szkoda, bo mróz przyszedł w chwili kiedy pięknie kwitły i miały jeszcze wiele pąków. Zatem czy przycinać je teraz czy czekać do wiosny? Nie ma Elfir, to ja podpowiem z tego co wiem. Zetnij same pąki i kwiaty, a z cięciem całości czekaj do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 28.10.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Dzięki pestka, nie wiedziałem o tym oznaczeniu kierunków świata Spróbuję zatem w tym roku, jak nie zapomnę to napiszę w przyszłym jak mu idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.10.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 28.10.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Czy ktoś może rozpoznaje jaka to może być tuja, dostałem pare sztuk od mamy niestety nie pamieta jaka to odmiana. Czy to może Aurescens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 28.10.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Mam jeszcze jedną mała prośbę, czy można prosić o mała podpowiedź i poradę. Mamy mała skarpę od strony ulicy, jako ścianę chcielibyśmy wykorzystać świerki serbskie, nie mamy pomysłu co przed. Jeśli można prosić o propozycję. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.10.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Podobna do mojej, ale niestety nie pamiętam nazwy Moja wyrosła w 4 lata na ładny stożek na 2,5 m wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 31.10.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Podobna do mojej, ale niestety nie pamiętam nazwy Moja wyrosła w 4 lata na ładny stożek na 2,5 m wysoko. A czy pamiętasz nazwę odmiany twoich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.10.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Raczej bym świerków serbskich nie sadziła na skarpie. One się płytko ukorzeniają. Ładne, ale nawet na płaskim terenie duży wiatr może je oderwać od podłoża i legną. Większość osób które je ma (z moich znajomych), gdy podrosły do do 5-6 m, ucięła je w 2/3 wysokości. To wygląda byle jak. Niestety nie pamiętam nazwy mojej tui. Może nawet tej nazwy nie miała. Kupiłam na wyprzedaży w szkółce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 05.11.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 To może jakaś propozycja inna zamiast świerków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkornacki 13.11.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Można jeszcze wsadzać iglaki z gołym korzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts