Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy możecie polecić jakiś program do projektowania ogrodów? Chciałabym spróbować własnych sił w zaplanowaniu przestrzeni wokół przyszłego domu, ale muszę to sobie zwizualizować... Kiedyś wpadła mi w ręce płytka z dość starym programem (chyba z Dom i ogród), ale tam nie było wielu spośród roślin, które mnie interesują. Jeśli wcześniej padło już podobne pytanie- przepraszam.

Do mojego żywopłotu nieformowanego, przeciwwiatrowego chciałbym dołożyć jeszcze iglaki. Gatunki liściaste, które są wybrane to Świdośliwa Lamarcka i Klon tatarski odm. GInnala. W środku posesji mam szpaler z Cisa pośredniego Hicksii. Może aby nawiązać do niego warto w ten wał przeciwwiatrowy wrzucić kilka sztuk w grupie. Wysokość około 5 metrów się zgadza. Da radę bez specjalnej opieki?

Witam Elfir oraz wszystkich forumowiczów - ogrodników :)

Mam mnóstwo pytań związanych z moim ogródkiem. Staram się na bieżąco śledzić forum i czytać Wasze rady ...

Moja sytuacja wygląda w taki sposób:

Działka 1000m2 (25mb na 40mb ) całkiem z przodu ma stanąć mały dom 100m2 ale dopóki go nie ma to stoi sobie camping z altanką i blaszany garaż na graty.

Wokół altanki próbowałam zasadzić kwiatki i drobne rośliny , byliny oraz borówki. Po pierwszej zimie okaże się , czy coś przetrwało :)

Wzdłóż płotu z siatki o dł 25mb przekopałam ziemię , wytrząsnęłam wszystkie chwasty i zasadziłam krzaczki. Kierowałam się wyborem różnych , tak żeby nie było takich samych tui a więc są brabanty, żywotniki , takie mini świerki - nie pamiętam nazwy oraz cyprysy lawsona. A za nimi posiałam słoneczniki , które pięknie kwitły całe lato aż do późnej jesieni.

Moja prośba jest taka : Potrzebuję pomysł na obsadzenie dłuższej cześci ogrodzenia - tej 40mb Strasznie wieje od tej strony, jest też bardzo słonecznie latem, do tego teren mam z wysoką wodą ( na głębokości ok 90cm) Co tam posadzić ??? Chętnie widziałabym coś owocującego - jadalnego :) Pozdrawiam :rolleyes:

wysoki poziom wód gruntowych może skracać życie drzew owocowych. Najłatwiej powinny przyjąć się te na skarlających podkładkach (zwłaszcza jabłonie).

Chyba, że pójdziesz w dzikie owoce - czeremchę, świdośliwę, derenia jadalnego?

wysoki poziom wód gruntowych może skracać życie drzew owocowych. Najłatwiej powinny przyjąć się te na skarlających podkładkach (zwłaszcza jabłonie).

Chyba, że pójdziesz w dzikie owoce - czeremchę, świdośliwę, derenia jadalnego?

Elfir czytałam o świdośliwach :) Niby wszystko super tylko piszą, że nie lubią podmokłego terenu. Myślisz, ze na mojej wysokości wód gruntowych ma ona szansę przeżyć?