Elfir 29.03.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź... Rozumiem Czyli najpierw wysypać nawóz i czekać czy trawa się przebije a chwasty znikną? A co jeśli chwasty też urosną?? Podejrzewam, że to stokrotka. Na pewno dwuliścienny chwast. Czy po wysypaniu nawozu powinnam wykosić kosiarką te chwasty? Czy spokojnie czekać? Przede wszystkim - na pewno jest aż tak źle? Przecież ta stokrotka musiała się skądś wysiać - to roślina dwuletnia. Czyli aby teraz kiełkowała, w zeszłym roku musiała kwitnąć na tym obszarze. Kosić powinnaś trawnik, bo jeśli to stokrotka to nie ma szans na skoszenie - jest za niska, jej liście leżą na ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 29.03.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Znam definicję pojęcia chwast ale nazywanie pięknej stokrotki tym mianem jest dla mnie dziwne... Osobiście uwielbiam trawnik u moich rodziców na którym wiosną eksplodują kwiaty stokrotki.......piękny widok ! zgadzam się, stokrotki są piekne nawet na trawniku ale mojego trawnika NIE ma jest pole stokrotek w miejscu gdzie miał byc trawnik Podejrzewam, ze nasiona mogly sie uchowac w ziemi, która nasypalismy na wierzch ... Lub wysialy sie z pola obok. Jest tam łąka, pole i rzeka. Nikt jeszcze tam nie mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 29.03.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Zabij chwasty i wysiej trawę ponownie Czy gdybym zrobila teraz oprysk z chwastoxa to mogę od razu wysiewac trawę czy trzeba odczekać ileś dni/tygodni? Czy nie lepiej zrobic tak jak podpowiada elfir i sypnac nawozem do zachwaszczonego trawnika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 jak teraz wysiejesz trawę będziesz miała dokładnie to samo co teraz.Trawa kiełkuje w temperaturze gleby ok. 10 stopni. Co oznacza, że zwykle sieje się ją w maju.Chwasty wyrastają nawet w czasie przymrozków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 30.03.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 jak teraz wysiejesz traw Czyli plan jest taki : 1.Wysypuję teraz nawóz do trawnika zachwaszczonego 2.Czekam co się będzie działo ( czy trawa się przebije przez chwasty) 3.Jak się przebije to ją skoszę za jakiś czas kosiarką , żeby ją wzmocnić 4.Jak się nie przebije to wszystko pryskam chwastoxem i czekam aż chwasty umrą po czym wysiewam trawę w maju jeszcze raz. Może tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 30.03.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Czyli plan jest taki :1.Wysypuję teraz nawóz do trawnika zachwaszczonego2.Czekam co się będzie działo ( czy trawa się przebije przez chwasty)3.Jak się przebije to ją skoszę za jakiś czas kosiarką , żeby ją wzmocnić 4.Jak się nie przebije to wszystko pryskam chwastoxem i czekam aż chwasty umrą po czym wysiewam trawę w maju jeszcze raz. Może tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 tak. Ale pamiętaj - miedzy likwidacją chwastów a siewem musi upłynąć jak najkrótszy okres, aby na oczyszczoną ziemię nie wysiały się chwasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.03.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Ja w takiej sytuacji powtarzam oprysk po tygodniu, a najlepiej 2 tygodniach. Dla pewności, że to co w jeszcze wysunie się z ziemi, też poleję. Do maja sporo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 31.03.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Dziękuję za szybkie odpowiedzi Tylko w moim planie nie ma oprysku a jest nawóz do trawników zachwaszczonych. Czy mam to rozumieć żeby po 2 tygodniach jeszcze raz rozsypać granulat z nawozem? Czy jednak mam zrobić oprysk chwastoxem? Bo teraz już zgłupiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 (edytowane) Ja nic nie wiem o tego rodzaju nawozach. Nie znam skuteczności.Podwójne nawożenie to niebezpieczeństwo przenawożenia. Edytowane 31 Marca 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.03.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 (edytowane) Dziękuję za szybkie odpowiedzi Tylko w moim planie nie ma oprysku a jest nawóz do trawników zachwaszczonych. Czy mam to rozumieć żeby po 2 tygodniach jeszcze raz rozsypać granulat z nawozem? Czy jednak mam zrobić oprysk chwastoxem? Bo teraz już zgłupiałam Nawóz stosuj ZAWSZE zgodnie z zasadami opisanymi na opakowaniu! Inaczej spalisz rośliny. Pamiętaj, że to jednak jest nawóz a nie herbicyd. Ma przede wszystkim wzmocnić trawę a przy okazji wytępić chwasty. Dlatego pytałam, czy faktycznie wśród tych "stokrotek" nie ma trawy wcale? Czy może jednak jest, tylko zagłuszana przez "stokrotki" słabiej rzuca się w oczy? PS - masz może zdjęcia z bliska tych "stokrotek"? Bo to bardzo dziwne, że wysiały się tylko stokrotki, skoro okolica to łąka. To nie jest spektakularnie masowa roślina. Nie odchwaszczaliście nawiezionej ziemi? Bardzo często pierwszym, co kiełkuje w nawiezionej ziemi jest łoboda, żółtlica, gwiazdnica. Podobny efekt może dawać zachwaszczenia jastrzębcem kosmaczkiem. Edytowane 31 Marca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 31.03.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Nie wygląda mi to na żaden z podanych przez Ciebie chwastów W weekend zrobię zdjęcie i wkleję.. U nas na działce zaobserwowałam taki wysyp chwastów falami. W zeszłym roku przeważał skrzyp polny , "stokrotki" i mlecz. Potraktowaliśmy to roundupem. Na to nałożyliśmy siatkę przeciw kretom i nawieźliśmy humus zgarnięty z wykopu pod fundament. Tej warstwy już niczym nie odchwaszczałam, ponieważ była czarna i nic z niej nie wybijało. Teraz myślę, że mogły być w niej nasiona , które wybiły w tym roku na wiosnę. Tak czy inaczej "stokrotki" wzeszły i zagłuszyły trawnik. Zastanawiam się teraz czy robić oprysk chwastobójczym chwastoxem czy wysypać ten nawóz?? Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.03.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Roundap skrzypu nie zwalczy. Nikt za ciebie nie podejmie decyzji nie widząc tego trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Myślę, że to kwestia zdecydowania się na jakieś podejście konkretne.Na swoim trawniku nie bawiłabym się tym nawozo-odchwaszczaczem. Poczekałabym aż to co rośnie osiągnie max 10 cm wysokości i zlała mieszanką Roundapu i Chwastoxu. Po tygodniu powtórzyłabym oprysk. Odczekałabym tydzień aż chwasty padną, usunęłabym je. Dopiero wtedy, mając dużą pewność, że zabiłam zielsko nawet to wschodzące nieco później, wysiałabym trawę.Tak będzie wg mnie skuteczniej. Elfir, przy okazji, czy to prawda, że dodanie saletry amonowej wzmacnia działanie herbicydów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 31.03.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 z doswiadczenia: nawoz odchwaszczacz jest do bani, nam nie pomogl a chwasty wyrywalismy recznie, ciezko - tak ale efekt najlepszy, trawnik potem wygladal jak zielony dywan.niestety duzo pracy i bolu to kosztowalo ale za to jaka satysfakcja. jestem przeciwniczka wszelakich rundapow i innych syfow lanych w glebe. takie srodki powinny byc w ogole sprzedawane pod nadzorem tak samo jak sprzedawane sa inne substancje chemiczne np. aceton czy freon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Tak byłoby najlepiej i na małych kawałkach też tę stosuję, TAR. Ale co zrobić, gdy trawnika jest 1000 m2? Coraz więcej środków ochrony ma zakaz sprzedaży osobom bez uprawnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.03.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 (edytowane) ja mam inne doświadczenia - kiedyś stosowałam nawóz z odchwaszczaczem przeciwko koniczynie i zadziałał ok.Tylko to była koniczyna w trawie a nie sama koniczyna, bez trawy. Dlatego mam wątpliwości wobec działania na trawniku Fugisiola, bez obejrzenia zdjęć.Bo to dziwne, że do zimy był ładny, niezachwaszczony trawnik i nagle znikł pod chwastami. W dodatku "stokrotką", która nie blokuje drastycznie rozwoju trawy - bo stokrotkę celowo czasem się wsiewa w trawniki, jak pisał Zdun Darek. Więc podejrzewam, że:- albo to inny chwast- albo stopień zachwaszczenia nie jest taki tragiczny- albo trawnik był posiany za późno, przed zimą ledwie zdołał wykiełkować i trawa po prostu wymarzła (albo na działce jest glina i trawnik zgnił?) Zależnie od wariantu stosuje się inne rozwiązania.Można zastosować subtelnie nawóz z odchwaszczaczem, który wzmocni trawę, chwasty będą osłabione, trawa ruszy a po kilku koszeniach chwasty same wyginą. Można zastosować herbicyd przeciwko dwuliściennym i zrobić dosiewki w miejscach ubytku. Ale można i zacząć całą zabawę w zakładanie trawnika od nowa. Ponieważ zakładanie od nowa jest bardzo czasochłonne, starałabym się trawnik ratować (o ile jest co ratować) Edytowane 31 Marca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.03.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 saletry amonowej wzmacnia działanie herbicydów? Zależy od herbicydu. Dla Roundapu takim wzmacniaczem jest siarczan amonu. Ale podobnie może działac np. mocznik. Ale np. Chwastox przy nawozach przestaje być skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 31.03.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 na naszym trawniku 10% było trawy marnej jakości a 90% chwasty: głownie komosa, gwazdnica, cos przypominajacego rumianek chyba to sie rumian nazywa, babka i cala przekrojowka z okolicznych łąk. koniczyny nie było. nawoz odchwaszczajacy za bardzo nie pomogł. faktem jest ze nasiona trawy mielismy marej jakości, po odchwaszczeniu recznym wysialismy / nadsialismy nowa trawe. najpierw zgrabilismy to co bylo potem nasionka, potem znowu wałowanie i podlewanie - praktycznie jak od nowa. i jak sobie pomysle, ze znowu mnie to czeka przy nowym tawniku to sie zastanawiam na poważnie czy nie robic tego z rolki:cool: trawe chcemy robic poznym latem, rabaty beda od nastepnej wiosny obsadzane, tylko je teraz wytyczymy, na okres jesienno zimowy zalozymy maty. i to tylko ze wzgledu na to zeby psy po tym nie biegaly i sie nie brudziły trawnik ze stokrotek - musi fajnie sie prezentowac, ale czy to na pewno stokrotki? mam watpliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 31.03.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 TAR Wszystko co opisałeś pasuje do mojego przypadka oprócz tych wszystkich odmian chwastów. Zrobię zdjęcie w piątek lub sobotę i wstawię to ocenicie co to za roślina Myślę, że spróbuję ten nawóz do zachwaszczonego trawnika wysypać. I tak już go kupiłam...szkoda ,żeby się zmarnował. Poczekam 2-3 tygodnie i jak zacznie wybijać trawa to skoszę wszystko kosiarą. Jeśli to nie da rezultatu to chyba zrobię tak jak Ty. Tylko przeraża mnie ręczne pielenie 100m2 tym bardziej że to coś ma dość głębokie korzenie.Potem dosieję trawę , udeptam raz jeszcze deską i zobaczymy co się będzie działo . Mam cichą nadzieję, że ta trawa nie zmarzła i gdzieś tam się ukrywa Może nawóz ją trochę obudzi , ruszy i zagłuszy te "stokrotki" Elfir Nie mam gliny na działce. Myślę, że mogłaś dobrze wytypować to, że trawnik był posiany za późno, bo gdzieś w połowie września i zmarzł Ale pisałam już, że wykiełkowała trawka i nawet zdążyliśmy ją przed zimą raz skosić jak już była odpowiednio wysoka. Po czym przyszła zima, śnieg, mróz i roztopy... teraz mamy marzec i wygląda to tak jak opisałam : chwastowisko zamiast trawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts