Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ponieważ one późno wschodzą na wiosnę, więc jak je zgrupuję razem to wiosną będę miał puste placki nim one wzejdą. To żeby tego uniknąc to jak je poprzeplatac innymi roślinami? Np taka rozplenica japońska rozrasta się do 60 cm. , Czyli np jak chce posadic miedzy 3 rozplenicami szałwię to powinnam ja posadzic ok 90cm od każdej trawy, tak? Bo przecież szałwia tez sie rozrasta. Dobrze kombinuję? To jest tylko przykład zeby zrozumiec zasadę.

y.

Raczej robisz plamy jednego gatunku niż mieszasz gatunki ze sobą. Jedynie między trawami dajesz cebulowe, które zapełnią ci rabatę wczesną wiosną.

Plamy z roślin nie muszą przypominać kół, można zaplanować je tak:

http://images76.fotosik.pl/530/49c0ff963c5705e0gen.jpg

Gdzie fioletowy to szałwia a zielony rozplenica.

Edytowane przez Elfir

Miłki mam u siebie od kilku lat i nie ma z nimi żadnego kłopotu.

Z traw, które trzeba ograniczać borderami są właściwie tylko: Miskant cukrowy, Imperata cylindrica 'Red Baron', Spartyna grzebieniasta, Wydmuchrzyca piaskowa. Reszta rośnie kępowo. Oczywiście są jeszcze takie, które same się rosiewają, jak np. kostrzewy, które są fajnymi zadarniaczami.

Jak posadzisz byliny przy trawach jak napisała Elfir, to nie będziesz musiał się zastanawiać, która którą zdominuje. Ale są też niskie bylinki, które dobrze się mają w półcieniu i takie można podsadzić bliżej kęp traw. Ruszają wcześniej, więc rozwiną się zanim trawy zaczną rosnąć w zwyż.

Można też mieszać trawy wysokie i niskie, żeby te niskie zasłoniły ziemię, jako zadarniacze. Świetne są turzyce, szczególnie, że wiele z nich jest zimozielonych.

Skorzystałam z Twojej sugestii i coś tam stworzyłam. Pewnie popełniłam jakieś rażące błędy, ale niestety robię to po raz pierwszy ;) Nie jestem przekonana do iglaka przy furtce przynajmniej do tych wymienionych przez Ciebie jako przykładowe. Wolałabym coś w stylu magnolii bądź migdałka, tyle tylko że to nie będzie reprezentacyjne przez cały rok. Rośliny użyte projektu to:

Klon zwyczajny "Globosum"

Żywotnik zachodni "Danica"

Hortensja drzewiasta "Anabelle"

Tojeść rozesłana "Aurea"

Tawuła van Houtte'a

Magnolia "Susan" Funkia "Fire and Ice"

Różanecznik "Lachsgold"

Pewnie pozczególne odmiany danych roślin pewnie będzie trzeba skorygować ze względu na kolor czy wielkość.

ogród finito.jpg

Witajcie,

Około 4 lata temu, za Waszymi radami ( szczególnie Elfir :) ), tworzyłam ogródek działkowy ROD. Wyszło na prawdę pięknie i czułam dużą satysfakcję, ze sama sadziłam wszystkie rośliny. Wszystkie się pięknie przyjęły i rosną do dziś.

Tymczasem jest kolejny ogród i też chciałabym spróbować sama, ewentualnie z Waszą pomocą, radami, podpowiedziami. Tym razem ogródek jest przydomowy, nie wielki. Działka w całości ma 400 m2 ( dom zajmuje około 100m2) a część od której chciałabym zacząć ma 150m2 ( część frontowa, tarasowa). Ziemia póki co jest gliniasta ale zamierzamy nawieźć piasku lub żyznej ziemi ( tu poproszę o wskazówkę) całość przeorać i zasiać nowy trawnik. Działka graniczy z jednym sąsiadem ( bliżniak) ale poza tym wokół jest sporo domków więc chciałabym się przed nimi osłonić. Pierwsza myśl to był szpaler tui ale po chwili namysłu stwierdziłam, ze chyba nie chcę tak jak wszyscy. Może żywopłot z derenia białego i innych podobnych jako tło dla niższych rzędów? Użytkownikami będą też dzieci :)

Po tych 4 latach użytkowania działki ROD wiem już przynajmniej jakie rośliny lubię i chciałabym powtórzyć w nowym ogródku. Są to na pewno trawy, wrzosy, wrzośce, lawenda, róże okrywowe, berberysy, drzewka szczepione na pniach, bukszpany, lilaki, jaśminowce.

Za to strasznie nie lubię tawułek :(

Myślę o obsadzeniu płotu wokół jak na załączonym projekcie. Dobór roślin wymyśliłam wstępnie taki:

9- dereń biały Elegantissima

14 - choinka ze świąt :)

8 - berberysy jakieś wyższe

7 - wysokie miskanty

5,6 - wrzosy, wrzośce przeplatane małymi berberysami

4 - drzewa typu klon Globosum, może brzozy, może wiśnie ozdobne podsadzone trawami ozdobnymi.

Na projekcie nie ma rabaty przy tarasie ale chciałabym takową i myślałam o tym aby obsadzić ją trawami, lawendą i różami okrywowymi fairy.

Co Wy na to? Czy to dobry kierunek? Czy to mnie dostatecznie osłoni, zapewni intymność? Czy może lepiej iść w standardowym kierunku żywotników ?

projekt ogrodu.jpg

mniejszy rozmiar 1.jpg

mniejszy roizmiar2.jpg

mniejszy rozmiar 3.jpg

Ojojoj, zanim zaczniesz coś z ogrodem podnieś poziom do wysokości drogi, bo będziesz tonąć. i zrobiłabym drenaż wokół płotu.

Ziemię rodzimą + piasek rzeczny (taki ciut grubszy, żeby się czuło ziarenka w palcach) + ogrodnicza – wszystko w proporcji 1:3 przekopać.

Ale Ty i tak musisz grunt podnieść :(

Ojojoj, zanim zaczniesz coś z ogrodem podnieś poziom do wysokości drogi, bo będziesz tonąć. i zrobiłabym drenaż wokół płotu.

Ziemię rodzimą + piasek rzeczny (taki ciut grubszy, żeby się czuło ziarenka w palcach) + ogrodnicza – wszystko w proporcji 1:3 przekopać.

Ale Ty i tak musisz grunt podnieść :(

Dziękuję bardzo ale myślisz, że mogę podnieść poziom? czy sąsiedzi się nie będą burzyć ?

Różanecznik będzie w słońcu, może zwijać liście - i tylko on lubi kwaśne gleby.

Tojeśc nie będzie tworzyła obwódki, bo to ekspansywna bylina płożąca się.

Stworzyłaś układ symetryczny z tymi różanecznikami i hortensja. Hortensja nie będzie taka duża , żeby dotykać koron klonów :).

Przydałoby się coś pod magnolią.

Skoro podobają ci się magnolie to może zamiast klona Globosum dać duże magnolie, jak Elisabeth?

Edytowane przez Elfir

asiulek

Wrzosy, lawenda - trzeba będzie rozluźnić glebę.

Na glinach najlepiej udadzą się derenie, lilaki, jaśminowce, forsycje, róże, bukszpany.

Zimą cię nie osłonią, bo są liściaste. Miskanty nie osłonią aż do lipca.

Może cisy?

To jest przedogródek czy taras? Bo jak tylko przedogródek to po co szczelna zasłona?

Dziękuję bardzo ale myślisz, że mogę podnieść poziom? czy sąsiedzi się nie będą burzyć ?

Jak będziesz ich zalewać, to będą.

Dom jest posadowiony niżej niż droga?

http://images76.fotosik.pl/535/23a2d82c74587789gen.jpg

Edytowane przez Elfir

asiulek

Wrzosy, lawenda - trzeba będzie rozluźnić glebę.

Na glinach najlepiej udadzą się derenie, lilaki, jaśminowce, forsycje, róże, bukszpany.

Zimą cię nie osłonią, bo są liściaste. Miskanty nie osłonią aż do lipca.

Może cisy?

To jest przedogródek czy taras? Bo jak tylko przedogródek to po co szczelna zasłona?

Jak będziesz ich zalewać, to będą.

Dom jest posadowiony niżej niż droga?

http://images76.fotosik.pl/535/23a2d82c74587789gen.jpg

Dom jest posadowiony niby na równi z drogą ale przed nami domy są jakby na wzniesieniu - droga też idzie w górę tak więc ogród jest pod lekkim skosem.

Czyli mam się trzymać jednak tego co jest tylko dać drenaż? Musi być spadek od drogi - tak jest obecnie i tak wnioskuję z załączonego obrazka. A może mogłabym jednak wyrównać ogród z drogą i zrobić wzdłuż fundamentów płotu drenaż? Ogród ( te ok. 150m2) to część tarasowa - tył domu. Z przodu domu będzie podjazd, jeden bok to ściana sąsiada a drugi wąskie przejście.

Część tarasową chciałabym w całości osłonić tylko teraz zastanawiam się czy lepiej zrobić to np płotem drewnianym i do tego roślinność w stylu wklejonego przeze mnie planu czy dać zwykłą siatkę i szczelne rośliny zimozielone a przed nimi ulubione gatunki? Tu ważne jest tez to żeby zostało jak najwięcej trawnika, żeby optycznie go powiększyć a nie pomniejszyć ( bo i tak maleńki ;) )

Edytowane przez asiulek123

Witajcie Ogrodnicy :)

Jest taki temat: rozważam mocno przesadzenie dużej Tuji Szmaragd. Ma ca 6 lat jest wysoka na niecale 3 metry i szeroka ca 80 cm.

Czy to ma sens? Jesli się da, jak to zrobic aby przezyła przesadzenie w inne miejsce z minimalną szkodą.

Licze na Wasze podpowiedzi... Z góry dziękuje.

Bartus, jeśli przesadzasz w tym samym ogrodzie, to tylko pamiętaj, żeby okopać na szerokość tuji. Da radę jeśli nie poharatasz jej zbytnio korzeni i szybko przeniesiesz na nowe miejsce. Pamiętaj o solidnym podlaniu. Tak żeby zrobiła się kałuża. Następne podlewanie już nie tak mocne co 2-3 dni.

To z mojego doświadczenia :) w przesadzaniu w ogrodzie.

Dom jest posadowiony niby na równi z drogą ale przed nami domy są jakby na wzniesieniu - droga też idzie w górę tak więc ogród jest pod lekkim skosem.

Czyli mam się trzymać jednak tego co jest tylko dać drenaż? Musi być spadek od drogi - tak jest obecnie i tak wnioskuję z załączonego obrazka. A może mogłabym jednak wyrównać ogród z drogą i zrobić wzdłuż fundamentów płotu drenaż? Ogród ( te ok. 150m2) to część tarasowa - tył domu. Z przodu domu będzie podjazd, jeden bok to ściana sąsiada a drugi wąskie przejście.

Część tarasową chciałabym w całości osłonić tylko teraz zastanawiam się czy lepiej zrobić to np płotem drewnianym i do tego roślinność w stylu wklejonego przeze mnie planu czy dać zwykłą siatkę i szczelne rośliny zimozielone a przed nimi ulubione gatunki? Tu ważne jest tez to żeby zostało jak najwięcej trawnika, żeby optycznie go powiększyć a nie pomniejszyć ( bo i tak maleńki ;) )

Suchy strumień obsadzony trawami ozdobnymi

Narrow-drystream-Jan-Johnsen(w).jpg

Zamiast suchego strumienia wyłożonego kamieniami, drenaż powierzchniowy z nasadzeniami roślin wilgociolubnych

California Country by David Thorne Landscape Architect-03.jpgCalifornia Country by David Thorne Landscape Architect-05.jpg

Mam w ogródku sosnę wejmutkę, niestety coś ją zaatakowało ostatnio i nie wiem co to jest. Doszukałem się, że jedną z najpopularniejszych chorób jest rdza wejmutkowo-porzeczkowa, ale trochę inaczej wygląda. Te wykwity wyglądają jak jakiś grzyb. Co mogę z tym zrobić?

http://i.imgur.com/knrCdRn.jpg

Co do magnolii zamiast klonów to preferuję jednak klony ;) Korci mnie jednak żeby posadzić jakiegoś iglaka też z przodu a nie same liściaste ;) Tyle jest różnych odmian i gatunków że trudno się zdecydować ;) Zależy mi na tym żeby na razie dwa rzędy chociaż zaplanować bo w weekend majowy będę miała pomoc przy dziecku więc mogłabym coś podziałać. A jaka odmiana magnolii jest najlepsza?Pod magnolią może dać tojeść? Edytowane przez gosiacz22

Witam

Po długim przeglądaniu tematu nadszedł czas poprosić o pomoc.

Mamy przed domem dwie lekko podniesione (o 20cm) rabaty .

W mniejszej , wąskiej planowaliśmy dwie grupy wyższych traw (rys 1) i powojnik na środku a przed nimi coś niższego.

W dużej (4m na 3,5m) główny element to klon Jordan (bardzo się nam podoba i jest już zakupiony - forma bardziej krzewu o wysokości około 1,4m). Planowaliśmy też jakieś trawy (może bambus), albo inną roślinkę wzdłuż ogrodzenia do osłonięcia się odrobinę od uliczki.

Zastanawiam się aby obok klonu Jordan posadzić też drugi klon ale o czerwonych liściach dla kontrastu. A może jakiś iglak aby w zimie było tu coś zielonego. Dookoła kilka kępek niedźwiedziego futra i jakieś kwiaty pomiędzy nimi. Podoba mi się też czarna trawa (ofiopogon), funkie, ale chyba lepiej będzie aby w zimie ta rabata nie wyglądała na wymarłą.

Przestrzenie pomiędzy roślinami planujemy pokryć żwirkiem (czy włóknina pod żwirkiem jest konieczna ?)

Przy dobieraniu roślin trzeba uwzględnić to iż jest to dość mocno nasłonecznione miejsce (na 4 obrazku widać jak układa się cień domu w czerwcu około godziny 11) oraz to, że o ile na większej rabacie mogę zastosować nawadnianie to do mniejszej nie mam już jak doprowadzić rurek.

Proszę doświadczonych ogrodników o skorygowanie naszych planów i pomoc w doborze roślin oraz ich umiejscowieniu na tych rabatach.

Na koniec kilka obrazków aby pokazać jak to wygląda. Pierwszy rys to widok od strony południa, drugi to widok z góry z wymiarami i zaznaczonym południem, 3 od strony uliczki(wejścia), a 4 to symulacja nasłonecznienia w czerwcu około godziny 11.

ogród 6-2016-1.jpg ogród 6-2016-2.jpg ogród 6-2016-3.jpg ogród 6-2016-4.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez nirel
Uzupełnieni

Przy furtce niewielki iglak - jodła koreańska, świerk kłujący Jan Byczkowski

:o

Picea pungens Jan Byczkowski - Świerk kłujący Jan Byczkowski

Piękna odmiana świerka o dekoracyjnym zabarwieniu.

Młode przyrosty złocisto-żóte, starsze

maja barwę szarosrebrną.

Pokrój szerokostożkowy.

Po 10 latach osiąga 22m wysokości.

Były ulewne deszcze ostatnio? Jak to wygląda na waszej działce po deszczach? Bo kwestię odwodnienia można rozpatrywać wyłącznie widząc cały układ wodny w okolicy a nie na podstawie wyrywkowych zdjęć.

Akurat trawnik, w układzie gdy roślinność jest tylko pod płotem, zmniejsza optycznie małe ogrody :)

Jak zrobisz pełne ogrodzenie to mniej tracisz miejsca, niż gdyby robić żywopłoty.

:o

Picea pungens Jan Byczkowski - Świerk kłujący Jan Byczkowski

Po 10 latach osiąga 22m wysokości.

Nie 22 m tylko 2,2 m :D

Chciałabym zobaczyć w Polsce drzewo o wysokości 22 m po 10 latach :)

czasem internet nie jest najlepszym źródłem wiedzy ;)

Edytowane przez Elfir

Witajcie Ogrodnicy :)

Jest taki temat: rozważam mocno przesadzenie dużej Tuji Szmaragd. Ma ca 6 lat jest wysoka na niecale 3 metry i szeroka ca 80 cm.

Czy to ma sens? Jesli się da, jak to zrobic aby przezyła przesadzenie w inne miejsce z minimalną szkodą.

Licze na Wasze podpowiedzi... Z góry dziękuje.

Bez problemu. Żywotniki się płytko korzenią. Przesadzać we wrześniu.