Nadulka 17.06.2010 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Elfirku to znowu ja;) Pisałam wcześniej że przekopuje od strony frontu kawałek ziemi,jest to od strony północnej,ogólnie mam ziemie gliniastą ale tam piaszczysto gliniasta jest i tego piasku naprawdę dużo,bo był wyrównywany teran,dodałam tam obornika .Chciałabym tam posadzic "Danici"w takim półkolu,ziemie do iglaków mam,ale co mogę posadzić w tle.Mam trzmieliny szczepione,i chciałam aby tam były,ale co dalej?może mi coś podpowiesz? Z góry bardzo dziękuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.06.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Języczki to po prostu rośliny błotne. W naturze rosną przy strumykach. A cień ogranicza ich transpirację, dlatego w cieniu gleba może być nieco mniej mokra. Bez wody szybko więdną. Super! A ja je trzymam w pełnym słońcu i na górce. I zastanawiam się, dlaczego jakieś takie dziwne.. Właśnie podwiędniete. Muszę przenieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.06.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Pisałam wcześniej że przekopuje od strony frontu kawałek ziemi,jest to od strony północnej,ogólnie mam ziemie gliniastą ale tam piaszczysto gliniasta jest i tego piasku naprawdę dużo,bo był wyrównywany teran,dodałam tam obornika . Przede wszystkim radzę nie sadzić w tej "ziemi do iglaków". Jak znam życie to jest substrat torfowy. Żywotniki to rośliny na gliny. Chcesz im dobrze zrobić to nakop gliny w ogrodzie i wymieszaj z tym piaskiem co masz na froncie. A nadmiar piasku daj w miejsce wybranej gliny. Wokół zywotników mozesz nasadzić lawendę a za nimi róże angielskie (lub niskie parkowe). Nie wiem ile masz tych trzemilin, ale możesz posadzić np. dwie sztuki po obu stronach wejścia i strzyć w kule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 18.06.2010 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Muszę się przyznac że podsypywałam właśnie torfem dla iglaków,pani w szkółce mi tak mówiła:(Gdybym to wcześniej wiedziała.... Myślałam tam o samych iglakach,dwie trzmieliny po bokach dam jak radzisz:)ale mam jedną żółtą a druga jest biała,może tak być?czy lepiej żeby obie były te same?A na środku mam posadzony modrzew,ale nie znam nazwy.Czy mogę tam jeszcze dosaczić azalie dwie sztuki?Oj nie umię zdjęć wklejać tak bym zrobiła i pokazała. Piszesz o różach,mam ich nawet sporo,ale będą za domem rosły.Dodam że to jest widok z kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.06.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 W paru miejscach już czytałam, że róże i lawenda do doskonałe połączenie i wizualnie na pewno tak jest. Ale z drugiej strony czytam też, że róże lubią być regularnie podlewane, a lawenda przesuszana. To w końcu można im stworzyć takie warunki na jednej rabacie, że obu było dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 18.06.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 W paru miejscach już czytałam, że róże i lawenda do doskonałe połączenie i wizualnie Nie tylko wizualne. Lawenda jest wręcz polecana jako roślina chroniąca róże przed szkodnikami. Posadziłam różę pnącą i obok 2 lawendy, ale oprócz odkwaszonej kory położyłam parę wapieni. Na razie wszystko gra http://www.bauer.ekrakow.pl/%21ola/lawenda.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 18.06.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Sloneczko,ślicznie to wygląda;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Lawenda potrzebuje gleby przepuszczalnej. Jeśli tylko woda odchodzi to nie będzie problemu. Ale to tez nie jest tak, ze tę lawende sadzić się tuż przy krzewie. Róże się kopczykuje, obficie nawozi i dlatego lawenda powinna być odsunięta. Nadulka - lepiej nie łączyć w pobliżu siebie trzmieliny o dwóch kolorach. Jaki modrzew masz posadzony? Kulisty? Nie za dużo "kulek" będzie na tej rabacie? (żywotniki, trzmielina, modrzew) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 18.06.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Nie on nie jest kulisty,jak się nie mylę to Pendula,czy jakoś tak,taki w dół płaczący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 W takim razie do kompozycji daj okrywowe jałowce i np. stożkowate świerki białe Sander's Blue. A do koloru lawenda i wawrzynek główkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 18.06.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Lawenda potrzebuje gleby przepuszczalnej. Jeśli tylko woda odchodzi to nie będzie problemu. Ale to tez nie jest tak, ze tę lawende sadzić się tuż przy krzewie. Róże się kopczykuje, obficie nawozi i dlatego lawenda powinna być odsunięta. Gdy kupowałam lawendy, były malusieńkie i miały dorastać najwyżej do 30 cm Taka odmiana. Z opisu został tylko kolor kwiatuszków, taki ciemny, lekko fioletowy Ziemię mają dobrą, przepuszczalną, a korytko jest długie na 120 cm. Jedna lawenda nie wyglądałaby ładnie. Jakoś muszą sobie radzić http://www.bauer.ekrakow.pl/!ola/lawenda2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 19.06.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Dzięki dziewczyny:) Lawendy trochę(są w takich sześciopakach,12szt)Wawrzynek dokupie,muszę sprawdzić w necie co to za roślinka;)Tylko mam je posadzić pod tymi trzmielinami?Bo chciałabym alby te Danici były na pierwszym planie,a reszta w tle.Wczoraj już kilka razy zmieniałam rośliny,ale co tam nie ma jeszcze kory więc można.Aha i mam tam agrowłókninę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.06.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 A co to znaczy, że róże się kopczykuje? Mam 8 róż w ogródku od 4-5 lat i chyba im tego nie robiłam do tej pory, a może robiłam, tylko nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Róże są wrażliwe na mróz - dlatego powinno ich nasadę szczepienia okrywać ziemią na zimę, żeby nie przemarzła. Nadulka - posadź te żywotniki i pomiędzy nimi wawrzynka (jest płożący, niziutki, zimozielony i ładnie kwitnie a kwiatki pachną). Furtkę oflankuj dwoma takimi samymi odmianami szczepionej trzmieliny (drugą wykorzystaj gdzieś indziej). Szczepioną formę modrzewia nie sadź pośrodku rabaty, tylko tak lekko z boku, żeby kompozycja nie wyglądała zbyt symetrycznie. Dla przeciwwagi po przeciwnej stronie osi symetrii daj grupę 3 szt świerka białego "Sander's Blue". Do tego wstęga przecinająca na ukos rabatę z lawendy. A wolne przestrzenie wypełnić jałowcem pośrednim "Old Gold". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 19.06.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Wielkie dzięki;) Tylko obawiam się że na te świerki nie będzie już miejsca,nie chce zrobić nasadzeń zbyt dużo,nie mam tam aż tyle miejsca. Mam nadzieje że tego wawrzynka dostane w szkółce,już spisałam nazwę Elfir tylko powiedz mi ile mam kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 A skąd mam wiedzieć? Nie mam pojęcia jaki duży to fragment, jakie ma wymiary, nie robiłam do niego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 19.06.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Oj to już wiesz;) Pytałam ile mam kupić tego wawrzynka?czy on się szybko rozrasta?Oglądałam na necie ma ładne te kwiatuszki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 tak z czasem to zajmie ok 50 cm średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 19.06.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Elfir nigdy tu nie byłam .... ale teraz mam pytanie może wiesz co zrobić bo latam jak kot i szukam odpowiedzi. Na brabantach sadzonych w tamtym roku na wiosnę dojrzałam kwiatostany co to oznacza i czy można coś z tym zrobić? Gdzieś czytałam , że to oznacza koniec??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Czego koniec? Przecież nie żywotnika. Inaczej cięzko byłoby im sie rozmnażać :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts