Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir też vnie. Regularnie podlewałam, trzęslam się nad nim, bo bardzo mi się podobał. Chyba nadmiar uczuć go zabił ;) A dzisiaj w szkółce widziałam piękną brzozę pendulę z białym pniem - nieduża. I myślę gdzie ją wsadzić - chętnie bym tuje wycięła. Gdybyś nie wspomniała o tym buku czerwonym, to chyba nawet tam by poszedł.

Mam zagwostkę i proszę o pomoc zorientowanych w temacie.

Tak wygląda moja 8-letnia rabta. Widać że już zaczyna być ciasno tym roslinkom. Nigdy żadna z tych roślin nie byla przycinana, tylko młode pędy sosny byly uszczykiwane w 1/3 wysokosci. No i teraz pytanie -czy coś moge tu przycinać, czy może lepiej przesadzić? Przeszkadza mi też jedna gałąż sosny, ale ona ma juz w obwodzie 15 cm i nie wiem czy mogę ją obciąć?

P5028210.jpgP5028209.jpgP5028211.jpg

Hej, liczę bardzo na waszą pomoc... przyszła i kolej na mój ogród...

i pierwsze dylematy... planujemy posadzić tuje jako zywoplot i nie nie wiem czy prawktyczniej odgrodzić je od trawnika ekoborda czy graniteowa kostka... rozmawazam tez te agrowlokniny i agrotkaniny... niestety im więcej czytam tym bardziej nie wiem czy jest sens ja klasc i jeśli klasc to która... opinie sa tak rozne ze dla kogos ktoś dopiero zaczyna przygodę z zielenia jest to tyrudny wybor... tyle czyta się zalet jak i wad ze naprawdę ciężko podjąć odstateczna decyzje... zwłaszcza ze nawet w okolicznych szkolkach zdania sa mocno podzielone... jakie sa wasze doswiadczniea... uzywalyscie ich czy nie ... ?

to ja zapytam, tez jestem przeciwna wlokninom ale.... planujemy wprowadzke we wrzesniu, w lipcu przygotowac powoli ogrod, rozwiezc ziemie, zrobic murki, zrobic nawodnienie, wytyczyc rabaty i w sierpniu posiac trawe. na jedna lub dwie rabaty jakies byliny, cebulki wsadze, moze pare drzewek ale reszte chciałabym z wiosna. Na te "nieuzywane" rabaty planuje tkaninowa wlokonine ze wzgledu na psy zeby nie biegaly po tej ziemi i nie nosiły do domu, po drugie psy sa białe wiec byłyby ciagle do kąpieli :D ;). przy okazji moze to zahamowac rozwoj chwastow? i "czarna szmata" bedzie z materiału a nie foliowa. czy to ma sens?

TAR, Pusia&Kssawery stosuje grubszą włókninę, 70-kę i mówi, że ta jest skuteczna. Ja w miejscach, gdzie chcę zabić chwasty kładę podwójnie cieńszą czarną (bo taką mam w zapasie), albo folię na całe lato.

Tylko mordowaniu chwastów służy u mnie włóknina. Na rabatach, gdzie sadzę już rośliny usuwam ją. Jak muszę tam coś rozlożyć pod korę, to używam gazet lub tektury.

Edytowane przez pestka56