Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. Donica, a raczej skrzynka drewniana ma 80x15x14 (długiść/ szerokość/ wysokość). Myślałam żeby włożyć podstawkę, na to folię w kilkoma otworami aby było odprowadzenie wody, potem może choć trochę keramzytu/ styropianu (?) i reszta.

2. Balkon jest na ostatnim piętrze: jest bardzo ciepło i słonecznie, aczkolwiek jest to nadal strona wschodnia i od 12:00 faktycznie jest cień po tej stronie balkonu. Naprawdę nie da rady z tą lawendą jeśli chodzi o nasłonecznienie? Może mogłabym ją po prostu na zimę przesadzić i przezimować w domu na parapecie? Reszta roślin faktycznie mogłaby być wtedy po prostu jednoroczna. (albo i tak potraktować lawendę?)

3. Przeczytałam o połączeniu lawendy z różą ze względu na różne wymagania- czy ma to sens?

Dziękuję za odpowiedź

zaczyna brakować miejsca na ziemię, jak dasz keramzyt, styropian i podstawkę :D

A ty jeszcze chcesz różę, która ma głęboki system korzeniowy :)

Posadź jednoroczne. Dlaczego upierasz się na wieloletnie?

Jeśli je chcesz, kup inne donice.

http://blogwogrodzie.pl/wp-content/uploads/image/SNC16540.jpg

a po co?

Nie szkoda ci pieniędzy na nawożenie rośliny, które najprawdopodobniej nie potrzebują tego nawożenia albo składnik się uwsteczni, zanim dotrze do głęboko położonych korzeni?

W każdym razie ci od tego nie umrą.

a po co?

Nie szkoda ci pieniędzy na nawożenie rośliny, które najprawdopodobniej nie potrzebują tego nawożenia albo składnik się uwsteczni, zanim dotrze do głęboko położonych korzeni?

W każdym razie ci od tego nie umrą.

Przy rocznym utrzymaniu ogrodu koszt odzywek do trawy jak i drzew jest pomijalny.

Mam glinę śrenio na niej rosnie a pragnę wzmocnić rosliny - to dopiero 4 rok od załozenia ogrodu.

jedynie co piekie rosnie to grab i buk

Witam,

Ostatnio pisałem o Jarzębie pospolitym, który pod wpływem ciepłej temperatury opadł. Posadziłem i już drugi dzień się trzyma,ale mam jeszcze jedno pytanie:

Czy te zmarniałe, zwiędnięte liście przyciąć czyje zostawić? Dolna część ładnie się trzyma te wyżej tak jak opadły tak zostały do teraz..

Elfir,

Ja tylko tak przy okazji

Co to znaczy, że składnik się uwsteczni ?

Rośliny pobierają składniki tylko w konkretnych formach, konkretnych związkach chemicznych.

Forma łatwoprzyswajalna fosforu (grupa kwasu ortofosforowego) jest formą niestabilną w glebie, gdyż łatwo łączy się z jonami wapnia (a także magnezu, manganu, itd) tworząc formy nieprzyswajalne dla roślin i trudno rozpuszczalne we wodzie. A rośliny przyjmują minerały tylko rozpuszczone we wodzie, którą wchłaniają korzeniami. Dlatego nie wolno nawozić roślin gdy się ich jednocześnie nie podlewa.

Rośliny owocowe, warzywa - przy intensywnej uprawie, połączonej z zabieraniem ze środowiska części materii organicznej (zbiory) - może powodować zakłócenia w ilości fosforu w glebie.

Ale w przypadku głęboko korzeniących się roślin jak drzewa takie nawożenie nie jest potrzebne, gdyż rośliny po prostu mają ogromną powierzchnię pobierania składników pokarmowych.

Chyba, że w szkółce, gdzie sadzi się je w jałowym substracie torfowym.

Przy rocznym utrzymaniu ogrodu koszt odzywek do trawy jak i drzew jest pomijalny.

Mam glinę śrenio na niej rosnie a pragnę wzmocnić rosliny - to dopiero 4 rok od załozenia ogrodu.

jedynie co piekie rosnie to grab i buk

Gliny same z siebie są glebami o wysokiej zawartości minerałów. Po 4 latach na pewno nie ma szans by się wyjałowiła :)

Słaby wzrost roślin może być spowodowany złym dobraniem do środowiska i nawożenie tego nie zmieni.

Grab i buk to gatunki wzorcowe na gleby gliniaste. Dodałabym do tego jabłonie ozdobne i grusze.

Ale już katalpa na glinach może przemarzać, bo później kończy wegetację niż na piaskach.

Zaś brzoza lubi gleby lekkie i w glinie ma problem z przebijaniem się korzeniami.

Jak napisałam - szkody nie zrobisz, ale w efekt specjalnie też nie wierzę.

W ogóle drzewa lepiej nawozić dolistnie, jak mają objawy niedoboru.

Witam,

Ostatnio pisałem o Jarzębie pospolitym, który pod wpływem ciepłej temperatury opadł. Posadziłem i już drugi dzień się trzyma,ale mam jeszcze jedno pytanie:

Czy te zmarniałe, zwiędnięte liście przyciąć czyje zostawić? Dolna część ładnie się trzyma te wyżej tak jak opadły tak zostały do teraz..

zmarniałe liście najprawdopodobniej i tak zaschną, więc można wyciąć.

Witam :)

Mam pytanie : kiedy przycina się młodego migdałowca i forsycje oraz jaśmin (nie kwitł jeszcze a ma juz 3 lata) żeby nadać ładny kształt?

I jeszcze jedno, czy takie sliczne okrągłe bukszpany są takie z natury czy trzeba tak przycinac? W centrach ogrodniczych sprzedaja takie małe kulki...

Pozdrawiam