Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czego koniec?

Przecież nie żywotnika. Inaczej cięzko byłoby im sie rozmnażać :>

no właśnie tak wyczytałam gdzieś , że kwiatostany to oznaka braku nawożenia i nawodnienia , w ten sposób tuja broni się co oznacza jej obumieranie.... ja się nie znam nie jestem ogrodnikiem , chodzę i się pytam ..bo już miałam myśli, żeby te kwiaty poobcinać ... ;)

A wygląda to mniej więcej tak:

http://lh6.ggpht.com/_xVkZjEjqMCE/SL7x6ne1Y9I/AAAAAAAAE7k/Bw8BLix6L88/IMG_0760.JPG

Ale pomyśl tak na zdrowy rozsądek - gdyby żywotniki wydawały kwiaty tylko w czasie stresu i złych warunków to by wymarły.

To rośliny - będą kwitły, bo tak się rozmnażają. A potem wytworzą szyszki.

Ja już tyle bzdur tutaj się naczytałam że nie wiem czy płakać czy turlac się ze smiechu.

Elfir, mam pytanko. Zauważyłam na niektorych iglakach takie szyszeczki na koncach pedow. Co to jest, czy to nie jakies robaczki to robia? Jakos nie wydaje mi sie by to bylo naturalne, tylko dwa iglaki to maja. Czy to mlode pedy tak maja?

na cyprysiku ktory jakos nie rosnie i robi sie brazowy

http://i46.tinypic.com/r0166p.jpg

na calkiem zdrowej thui smaragd

http://i50.tinypic.com/fub1w6.jpg

Edytowane przez dorbie

Właśnie tak sie przypatrywałam Twojemu zdjęciu, Miko. I zaczęłam myslec o tym czy przpadkiem w zeszlym roku nie mialy tego samego

Szczerze mowiac, to jestem troche przerazona ochroną roslin, własnie zaczelam walke z mszyca, ktora odkryłam wczoraj i najwiecej bylo jej na wiciokrzewach, o dziwo na rozach jeszcze nic, ale jablonki i inne drzewka juz tak. I tak sie zastanawiam czy jak pryskam Decis to nie przenika to, czy to nie przechodzi do owocow. niby pisza ze jest tylko powierzchniwo czynny. I pytanie czy do tego Decis musze dolewac mydla potasowego, bo wydaje mi sie ze ten preparat nawet trzyma sie powierzchni liscia

Elfir, mam pytanko. Zauważyłam na niektorych iglakach takie szyszeczki na koncach pedow. Co to jest, czy to nie jakies robaczki to robia? Jakos nie wydaje mi sie by to bylo naturalne, tylko dwa iglaki to maja. Czy to mlode pedy tak maja?

Przecież to roślina iglasta. Co ma mieć zamiast szyszek? :)

A pędy mogą brązowieć u cyprysika bo:

- został zalany

- został posadzony w substracie torfowym

- jest porażony chorobą

- pączki mu przemarzły zimą

elfir mam do Ciebie pytanie ,jak zagospodarować ,czym obsadzić , przestrzeń "miedzykosteczkową":)?

Trochę pochmurny dzień i nie widzę ile tam jest światła, ale wśród tych brzózek aż się prosi o wrzosowisko.

Czyli wrzosy, wrzośce, brukentalie, kalmie + trawy: kostrzewy, perłówki, trzcinniki + iglaste: karłowe świerki kłujące, kosodrzewiny, karłowe sosny, jałowce + liściaste: szczodrzeńce, berberysy Thunberga, janowce (kwitną latem)

Elfir - czy to prawda, że nasiona trawy po wysianiu powinny być przykryte ziemią?. U nas po wykonaniu wszystkich przepisowych czynności: sianie, przegrabienie, zwałowanie, podlanie nadal są one na wierzchu, a ja nie wiem czy tak jest dobrze.

Nie

Trochę pochmurny dzień i nie widzę ile tam jest światła, ale wśród tych brzózek aż się prosi o wrzosowisko.

Czyli wrzosy, wrzośce, brukentalie, kalmie + trawy: kostrzewy, perłówki, trzcinniki + iglaste: karłowe świerki kłujące, kosodrzewiny, karłowe sosny, jałowce + liściaste: szczodrzeńce, berberysy Thunberga, janowce (kwitną latem)

Dzięki Elfir ,wszystko skrzętnie zanotowałam .To jest północna strona ,wiec słońca tam nie za wiele.Myślałam ,jeszcze o klombie z różami ,ale nie wiem ,czy to jest dobry pomysł?A cały zagajnik brzozowy mam po prawej stronie od ścieżki ,czego na zdjęciu nie objęłam

Gdzies czytalam ze jakies robaki robia takie kokony jak szyszki, ale one wygladaja inaczej.

Pewnie tu, kilka stron wcześniej :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?123975-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki/page29

i wkleiłam zdjęcie galasów z ochojnikami, które należy wyrywać, zanim dojrzeją:

http://www.bauer.ekrakow.pl/%21ola/ochojnik.jpg

witam

kiedys radziłem się jak odgrodzić roslinami podniesiony taras i poradziłaś zrobić tzw.kulisy z roślin co i właśnie powoli realizuję - posadziełem pięć wiśni Kanzan w 2 rzędach na przemian a teraz chciałbym je poprzeplatac krzewami i wymyśliłem weigelie Bristol Ruby + forsycje - czy to dobry pomysł? może jeszcze jakieś inne krzewy, drzewa? proszę o radę

To jest północna strona ,wiec słońca tam nie za wiele.

A co tam rzuca cień? Dom z tego co widzę na zdjęciu jest daleko. Ale w tych bardziej cienistych zakątkach wrzosowiska, bliżej domu, można posadzić irgę płożącą, różaneczniki z sekcji impedium, zadrzewnię, woskownicę (mają podobne wymagania co wrzosy)