kemot_p 22.06.2016 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Mozna byłoby dac hormony i biostymulatory polepszające wzrost korzeni, ale nie wiem czy jesteś w stanie je kupić? Np. Goteo. Kumpel zakładający ogrody zadowolony jest ze stosowania Asahi Dzięki. A to te hormony to jakiś towar reglamentowany? Nie da się go kupić w sklepie ogrodniczym? Znajomi rodziców ze studiów mają szkółkę roślin, rozumiem, że oni dostaną te preparaty bez problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 22.06.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Asahi kupisz bez problemu na znanym portalu aukcyjnym. Faktycznie dobrze działa na rośliny przesadzane i osłabione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.06.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 moze gdzies jest ale nie mam sily szukac - jak robic koszenie po dosianiu trawy na "plackach". Normalnie robi sie pierwsze koszenie jak trawa ma ok 10cm, ale jak bym tyle czekal po dosiewce, to ta juz istniejaca bedzie miala z duzo wiecej chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Witam Elfir jaki system korzeniowy ma śliwa wiśniowa pissardi - mam ją posadzić blisko trójnika oczyszczalni i nie wiem jak pójdą korzenie - całkiem w dół czy będą szukać wody bocznymi korzeniami ? Nie chciałabym zniszczyć POŚ Drzewa liściaste zwykle mają system sercowaty lub wiązkowaty. Palowy to raczej jodły, sosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Hej, co to za choroba na winorośli? [ATTACH=CONFIG]358683[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]358684[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]358685[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]358686[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]358687[/ATTACH] Ja nic nie widzę co wyglądałoby na chorobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Co masz na myśli pisząc żeby obsadzenie nie było 50 cm od tarasu? Żeby nie robić rabaty szerokości 50 cm (czyli szerokości tej skarpy) tylko szersze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Mam do Pani pytanie odnośnie drzewek owocowych które to zaatakowały pewanie jakieś choroby. http://imgur.com/a/2DOFm Na dwóch pierwszych zdjęciach jest lobo, które ma trochę żółtych liści oraz tak jak widać na słabej jakości zdjęciach gdzie niegdzie taki biały nalot jak pleśn. Natomiast papierówka to trzy kolejne zdjęcia ma takie same objawy jak lobo a do tego jeszcze dziś zobaczyłem, że jeden liść jest w takie większe rdzawe kropki. Jonagold narazie trzyma się dzielnie. Dalej wygląda to tak jeśli chodzi o śliwy. Santa Rosa obumarła, liście - końcówki rude. http://imgur.com/gg4eJ9m Kometa - zaczęła wypuszczać nowe liście a teraz tak jakby więdła? http://imgur.com/l8dPC8M Mam jeszcze dwie grusze, jedna popsikana miedzianem i aktualnie wygląda pięknie tylko mszyce ją atakują a drugiej zaczynają się zwijać liście więc też zaaplikowałem miedzian, mam nadzieję, że to pomoże. Zbyt niewyraźne te zdjęcia. Białe to albo mszyca typu np. bawełnowiec albo mączniak Śliwa santa rosa to śliwa japońska - może przemarznięcie? Poza tym nagłe więdnięcie powoduje Leukostomoza drzew pestkowych Miedzian jest na grzyby - jesli zwijanie liście powodują mszyce, to nic nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Wiecej zacienia te tujki co mam wzdloz plotu. Co moglabys polecic? Jakies ladne, ciekawe i najlepiej zimozielone ale niekoniecznie. Myslalem o rododendronach, ale za slonecznie, myslalem o lawendzie ale za malo przepuszczalna ziemia. Co myslisz o tym? Dobór gatunków do typu gleby znajduje się w tematach przyklejonych w tym dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Dzięki. A to te hormony to jakiś towar reglamentowany? Nie da się go kupić w sklepie ogrodniczym? Znajomi rodziców ze studiów mają szkółkę roślin, rozumiem, że oni dostaną te preparaty bez problemu? Da się kupić w necie niektóre. Skoro mają szkółkę, pewnie używają hormonów celem lepsze ukorzeniania. A trawnik koś omijając placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.06.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Ja nic nie widzę co wyglądałoby na chorobę. Ale bardzo dziwne sąte liście Czyone więdną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Dziwne, ale może to cecha odmianowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 23.06.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 (edytowane) Elfir a sądzisz o stworzeniu takiego ekranu z połączenia drzew, krzewów liściastych z iglastymi a na dole jakieś płożące i może byliny. Wykonałam na szybko taki luźny projekt co prawda nie jest jeszcze dopracowany ale ogólny zarys jest. Oczywiście nie wyklucza to nasadzenie większych drzew nieopodal tarasu. Skarpa będzie wymagała tak czy siak poszerzenia. Myślisz że zdałoby to egzamin? Generalnie mogłabym się spiąć finansowo i może udałoby się kupić już nieco większe okazy. Od zachodu jest do obsadzenia 9 m, a od południa w sumie 8 ( 4m, schody 4m). W projekcie wykorzystałam: Surmia bigoniowa nana ale aurea jest o rozłożystej koronie więc mogłaby lepiej zdać egzamin Cyprysik Lawsona "Ivonne" Cis pośredni "Hicksii" Daglezja zielona Fletcheri Cyprysik Lawsona "Ellwoodii" Wierzba integra "Hakuro-nishiki" Jałowiec pospolity Gold Cone Budleja Dawida "White Profusion" Cyprysik groszkowy "Boulevard" Perukowiec podolski Perukowiec podolski "Royal Purple" Wiśnia pospolita "Umbraculifera" Lilak chiński Jałowiec Pfitzera Gold Star Jałowiec płożący "Blu Chip" Jałowiec rozesłany "Nana" Edytowane 23 Czerwca 2016 przez gosiacz22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.06.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 A bierzesz pod uwagę, że jedna roślina zacienia drugą?Dla mnie za dużo gatunków w jednym miejscu. Lepiej abyś ustawiła te rośliny w rzucie z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 24.06.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Elfir dzięki za odpowiedż, to jest kontynuacja wątku #13208. Jabłoneczki popsikałem Mospilanem 20SP, narazie nie jest gorzej niż było. Na śliwy to właśnie sam już nie wiem co. Może i tak jak piszesz, Santa Rosa przemarzła bo wygląda jakby stanęła w miejscu. Gruszeczka trochę się poprawiła jak zapsikałem miedzianem, a na tą drugą pakują się cały czas mszyce, robię oprysk ale one go widzę, że lekceważą. Mam jeszcze inne pytanie, posiadam torchę trawniczka, ziema jest słabej jakości bardzo przepuszczalna zasadowa. W ceniu trawniczek bardzo ładnie rośnie, domyślam się, że tam ma większą wilgoć i dłużej jest mokro więc ma dobrze, daję też nawóz trawa tam jest ciemno zielona i ma moim zdaniem lepiej niż w słońcu. Bo tam z natomiast, trawa wygląda gorzej, czy jak raz dziennie podleję nie mocno tylko tak delikatniej to jest wystarczająco czy za mało, bo gdzie niegdzie jest dużo słabej jakości trawy czyli nie intensywnie zielona ale to może być też wina za małej dawki nawzu, też są miejsca gdzie trawa jest uschnięta tylko właśnie nie wiem z jakiej przyczyny? Za dużo wodu czy za mało? Wczoraj trochę podlałem dziś odkopałem z centymetr a tam susza w tej glebie... Mam dwie tuje kuliste w donicach które mają do południa słońce i bardzo zaczęły tracić kolor i tu też pytanie ile one potrzebują wody? Moje dwa świerki conica które rosną pod dachem w żwirze odsypanem kamieniem też zaczynają tracić kolor a nawet bym napisał, że od spodu są już rude, podejrzewam, że to jakaś choroba je zjada, psikałem je tydzień temu na miseczniki ale sam nie wiem czy to napewno to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 25.06.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Elfir, nie mogę znaleźć wątku z rozpoznawaniem roślin, to zadam pytanie tutaj Takie cudo Na pintereście nazwane mullhem, ale nie ma nazwy łacińskiej, a słowniki netowe o taki cudzie nie słyszaly. Może wiesz, co to jest? Albo możesz masz słownik - nazwy zwyczajowe roślin w językach europejskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 czy jak raz dziennie podleję nie mocno tylko tak delikatniej to jest wystarczająco czy za mało, Rzadko a dużo, tak aby jednorazowo woda przeniknęła na 10 cm. Potem można pozwolić przeschnąć z wierzchu na 5-8 cm i znów podlać. Mam dwie tuje kuliste w donicach które mają do południa słońce i bardzo zaczęły tracić kolor i tu też pytanie ile one potrzebują wody? Żywotniki w naturze porastają górskie zbocza dolin rzecznych. Rosną na ciężkich glebach w wysokiej wilgotności powietrza i regularnych opadach. Moje dwa świerki conica które rosną pod dachem w żwirze odsypanem kamieniem też zaczynają tracić kolor a nawet bym napisał, że od spodu są już rude, podejrzewam, że to jakaś choroba je zjada, psikałem je tydzień temu na miseczniki ale sam nie wiem czy to napewno to. Nie choroba tylko przędziorek. Przędziorek na tym gatunku to norma, zwłaszcza w miejscu suchym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 (edytowane) Elfir, nie mogę znaleźć wątku z rozpoznawaniem roślin, to zadam pytanie tutaj Takie cudo [ATTACH=CONFIG]359203[/ATTACH] Przecież to zdjęcie poprawione w programie graficznym, w którym kolor zielony zastąpiono niebieskim. Wygląda na tarninę albo inne różowate (np. czeremcha, tawuła szara). A "Mullhem" to nick fotografa Edytowane 25 Czerwca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 25.06.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Jesssu precz z photoshopem a takie ładne, zupełnie jak babki po obróbce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 liście ma niebieskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.06.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Ktoś zapomniał o selekcji, albo potrzebował takie przerobione kolorystycznie zdjęcie do projektu nie ogrodniczego.Zawsze trzeba sprawdzić skąd zdjęcie pobierasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts