Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mozna byłoby dac hormony i biostymulatory polepszające wzrost korzeni, ale nie wiem czy jesteś w stanie je kupić?

Np. Goteo. Kumpel zakładający ogrody zadowolony jest ze stosowania Asahi

Dzięki. A to te hormony to jakiś towar reglamentowany? Nie da się go kupić w sklepie ogrodniczym? Znajomi rodziców ze studiów mają szkółkę roślin, rozumiem, że oni dostaną te preparaty bez problemu?

Witam Elfir jaki system korzeniowy ma śliwa wiśniowa pissardi - mam ją posadzić blisko trójnika oczyszczalni i nie wiem jak pójdą korzenie - całkiem w dół czy będą szukać wody bocznymi korzeniami ? Nie chciałabym zniszczyć POŚ

Drzewa liściaste zwykle mają system sercowaty lub wiązkowaty.

Palowy to raczej jodły, sosny.

Hej, co to za choroba na winorośli?

[ATTACH=CONFIG]358683[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]358684[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]358685[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]358686[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]358687[/ATTACH]

Ja nic nie widzę co wyglądałoby na chorobę.

Mam do Pani pytanie odnośnie drzewek owocowych które to zaatakowały pewanie jakieś choroby.

http://imgur.com/a/2DOFm Na dwóch pierwszych zdjęciach jest lobo, które ma trochę żółtych liści oraz tak jak widać na słabej jakości zdjęciach gdzie niegdzie taki biały nalot jak pleśn. Natomiast papierówka to trzy kolejne zdjęcia ma takie same objawy jak lobo a do tego jeszcze dziś zobaczyłem, że jeden liść jest w takie większe rdzawe kropki. Jonagold narazie trzyma się dzielnie.

Dalej wygląda to tak jeśli chodzi o śliwy. Santa Rosa obumarła, liście - końcówki rude. http://imgur.com/gg4eJ9m

Kometa - zaczęła wypuszczać nowe liście a teraz tak jakby więdła? http://imgur.com/l8dPC8M

Mam jeszcze dwie grusze, jedna popsikana miedzianem i aktualnie wygląda pięknie tylko mszyce ją atakują a drugiej zaczynają się zwijać liście więc też zaaplikowałem miedzian, mam nadzieję, że to pomoże.

Zbyt niewyraźne te zdjęcia.

Białe to albo mszyca typu np. bawełnowiec albo mączniak

Śliwa santa rosa to śliwa japońska - może przemarznięcie? Poza tym nagłe więdnięcie powoduje Leukostomoza drzew pestkowych

Miedzian jest na grzyby - jesli zwijanie liście powodują mszyce, to nic nie pomoże.

Wiecej zacienia te tujki co mam wzdloz plotu. Co moglabys polecic? Jakies ladne, ciekawe i najlepiej zimozielone ale niekoniecznie. Myslalem o rododendronach, ale za slonecznie, myslalem o lawendzie ale za malo przepuszczalna ziemia. Co myslisz o tym?

Dobór gatunków do typu gleby znajduje się w tematach przyklejonych w tym dziale.

Dzięki. A to te hormony to jakiś towar reglamentowany? Nie da się go kupić w sklepie ogrodniczym? Znajomi rodziców ze studiów mają szkółkę roślin, rozumiem, że oni dostaną te preparaty bez problemu?

Da się kupić w necie niektóre.

Skoro mają szkółkę, pewnie używają hormonów celem lepsze ukorzeniania.

A trawnik koś omijając placki.

Elfir a sądzisz o stworzeniu takiego ekranu z połączenia drzew, krzewów liściastych z iglastymi a na dole jakieś płożące i może byliny. Wykonałam na szybko taki luźny projekt co prawda nie jest jeszcze dopracowany ale ogólny zarys jest. Oczywiście nie wyklucza to nasadzenie większych drzew nieopodal tarasu. Skarpa będzie wymagała tak czy siak poszerzenia. Myślisz że zdałoby to egzamin? Generalnie mogłabym się spiąć finansowo i może udałoby się kupić już nieco większe okazy.

Od zachodu jest do obsadzenia 9 m, a od południa w sumie 8 ( 4m, schody 4m).

W projekcie wykorzystałam:

Surmia bigoniowa nana ale aurea jest o rozłożystej koronie więc mogłaby lepiej zdać egzamin

Cyprysik Lawsona "Ivonne"

Cis pośredni "Hicksii"

Daglezja zielona Fletcheri

Cyprysik Lawsona "Ellwoodii"

Wierzba integra "Hakuro-nishiki"

Jałowiec pospolity Gold Cone

Budleja Dawida "White Profusion"

Cyprysik groszkowy "Boulevard"

Perukowiec podolski

Perukowiec podolski "Royal Purple"

Wiśnia pospolita "Umbraculifera"

Lilak chiński

Jałowiec Pfitzera Gold Star

Jałowiec płożący "Blu Chip"

Jałowiec rozesłany "Nana"

taras projekt.jpg

Edytowane przez gosiacz22

Elfir dzięki za odpowiedż, to jest kontynuacja wątku #13208.

Jabłoneczki popsikałem Mospilanem 20SP, narazie nie jest gorzej niż było.

Na śliwy to właśnie sam już nie wiem co. Może i tak jak piszesz, Santa Rosa przemarzła bo wygląda jakby stanęła w miejscu.

Gruszeczka trochę się poprawiła jak zapsikałem miedzianem, a na tą drugą pakują się cały czas mszyce, robię oprysk ale one go widzę, że lekceważą.:cool:

Mam jeszcze inne pytanie, posiadam torchę trawniczka, ziema jest słabej jakości bardzo przepuszczalna zasadowa. W ceniu trawniczek bardzo ładnie rośnie, domyślam się, że tam ma większą wilgoć i dłużej jest mokro więc ma dobrze, daję też nawóz trawa tam jest ciemno zielona i ma moim zdaniem lepiej niż w słońcu. Bo tam z natomiast, trawa wygląda gorzej, czy jak raz dziennie podleję nie mocno tylko tak delikatniej to jest wystarczająco czy za mało, bo gdzie niegdzie jest dużo słabej jakości trawy czyli nie intensywnie zielona ale to może być też wina za małej dawki nawzu, też są miejsca gdzie trawa jest uschnięta tylko właśnie nie wiem z jakiej przyczyny? Za dużo wodu czy za mało? Wczoraj trochę podlałem dziś odkopałem z centymetr a tam susza w tej glebie...

Mam dwie tuje kuliste w donicach które mają do południa słońce i bardzo zaczęły tracić kolor i tu też pytanie ile one potrzebują wody?

Moje dwa świerki conica które rosną pod dachem w żwirze odsypanem kamieniem też zaczynają tracić kolor a nawet bym napisał, że od spodu są już rude, podejrzewam, że to jakaś choroba je zjada, psikałem je tydzień temu na miseczniki ale sam nie wiem czy to napewno to.

Elfir, nie mogę znaleźć wątku z rozpoznawaniem roślin, to zadam pytanie tutaj

Takie cudo

tumblr_nksisvDWuh1teesjko1_1280.jpg

Na pintereście nazwane mullhem, ale nie ma nazwy łacińskiej, a słowniki netowe o taki cudzie nie słyszaly.

Może wiesz, co to jest?

Albo możesz masz słownik - nazwy zwyczajowe roślin w językach europejskich ;)

czy jak raz dziennie podleję nie mocno tylko tak delikatniej to jest wystarczająco czy za mało,

Rzadko a dużo, tak aby jednorazowo woda przeniknęła na 10 cm. Potem można pozwolić przeschnąć z wierzchu na 5-8 cm i znów podlać.

Mam dwie tuje kuliste w donicach które mają do południa słońce i bardzo zaczęły tracić kolor i tu też pytanie ile one potrzebują wody?

Żywotniki w naturze porastają górskie zbocza dolin rzecznych. Rosną na ciężkich glebach w wysokiej wilgotności powietrza i regularnych opadach.

Moje dwa świerki conica które rosną pod dachem w żwirze odsypanem kamieniem też zaczynają tracić kolor a nawet bym napisał, że od spodu są już rude, podejrzewam, że to jakaś choroba je zjada, psikałem je tydzień temu na miseczniki ale sam nie wiem czy to napewno to.

Nie choroba tylko przędziorek. Przędziorek na tym gatunku to norma, zwłaszcza w miejscu suchym.

Elfir, nie mogę znaleźć wątku z rozpoznawaniem roślin, to zadam pytanie tutaj

Takie cudo

[ATTACH=CONFIG]359203[/ATTACH]

Przecież to zdjęcie poprawione w programie graficznym, w którym kolor zielony zastąpiono niebieskim.

Wygląda na tarninę albo inne różowate (np. czeremcha, tawuła szara).

A "Mullhem" to nick fotografa :)

Edytowane przez Elfir