Tomkowa 16.07.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Tomkowa, wkleję u Ciebie. Może odwiedzającym też się przyda. Jesteś kochana!! Dziękuję!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 16.07.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Symultana, kamyk1, Magdalena74 Posłałam Wam listę. Dzieki:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk1 17.07.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Symultana, kamyk1, Magdalena74 Posłałam Wam listę. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symultana 17.07.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Serdecznie dziękuję Pesteczko! Symultana, kamyk1, Magdalena74 Posłałam Wam listę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 18.07.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Wskocze troche miedzy posty kolka wzajemnej adoracji Pytanie o perukowiec, ktore odmiany najlepiej ,,perukuja,, ? Ponoc najlepiej follis purpies, ale widze u sasiada ze ma ta odmiane i jest lysa, a obok ma perukowca co ma kremowe peruki i jest obsypany od dolu do gory? Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 nie kupować Royal Purple. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 18.07.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Czyli rozumiem ze royal purple nie perukuje a inne tak? Mimo ze ta odmiana co napisalem wyzej tez jest purpurowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 royal purple tworzy kwiaty sterylne, nie zawiązujące peruczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 18.07.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 royal purple tworzy kwiaty sterylne, nie zawiązujące peruczek. Podziekowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 19.07.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Witam Ja mam prośbę w rozpoznaniu oraz jak z tym walczyć. Przez przypadek pies trącił roślinkę i zupełnie się złamała w środku pień był pusty wyjedzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 19.07.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Mam jeszcze jedną prośbę o radę. Czy jest możliowośc podpowiedzi żeby ładnie zagospodarować/obsadzić niewielką skarpę. Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) nie da się walczyć. To chyba jakaś trociniarka. Jak się zauważy otworek w gałązce to wyciąć gałąź i spalić. Ja wgryzie się w podstawę pnia to po ptakach. skarpa - o tak niewielkim nachyleniu nie ma znaczenia sposób jej obsadzenia, byle gęsto, aby trzymało glebę przed spływem. Ja mam nieco niepopularny sposób projektowania, bo nie proponuję jednolitych iglakowych ścian Za to lubię drzewa i proponowałabym rząd jakiś niewielkich drzew (co 3-3,5 m): świdośliw, jarzębów lub gruszy drobnoowockowej podsadzone jednolitym łanem wysokiej trawy ozdobnej (gatunek zależy od gleby i wilgotności): miskant "Lenda", trzcinnik, palczatka. Przy samym skraju chodnika (?) można dać rząd kosodrzewiny (Pumilo, Ophir), aby był jakiś zimozielony akcent. Chyba, że chcesz coś kwitnącego? Pięknie wyglądają hortensje wiechowate użyte w dużej masie. A nad nimi wiśnie lub jabłonie ozdobne. Z przodu niski żywopłot z bukszpanu lub cisa, albo przy wilgotnej glebie z choiny Jeddeloh. Przy bardziej suchej glebie może być śródziemnomorska w wyrazie rabata z niebieskiej budleji podsadzonej perowskią, owsicą Helictotrichon sempervirens, lawendą i kosodrzewinami lub jałowcem Anna Maria. Jako pionowy akcent polecam jedno drzewko wiśni Pissardii lub gruszy wierzbolistnej w ok. 2/3 rabaty (nie symetrycznie na środku, tylko wg. złotego podziału) Edytowane 19 Lipca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.07.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Potrzebuję dobrać rośliny na dach płaski. Jest to domek narzędziowy, tylko izolacja wodna. Warunki bardzo trudne IMHO (ale perz bohatersko już się tam pojawił). Podłoże to ok 5cm keramzytu, 5cm średniej jakości ziemi i jakieś 2 cm żwiru. W tej chwili mam tam już klika rozchodników i kilka rojników. Co jeszcze mógłbym tam zasadzić ? Myślę oczywiście o jakichś karłowatych krzaczkach / porostach, coś wyższego zdmuchnie wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 szczotlicha siwa, macierzanka piaskowa, jastrzębiec kosmaczek. Prawdopodobnie też kostrzewy i strzęplica Warto przejść się na jakąś śródlądową wydmę, nieużytek najgorszej klasy i popatrzeć, co daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 21.07.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Hej Elfirku, mam pytanie dot lawendy. Wzdloz chodnika posadzilem 6 krzakow lawendyw odleglosci 60m od siebie i 30cm os krawedzi dojscia. Ziemie w ktora je wsadzilem rzcienczylem piaskiem, bo wyczytalem ze wola bardziej piaskowa glebe. Nie wiem jaka to odmiana, wzialem najladniejsze krzaki. Jak pielegnowac ta lawende, tzn chodzi o przycinanie, przycina ja sie? Bo tak jak wszedzie widze krzaki to maja gdzies po 60cm, a ostatnio jechalem to przy drodze na posesji byly krzaki ktore mialy dobre 1,5m. A tej wielkosci to juz dla mnie za duze. Nie wiem czy to kwestia odmiany czy przycinania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.07.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) lawenda lubi gleby przepuszczalne i zasadowe. Trzeba ją przyciąć po kwitnieniu formując półkulę. Drugi raz przycina się wiosną, skracając pędy o ok. 1/3. Lawenda jest półkrzewem - nie przycinana drewnieje od dołu i zrzuca liście. te lawendy po 1,5 m to raczej odmiana Grappenhall - lawendy pośredniej a nie wąskolistnej. Albo perowskia, która w czasie kwitnienia lawendę przypomina. Edytowane 21 Lipca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 21.07.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 lawenda lubi gleby przepuszczalne i zasadowe. Trzeba ją przyciąć po kwitnieniu formując półkulę. Drugi raz przycina się wiosną, skracając pędy o ok. 1/3. Lawenda jest półkrzewem - nie przycinana drewnieje od dołu i zrzuca liście. te lawendy po 1,5 m to raczej odmiana Grappenhall - lawendy pośredniej a nie wąskolistnej. Albo perowskia, która w czasie kwitnienia lawendę przypomina. Zauwazylem ze przy tej mojej jest lodyzka i ma 2/3 listkow, pozniej 1/3 bez listkow i pozniej kwiaty. Czyli rozumiem ze po kwitnieniu obcinam zeschle kwiaty, a na wiosne ta lodyzke bez listkow? Calkiem mozliwe ze to nie byla lawenda, raz ze przejezdzalem samochodem a dwa nie jestem szpecem. Tam gdzie sa lawendy, na pol metra od chodnika wymieszalem z piachem tak jak pisalem, i ten piach pociagnalem az do opaski domu w ktorej jest drnaz, takze nie zrobi sie wanna a nadmiar wody ucieknie na bok, przynajmniej w teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.07.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 obcinasz do wysokości liści a nawet trochę z liśćmi formując półkulę.Na wiosnę tniesz na 1/3 cały krzew formując półkulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 21.07.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 obcinasz do wysokości liści a nawet trochę z liśćmi formując półkulę. Na wiosnę tniesz na 1/3 cały krzew formując półkulę. Ok, dziekuje. Bede probowal co z tego mi wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 22.07.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Elfir znów błagam o pomoc!!! Na mojej działce jest tak dużo komarów , że nie da się pracować Na jednej części mąż buduje dom i zapala sobie takie zielone spiralki cuchnące. Mam wrażenie, że coś tam pomagają ale nie do końca. Natomiast w części ogrodowej nie działają w ogóle Psikam się wszystkimi możliwymi specyfikami typu OFF i zapalam te spiralki a ich jest mnóstwo !!! Nie daję rady nawet zebrać plonów. Jak tylko sięgam po cokolwiek już mnie atakują Kupiłam też taki specyfik do opryskiwacza. Co prawda psiknęłam go po trawniku i w okolicach krzewów kwitnących bo bałam się , żeby nie zatruł moich warzywek i miałam wrażenie jakby pomogło (trochę) ale za tydzień było to samo. Jak koszę trawnik, to chyba się z niego wyłaniają Dodam jeszcze , ze miałam posadzoną kocimiętkę , którą uwielbiały! Były ich tam całe roje więc ją wyrwałam. A co się przy tym natańczyłam, żeby ją do kompostownika donieść to moje Jest też lawenda przy trawniku i nic nie pomaga. Błagam o pomoc! Co robić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts