Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przenieść się do miasta, do wieżowca.

Nie istnieją rośliny odstraszające komary. Owszem, niektóre wydzielają olejki aromatyczne, których komary nie lubią, ale trzeba byłoby w tych roślinach się chyba wytarzać i w nich leżeć a na dodatek obsiać nimi pół hektara. Na wolnym powietrzu stężenie olejów eterycznych jest znikome.

A teraz odpowiedz na kolejne pytanie - ilu mieszkańców twojej okolicy powiesiło budki dla ptaków? Ilu pozwala jaskółkom budować gniazda na elewacji? Ilu ma skrzynki dla jerzyków?

Człowiek zachwiał naturalną równowagą w przyrodzie, pozbył się drapieżników polujących na komary.

Edytowane przez Elfir

Kochana Elfir wiem , że na wsi to nie to co w wieżowcu.. Chodzi o to, ze nie spodziewałam się aż tak ogromnego wysypu.

Rok temu komara nie było widać...

Jaskółki latają i to dość sporo. Jerzyki nie wiem bo nie znam tego gatunku ale jesteśmy na odludziu. Na naszym "osiedlu" jest zaledwie kilka domów i pola dookoła, łąki, lasy i to wszystko.

Myślałam, że znasz może jakiś sprawdzony przepis na smarowidło do ciała? Albo na naturalne opryski? Sama nie wiem ...

Ale tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź.

Witam

Ja mam prośbę w rozpoznaniu oraz jak z tym walczyć. Przez przypadek pies trącił roślinkę i zupełnie się złamała w środku pień był pusty wyjedzony.

[ATTACH=CONFIG]361771[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]361772[/ATTACH]

Elfir napisała o trociniarce, ale to chyba nie to. Gąsiennice trociniarki czerwicy są czerwono-brązowe i mają po 9–10 cm długości. Charakterystyczne są kopczyki trocin pod otworkami w pniach i gałęziach.

Walczyłam u siebie z tym motylem-ćmą i jego gąsiennicami 2 lata temu. Straciłam sporo wierzby w płocie. Na szczęście wierzba szybko odrasta. Natomiast to świństwo atakuje też inne drzewa. Przed tym udało mi się ustrzec ostrą chemią – opryski Dursbanem. Opryski trzeba robić w odpowiednich terminach. Rozwój trwa od 2 do 4 lat. W zasadzie najskuteczniej jest zwalczać ćmę kiedy wylatuje po przepoczwarzeniu. Też jest łatwa do rozpoznania, bo wielka, rozpiętość skrzydeł 10 cm. Jak to ćma lata nocą i ciągnie ją do światła, więc można wypatrzeć.

my za progiem domu mamy las i przyznam, ze komarow niewiele albo wcale w przeciwienstwie do kleszczy. ale u nas sa ptaki, duuuzo ptakow a na drzewach wisza wszedzie budki legowe (co prawda nie wiem dla jakich ptakow ale wisza) w jednej na pewno umoscila sie rodzinka trznadli :) z ptakow widzialam tez sikorki, dziecioly, pleszki, mnostwo pliszek, kopciuszki, troche wrobli i pewnie jeszcze duzo innych tylko jeszcze wszystkich nie rozpoznaje, jak sie przeprowadze to bedzie czas na spokojne obserwacje :)

TAR - możesz mieć za oknem suchy las, w którym nie ma zbiorników wodnych.

Chociaż muszę przyznać, że u nas też nie ma wielu komarów. Mam na ogrodzie baniak z wodą z hodowlą rozwielitki i ochotki dla ryb i tylko raz zdarzyły się larwy komarów - wszystkie zostały wyłapane i zjedzone. Szkoda, bo akurat jest to najlepszy pokarm dla ryb.

Teraz w baniaku rezydują też larwy jętek.

W lesie przepływa kilka strug i strumyków, nawet jest kawałek bagienka. choc po mojej stronie drogi to raczej suchy las i jak to lesniczy stwierdzil brzydki (pewnie malo wartosciowy pod wycinke ;) ). Ale sąsiad obok ma sztuczny staw tak lekko 10x15. W ostatnie ulewy mu sie przelal. W poprzednich latach byl prawie wyschniety. Wiec teoretycznie komary byc powinny a nie ma co cieszy mnie bardzo :)

To mam nadzieję, że Dursban działa też na innych amatorów wiercenia korytarzy w drzewach :)

U nas też komarów nie ma w tym roku, a las przeciętny pod względem wilgoci, mam o rzut kamieniem. Ptaków mnóstwo, znacznie więcej niż rok temu. Myślę, że to dlatego, że ogród znacznie podrósł i mają znakomite warunki. Budki też powiesiliśmy w tym jedno mieszkanko dla nietoperza :)

Chce troche uporzadkowac trawnik, bo rosnie jak wsciekly i zarasta do samych drzewek, a wiem ze to nie jest wskazane. Chcialem zrobic kolo drzewek takie obramowmi z kostki, jaka musza miec srednice w srodku zeby drzewko owocowe spokojnie mialo mjesce na przyszlosc? 30cm wystarczy czy wiecej? Jak usune trawe przy samym drzewku to czym to wylozyc? Agrowloknina i na to kore?