Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Skrzyp polny można wysuszyć i potem parzyć jako bardzo pożyteczne zioło. Świetnie goi rany, działa pozytywnie na różne egzemy i reakcje uczuleniowe np. na dłoniach.

Herbatka ze skrzypu jest moczopędna, a kąpiele w jak najciepleszym wywarze znakomicie działają na problemy z układem moczowym.

Witam Wszystkich Wszechwiedzacych :). Szukalam w necie, ale nic nie znalazlam...wymyslilam sobie posadzenie w rzedzie brzoz doorenbos lub takich samosiejek "z lasu" - tylko co ile je sadzic, zeby korony troche nachodzily na siebie? Dom mamy na stoku, owszem inne domy sa w duzej odleglosci, ale mi sie ciagle wydaje, ze kazdy "z dolu" ma nas jak na patelni - dlatego zaczynam wymyslac, z drugiej strony medalu nie chce zaslaniac widokow jakie mamy na gory... Teraz widze jak duzo prosciej jest wymyslac sadzenie na "plaskiej" dzialce ;)

brzoza Doorenbos ma średnicę dorosłej korony do 7 m, spokojnie co 3 m można sdzić.

zwykła brzoza to wielkie drzewo, czasem z koroną po 10-20 m średnicy.

ale tu posadzona jest bardzo gęsto:

http://static.panoramio.com/photos/large/62503818.jpg

Może wybierz gatunki, które tolerują przycinanie korony? Bo brzozy to nie bardzo.

Są też inne w większości trujące.

W Polsce występuje 6 rodzajów skrzypu, poza polnym, błotnym i leśnym do rodziny należą jeszcze łąkowy, bagienny i zimowy.

Na szczęście odróżnienie nie jest trudne. Sporo je różni, poza wyglądem, również miejsca występowania.

Skrzyp błotny cały jest ciemnozielony i nie ma żadnych igiełek. Pędy przypominają badyle.

Skrzyp leśny wygląda jak pióropusz, jest bardzo delikatny.

Skrzyp polny ma właściwości lecznicze, ale dopiero w odpowiednim stadium: nie kiedy jest młody, kiełkujący, podobny do grzyba, ale dopiero, gdy staje się zielony. Działa dobrze jako odżywka do włosów, oczyszcza organizm.

Nazwę zawdzięcza charakterystycznemu dźwiękowi powstającemu przy pocieraniu łodyg. Powodem skrzypienia jest duża zawartość krzemionki – aż 10% soli mineralnych. Decyduje to o znaczeniu leczniczym rośliny, jednocześnie czyniąc ją ciężkostrawną.

W starożytności stosowano go do tamowania krwotoków. Na przełomie X i XI wieku arabski lekarz Awicenna szerzył sławę skrzypu jako środka przyśpieszającego gojenie ran.

W kosmetyce doceniany jest za działanie przeciwzapalne. Działa obkurczająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne. Kremy z dodatkiem skrzypu polnego polecane są do cery naczynkowej oraz dojrzałej. Dodany do kąpieli redukuje cellulit!

Więcej skrzypie polnym:

http://poradnikogrodniczy.pl/skrzyp-polny-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-w-ogrodnictwie.php

Skrzyp zimowy, w takim samym stopniu jak skrzyp polny, dostarcza ziela leczniczego i znajduje swoje zastosowanie w homeopatii.

Ponadto jego łodygi używane są do polerowania metali. Do tego celu należy przyrządzić napar z 30 gramów pędów skrzypu zalanych 3 filiżankami wody. Po odczekaniu 2 godzin wywar gotujemy przez 15 minut. Metalowe przedmioty moczymy przez 5 minut, wycieramy do sucha, polerujemy i lśnią jak nowe!

Dzięki pestka56.

Ręcznie mówisz :(, cóż...?

mam ten sam problem. Od jakiegoś czasu używam zwykłego kuchennego octu. Przelewam do pojemnika ze spryskiwaczem i psikam w słoneczny dzień. Ponoć wypala nie tylko zielone części nadziemne ale też pod ziemią. Pomyślałam, że warto spróbować. Innym roślinom chyba nie zaszkodzę, skoro psikam punktowo?

Na pewno nie robi żadnej krzywdy kłączom podziemnym. Żeby do nich dotrzeć musiałby się wchłonąć bardzo głęboko.

Na skrzyp nawet ostre herbicydy nie działają. Palą to co nad ziemią i może kawałeczek korzenia, a za rok roślinka buja znowy w górę aż miło.

A mi się bardzo podobają akacje...;) Tak się rozmarzyłam, że od strony drogi może bym posadziła z 5 sztuk po długości płotu? co myślicie? czy są jakieś przeciwskazania? Podoba mi się jeszcze jarzębina, ale tak sobie myslę, ze potem jak owoce opadają to to nieciekawa opcja za bardzo...

W PL rośnie Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia) czyli inaczej grochodrzew i z akacją łączy ją wyłącznie przynależność do rodziny bobowatych.

Robinia ma białe kwiaty, z których rozwijają się strąki. Jest dość ekspansywna. Trzeba też brać pod uwagę, że osiąga 25 m wysokości.

Są inne robinie, niższe, nie ekspansywne, o innych kolorach kwiatów i liści :) http://www.e-katalogroslin.pl/search/basic

mam ten sam problem. Od jakiegoś czasu używam zwykłego kuchennego octu. Przelewam do pojemnika ze spryskiwaczem i psikam w słoneczny dzień. Ponoć wypala nie tylko zielone części nadziemne ale też pod ziemią. Pomyślałam, że warto spróbować. Innym roślinom chyba nie zaszkodzę, skoro psikam punktowo?

Robiłam takie eksperymenty - wypala tylko część naziemną, mało skuteczne.

A mi się bardzo podobają akacje...;) Tak się rozmarzyłam, że od strony drogi może bym posadziła z 5 sztuk po długości płotu? co myślicie? czy są jakieś przeciwskazania? Podoba mi się jeszcze jarzębina, ale tak sobie myslę, ze potem jak owoce opadają to to nieciekawa opcja za bardzo...

akacje, czyli robinia akacjowa? Polecam odmianę Frisia. Albo ozdobne z kwiatów, małe drzewka, jak robinia szczeciniasta "Macrophylla".

Pamiętaj, że robinie mają kruche drewno i lubią się łamać w czasie wichury. Dlatego sadzić z dala od parkingów, chodników.

skrzyp odrasta od korzenia, to prawda, ale jeśli będzie często usuwana część nadziemna, w korzeniu wyczerpią się w końcu zgromadzone składniki pokarmowe i roślina padnie.

Podobnie jest z resztą z perzem - "zamęczanie" to jedna z ekologicznych form jego zwalczania.