pestka56 16.09.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Nie są takie bardzo kłujące te rokitnikowe igły. Mało ich i są bardziej jak suche gałązki. Natomiast świetne są owoce – masa pomarańczowych kuleczek i liście o srebrzystym kolorze. Tylko trzeba sadzić blisko siebie zeńskie i męskie, bo inaczej nici z owocków. Znakomite tło dla innych roślin. Poza tym rokitniki świetnie znoszą cięcie i można je kształtować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.09.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 mimo wszystko jednak nie chce kolcow, z tego powodu pogonilam w poprzednim ogrodzie mahonie, mimo ze pieknie kwitly i owocowaly. trafily w dobre rece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 właściciel chyba musiałby tego psa wrzucić w krzewy - pies sam przecież nie wejdzie w kłujace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.09.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Elfir masz psa? Wejdzie, jak cos wyczuje to wlezie, wiem po swoich. pchaja sie w kazdy najtrudniej dostepny kąt a potem - pani ratuj:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.09.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Elfir, pytanie mam: moje czereśnie pod koniec lata zaatakowała "drobna plamistość". Zdjęć nie wrzucam, bo porównuję swoje liście z dostępnymi w necie na hasło tejże choroby i to jest na 100% to. Gdy jednak czytam o zwalczaniu, dostępne w necie poradniki piszą o opryskach zaraz po kwitnieniu, a potem powtarzać co dwa tygodnie. U mnie przypadłość zdiagnozowałem dopiero teraz. Wiem, późno, ale ze mnie, niestety ogrodnik, jak z koziej... Pytanie: czy jest sens to opryskiwać jeszcze teraz? Czy już poczekać do nowego sezonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 do nowego sezonu. Teraz już liście i tak szykują się do opadnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.09.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Tak zrobię, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 19.09.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Hej Elfir, Wierzba Iwa ma dlugie galezie i zaczynaja lezec na ziemii. Kiedy i jak nalezy to przycinac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Najlepiej zaraz po kwitnieniu kilka cm od miejsca szczepienia. W razie potrzeby także w sezonie.To rośnie jak chwast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawkat 19.09.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Elfir, wiem że jesteś z Poznania/okolic. Gdzie najlepiej jeździć po rośliny? W którym miejscu nie przepłacę i kupię zdrowe roślinki?(mam raczej w planie same rodzime gatunki, żadnych wymysłów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 W hurcie:Byliny - Dobrepoleszkółki - Byczkowscy, Kierzkowscy, Plantmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawkat 19.09.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 W hurcie: Byliny - Dobrepole szkółki - Byczkowscy, Kierzkowscy, Plantmar Dzięki Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 20.09.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Elfir, wracając do tematu poruszonego na poprzedniej stronie, zakupiłem hortensje (oprócz 'limelight', również 'vanille fraise' i 'polar bear') i trzcinniki; mam pytanie:patrząc na przedmiotową rabatę z perspektywy drogi gminnej, biorąc pod uwagę trzcinnik i hortensje, co przed czym - z tej dwójki - powinno rosnąć? tj. która roślina dla której powinna stanowić tło? grupy hortensji i trzcinników będą wymieszane ale, jaką regułę generalną zastosować:1. trzcinniki przed hortensjami (hortensje tłem dla trzcinników),2. hortensje przed trzcinnikami (trzcinniki tłem dla hortensji), [dodatkowym tłem dla obu roślin zgodnie z planami będą pnącza na ogrodzeniu] amatorskie przeczucie podpowiada, że ta pierwsza opcja będzie lepsza. Może ze swojej praktyki masz jeszcze inną radę nt. skomponowania tych roślin? Ponadto chciałbym zapytać, czy widzisz sens wykorzystania opadłych liści (lipa, grab, buk, klon - mam ich sporo) i przekopania ich teraz z glebą na jakiś czas przed sadzeniem roślin? A także, jakie masz zdanie nt. bydlęcego obornika granulowanego - warto kupić i rzucić garść do dołka przed sadzeniem? edit:czy do tego towarzystwa opisanego na poprzedniej stronie będzie pasować mahonia posadzona w grupach? mam kilka dość starych krzewów wokół których jest sporo 'młodzieży' i mógłbym pozyskać z nich kilkanaście/dziesiąt sadzonek. Edytowane 20 Września 2016 przez greywolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 20.09.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Trzcinnik z hortensjami wyjątkowo nie pasuje - moim zdaniem. W tym roku "znikneły" mi wszystkie miskanty gracillimusy, na próbę posadziłam te "zwykłe" miskanty kwitnące... to nie to - na wiosnę przesadzę je a dam gracillimusy - ewentualnie inne, fontannowe, niekwitnące. A trzcnnik przed hortensjami...pomijając ów niepasujący pokrój: w miarę niski jest overdam, zwykły Karl F. w sprzyjających warunkach ma na pewno 1,5m, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) hortensje będą miały z czasem powyżej 1,5 m. Na dodatek każda z tych odmian ma nieco inne tempo wzrostu. Zależnie od układu trzcinnik wypada albo za wysoki albo za niski, jako towarzystwo. Poza tym na suchej i niezbyt żyznej glebie trzcinnik dłużej zachowuje walory ozdobne zimą. Na wilgotnej i żyznej (optymalnej dla hortensji) może być zbyt wybujały i być łamany przez mokry śnieg. Ja bym nie sadziła ich pasami w rzędzie tylko grupami naprzemiennie: hortensje jednej odmiany-trzcinniki-hortensje drugiej odmiany i coś z przodu, może być ta mahonia (ale ona lubi półcień, zwłaszcza w południe i zimą). Mahonię dobrze jest strzyc, ma ładniejszy pokrój. Liście można przekopać, jak się ma glinę. Można też wykorzystać jako ściółkę albo dodatek do pryzmy kompostowej. Granulowany obornik - to taki wymysł dla tych co się brzydzą naturalnym . Jeśli chodzi o składniki pokarmowe to jest uboższy od naturalnego, przynajmniej o zawartość azotu. Cenowo jest bardzo drogi, jakby przeliczyć na objętości. Nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć czy warto. Edytowane 20 Września 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.09.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Najlepiej zaraz po kwitnieniu kilka cm od miejsca szczepienia. W razie potrzeby także w sezonie. To rośnie jak chwast. Tzn ze moge ta wierzbe teraz przyciac czy czekac do wiosny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jak obetniesz do zera to na wiosnę nie będzie kotków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.09.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Karolek, zetnij połowę dlugości wierzbowych pędów, bo inaczej będzie jak pisze Elfir. Ona zacznie wypuszczać pędy dopiero po kwitnieniu. Jak chcesz mieć kotki na wiosnę, to ostatnie cięcie wierzby rób w połowie sierpnia. Moje wierzby od 20 sierpnia przyrosły jeszcze po pół metra. Ja mam ogrodzenie z wierzby energetycznej Już mnie nauczyło kiedy ciąć, żeby się nie zarobić po kokardę i, żeby ładnie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.09.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 22.09.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Elfir,dziękuję; jeśli moja gleba może być zbyt żyzna dla trzcinnika, to może zmieszać pod trzcinniki rodzimą glebę z piaskiem? ave!bardzo podobają mnie się miskanty gracillimus. Obawiam się jednak sadzenia go u siebie (wschodnia Polska), a z hortensjami ten miskant pięknie wygląda. Co się stało z Twoimi - napisałaś, że 'zniknęły'. Przemarzły? W jakim regionie kraju mieszkasz? Od sezonu 2012/2013, na wschodzie były trzy z rzędu ekstremalnie łagodne zimy, a na zachodzie Polski to właściwsze byłoby określenie brak zimy lub późna jesień zimą. Myślę, że trzcinniki z hortensjami mogą jednak wyglądać ok: http://www.sadowniczy.pl/pol_pl_Trzcinnik-ostrokwiatowy-Karl-Foerster-85993_4.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-jJEUB6cxi70/TVrwAm7GyNI/AAAAAAAAAK8/CNZYDfKAEQc/s640/lipiec-sierpie%25C5%2584+2010+297.JPG(drugie zdjęcie - blog p. M. Piszczek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts