niktspecjalny 07.10.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 NK po prostu wyciąłbyś pędy, na których są już pączki kwiatowe. Jak cięcie zrobisz, gdy migdałki przekwitną, to zmusisz je do wypuszczenia nowych pędów, na których następnej wiosny zakwitnie lepiej. Tak robi z roślinami, które kwitną na dwuletnich pędach. Sporo jest takich. Usuń koniecznie te dziki wyrastające spod poniżej szczepienia. Poza tym, że zdominują migdałki, to osłabiają drzewka. To też powoduje, że słabo kwitną. Witam. Wiem ,że jestem raptus.Pisałem wyżej ,że te moje stare migdały jak zakwitną to szybko przekwitają.Twój pomysł wydaje się konkretny tylko ja prze 9 lat odrosty przycinałem fotka wyżej .Teraz postanowiłem zrobić tak, uprzednio pytając się Elfir.Zaraz wkleję fotkę to zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) Czytałam, co Elfir pisze. Ona to fachowiec, a tylko podbijam jej racje Obie napisałyśmy to samo. CZYLI... nic nie rób migdalkom teraz. Na wiosnę jak przekwitną skróć pędy, uformuj jak chcesz drzewko. ALE... pędy mirabelki koniecznie usuń już teraz, a skaleczenia posmaruj funabenem. Edytowane 7 Października 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.10.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) Czytałam, co Elfir pisze. Ona to fachowiec, a tylko podbijam jej racje Obie napisałyśmy to samo. CZYLI... nic nie rób migdalkom teraz. Na wiosnę jak przekwitną skróć pędy, uformuj jak chcesz drzewko. ALE... pędy mirabelki koniecznie usuń już teraz, a skaleczenia posmaruj funabenem. Witam O mateńko też Was kocham.Przyciąłem i będę cierpiał z niewiedzy.Proszę byście obie mi wybaczyły.Zobaczę co na nowy rok wyrośnie.Zawracałem Wam............i zwracam honor ,że.........i nie posłuchałem podpowiedzi.Przepraszam i wybaczcie mi.To są fotki po przycięciu. http://images83.fotosik.pl/66/68402db4b3398cd2.jpg http://images81.fotosik.pl/66/18d47f92bbb26d77.jpg http://images83.fotosik.pl/66/db5537920bc99ac9.jpg http://images84.fotosik.pl/65/06f203591a13b825.jpg Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 7 Października 2016 przez niktspecjalny był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Najwyżej nie zakwitnie. Ale, proszę Cię NK, wyrąb te mirabelkowe odrosty. Nie katuj migdałków. Ni żebym je jakoś specjalnie lubiła, ale mirabelka, czy inaczej ałycza to jak chwast w ogrodzie. Tyle, że zakwitnie, ale krótko, a potem naśmieci tymi śliweczkami i będzie Ci się rozrastać gdzie popadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.10.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Najwyżej nie zakwitnie. Ale, proszę Cię NK, wyrąb te mirabelkowe odrosty. Nie katuj migdałków. Ni żebym je jakoś specjalnie lubiła, ale mirabelka, czy inaczej ałycza to jak chwast w ogrodzie. Tyle, że zakwitnie, ale krótko, a potem naśmieci tymi śliweczkami i będzie Ci się rozrastać gdzie popadnie. Witam. Poczekaj pesteczko.Ty myślisz ,że ona mi zakwitnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Pytasz o mirabelkę? Ona kwitnie bardzo ładnie i bardzo intensywnie chociaż króciutko. Sąsiadka ma żywopłot strzyżony. Zawsze na jesień pozwala mu trochę bujnąć. Pięknie to wygląda wiosną. A potem nożyce do żywopłotu i ostre cięcie.U mnie w leśnym narożniku, między sosnami i brzozami ptaki posadziły kilka ałycz. Wyglądają podobnie do mirabelek i równie pokaźnie kwitną. Różnicę na dobrą sprawę widsć dopiero w owocach. Mirabelkowe mają miąższ, ktory latwo odchodzi od pestek, a ałyczowy bardzo cieżko jest oddzielić.Doskonale znosza cięcie i pięknie można je zagęścić, zarówno ałyczę jak i mirabelkę. Ja bym spróbowała odmłodzić na wiosnę te migdałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 skoro nie podoba ci się migdałek, wywal go w cholere i zastąp chociażby długo kwitnącą budleją lub róża krzaczastą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 09.10.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Witam, po ostatnich nocnych przymrozkach, przemarzly mi "mlode koncowki" pnacza winorosli japonskiej (sadzone w tym roku). Pytanie: poczekac do wiosny z cieciem czy zrobic to teraz. W necie znalazlam tylko info o przymrozkach wiosennych... pozdrawiam ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 10.10.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 do wiosny Wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 11.10.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Czym potraktować cebulki tulipanów przed wkopaniem w ziemię do przezimowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 11.10.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Elfir, mam możliwość kupienia teraz kopanych miłorzębów (gatunek). One są na jednym prostym przewodniku, przycinane lekko po bokach, mają 2-3m wys. Poradź mi proszę która opcja bedzie najlepsza - sadzenie wzdłuż ogrodzenia np. co 2m i przycinanie ewentualne żeby za bardzo się nie rozrosły, ale żeby jednak stworzyły zasłonę od sąsiada, który pewnie kiedyś się pojawi: Czy posadzić wzdłuż ogrodzenia, ale rozpiąć na linkach? Czy tak prowadzone będą również dobrą zasłoną? Czy może darować sobie zasłonę z miłorzębów (i wybrać np. graby), a miłorzęby posadzić luźno na rabacie po środku i podsadzić np. seslerią? Tam jest słońce cały dzień. Gleba klasy II. Ogród w stylu nowoczesnym Dziękuję za każdą wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Czym potraktować cebulki tulipanów przed wkopaniem w ziemię do przezimowania? Ja tam niczego nigdy nie stosowałam, ale jak masz potrzebę to macza się w środkach przeciwgrzybowych (np. Kaptan zawiesinowy) lub obtacza w talku przeciwgrzybowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Elfir, mam możliwość kupienia teraz kopanych miłorzębów miłorzab słabo nadaje się na zasłony, bowiem późno wypuszcza liście i wcześnie je traci. Czysty gatunek to duże, majestatyczne drzewo. Chcesz się bawić w wieczne cięcie, żeby móc okazyjnie kupić kilka sztuk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 11.10.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Ok, rozumiem Więc lepiej posadzić tam graby, bo one długo trzymają liście. Dziękuję za sprowadzenie mnie na ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 co nie znaczy, że gdzieś na trawniku nie warto sobie posadzić miłorzębu Ale grupy robiłabym raczej w dużych ogrodach, tak by mogły zaprezentować piękno korony o średnicy min. 6 m i więcej. Sa też miłorzęby odmianowe, kolumnowe. Ale jak rozumiem na sprzedaż są tylko dziczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 12.10.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Tak, żadne tam odmiany. A drzewka już są dość wysokie, mają ponad 2m, prosty przewodnik i pan je tak przycina, że wyglądają jak kolumnowe Może posadzić ze trzy sztuki tam na środku w rabacie? Mam wrażenie że zbyt płaski ten mój ogród jest, nie ma drzew. A jak są to gdzieś przy granicy. Mogę wybrać też graby, bo je też ma w ofercie - gatunek prowadzony na kolumnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 12.10.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Jazzy, te graby to gdzie kupujesz? (ja też potrzebuję ze trzech w marę dużych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 12.10.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Jazzy, te graby to gdzie kupujesz? (ja też potrzebuję ze trzech w marę dużych) Wysłałam priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 jazzy - nie umiem powiedzieć gdzie je posadzić, skoro nie znam twojej działki ani twoich planów na jej zagospodarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts