Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rośliny, jak pisze pestka, ochrania się przed mrozami a nie przed zimą :) W czasie odwilży osłony należy zdejmować. W przeciwnym razie jest szansa na rozwój pleśni.

Czasem opatulenie rośliny "na zapas" wyrządza więcej krzywdy niż zostawienie jej w spokoju. Tak naprawdę to nie ma lepszego izolatora od śniegu. Drugim dobrym rozwiązaniem to chochoł ze słomy.

Na razie można dobrze wyściółkować ją korą, by spowolnić wychładzanie się gleby.

Dalsze postępowanie będzie zależało od pogody. Ta roślina nie padnie przy mrozie -10 stopni.

Edytowane przez Elfir

nie, w gruncie się rozkłada. I jest wchłaniany przez zielone części roślin.

Kurcze obawiam sie że własnie w ten sposób zalatwiłam swojego wiąza wredei- rósłl sobie spokojnie kilka lat, aż pewnego razu postanowiłam randapem wytluc chwasty rosnące pod nim. Na początku nie skojarzyłam, bo troche czasu mineło od oprysku do momentu az uschnąl. Poprosilam nawet o pomoc słynnego pana Janusza -lekarza ogrodów, ale nie dopatrzył się na nim ani choroby ani robaka. Wiec po jakimś czasie dotarlo do mnie że to pewnie przez ten oprysk, od tego czasu bardzo uwazam z randapem.

Witam, czy przycinać lawendę i perowską ?

[ATTACH=CONFIG]370520[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]370521[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]370522[/ATTACH]

teraz za późno na przycinanie, lawenda powinna być przycięta po kwitnieniu czyli w sierpniu, (chyba w ogóle nie były cięte? szczególnie ta pierwsza....:eek: )

Przytniesz na wiosnę. Perovskia także niech poczeka do wiosny, gdy zaczną być widoczne pączki.

Może połóż jakąś ściółkę po te rośliny? Nawet jak na stanowisko tymczasowe, to jakieś warunki trzeba byłoby im stworzyć.

Ave, a jak ciąć lawendę po kwitnieniu, skoro ona u mnie cały czas w pełnym rozkwicie była. Dopiero teraz obsychają kwiaty :( Dziwne lato

Powycinałam w sierpniu tylko część , a raczej poprzycinałam, co już nie kwitło.

Ave, a jak ciąć lawendę po kwitnieniu, skoro ona u mnie cały czas w pełnym rozkwicie była. Dopiero teraz obsychają kwiaty :( Dziwne lato

Powycinałam w sierpniu tylko część , a raczej poprzycinałam, co już nie kwitło.

OOO, ja przyciełam - fakt, z bólem, gdzieś w połowie sierpnia, i teraz mam ładne kopy - tyle, że moje lawendy maja już ze cztery lata i co drugą wyrzuciłam, a posadziłam nowe sadzonki - jednak ogałacają się, szczególnie, gdy gęsto rosną:

lawendy.jpg

Taka kicha, prośba o pomoc - sosna czarna, przędziorki czy coś na niej zdiagnozowano w lecie opryskałam, ale to chyba nie wygląda dobrze. Mam ich pięć, dwie są ok, a trzy mniej lub bardziej rudzieją. Co robić, co to jest????

I jeszcze dwa pytania - byłam przekonana, że sosna jak to sosna lubi glebę kwaśną, a tu się okazuje, że czarna lubi wapniową. Czyli nie podsypywać korą? Tylko czym? Chciałam wrzosy posadzić do kompletu, ale chyba nie będzie im razem po drodze? Ph gleby mama około 5, 5,5..

Czy młodziutki orzech, badylek w zasadzie, choć ze 3 m ma, w coś ubrać na zimę?

IMG_1742.jpg

tak, pamietasz moje zwyczaje, jak juz przesuszone galazki to rozcieralam i nasionka w ziemie, tak zagescilam lawendy, perovskie, szalwie, generalnie wiekszosc bylin, takie samorozsiewanie kontrolowane :D

Tak robię z rudbekiami. Działa :) jak u Ciebie działa z innymi, też zacznę.

Perowskie u mnie nowe. Zobaczymy co pokażą na wiosnę.

TAR - jesienią każda sosna oczyszcza się ze starych igieł.

Płakać trzeba, jak zrzuca młode.

Bardzo mało roślin lubi kwaśną ziemie. Nie wiem kto rozpowszechnia kłamliwe mity ale należałoby go rozstrzelać.

Kora można oczywiście podsypać. A pod spód dolomit.

W zasadzie dałoby się pogodzić z wrzosami, jeśli oryginalnie gleba głębiej byłaby zasadowa, bo wrzosy płytko się korzenią i kwaśnej ziemi to im starczy warstwa 15 cm.