Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir róże okrywowe mam 4 szt na małej skarpie jak się rozrosną to może być im ciasno, nie kupuję roślin które wpadną w oko, raczej staram się zastanowić, brak efektów wynika raczej ze złej opieki, trawy nie trafione ale raczej z braku dobrej informacji u sprzedawcy, lawendy kocham nawet pojedyncze rośliny między różami (podobno dobre to jest na mszyce) cieszą mnie. Jak głęboko powinna być zakopana glina i czy ma sens zastosować glinę w dołku do posadzenia rośliny. Mam do zagospodarowania ok 300 m kw terenu przed domem, mam temat do rozmyślań i na pewno będę nękać w zimie pytaniami :rolleyes: Co znaczy faza nabrzmiałego pąka - czy chodzi o pąk kwiatowy?

Dzięki za pomoc

Róże okrywowe sadzi się ok. 3-4 szt/m2

Można zrobić u ciebie coś takiego:

http://images84.fotosik.pl/101/de8a04faa96f6a10gen.jpg

Obwódka z lawendy, połacie róży okrywowej przedzielone kosodrzewiną pumila, poprzetykane kępami trawy ozdobnych a w tle perowskia. Do tego jakieś kolumnowe akcenty z jałowca.

• 2 weeks później...
Gość Konto usunięte_1*
witam panie i panowie , czy ktoś z was kiedyś kupił i oczywiście najważniejsze czy wyrosły wam grzyby , widzę w handlu są żywe grzybnie wszelkich rodzajów grzybów ale ile w tym prawdy a ile reklamy ? wyrosło wam kiedyś

Grzybnią zaszczepić trzeba korzenie gatunków z którymi współżyją. Masz w ogrodzie brzozy, dęby, sosny pospolite o dużym, rozbudowanym systemie korzeniowym?

Grzyby preferują rozmnażanie wegetatywne. Nawet jak grzybnia jest pod ziemią, nie oznacza, że wyrosną owocniki.

Natomiast bez problemu mnożna uprawiać grzyby saprofityczne - boczniaki, kanie, pieczarki, Shii-Take itp.

Gość Konto usunięte_1*
Grzybnią zaszczepić trzeba korzenie gatunków z którymi współżyją. Masz w ogrodzie brzozy, dęby, sosny pospolite o dużym, rozbudowanym systemie korzeniowym?

Grzyby preferują rozmnażanie wegetatywne. Nawet jak grzybnia jest pod ziemią, nie oznacza, że wyrosną owocniki.

Natomiast bez problemu mnożna uprawiać grzyby saprofityczne - boczniaki, kanie, pieczarki, Shii-Take itp.

dopiero robię ogród , posadziłem 3 modrzewie . 30 tuji , może jeszcze z kilka świerków , pytam bo kiedyś kupiłem grzybnię kani ,posadziłem u brata w ogrodzie i nic nie wyrosło , teraz w moim nowym ogrodzie mnie nosi i wszystko bym chciał :lol2: ale czy wydawać na nie wiadomą grzybnię czy fajne drzewka

Konkretny gatunek grzyba współżyje z konkretnym drzewem.

Poza saprofitami, które wymagają materii organicznej.

Kanie rosną na glebach gliniastych, umiarkowanie wilgotnych, wapiennych, na pryzmie z trocin i innych odpadków biologicznych.

Pieczarki często wyrastają u ludzi, którzy pod trawniki dawali ziemię popieczarkową (podłoże w pieczarkarni bodajże wymienia się co 3 lata).

Edytowane przez Elfir

Czyli nie ma sensu walczyc z grzybami, ktore wyrastaja na trawniku w poblizu brzóz ?

Witaj Elfir, mam pytanie dotyczące hortensji. Kupiłam takie nieduże, niestety nie było podanej odmiany. Bardzo wrażliwe na słońce, więc w upały musiałam osłaniać je kartonem, a i tak mi część uschło. Rosną w donicy, którą ociepliłam styropianem, takim cienkim, elastycznym, stosowanym do grzejników na przykład. Jesienią zaczęły wypuszczać nowe pędy i liście. Czy jak temperatura zacznie spadać poniżej "0" st. to mam je schować np. do garażu? Czy wytrzymają na mrozie na powietrzu?

• 2 weeks później...