mayadaski 28.06.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Elfirko, czy spotkalas sie z griselinia w polskim ogrodzie? konkretnie chodzi o griselinia littolaris: w lagodnym klimacie wyspiarskim rosnie sobie w najlepsze i tworzy wspaniale wiecznie zielone zywoploty...ale czy u nas gdzies widzialas, zeby sie sprawdzila? Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Nie, u nas się nie uprawia. Nie ma nawet opisów w necie na polskich stronach szkółkarskich.Dlaczego pytasz? Przyjmuje się ich wytrzymałość na -15 stopni (strefa 7B)Podobno przywiozłaś sadzonki i ci zimują na Kaszubach?Nota bene - nie przyznawałabym się do tego otwarcie. To rośliny, których import wymaga zezwolenia, a rośliny powinny mieć paszport potwierdzający zdrowotnośc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 28.06.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Nie, mi nie zalezy na nich by je miec na Kaszubach....dziewczyny pytaly czy sa w Polsce...a ze ja sama nie wiem, bo nigdy nie bylam zainteresowana, wiec dlatego sie pytam. Te co sa w Polsce to sa tesciowej - nie mam zamiaru kobiecie ich zabierac;) ja niczego nie importowalam i nie zimuje:D:D brzmisz w swoim poscie jak kgb:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmarena 28.06.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Jakie rośliny jednoroczne będą dobrze rosły na raczej kwaśnej ziemi z warstwą kory, na wystawie wschodniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 a ze ja sama nie wiem, bo nigdy nie bylam zainteresowana, wiec dlatego sie pytam. opierałam się na twoim stwierdzeniu: my mamy cos takiego: http://www.trevenacross.co.uk/shop/pics.asp?plantid=613 (zdjecia nie moje) Trzymamy przyciete na wysokosci 3 i pol metrow. Nazywa sie Griselinia Littoralis Nie wiedzielismy, czy w Polsce sie przyjmie, ale przywiezlismy na kaszubska dzialke wakacyjna i...z zasadzonych 3 lata temu maluchow zaden nie padl. Dlatego byłam zdziwiona, że pytasz, bo to raczej ja powinnam się pytać jakie masz z nią doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Jakie rośliny jednoroczne będą dobrze rosły na raczej kwaśnej ziemi z warstwą kory, na wystawie wschodniej? Przy pH powyżej 6 mogą to być niecierpki, maciejka, miesiącznica roczna, tytoń ozdobny, wilczomlecz białobrzegi Zasadniczo rośliny jednoroczne w przeważającej częsci lubia nasłonecznienie i gleby obojetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmarena 28.06.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 parę lat temu ładnie tam rosły petunie, ale w tym roku , może też z racji pogody , wyglądają bardzo marnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 28.06.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 opierałam się na twoim stwierdzeniu: my mamy cos takiego: http://www.trevenacross.co.uk/shop/pics.asp?plantid=613 (zdjecia nie moje) Trzymamy przyciete na wysokosci 3 i pol metrow. Nazywa sie Griselinia Littoralis Nie wiedzielismy, czy w Polsce sie przyjmie, ale przywiezlismy na kaszubska dzialke wakacyjna i...z zasadzonych 3 lata temu maluchow zaden nie padl. Dlatego byłam zdziwiona, że pytasz, bo to raczej ja powinnam się pytać jakie masz z nią doświadczenia aaaa...to bylo jakies 2 lata temu...i nie wchodzilam w szczegoly...to u tesciwej:rolleyes: mi chodzilo o to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128948-Dom-na-skarpie-komentarze&p=4183672#post4183672 ja doswiadczenie mam fajnie - rosnie pieknie:) Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 29.06.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 (edytowane) CZy niecierpki lubia słońce czy wolą cien? - u mnie jakos przywiedły na oknie poludniowo-zachodnim Elfir, czy mozesz zindentyfikowac co dolega mojej kalinie hordowinie? W zeszlym roku bylo to samo i od koniec lata calkiem liscie zmarnialyhttp://i49.tinypic.com/4lgi06.jpg I mam jeszcze wielka prośbę - Czy mogłabyś mi doradzic co dosadzic do tej rabatki - tylko nie patrz na kamienie, jak bedzie kostka to ich nie bedzie. Rabata jest smutna, przekwitła azalia i nic sie nie dzieje. Najchętniej cos wieloletniego.http://i47.tinypic.com/2zy8tw7.jpgW lewym rogu rosnie kosodrzewina, w prawym Thuja smaragd, na dole thuja Danica - jeszcze male niewydarzone. Miejsce bardzo naslonecznione, suche,w ogole bez cienia gleba kwasna gliniasta. Azalia jest czerwon0-łososiowa Edytowane 29 Czerwca 2010 przez dorbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 29.06.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 w jakich godzinach prawidłowo powinny pracować zraszacze??jak to jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 29.06.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Elfirko, to moja azalia... a może nie azalia? http://img188.imageshack.us/img188/7176/czerwiec2010823.jpg http://img227.imageshack.us/img227/8793/czerwiec2010822.jpg A to miejsce gdzie chciałam ją posadzić... a w tle hosty... http://img823.imageshack.us/img823/8282/czerwiec2010795.jpg Sprawdziłam, słońce od 11.30 do 18.00 Szukać innego miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 29.06.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Rasiaaaa to jest normalny rododendron nie azalia... szukaj dla niego raczej cienia, gleba kwaśna (chosty raczej obojętna).... sorki za wtrynienie się.... Elfir - kupiłam suchodrzew... nie ma go w mojej książce ogrodniczej... pytam o stanowisko... słońce czy cień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 29.06.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Rasiaaaa to jest normalny rododendron nie azalia... szukaj dla niego raczej cienia, gleba kwaśna (chosty raczej obojętna).... sorki za wtrynienie się.... Elfir - kupiłam suchodrzew... nie ma go w mojej książce ogrodniczej... pytam o stanowisko... słońce czy cień? Nooo taaak... chociaż dobrze, że miałam wątpliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 29.06.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 (edytowane) hej skoro juz identyfikujemy roslinki to i ja sie dolacze z kolejnym pytaniem co to za drzewko? http://lh3.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S-HMduRbojI/AAAAAAAALNs/lHm_-BmE-h0/s400/DSC05764.JPG dzieki za wszelka pomoc edit: znalazlem bardziejn aktualne zdjecie (kilka dni temu zrobione) - widac mase nowych, dlugich pedow http://lh4.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/TCZAIh2XwqI/AAAAAAAAMBE/pzebUSP3IcI/s400/DSC06551.JPG i mam extra pytanie co posadzic w pustym miejscu miedzy tarasem a plotem ? to strona zachodnia - noz moze lekko zachodzaca na poludniowa ... teraz slonce zaczyna zachodzic na ten kawalek ziemi kolo 10 (ale nie przyuwazylam kiedy znika ) ta siatka z wilkiny nie jest na zawsze ... za kilka lat (3-4) jak pewnie zniszczeje pozbedziemy sie jej ... a do tego czasu moze urosnie tam cos ladnego co pozwoli sie lekko oslonic od sasiadow i bedzie ladnie wygladac Edytowane 29 Czerwca 2010 przez ida i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markaszka 29.06.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witam, mam pytanie dotyczace zywoplotu. otoz postanowilam posadzic dziecku labirynt zywoplotowy. dziecko ma 6 lat, wiec zalezy mi na roslinach,m ktore wyrosna zanim wyrosnie dziecko. prosze o porade, jakie rosliny wybrac, zeby przyrost w górę w pierwszych kilku latach byl najlepszy. moga byc trujace, dziecko rozsadne. dzialka jest sloneczna, gleba lekka, piaszczysta i kwasna (sądząc po masie szczawiu). bede wdzieczna za podpowiedz, jako poczatkujaca ogrodniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 29.06.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 ida i jacek to modrzew moze stiff weeper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 CZy niecierpki lubia słońce czy wolą cien? Półcień - lepsze okno od wschodu. Wymagają też dużej ilości wody. Nie wiem co jest na kalinie. Rabatka - azalie i żywotniki nie lubią za bardzo suchych obszarów. Ale jak już , to najlepiej dosadzić wrzosy, brukentalie, szczodrzeńce, janowce. Mają podobne wymagania. Wrzosy sadź w dużych skupiskach jednej odmiany. Zamiast żywotników lepiej posadzić karłowe sosny i jałowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 aaaa...to bylo jakies 2 lata temu...i nie wchodzilam w szczegoly...to u tesciwej:rolleyes: Nadal rosną u teściowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 w jakich godzinach prawidłowo powinny pracować zraszacze?? Z samego rana: między 4 a 7 rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Elfirko, to moja azalia... a może nie azalia? To zdecydowanie nie jest azalia tylko klasyczny różanecznik. Azalie i różaneczniki mają są klasyfikowane do tego samego rodzaju, czyli "Rhododendron". Z tym, że różaneczniki są zimozielone naprawdę, a azalie corocznie wymieniają liście (azalie japońskie po zimie, dlatego wydają się zimozielone). Rózaneczniki sadzi się wyłacznie w cieniu. Mogą rosnąc w słońcu, ale wymagają wówczas wilgotnego powietrza (np. rosnące nad stawem) i osłony przed słońcem zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts