roszki8 28.02.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Witam.Mam do Was prośbę: napiszcie proszę, kto ma ogród na piaskach, chciałabym coś podejrzeć, jakiś wątek......... I jeszcze jedno pytanie: czy taki ogród się uda bez nawadniania???? Dzięki za odpowiedzi...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Ja mam na piaskach.Ale nawiozłam sobie w newralgicznych miejscach gliny.Spis gatunków na suche piaski masz we wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198593-Zestawienia-roślin-w-zależności-od-typu-gleby-wilgotności-i-odczynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 28.02.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Dziękuję. Na pewno skorzystam. Zakładam, że ty masz nawodnienie? Zastanawiam się, czy to niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Nie mam nawodnienia, co nie znaczy, że nie podleję młodej rośliny czy gdy jest wielka susza. Poczytaj sobie o ogrodach xeriscape. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 28.02.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Elfir mam pytanie czy stosowałas kiedyś żywą mokoryzę i czy faktycznie to działa tak cudownie albo to placebo , mam kilka borówek i kiepsko rosną mimo zastosowania kwaśnego torfu i reszty wg sztuki podanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 nie używałam. Ja nie mam firmy zakładającej ogrody. Ja projektuję i bawię się w swoim ogródku. Za to czytałam, że ma znaczenie w szkółkarstwie, ale w normalnym ogrodzie ciężko to prawidłowo zaaplikować. Kwaśny torf jest praktycznie jałowy. Nawozisz borówki? Podlewasz? One w naturze rosną na bardzo wilgotnych gruntach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.03.2017 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 nie używałam. Ja nie mam firmy zakładającej ogrody. Ja projektuję i bawię się w swoim ogródku. Za to czytałam, że ma znaczenie w szkółkarstwie, ale w normalnym ogrodzie ciężko to prawidłowo zaaplikować. Kwaśny torf jest praktycznie jałowy. Nawozisz borówki? Podlewasz? One w naturze rosną na bardzo wilgotnych gruntach. tak nawożę nawozem do borówki wysokiej , podlewam ale one za zeszły rok cały urosły chyba ze 2 cm , posadziłem 4-ro letnie , chyba je wykopię zrobię większy dół i oprócz kwaśnego torfu nasypię jeszcze igliwia sosnowego z lasu , być może to coś da , no i mimo wszystko sprawdzę tą mikoryzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 01.03.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Elfir, a są jakieś polskojęzyczne strony o tych ogrodach xeriscape??? Bardzo chętnie bym sobie poczytała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Polskich nie kojarzę. U nas ekologiczne podejście do otoczenia jeszcze nie jest modne. U nas ekologia kończy się na nie pryskanych, parchatych jabłkach Ja mam wodę z rynien poprowadzoną suchym strumieniem na ogród, gdzie się rozsącza między roślinami. Z roślin to mam zaprojektowane: sucholubne trawy ozdobne, gaura, rozchodnik okazały, budleja, perukowiec, lilaki chińskie, krwawnik, agastache, mikołajek, przegorzan, baptyzja, juki, lawendy. Dodanie gliny w wydatny sposób polepszyło zatrzymywanie wody i tam mam hortensje i liliowce. Nie wszystkie rośliny udało mi się kupić, muszę jeszcze wymurować wielką donicę na froncie, więc ogród nie jest skończony i nie robię zdjęć. Jedynie ocieniony fragment przy kuchni to część dla męża w stylu "japońskawym" (bo na prawdziwy japoński to mnie nie stać ) i tam jest wilgotno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 tak nawożę nawozem do borówki wysokiej , podlewam ale one za zeszły rok cały urosły chyba ze 2 cm , posadziłem 4-ro letnie , chyba je wykopię zrobię większy dół i oprócz kwaśnego torfu nasypię jeszcze igliwia sosnowego z lasu , być może to coś da , no i mimo wszystko sprawdzę tą mikoryzę Daj wiosną zdrową dawkę nawozu azotowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 01.03.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Dziękuję Ci bardzo za podanie gatunków. Coś będę kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 ja w zasadzie iglaków specjalnie nie planuję, ale jak chcesz, to masz do wyboru sosny, kosówki, jałowce, świerki kłujace, jodłę jednobarwną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 01.03.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 uprawa maku niebieskiego, co ma biało- fioletowe kwiaty jest zabronionauprawa maku ozdobnego i polnego w różnych kolorach i płatkach jest dozwolona a mak biały ?jakie ma kwiaty, czy można go uznać za mak ozdobny ? tulipany wychodzą już z ziemi ?krokusy są, tulipanów nie widzę, sadziłam pierwszy raz i nie wiem kiedy choćby listki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) mak biały to odmiana maku niebieskiego (lekarskiego) i jako taki podlega rejestracjiW Polsce jest praktycznie nieuprawiany. mam już kiełki tulipanów, czosnków, krokusów, narcyzów - wszystko botaniczne, czyli stosunkowo wczesne Edytowane 1 Marca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 01.03.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Elfir, ostatnie pytanie: robię rabatę wzdłuż ogrodzenia - co mogłoby być najwyższym piętrem na tej mojej suchości ( niekoniecznie iglaki, albo nie same iglaki)? Z góry dziękuję za odpowiedź, więcej nie będę truć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 02.03.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 [quote=Elfir;7425827 mam już kiełki tulipanów, czosnków, krokusów, narcyzów - wszystko botaniczne, czyli stosunkowo wczesne botaniczne, co sadziłam wcześniej niż rok i zapomniałam temu wychodzą te z ubiegłego roku nic a nic, poczekam działkę mam o wymiarach 30x30 m, na działce dom:od wschodu droga, od południa sąsiad (dom i płot), od zachodu szczere pole po horyzont, od północy działka wolna co czeka na inwestoraod zachodu wieje, wieje i wieje ..łamie mi słoneczniki, mieczyki, z róży płatki zwiewadrzewek mam jedno, więcej jeszcze nie bo prawie każde potrzebuje miejsca odsłoniętego od wiatru jak się przed tym wiatrem chronić ?wysoki płot wystarczy ? tylko taki 2,5 m płot daje wiosną po południu 5 m cień ziemia po zimie będzie się długo osuszać, nowalijki nie będą rosły i w ogóle więzienie z podwórka zrobię mąż poważnie rozważa betonowy płot, a ja się zastanawiam co chcę bardziej: drzewka czy widoknawet jak drzewka posadzę przy palikach, nie przewrócą się, to kwiatki zmarzną na tym wietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.03.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) Ollencja, masz spory ogród, nieco większy od mojego. Możesz sobie pozwolić na zasadzenie drzew i krzewów, które utworzą barierę przeciw wiatrową. To lepszy sposób niż płot, ktory jest twardą barierą. Wiatr dopływa do płotu, „wspina się” na niego i opada z góry na działkę, czyli wieje dalej jak wiał, a nawet zyskuje na dynamice. W necie znajdziesz rysunki obrazujące taką sytuację.O wiele lepiej posadzić barierę roślinną, która rozbije i spowolni wiatr.Elfir, o ile pamiętam, już o tym tu w wątku pisała. O barierze roślinnej w ogrodzie http://majawogrodzie.tvn.pl/9,Oslony-przeciwwiatrowe-,porada.htmlW tym filmie jest pokazana animacja, na której przestawiono jak przepływa wiatr nad murem, a jak gdy barierę stanowią drzewa i krzewy. Poza tym w takiej przestrzeni możesz tworzyć tzw. pokoje ogrodowe, czyli tak obsadzać krzewami głównie, by tworzyć zaciszne zakątki. Edytowane 2 Marca 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) Elfir, ostatnie pytanie: robię rabatę wzdłuż ogrodzenia - co mogłoby być najwyższym piętrem na tej mojej suchości ( niekoniecznie iglaki, albo nie same iglaki)? Z góry dziękuję za odpowiedź, więcej nie będę truć. a jakie ma być wysokie? Może perukowiec, tamaryszek - tak z 3 m (u siebie perukowca prowadzę na drzewko z jednym pniem). Nieco niższy jest żarnowiec miotlasty. Z resztą żarnowce i szczodrzeńce na suchych, kwaśnych piaskach to rewelacyjna roślina. Ma zimą jaskrawo zielone pędy i jest bardzo gęsta - z powodzeniem zastąpi iglaki, nawet jako żywopłot. Tylko trzeba przycinać po kwitnieniu, bo jaskrawe są przede wszystkim młode pędy. Edytowane 2 Marca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) drzewek mam jedno, więcej jeszcze nie bo prawie każde potrzebuje miejsca odsłoniętego od wiatru Osłoniętych miejsc wymagają egzotyki, gatunki pochodzące z lasów. Ale jest mnóstwo gatunków rodzimych lub z podobnej nam strefy klimatycznej, które dają radę bez osłony. Jarząby, brzozy, klony, lipy, sosny, grusze i jabłonie ozdobne, śliwa wisniowa - gatunki, które naturalnie porastają miedze śródpolne. Taki niewysoki pas przeciwwietrzny można zrobić z wielopniowego klonu tatarskiego, śliwy wiśniowej i jarzębin Tylko liściaste z wyprowadzoną wysoko koronką trzeba palikować póki pień nie stanie się sztywny. Edytowane 2 Marca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 02.03.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Ollencja, masz spory ogród, nieco większy od mojego. Możesz sobie pozwolić na zasadzenie drzew i krzewów, które utworzą barierę przeciw wiatrową. To lepszy sposób niż płot, ktory jest twardą barierą. Wiatr dopływa do płotu, „wspina się” na niego i opada z góry na działkę, czyli wieje dalej jak wiał, a nawet zyskuje na dynamice. W necie znajdziesz rysunki obrazujące taką sytuację. O wiele lepiej posadzić barierę roślinną, która rozbije i spowolni wiatr. Elfir, o ile pamiętam, już o tym tu w wątku pisała. O barierze roślinnej w ogrodzie http://majawogrodzie.tvn.pl/9,Oslony-przeciwwiatrowe-,porada.html W tym filmie jest pokazana animacja, na której przestawiono jak przepływa wiatr nad murem, a jak gdy barierę stanowią drzewa i krzewy. Poza tym w takiej przestrzeni możesz tworzyć tzw. pokoje ogrodowe, czyli tak obsadzać krzewami głównie, by tworzyć zaciszne zakątki. ha, do dziś nie wiedziałam, że mam dużą przestrzeń ) Maja poleca: 1 rząd: świerki i graby, 2 i 3 sosna czarna, 4 lilak Mayera, 5 rz. niskie sosny - drzewo rośnie w górę i wszerz, to wszerz jest dla mnie niewiadomą - ile m. potrzeba na taki żywopłot ? żywopłot nieformowany wg. recepty Elfir zaczyna być realny, muszę poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts