Elfir 29.06.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Elfir - kupiłam suchodrzew... nie ma go w mojej książce ogrodniczej... pytam o stanowisko... słońce czy cień? Zimozielony w cieniu, każdy inny słońce/półcien, a tatarski także w cieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 skoro juz identyfikujemy roslinki to i ja sie dolacze z kolejnym pytaniem co to za drzewko? Markoto ma rację - modrzew japoński Stiff Weeper lub podobna odmiana. mam extra pytanie co posadzic w pustym miejscu miedzy tarasem a plotem ? Tam jest tak wąsko, że zmieści się wyłącznie żywopłot z kolumnowych iglaków. Alternatywnie z kolumnowych buków lub grabów, ale skoro i tak macie żywotniki dookoła działki to na takim krótkim odcinku wciskanie czegoś odmiennego będzie dziwnie wyglądać. Możecie zlikwidować trawnik, tak aby rabata doszła do krawędzi tarasu, wówczas można myśleć o jakiejś kompozycji roślinnej - np. z silnie rosnących różaneczników (odmiany katawbijskie po 10 latach mają ok 1,5-1,6 m wzrostu), klonów, ośnieży itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 dzialka jest sloneczna, gleba lekka, piaszczysta i kwasna (sądząc po masie szczawiu). Zobojętnić glebę (wapnowanie), dodać kompostu lub obornika i zrobić labirynt z wysokich traw, np. prosa rózgowatego (Panicum virgatum) - wyrośnie w jeden sezon, a w razie potrzeby mozna łatwo zmienić aranżację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 30.06.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Markoto ma rację - modrzew japoński Stiff Weeper lub podobna odmiana. dzieki dziewczyny za odpowiedz Tam jest tak wąsko, że zmieści się wyłącznie żywopłot z kolumnowych iglaków. Alternatywnie z kolumnowych buków lub grabów, ale skoro i tak macie żywotniki dookoła działki to na takim krótkim odcinku wciskanie czegoś odmiennego będzie dziwnie wyglądać. Możecie zlikwidować trawnik, tak aby rabata doszła do krawędzi tarasu, wówczas można myśleć o jakiejś kompozycji roślinnej - np. z silnie rosnących różaneczników (odmiany katawbijskie po 10 latach mają ok 1,5-1,6 m wzrostu), klonów, ośnieży itp. faktycznie mamy zywotniki na dwoch bokach dzialki (nawet nie na calych - tylko tyl jest na calej szerokosci obsadzony - z boku tylko polowa) ale jako ze mamy tylko jednych sasiadow a pojawienie sie reszty to pewnie kwestia conajmniej kilku lat (dzialki nie sa nawet jesczze sprzedane) to taka decyzja wydawala sie najrozsadniejsza ale kolo tarasu chcialam cos innego ... skoro nie da sie tam wcisnac na tym malym kawalku nic rozsadnego to moze jakies pnacza kilku rodzajow dlugo kwitnace niekoniecznie wszystkie jednoczesnie ? wiem ze to mnie zima nie osloni od sasiado ale ten cel nie jest taki istotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
situla 30.06.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Mam pytanie do forumowej Elfir:) Zrobiłam sobie w programie taką mini wizualizację mojego przydomowego fragmentu ogródka. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Dom w mieście więc sąsiedzi blisko, a co za tym idzie chciałabym się oddzielić od nich roślinkami. Od strony wschodniej mam mur, teren nachylony w kierunku parkingu, lekka skarpa gdzie własnie planuję posadzić jakieś rośliny.Na pierwszej fotce, najpierw tuje szmaragdy, a poniżej wierzba lanata, kalmia wąskolistna, żywotniki zach: Danica, Rheingold, świerk Conica, azalie, rododendrony, magnolia Susan, berberysy Thunberga Atropurpurea, forsycja pośrednia, tawuły, funkie, lobelie. Dom w stylu nowoczesnym więc otoczenie powinno sprawiać wrażenie poukładanego:)Druga fotka od strony tarasu, strona zachodnia, sąsiad też blisko, w dodatku budynek wysoki, więc znowu tuje szmaragdy, a w donicach przy tarasie: begonie, jałowce Blu Chip, kosaćce i tuje Danica.Co powinnam zmienić w tych wizualizacjach? Czy dobór roślin odpowiedni? Jak jeszcze urozmaicić, ale jednoczesnie nie narobić bałaganu? Czy ta wiśnia i magnolia wogóle tu pasuje? Bardzo proszę o wszelkie sugestie. PozdrawiamZdj. nr 1http://lh4.ggpht.com/_KXB-A_d2clw/TCsjmLzUDLI/AAAAAAAAAlQ/m4cqbty7ge8/s640/magnolia_wiosna.jpg Zdj. nr 2 http://lh6.ggpht.com/_KXB-A_d2clw/TCsjmuQgj0I/AAAAAAAAAlU/G6l72CI4LxM/s640/przy%20tarasie_wiosna.jpg Edytowane 30 Czerwca 2010 przez situla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.06.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Bardziej przydałoby się zdjęcie jednego liścia, bo te na zdjęciu są pozawijane i ciężko rozeznać właściwy ich kształt. Stawiam na głóg szypułkowy (Crataegus pedicellata lub C. coccinea). Ale to roślina u nas rzadka. Gdzie zrobione jest zdjęcie? Dorosłe liście powinny mieć ok. 7-10 cm odpowiedziałam powyżej, ale wpisałam się w cytat i może było to mało widoczne:) Zdjęcie zrobione u znajomych w ogródku:) Sfotografuję jeden liść przy następnej okazji. Może być, że to rzadka roślina, bo oni dostali od kogoś i tylko tyle pamiętają, że mała sadzoneczka była okrutnie droga, bo podobna rzadka. Czy to można rozsadzić na jesieni ze zdrewniałego pędu z zastosowaniem ukorzeniacza? Czy wymaga jakichś specjalnych zabiegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
situla 30.06.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Albo zrobić coś zupełnie zróżnicowanego i bez tylu iglaków?http://lh3.ggpht.com/_KXB-A_d2clw/TCsjmy9kNNI/AAAAAAAAAlY/qZFXMGqolfs/s640/wisnie_wiosna.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 30.06.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 skąd wziąć garden Puzzle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
situla 30.06.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Wejść na stronę Garden Puzzle:) Jeśli chce się zapisywać fotki, a także używać swojego tła, czyli np zdjęcia swojego ogrodu, trzeba niestety wykupić taką opcję, ale cena nie kosmiczna i myślę warto. Ja przynajmniej dzięki temu mogę sobie jakoś wyobrazić swój przyszły ogródek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 30.06.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Elfir proszę o radę przesadziłam przed Wielkanocą sosnę czarną, widzę że sosny przesadzane jesienią nie przyjeły sie obawiam sie ze tak samo moze stac sie i z tą z wiosny, podpowiedz co mogę zrobić? jak jej pomóc ? czy są jakieś środki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 30.06.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Zimozielony w cieniu, każdy inny słońce/półcien, a tatarski także w cieniu. mam tatarski wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 30.06.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Półcień - lepsze okno od wschodu. Wymagają też dużej ilości wody. Nie wiem co jest na kalinie. Rabatka - azalie i żywotniki nie lubią za bardzo suchych obszarów. Ale jak już , to najlepiej dosadzić wrzosy, brukentalie, szczodrzeńce, janowce. Mają podobne wymagania. Wrzosy sadź w dużych skupiskach jednej odmiany. Zamiast żywotników lepiej posadzić karłowe sosny i jałowce. Dzieki wielkie, masz racje nie pasują te tujki do azalii, ta kosodrzewinka jest lepsza, daje nastroj. Piękne te brukantalie, wypelniaja luke kwitnienia miedzy wrzośccami a wrzosami. Zaraz obok jakies3- 4 m mam wrzosowisko, ale to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 30.06.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Słoneczko - ja do ciebie z pytaniem. Czy daglezja ma miękkie igły? I gdzie je kupowałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 dmoze jakies pnacza kilku rodzajow dlugo kwitnace niekoniecznie wszystkie jednoczesnie ? No jeśli pnącza, to masz przebogaty wybór. Dajesz kratownice - najlepiej nie drewnianą, tylko stalową (albo rozciągnąć linki stalowe na drewnianej ramie), drewniane mają za grube szczebelki i niektóre rośliny źle się wspinają. I sadzisz: kolorystyka różowa: akebię, różę pnącą Zephrine Drouphin, powojniki (są tysiące odmian w kolorach białym, różowym, fioletowym) kolorystyka żółta: wiciokrzewy (jest kilka gatunków o różnym terminie kwitnięcia), białe lub niebieskie powojniki, żółtą różę pnącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Czy dobór roślin odpowiedni? Różaneczniki, kalmie lubią gleby kwaśne, żywotniki czy forsycje zasadowe lub obojętne. Poza tym różaneczniki sadzi się w cieniu. Jeśli dom ma nowoczesną bryłę i ogród też ma być nowoczesny, to te rabaty są trochę za bardzo urozmaicone i dobór gatunków też bardzo tradycyjny. Ogród modernistyczny to duże plamy rośliny jednego gatunku (lub wielu gatunków, ale podobnych do siebie - np. trawy), przełamane jakąś wyrazistą rośliną architektoniczną. To powtarzające się rytmy. Widzę, że masz bliskie sąsiedztwo innych domów i musisz się poosłaniać. Przykład otoczenia tarasu: Zostaw żywotniki, a na ich tle posadź w rzędzie 3-5 szt kolumnowych form buka "Purple Fountain" lub kolumnowych wiśni ozdobnych lub kolumnowych magnolii. Pod drzewkami, jeśli to słoneczne miejsce, możesz dać większy obszar ze świerku płożącego "Procumbens" lub "Formanek" , a przy samym tarasie szeroki pas lawendy z akcentami karłowych kulistych kosodrzewin lub żywotników i jakieś małe drzewko - jak ta wierzba szczepiona. Edytowane 30 Czerwca 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Czy to można rozsadzić na jesieni ze zdrewniałego pędu z zastosowaniem ukorzeniacza? Czy wymaga jakichś specjalnych zabiegów? Nie wiem. Nie jestem szkółkarzem. Trzeba byłoby się Pinusa spytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Elfir proszę o radę przesadziłam przed Wielkanocą sosnę czarną, widzę że sosny przesadzane jesienią nie przyjeły sie obawiam sie ze tak samo moze stac sie i z tą z wiosny, podpowiedz co mogę zrobić? jak jej pomóc ? czy są jakieś środki? Nie ma jakiś specjalnych środków. Sosny cięzko się przesadza, za wyjątkiem sosny bośniackiej. Powyżej jakiegoś wieku lepiej kupić nową roślinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Słoneczko - ja do ciebie z pytaniem. Czy daglezja ma miękkie igły? I gdzie je kupowałaś? odpowiem za słoneczko - daglezja ma miękkie igły. Podobnie duża część jodeł oraz choiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
situla 30.06.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Różaneczniki, kalmie lubią gleby kwaśne, żywotniki czy forsycje zasadowe lub obojętne. Poza tym różaneczniki sadzi się w cieniu. Jeśli dom ma nowoczesną bryłę i ogród też ma być nowoczesny, to te rabaty są trochę za bardzo urozmaicone i dobór gatunków też bardzo tradycyjny. Ogród modernistyczny to duże plamy rośliny jednego gatunku (lub wielu gatunków, ale podobnych do siebie - np. trawy), przełamane jakąś wyrazistą rośliną architektoniczną. To powtarzające się rytmy. Widzę, że masz bliskie sąsiedztwo innych domów i musisz się poosłaniać. Przykład otoczenia tarasu: Zostaw żywotniki, a na ich tle posadź w rzędzie 3-5 szt kolumnowych form buka "Purple Fountain" lub kolumnowych wiśni ozdobnych lub kolumnowych magnolii. Pod drzewkami, jeśli to słoneczne miejsce, możesz dać większy obszar ze świerku płożącego "Procumbens" lub "Formanek" , a przy samym tarasie szeroki pas lawendy z akcentami karłowych kulistych kosodrzewin lub żywotników i jakieś małe drzewko - jak ta wierzba szczepiona. Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź i sugestie. Na pewno z nich skorzystam:) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.07.2010 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Słoneczko - ja do ciebie z pytaniem. Czy daglezja ma miękkie igły? I gdzie je kupowałaś? odpowiem za słoneczko - daglezja ma miękkie igły. Podobnie duża część jodeł oraz choiny. Już piszę Kupowałam (jak wszystkie iglaki) kilka lat temu na Allegro, od użytkownika Wesly, ale widzę że teraz nie ma żadnej aukcji: http://www.allegro.pl/show_user.php?search=Wesly Drzewka zawsze były dobrej jakości, więc często coś u niego dokupywałam. Mam stronę jego szkółki pod Rzeszowem: http://w-wiecek.fm.interia.pl/ z kontaktem do niego. Daglezja (sina z nazwy, ale zielona z wyglądu ) ma rzeczywiście miękkie igły, ale jeszcze miększe ma jodła kalifornijska. Mam dwie (każda inna), też od pana Wiesia. Jedna przed, druga zaraz za płotkiem http://www.bauer.ekrakow.pl/%21ola/kalifornijskie2010.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts