Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nasz pies pomimo ogrodzenia zajął się niestety naszymi tujkami - spora część sczerniała i zbrązowiała. Większość trzeba wyrzucić, jednak kilka powyżej zbrązowień się zieleni - czy mogę odciąć suche gałęzie, posmarować sztuczną korą i przy przesadzaniu wkopać je głębiej? Czy wkopać na tej samej wysokości?

Witam serdecznie, mam malutki ogródek 110 m2 i w większej części jest on zagospodarowany, pozostało zrobienie krawężników i zagospodarowanie jednej części ( właściwie trójkąta- tzw. przedgródka ) i stąd moje pytanie i prośba o wskazanie jak można by fajnie zagospodarować ten trójkąt. Oczywiście nie wiem czemu nie mogę załączyć zdjęcia ale w razie czego mogę jakiejś dobrej duszyczce która będzie miała chęci przesłać na priv. Z góry dziękuję :D Edytowane przez aniarka

Elfir, czy mogłabyś zajrzeć do szaraczka Gopax

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179019-Metamorfoza-naszego-szaraczka&p=7446350#post7446350

Namówiłyśmy ją, żeby pomyślała o zagospodarowaniu ogrodu kompleksowo. Nie wiem, czy to nie przesadna prośba z mojej strony do Ciebie, ale gdybyś mogła ogólny kierunek podpowiedzieć, byłoby Gosi łatwiej stworzyć ogródek.

:)

20170331_080608.jpg20170331_080630.jpg20170331_080645.jpg

Hej, zabieram się za urządzenie małego 35 metrowego ogródka przed mieszkaniem. Ogródek jest od strony południowej dzięki temu jest w nim bardzo dużo słońca. sąsiadów mam de facto z każdej strony (na górze również!) furtka wejściowa jest obok śmietnika. tam gdzie jest drobna kostka mam zadaszony duży taras - ok 11 m z wyjściem z salonu. Planuje podstawić meble ogrodowe oraz może duże czarne donice. ale nie mam pomysłu co to ogródka, tj pomysł mam, ale nie wiem jak uporządkować. na pewno wybrałabym styl nowoczesny - ponieważ tak mam urządzone mieszkanie. na dojściu do drewutni planuje położyć podłużne płyty betonowe. wzdłuż dłuższego ogrodzenia marzą mi się niewysokie drzewa zasłaniające okna sąsiadów - tuje kategorycznie odpadają, myślałam o klonie japońskim, brzozie plus jakieś trawy ale co na podłoże ? korę, kamyki ? na krótszym boku chciałabym jakieś krzewy. oddzielać czymś taras od trawy ? może jakieś podłużne donice? dla lepszego poglądu załączam zdjęcia, będę wdzięczna za wszelkie pomysły :)

Ok, czyli moja koncepcja poszła się... ;-) Ale obciąć czarne i brązowe gałęzie mogę? I potem je wysmarować? Jak odrastają takie poobcinane tuje? Na razie są niewielkie i nawet jak obetnę gałęzie, to to będzie trochę ponad 20 cm od ziemi - czy to się będzie bardzo powiększać? Edytowane przez Bracianka

[ATTACH=CONFIG] będę wdzięczna za wszelkie pomysły :)

Klony japońskie - zależy w jakim rejonie Polski mieszkasz i czy miejsce jest osłonięte.

Drewutnię lepiej postawić przy tarasie lub użyć jako osłony śmietnika. Nie ma sensu robić dodatkowych ścieżek i i tak małym ogródku.

Warto się zastanowić czy jest sens utrzymywania w ogóle trawnika?

Tutaj pewna inspiracja:

http://tuintuin.nl/i/1400x900/smart/filters:no_upscale()/http:%2F%2Ftuintuin.nl/uploads/142425/0416-img-0052-1400x900.jpg

Grupa roślin blisko tarasu, z prawej strony przesłaniałaby widok na śmietnik (sam śmietnik warto zabudować altanką z pnączem.

Na ogrodzeniu pnącza. Na rabach drzewa o rozłożystych koronach.

Edytowane przez Elfir

Czy to prawda, że siatka na kreta nie daje 100% gwarancji że się przebiją?

Tak twierdzi moja ogrodniczka.

Bo widocznie zbyt głęboko ją zakopuje. Albo stosuje jakąś tanią, która pęka. Siatka nie powinna być głębiej niż 10 cm.

Dzięki za odpowiedź.

Możesz podpowiedzieć jaką siatkę użyć by jej montaż okazał się sensowny?

To samo pytanie odnosi się maty dookoła nasadzeń.

Mata - nie używam, nie polecam.

siatka - do ocieplania budynków :D Tutaj masz watek o siatkach: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132473-siatka-przeciw-kretom/page3

Ja nie mam firmy wykonawczej, musiałabym popytać te, z którymi pracuję, co kładą.