Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ustawiał ktoś kiedyś lustra w ogrodzie, nie dla ozdoby, a po to by słońce wysłać w zacieniony kawałek ogrodu ?

ma ktoś obserwacje np. z racji posiadania szklarni ?

miałam kiedyś mieszkanie z oknami na wschód,

po południu też było doświetlone przez słońce odbijające się w oknach bloku naprzeciwko

jakie stężenie powinien mieć randaup 360 potrzebny do zniszczenia szczawiu końskiego ?

A propos wiśni ozdobnych, czy znasz szkółki gdzie można nabyć naturalne formy tych drzew? Wydzwaniam do różnych szkółek i wszędzie szczepią wiśnie na pniu, a mi zależy (jak zawsze) na formie wielopniowej. Zależy mi też żeby kwitły na różowo :-)

Z góry dziękuję

Kanzan tworzy kulistą koronę i u nas się nie prowadzi w formie naturalnej.

Formy wielopniowe w polskich szkółkach nie są popularne. Możesz znaleźć jabłonie ozdobne o krzaczastej formie do wyprowadzenia.

poza tym zobacz może ktoś ma Prunus nipponica Ruby w formie naturalnej?

Szkółki Konieczko mają różne nietypowe odmiany wiśni ozdobnych w niskich cenach i niskie - więc na 100% nie szczepione (albo szczepione ale przy korzeniu). Tyle tylko, że jak kupisz sadzonkę 80 cm to trochę potrwa zanim zrobi się z niej drzewo.

Edytowane przez Elfir

poza tym zobacz może ktoś ma Prunus nipponica Ruby w formie naturalnej?

Szkółki Konieczko mają różne nietypowe odmiany wiśni ozdobnych w niskich cenach i niskie - więc na 100% nie szczepione (albo szczepione ale przy korzeniu). Tyle tylko, że jak kupisz sadzonkę 80 cm to trochę potrwa zanim zrobi się z niej drzewo.

Dzwoniłam do nich parę dni temu, niestety pani mi powiedziała, że wszystkie ich wiśnie są szczepione na pniu od 40-150cm.

No nic to, idę szukać dalej :-) Dziś namierzyłam jedną wiśnie w formie krzaczastej. Szczepiona jest chyba na wys. 5cm :-) Ale cala sadzonka ma może metr wysokości, tak jak mówisz, długo będę czekać...

Dzięki Elfir!

Witam Elfir miłej niedzieli palmowej życzę . I jak zwykle szybkie pytanko mam , czy mogę wymieszać różne gatunki traw pod wysiew trawnika , który nie koniecznie ma być ozdobny ale ma łaskawie zadarnić :) Czy trawa pakowana ma jakiś termin ważności ( no jasne że ma ) ale czy stanie się coś jak ją też wysieję ( taką po terminie ?)