Elfir 09.04.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 no to jeszcze jest hortensja pnąca.A zamaskować można też jałowcami pośrednimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 10.04.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Elfir, przypomnij proszę jaki rodzaj koniczyny [ żeby miała dużo kwiatów, oryginalne liście, ew. można ją było skosić czasami ] można zastosować zamiast trawnika i gdzie można ją kupić. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 zwykła koniczyna biała, ale odmiany ogrodowe np. DRAGON'S BLOOD Problem w tym, że sprzedaje się ją na sadzonki w dodatku paranoidalnie drogie, więc robienie z niej murawy to bardzo kosztowna zabawa. Poza tym jest to roślina miododajna - będzie przyciągać pszczoły, trzmiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 10.04.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć. Co może być przyczyną brązowienia młodych przyrostów jałowców? Wszystkie spartany mają brązowe końcówki. I jeden niski, nie pamietam już co to za odmiana Inne niskie jakby niebieskawe są zdrowe. Nie widzę zadnych czarnych kropek od grzybów. EDIT: Po zimie ładnie się zazieleniły i nie wyglądało, że coś się z nimi złego dzieje. Na pewno nie stała woda, bo gleba przepuszczalna (czarnoziem i niżej piach) . Mąż im podsypał nawozu, wiec moze to od tego? Ale w zeszłym roku tez dostały i było ok. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Zobacz objawy porażenia grzybami Phomopsis i Kabatina. I rdzą jałowcowo-gruszową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 11.04.2017 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 zwykła koniczyna biała, ale odmiany ogrodowe np. DRAGON'S BLOOD Problem w tym, że sprzedaje się ją na sadzonki w dodatku paranoidalnie drogie, więc robienie z niej murawy to bardzo kosztowna zabawa. Poza tym jest to roślina miododajna - będzie przyciągać pszczoły, trzmiele. No właśnie... liczyłem, że znasz jakieś tańsze rozwiązanie. Zwykłą koniczynę kupuje się na kilogramy a tą smoczą krew na gramy - słowie TRZY - albo sadzonki... pszczoły nie przeszkadzają - to będzie trochę na uboczu. Masz może inny fajny pomysł - czym można by to zastąpić ? Chodzi mi o zakrycie powierzchni pomiędzy drzewami wokół warzywniaka - takie pobocza działki, które potem przechodzą w trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 a zwykła koniczyna nie może być? A pod drzewami może być fiołek wonny (z siewu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari180790 11.04.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Czy chwastox poradzi sobie z chwastami na trawniku? Nie uszkodzi, wypali trawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Nie. Przecież jest do zwalczania dwuliściennych na trawnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 11.04.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 i jeszcze pytanko czy do końca kwietnia ( pod koniec ) to nie za pózno na sadzenie świerka srebrnego ( 150cm ) z gołym mkorzeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari180790 12.04.2017 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Nie. Przecież jest do zwalczania dwuliściennych na trawnikach A jaki preparat zastosować aby zwaczyc chwasty bez uszkodzenia trawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.04.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Chwastox, ale... on nie zwalcza jednoliściennych. Dlatego jest bezpieczny na trawniku, natomiast nie zabije np. pokrzywy i skrzypu.http://www.fungichem.pl/chwastox-extra-300-sl-1l.htmlSą też preparaty bardziej selektywne i takie, które można stosować np. w warzywniku, albo pod krzewami na rabatach. Trudniej je kupić, bo to najczęściej środki dla rolników i sadowników. Warto poszukać np. Fusilade, który działa m.in. na perz.Poczytaj, mnie się bardzo przydał własnie pod krzewami i w poziomkach.http://www.fungichem.pl/fusilade-forte-150-ec-250ml.htmlMożesz też poszukać środków stosowanych na polach golfowych np. Golf Plus 540 SL albo Bofix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.04.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 ale pamietajcie prosze o karencji na zwierzeta, bofix ma chyba 3 tygodnie dlatego wolalam nie stosowac i chwasty wypielic recznie niz podtruc mojego psiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari180790 12.04.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Ręczne pielenie chwastów na moim trawniku w ogrodzie to chyba zeszło mi z miesiąc:) ogród ma prawie 50arów w tym większa połowa to trawnik:)Na trawniku pojawił się piołun - bylica pospolita. Jest go masa no i właśnie chciałam czymś go potraktować...dlatego pytam. Mam też na trawniku mniszka lekarskiego i koniczynę ale to akurat mi w niczym nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.04.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Niestety czasem bez chemii się nie da.Jednak najskuteczniejsze jest wypielenie ręcznie. Na co roku regularnie pielonych rabatach jest tego świństwa coraz mniej. Mam takie dwie, gdzie okazyjnie coś się pojawia tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.04.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 regularne koszenie tez pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.04.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Pomaga, ale my na tym polegliśmy. Trawa, którą wysialiśmy nie była najlepsza, to raz. Poza tym zbyt szybko rosła. Przez pierwsze lata było jednak dość dobrze. Potem trafiły się lata, gdy ciągle deszcz przeszkadzał kosić, a my mieliśmy taką pracę, że ogrodem można było zająć się nie częściej niż jeden dzień w tygodniu. Mokrej trawy się nie skosi, szczególnie jeśli zbyt wyrosła Jak trawnik jest mały to kosi się szybko, gdy jest go dużo i jeszcze z zakrętasami, klops kompletny Mamy trawnik do odnowienia, ale to gdy skończę z powiększaniem rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 A jaki preparat zastosować aby zwaczyc chwasty bez uszkodzenia trawy? Chastox. Nie uszkadza jednoliściennych, bo jest do zwalczania dwuliściennych na trawnikach. Moje "Nie" odnosiło się do drugiej części pytania - czy nie uszkadza trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari180790 12.04.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Dziękuje:) źle zrozumiałam.W tamtym roku pieliłam ręcznie ale w tym roku już odpuszczam bo widzę, że to nic nie daje. Nawet jak chwasta wyciągnę z korzeniami to zawsze coś w ziemi się od niego oderwie i wyrośnie...spróbuję zwalczyć je środkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 15.04.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Mam pytanie o drzewa potrzebuję takich, które będą pełnić rolę zasłaniającą od sąsiada na wysokości piętra, a jednocześnie nie będą wyższe niż 6m, wąskie (kolumnowe), niewymagające, dające się posadzić możliwie blisko granicy działki, strona zachodnia, ale z dobrym dostępem słońca, najlepiej liściaste i zimozielone, albo przynajmniej relatywnie długo nie zrzucające liści są takie, czy wymyśliłam coś dziwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts