Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanko odnosnie trawniczka. Od jakiegos czasu zaczely pojawiac sie na nim plamy trawy o jasniejszej barwie. W tych miejscach trawa jest wyjatkowo gesta. Zdzblo przy zdzble - prawie jak mech.

http://szkut.com/dom/t/Trawnik.jpg

Musze sie przyznac, ze chyba ciutke ograniczylem jej dozowanie "karmy", zeby nie rosla jak szalona. Czy te miejsca sa nieco "przeglodzone" ze wzgledu na gestosc roslin, czy to objaw jakiegos stanu chorobowego?

Może być np. pędrak. Trudno powiedzieć.

Też tak mam, ale miałem -5C którejś nocy, jak miała już kwiaty i zaczynały rozwijać się liście. Następne powinny rozwinąć już OK

Obawiam się że to nie jest wina przymrozków a bakteryjna plamistość liści. Zerwałam dwa listki i dziś pojadę do sklepu ogrodniczego, zobaczymy czego się dowiem.

Dzięki fotohobby :)

Przed rozpoczęciem budowy zadołowałem za płotem gałązki winorośli rosnącej przez wiele lat na starej działce wypoczynkowej. Plan się powiódł, rozrosła się ładnie i owocuje. Chciałbym ją jednak przenieść teraz na teren posesji. Pnącza wychodzące z ziemi mają ok. 2cm średnicy, jest ich 7-8 szt. różnej długości [ok. kilku metrów z bocznymi rozlogami] Czy można je wykopać i posadzić ponownie bez szkody dla nich ? A jeśli tak to kiedy to zrobić ? Teraz czy po zbiorach ?

Elfir zakupiłam 3 świdośliwy lamarckie. Była na nich etykieta z taką właśnie nazwą oraz z podaną wysokością docelową 6m. I własnie o takie mi chodziło. Jednak już po zakupie zorientowałam się, że jest na nich dodatkowa mała zawieszka z nazwą Prince williams. I tu się zdenerwowałam bo te prince rosną zaledwie do dwóch metrów. Te moje wymarzone docelowo miały być przy wjeździe jako wielopniowe alejowe. Posadziłam je i zrobiłam zdjęcie. Może pomożesz mi je rozszyfrować...

ss.jpg

ss1.jpg

I jeszcze jedno pytanko. Co to za trawka?

id.jpg

Przed rozpoczęciem budowy zadołowałem za płotem gałązki winorośli rosnącej przez wiele lat na starej działce wypoczynkowej. Plan się powiódł, rozrosła się ładnie i owocuje. Chciałbym ją jednak przenieść teraz na teren posesji. Pnącza wychodzące z ziemi mają ok. 2cm średnicy, jest ich 7-8 szt. różnej długości [ok. kilku metrów z bocznymi rozlogami] Czy można je wykopać i posadzić ponownie bez szkody dla nich ? A jeśli tak to kiedy to zrobić ? Teraz czy po zbiorach ?

Nie mam pojęcia. Ja robiłam sadzonki jak chciałam przenieść.

Winorośle mają bardzo głęboki system korzeniowy, nie wiem czy w ogóle ktoś próbuje je przesadzać?

Edytowane przez Elfir

Elfir zakupiłam 3 świdośliwy lamarckie. Była na nich etykieta z taką właśnie nazwą oraz z podaną wysokością docelową 6m. I własnie o takie mi chodziło. Jednak już po zakupie zorientowałam się, że jest na nich dodatkowa mała zawieszka z nazwą Prince williams. I tu się zdenerwowałam bo te prince rosną zaledwie do dwóch metrów. Te moje wymarzone docelowo miały być przy wjeździe jako wielopniowe alejowe. Posadziłam je i zrobiłam zdjęcie. Może pomożesz mi je rozszyfrować...

[ATTACH=CONFIG]388121[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]388122[/ATTACH]

I jeszcze jedno pytanko. Co to za trawka?

[ATTACH=CONFIG]388123[/ATTACH]

Ale co mam rozszyfrować? Świdośliwę masz oznaczoną. Z tego co czytam o "Prince William", to odmiana owocowa, więc wysoki i silny wzrost nie jest wskazany.

Trawka wygląda na Turzycę Morrowa, być może "variegata"

Elfir, napisz mi proszę czy podłoże gliniaste nie okaże się zabójcze dla świerków srebrzystych, które planuję nasadzić. Wszelkie tuje zarówno mi jak i żonie nie podobają się. Rodzice nasadzili świerków przy ogrodzeniu i są prześliczne. U nich też pod warstwą wierzchnią gleby jest glina ale głębiej niż u mnie. Wiem, że iglaste lubią kwaśne środowisko czyli może zmieszać ziemię wokół z torfem albo zakwasić czymś innym? A może te świerki to poroniony pomysł? Chciał bym też sosnę czarną oraz wejmutkę.

Ogromna ilość iglaków wcale nie lubi kwaśnego podłoża. Bezrefleksyjne zakwaszanie jest potem przyczyną niepowodzeń w uprawie.

Poza tym kwaśne gliny też bywają - np. na Śląsku.

Zabójcze dla iglaków jest przede wszystkim stagnowanie wody po roztopach i zalanie korzeni. Na glinie świerk kłujący ("srebrny" to potoczna nazwa) bez problemu będzie rósł.

Z tym, że jest to gatunek podatny na mszyce i przędziorki.

Jeśli planujesz zwykły żywopłot a nie szpaler to lepszy IMHO byłby nasz klasyczny świerk pospolity.

A sosna czarna w naturze porasta gleby zasadowe.

gdyby to był brak nawożenia, to efekt byłby bardziej równomierny, chyba, że sypiesz z ręki, nierówno?

Sypie rownomiernie siewnikiwm. Ja to widze jako efekt odwrotny. Rowno sypniety nawoz, ale wiecej masy zielonej w obszarze tych "plam" i stad mniejsza ilosc skladnikow pokarmowych na rosline.

Ogromna ilość iglaków wcale nie lubi kwaśnego podłoża. Bezrefleksyjne zakwaszanie jest potem przyczyną niepowodzeń w uprawie.

Poza tym kwaśne gliny też bywają - np. na Śląsku.

Zabójcze dla iglaków jest przede wszystkim stagnowanie wody po roztopach i zalanie korzeni. Na glinie świerk kłujący ("srebrny" to potoczna nazwa) bez problemu będzie rósł.

Z tym, że jest to gatunek podatny na mszyce i przędziorki.

Jeśli planujesz zwykły żywopłot a nie szpaler to lepszy IMHO byłby nasz klasyczny świerk pospolity.

A sosna czarna w naturze porasta gleby zasadowe.

Dziękuje Elfir. No właśnie, moi rodzice sadzili te świerki (srebrne i zwykłe) prosto do gleby bez żadnych zakwaszań i rosną przepięknie. Jeszcze raz dziękuję.

Ale co mam rozszyfrować? Świdośliwę masz oznaczoną. Z tego co czytam o "Prince William", to odmiana owocowa, więc wysoki i silny wzrost nie jest wskazany.

Trawka wygląda na Turzycę Morrowa, być może "variegata"

Ale czy lamarcka może mieć nazwe prince williams???? Przecież to dwa różne drzewa. I dlatego prosiłam o identyfikację bo w szkółce ktoś zawiesił dwie różne etykity...A mi chodziło oświdośliwę owocująca ale wysoką , o taką docelowo:

i.jpg

Ale czy lamarcka może mieć nazwe prince williams???? Przecież to dwa różne drzewa. I dlatego prosiłam o identyfikację bo w szkółce ktoś zawiesił dwie różne etykity...A mi chodziło oświdośliwę owocująca ale wysoką , o taką docelowo:

[ATTACH=CONFIG]388132[/ATTACH]

Systematyka się kłania :)

Rodzaj: świdośliwa Amelanchier

Gatunek: świdosliwa Lamarcka Amelanchier lamarckii

Odmiana uprawna: świdośliwa Lamarcka "Prince William"

Jabłoń domowa przecież może nazywać się i "Jonagold" i "Antonówka" a nadal to ten sam gatunek rośliny, tylko różne odmiany.

myślę, że zajmie to mnóstwo czasu. Nieco przyspieszy wzrost wybranie 3 najsilniejszych pędów, które będą tworzyły pnie i usuwanie z nich wszystkich bocznych rozgałęzień do docelowej wysokości pnia.

Dzięki Elfir. A powiedz czy ja już mam je ogałacać od dołu , skoro maja w najwyższym miejscu z 80cm?