mari180790 15.05.2017 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Mari - czy berberys mógł być zalany? Gleba gliniasta? Gleba w jakiej rosnie to gleba piaszczysta. Podlewam codziennie jak jest słonecznie i co parę dni jak nie ma pogody. Inne berberysy tego samego gatunku rosną w takiej samej glebie i mają się dobrze. Przyczyną jest przelanie? A co z tawułą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.05.2017 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Witam. Mam pytanie.Jakieś 2 tyg. temu wystąpił przymrozek.Część z moich roślin sobie jakoś poradziła ale z orzechem włoskim jest coś nie tak.Czy może mi ktoś powiedzieć czy on umarzł czy odbije.Ma dwa sezony w ziemi.Tak wyglądają końcówki i drzewko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 15.05.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Witajcie! Może ktoś udzieli mi porady co się dzieję z moimi berberysami i czy się zregenerują jeszcze. Po zimie wytoworzyły nowe listki i wszystko było ok. Parę dni temu zauważyłam że liście usychają i opadają. Co może być przyczyną? http://i3.fmix.pl/fmi790/aa099bd10004288159181788 http://i1.fmix.pl/fmi993/50cbd7a300149f8859181793 W zeszłym roku były ładne i gęste... Moje tiny gold wyglądają identycznie. Miały malutkie listki ale przyszedł mróz i szlag wszystko trafił. Nie widać żeby miały odbić. Ziemia piaszczysta, nie podlewałam w tym roku jeszcze. Wydaje mi się ze zmarzły. Inne odmiany w pobliżu rosną aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 mam w ogródku jeden przytargany rok temu z torowisko, też taka miotła smutna, gdybym sobie kupiła u ogrodnika inny, kolorowy egzemplarz, to też będzie całą wiosnę badylami straszył ? Żarnowiec mógł przemarznąć. W szkółkach żarnowce rzadko można kupić. Bardziej szczodrzeńce. Niektóre odmiany są wrażliwe na mrozy. A ponieważ kwiaty zawiązują jesienią, to jak przemarznąć w danym roku mogą nie kwitnąć. Poza tym to krzew, który wymaga regularnego odmładzania. Tnie się silnie po kwitnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Gleba w jakiej rosnie to gleba piaszczysta. Podlewam codziennie jak jest słonecznie i co parę dni jak nie ma pogody. Inne berberysy tego samego gatunku rosną w takiej samej glebie i mają się dobrze. Przyczyną jest przelanie? A co z tawułą? Nie bardzo widzę co ma być z tawuła? Wygląda normalnie. Berberys - może został zasuszony w szkółce? Może przymrozek był za silny? Tak to już jest z roślinami, ze nie zawsze przyjmują się w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Witam. Mam pytanie.Jakieś 2 tyg. temu wystąpił przymrozek.] Jak był silny przymrozek to na pewno młode liście przemarzły. Orzech jest bardzo wrażliwy na niskie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.05.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Elfir, ja też mam podobny problem z orzechem. Mój spory już. Pień ma średnicę ponad 20 cm. Wszystkie młode listki zmroziło. Po raz pierwszy tak oberwał za swojego życia, a sadziłam kołeczek 4 cm średnicy. Co mówią twoja wiedza i doświadczenie? Da radę, czy szlag go trawił? Ile czekać jeśliby miał to przeżyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaprzybysz 15.05.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Elfir, próbuję wysłać Ci prywatną wiadomość, ale otrzymuję komunikat, że masz za dużo wiadomości w skrzynce i trzeba czekać,aż skasujesz wiadomości i zrobisz miejsce na następne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 15.05.2017 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Witam Elfir potrzebuje Twojej pomocy odnośnie Tuji szmaragd. Wczoraj zauważyłem że kilka sztuk z mojej całej kolekcji przybrała lekko brązowy kolor. Proszę patrz zdjęcia. Czy moje drzewka zachorowały na zamieranie pędów drzew i krzewów iglastych?? Jeżeli tak to jaką kurację zastosować?? Myślałem o użyciu nawozu substral przeciw brązowaniu igieł w granulkach i oprysk również nawozem sbustral magiczna siła. Czy może od razu użyć środka grzybobójczego jak np. Topsin M500 SC lub substral saprol Thuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.05.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Elfir, ja też mam podobny problem z orzechem. Mój spory już. Pień ma średnicę ponad 20 cm. Wszystkie młode listki zmroziło. Po raz pierwszy tak oberwał za swojego życia, a sadziłam kołeczek 4 cm średnicy. Co mówią twoja wiedza i doświadczenie? Da radę, czy szlag go trawił? Ile czekać jeśliby miał to przeżyć? Chodziło mi czy odbije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.05.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Ja też się martwię, choć mój orzech już duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Elfir, ja też mam podobny problem z orzechem. Mój spory już. Pień ma średnicę ponad 20 cm. Wszystkie młode listki zmroziło. Po raz pierwszy tak oberwał za swojego życia, a sadziłam kołeczek 4 cm średnicy. Co mówią twoja wiedza i doświadczenie? Da radę, czy szlag go trawił? Ile czekać jeśliby miał to przeżyć? Powinien dać sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.05.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Dzięki za nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.05.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Mam posadzony dwuletni [u mnie] kasztan jadalny, tak wysoki na 30cm. Wszystkie liście przemarzły - brązowe i suche - myślę sobie, przepadł. Ale patrzę ja wczoraj a tam młode liście się już wykluwają na świat Trzymam kciuki za wasze drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.05.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Trzymaj G-bis i to mocno Co dziennie z lupą i drabiną orzech oglądam i na razie nic Wisterie też marnie, choć coś tam się tu i ówdzie zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.05.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Mam posadzony dwuletni [u mnie] kasztan jadalny, tak wysoki na 30cm. Wszystkie liście przemarzły - brązowe i suche - myślę sobie, przepadł. Ale patrzę ja wczoraj a tam młode liście się już wykluwają na świat Trzymam kciuki za wasze drzewka. Nawet nie wiesz jakie to miłe........tylko ,że twoje zaczynają żyć , a moje wciąż milczą. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari180790 16.05.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Co jaki czas powinnam podlewac rabaty ściółkowane korą i kamieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.05.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Co jaki czas powinnam podlewac rabaty ściółkowane korą i kamieniem? Tego nikt nie zgadnie Rób test palca rozgrzebujesz i dotykowo stwierdzasz czy wilgotno, czy już zbytnio przesuszona ziemia pod korą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.05.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Ja też się martwię, choć mój orzech już duży Moje już odbijają ............................od dołu .Fotki pokażę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.05.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Myślę, że mój duży orzech jednak ruszy Mam jeszcze jednego, którego wiewióry posadziły na środku nieużywanej części drogi koło naszego ogrodu. Późną jesienią przesadziliśmy do ogrodu. Straszna praca. Ma prawie 3 m wysokości , ale to jeszcze chudzina. Przy ziemi średnica 5-6 cm. I... dziś zauważyłam obok tych zmarzniętych listków, nowe zieloniutkie świeżo pęknięte pączki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts