Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mari - czy berberys mógł być zalany? Gleba gliniasta?

Gleba w jakiej rosnie to gleba piaszczysta. Podlewam codziennie jak jest słonecznie i co parę dni jak nie ma pogody. Inne berberysy tego samego gatunku rosną w takiej samej glebie i mają się dobrze. Przyczyną jest przelanie?

A co z tawułą?

Witajcie!

Może ktoś udzieli mi porady co się dzieję z moimi berberysami i czy się zregenerują jeszcze. Po zimie wytoworzyły nowe listki i wszystko było ok. Parę dni temu zauważyłam że liście usychają i opadają. Co może być przyczyną?

http://i3.fmix.pl/fmi790/aa099bd10004288159181788

http://i1.fmix.pl/fmi993/50cbd7a300149f8859181793

W zeszłym roku były ładne i gęste...

Moje tiny gold wyglądają identycznie. Miały malutkie listki ale przyszedł mróz i szlag wszystko trafił. Nie widać żeby miały odbić.

Ziemia piaszczysta, nie podlewałam w tym roku jeszcze. Wydaje mi się ze zmarzły.

Inne odmiany w pobliżu rosną aż miło.

mam w ogródku jeden przytargany rok temu z torowisko, też taka miotła smutna,

gdybym sobie kupiła u ogrodnika inny, kolorowy egzemplarz, to też będzie całą wiosnę badylami straszył ?

Żarnowiec mógł przemarznąć.

W szkółkach żarnowce rzadko można kupić. Bardziej szczodrzeńce. Niektóre odmiany są wrażliwe na mrozy. A ponieważ kwiaty zawiązują jesienią, to jak przemarznąć w danym roku mogą nie kwitnąć.

Poza tym to krzew, który wymaga regularnego odmładzania. Tnie się silnie po kwitnieniu.

Gleba w jakiej rosnie to gleba piaszczysta. Podlewam codziennie jak jest słonecznie i co parę dni jak nie ma pogody. Inne berberysy tego samego gatunku rosną w takiej samej glebie i mają się dobrze. Przyczyną jest przelanie?

A co z tawułą?

Nie bardzo widzę co ma być z tawuła? Wygląda normalnie.

Berberys - może został zasuszony w szkółce? Może przymrozek był za silny? Tak to już jest z roślinami, ze nie zawsze przyjmują się w 100%.

Elfir, ja też mam podobny problem z orzechem. Mój spory już. Pień ma średnicę ponad 20 cm. Wszystkie młode listki zmroziło. Po raz pierwszy tak oberwał za swojego życia, a sadziłam kołeczek 4 cm średnicy.

Co mówią twoja wiedza i doświadczenie? Da radę, czy szlag go trawił? :( Ile czekać jeśliby miał to przeżyć?

Witam

Elfir potrzebuje Twojej pomocy odnośnie Tuji szmaragd.

Wczoraj zauważyłem że kilka sztuk z mojej całej kolekcji przybrała lekko brązowy kolor. Proszę patrz zdjęcia.

Czy moje drzewka zachorowały na zamieranie pędów drzew i krzewów iglastych??

Jeżeli tak to jaką kurację zastosować??

Myślałem o użyciu nawozu substral przeciw brązowaniu igieł w granulkach i oprysk również nawozem sbustral magiczna siła.

Czy może od razu użyć środka grzybobójczego jak np. Topsin M500 SC lub substral saprol Thuja.

DSC_0176.jpg

DSC_0177.jpg

DSC_0178.jpg

Elfir, ja też mam podobny problem z orzechem. Mój spory już. Pień ma średnicę ponad 20 cm. Wszystkie młode listki zmroziło. Po raz pierwszy tak oberwał za swojego życia, a sadziłam kołeczek 4 cm średnicy.

Co mówią twoja wiedza i doświadczenie? Da radę, czy szlag go trawił? :( Ile czekać jeśliby miał to przeżyć?

Chodziło mi czy odbije.:sick:

Powinien dać sobie radę.

Mam posadzony dwuletni [u mnie] kasztan jadalny, tak wysoki na 30cm. Wszystkie liście przemarzły - brązowe i suche - myślę sobie, przepadł. Ale patrzę ja wczoraj a tam młode liście się już wykluwają na świat :)

Trzymam kciuki za wasze drzewka.

Nawet nie wiesz jakie to miłe........tylko ,że twoje zaczynają żyć , a moje wciąż milczą.:sick:

pzdr.

Co jaki czas powinnam podlewac rabaty ściółkowane korą i kamieniem?

Tego nikt nie zgadnie :)

Rób test palca :) rozgrzebujesz i dotykowo stwierdzasz czy wilgotno, czy już zbytnio przesuszona ziemia pod korą

Myślę, że mój duży orzech jednak ruszy :) Mam jeszcze jednego, którego wiewióry posadziły na środku nieużywanej części drogi koło naszego ogrodu. Późną jesienią przesadziliśmy do ogrodu. Straszna praca. Ma prawie 3 m wysokości , ale to jeszcze chudzina. Przy ziemi średnica 5-6 cm. I... dziś zauważyłam obok tych zmarzniętych listków, nowe zieloniutkie świeżo pęknięte pączki. :wiggle: