Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiesz co - one już są 3 lata na tym stanowisku - wszystkie dalsze w rzędzie raczej wyglądają zdrowo.

Na pewno niczym nie dostały, ta ziemia z tyły jest po glebogryzarce - żadnej chemii nie było.

Jedyna różnica to to że w tym miejscu jest faktycznie bardziej sucho, piaszczyście i rosną dwa platany.

Mam gliniastą ziemię o lekko kwaśnym odczynie, przy sadzeniu mieszałam glinę z ziemią kwiatową żeby rozluźnić glebę.

I obserwuje że u sąsiadów kilka szmaragdów też ma taki miedziany odcień ....Czy mogły w taki sposób przyschnąć ?

Próbuje dociekać bo szkoda mi kolejnych ... żeby mi się coś nie rozlazło...

Ten wygląd miedziany jest dookoła - nie z jednej strony.

Vesila, zanim wywalisz, ostrzyż je mocno. Warto spróbować. Chyba nie zmarzły całe.

Agalind, wedle sztuki ogrodniczej to za późno. Ale ja dzieliłam rozplenicę i seslerie 2 tygodnie temu. Piękne w tym roku nie będą, ale nic im sie nie stało.

Elfir,

powiedz prosze, będzie cos z tych bukszpanów, czy wywalić? na zime nie schowałam i ani nie owinęłam ich, umarzły??

ani jednego świezego listka sie nie dopatrzyłam :(

Z tego co widzę coś tam żywego na tym pierwszym jest.

Bukszpanów w zasadzie nie przezimujesz w donicy. To, że ten jeden ma zielone liście jeszcze to wyjątkowy fuks.

Brak przyrostów (i oczywiście uschnięcie gałązek) spowodowany jest zniszczeniem części systemu korzeniowego (mróz lub susza fizjologiczna?) - najpierw roślina musi go odbudować.

Edytowane przez Elfir

Witam, za późno już pewnie na podział kęp rozplenicy japońskiej i liatr klosowych? Lepiej wczesna wiosna jak zaczynaja puszczać liście? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Problemem jest zmniejszenie im przy podziale systemu korzeniowego. W przypadku upałów może doprowadzić do więdnięcia.

Dlatego zwykle robi się to póki nie mają rozbudowanych liści lub gdy liście i tak na zimę schną.

Agalind, wedle sztuki ogrodniczej to za późno. Ale ja dzieliłam rozplenicę i seslerie 2 tygodnie temu. Piękne w tym roku nie będą, ale nic im sie nie stało.

Problemem jest zmniejszenie im przy podziale systemu korzeniowego. W przypadku upałów może doprowadzić do więdnięcia.

Dlatego zwykle robi się to póki nie mają rozbudowanych liści lub gdy liście i tak na zimę schną.

pesko, Elfir, dziękuję Wam bardzo. U mnie piachy, więc wysychanie bardzo. U mnie piachy więc wysychanie bardzo prawdopodobne. Zaczekam więc do wiosny. Dziękuję. Jestescie jak zawsze niezawodne:)

Proszę o poradę jak zagospodarować donicę z boku tarasu. W ubiegłym roku były posadzone miskanty zebrinus i rozplenicie Niestety z niewiadomych powodów rośliny nie przetrwały zimy.

Bardzo mi się podobał taki dobór roślin, ożywiał białą bryłę budynku. Obawiam się jednak, że powtórne nasadzenie tych samych roślin bez zdiagnozowania przyczyny braku ich wzrostu, może w przyszłym roku skutkować tym samym. Nadmieniam, że z przodu tarasu są lawendy, które pięknie rosną. Jeszcze raz proszę o poradę

Pozdrawiam serdecznie

IMG_20161002_161515.jpgIMG_20170525_180544.jpg

Chcę sadzić w rabacie sosnowo-żwirowej trzcinnika ostrokwiatowego Karl Fuerster (8 szt.) oraz turzycę buchanana Red Rooster (8 szt.).

Wg tego co znalazłem, będą miały docelowo 60 cm średnicy.

W jakich odstępach posadzić? Myślę o ok. 55 (+/- 5) cm rozstawu między środkami. Czy będzie OK mniej więcej jak na załączniku?

Chcę efekt natury - grupy (podzieliłem na 2 grupy po 5 i 3 szt.), ale nie zrośnięte w 100%, nie w idealnych odstępach, i też nie wyeksponowane pojedyncze trawy.

rozstaw.jpg

Edytowane przez budowlany_laik

Proszę o poradę jak zagospodarować donicę z boku tarasu. W ubiegłym roku były posadzone miskanty zebrinus i rozplenicie Niestety z niewiadomych powodów rośliny nie przetrwały zimy.

Bardzo mi się podobał taki dobór roślin, ożywiał białą bryłę budynku. Obawiam się jednak, że powtórne nasadzenie tych samych roślin bez zdiagnozowania przyczyny braku ich wzrostu, może w przyszłym roku skutkować tym samym. Nadmieniam, że z przodu tarasu są lawendy, które pięknie rosną. Jeszcze raz proszę o poradę

Pozdrawiam serdecznie

[ATTACH=CONFIG]390802[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]390803[/ATTACH]

Powód akurat jest wiadomy :) Przemarzły. Obydwa gatunki są trochę za delikatne na donice, zimują w gruncie i to najlepiej pod warstwą kory a nie żwiru.

Polecam posadzić nasze rodzime gatunki, jak trzcinnik ostrokwiatowy albo wydmuchrzycę (ekspansywna, zajmie całą donicę)

Edytowane przez Elfir

Pestka56, Elfir dziękuję za zainteresowanie tematem. Dzisiaj wykopałem jedną roślinę - łodygi mokre (dołączam zdjęcia. Co do samych donic to nie są one ocieplone natomiast od spodu jest "dziura", gleba na działce jest piaszczysta i z odpływem wody nie powinno być problemu. tylko dlaczego łodygi są wilgotne a rośliny nie dają "znaku życia".IMG_20170610_185923.jpgIMG_20170610_185940.jpg

Dziękuję!

Pamiętam, że Twoje buchanany zmarzły - wyciągałaś im źbła po zimie. Czy teraz na wiosnę coś się zmieniło?

Kurcze, no i w ogóle przydałaby się u Ciebie aktualizacja dziennika budowy, zwłaszcza pod kątem ogrodu...

turzyce Buchanana posadziłam w zeszłym roku nowe. Okryłam na zimę liśćmi i korą. Przezimowały pięknie. Właśnie kwitną.

Nie daję zdjęć ogrodu bo nie jest skończony. Mam rozgrzebane kilka miejsc, więc nie stanowi wizytówki dla ogrodnika z zawodu :) Jak skończę to pokażę.

A dom - dopiero w tym roku w kwietniu zaczęliśmy użytkować piętro. Jeszcze brakuje mnóstwa rzeczy. .