Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzieki Elfir, wsadze wiec Smaragdy do donic, sosen mam w ogrodzie az za dość :rolleyes:

Mam jeszcze jeden dylemat dotyczacy tej rabaty:

20170708_195913.jpg

jest od północy, większość roku zacieniona przez dom, raczej wilgotno tam jest, czy moge całą ziemie pokryć mchem? zaszkodzi to jakoś rosnącym tam roślinkom?

coachu - trochę skąpy opis, nie sądzisz? Może posadziłeś na glinie, która jest teraz za mokra i mu korzenie gniją?

vesila - nie zaszkodzi. Ale to może być trudne do uzyskania. Jakby co to można posadzić runiankę.

roszki - może Schizachyrium scoparium? Ja mam szałwię (ale wysoką 70-80 cm) z trzcinnikiem. Albo zamiast trawy klasyczny rozchodnik okazały? Mi ten rozchodnik trzyma w ryzach perowskie - nie rozkłada się za bardzo.

Edytowane przez Elfir

Dzieki Elfir, wsadze wiec Smaragdy do donic, sosen mam w ogrodzie az za dość :rolleyes:

Mam jeszcze jeden dylemat dotyczacy tej rabaty:

[ATTACH=CONFIG]392622[/ATTACH]

jest od północy, większość roku zacieniona przez dom, raczej wilgotno tam jest, czy moge całą ziemie pokryć mchem? zaszkodzi to jakoś rosnącym tam roślinkom?

Vesi, robiłam z mchem eksperyment. Zresztą pewnie widziałaś, bo pokazywałam w kilku wątkach. Mech leśny. Całkiem dobrze się dal przenieść, ale zbyt słabo odchwaściłam. To się da zrobić i będzie pięknie :)

Pomidory w doniczkach.

Czy brak balkonu oraz działki dyskwalifikuje uprawę warzyw? Czy pomidory trzymane w doniczkach na parapecie mają możliwość zaowocowania?

Na forum Ogrodowisko jest bardzo dużo ogrodniczek, które mają pomidory wyłącznie w doniczkach i wspaniale im owocują. Cała sztuka we właściwym nawożeniu, dobrej podporze i cierpliwym zapylaniu ręcznym. Do tego pamiętaj o obrywaniu liści poniżej pędów z zawiązanymi owocami i przerywaniu tych powyżej. Pomidor potrzebuje liści, jak każda roślina, ale także owoce potrzebują składników pokarmowych i słońca.

Zacznę od zdjecie obrazującego skarpę od zachodu o długosci ok 10 m i tak od lewej

rozplenica japońska, pod nią turzyca muskegońska i kostrzewa sina, nastepnie Lilak Meyera 'Palibin, jałowiec płożący golden carpet, róża na pniu, dalej jałowiec pospolity gold cone (na zdjęciu jest wstawiona tuja wschodnia aurea nana, ale jest chyba zbyt niska), pod spodem wrzosieć czerwony Snow Qeen i wrzos pospolity Boskoop, berberys thunberga Red Pillar,cis pośredni Wojtek, lawenda, oraz na rogu róża Zephrine Drouhin (puszczona na kratce lub zamiennie np. pnącze).

Kolejne zdjęcie obrazuje stronę południową 10 m.

Na początku od rogu przedłużenie róży aż do rogu budynku oraz lawendy, następnie sosna czarna Bambino na pniu, cyprysik groszkowy Filifera Aurea, Jałowiec płożący Prince of Wales, FLOKS SZYDLASTY MC DANIELS-CUSHION-PHLOX-SUBULATA, tawułki goldmound, Wierzba-Hakuro-Nishiki na pniu, azalia japonica Orlice, cis posredni wojtek, trawa pampasowa, stipa lesigniana, szałwia, jałowiec pospolity gold cone.

Dalej widoczna jest również śliwa wiśniowa nigra otoczona tawułami badź jałowcem płożącym, ale ona juz byłaby poza skarpą.

Czy coś takiego w ogole ma ręce inogi, czy dno kompletne ? ;)

przed kotłownia.jpgskarpa  bok gotowa.jpg skarpa tył gotowa.jpg

Nie wiem, nie pytałam, nie znam nikogo kto ma trawę pampasową, ale jeśli nie zimuje to podmienie na "coś innego". A jeśli chodzi o glebę to rzeczywiście nie zawsze patrzyłam na to jaką glębę dana roslina lubi. Jesli wrzosy i wrzośce zamienie miejsami z jałowcem płożąym golden carpet to będzie ok?, a zamiast cisa i trawy pampasowej Cyprysik Lavsona Ivonne i cyprysik groszkowy Gold Dust.

Cyprysik Ivonne rośnie o wiele szybciej i wyżej niż cis. Jest żółta a nie zielona.

Część tych nasadzeń bez silnego cięcia odetnie taras i okna od ogrodu.

Może warto posadzić przy tarasie coś pachnącego i dekorującego przede wszystkim latem, kiedy na tarasie się siedzi?

Edytowane przez Elfir

Witam,

Po części chciałam uzyskać taki efekt, żeby taras osłonić , może nie w 100% ale jednak. Nie chce obsadzać skarpy tylko niskimi roślinami bo mi się takie nasadzenia nie podobają. Elfir, może cos zaproponujesz? Może któreś rośliny z mojego projektu dałoby radę zastąpić czymś innym, żeby zniwelować efekt "odcięcia"? Ja już naprawdę nie mam pomysłu. Skarpa ma ogólnie 2 m szerokości. Chciałabym jak najszybciej posadzic rośliny żeby mi chwasty nie zaczęły wychodzić.