gosiacz22 14.07.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Ogolnie z tego co pamiętam nasza działka była sklasyfikowana do Gleby klasy III a czyli gleby orne średnio dobre. Jak wybierałam darń to miejscami jest trochę gliny ale bardzo mało i tylko od zachodniej częsci skarpy. Nigdy nie badałam Ph więc nie wiem jaki ma odczyn. Jest sporo dżdżownic a z tego, co wiem one nie lubią kwaśnej gleby... najpierw wyjdź od gleby - jaką masz lub jaką chcesz uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 raczej bym się dżdżownicami nie kierowała w określaniu odczynu. Ale jeśli nie masz kwaśnej gleby, musiałabyś ją specjalnie zakwasić pod azalie i wrzosy mieszając z kwaśnym torfem. Wrzosy dobrze wyglądają w dużych i dość naturalistycznych nasadzeniach - nie 5-6 szt, ale 10-20 sztuk jednej odmiany. Same z siebie rosną na dość ubogich, piaszczystych stanowiskach. Pasować do nich będą brzozy (np. karłowe Gracilis, Youngii), szczodrzeńce, sosny karłowe (np. kosodrzewiny) i jałowce. Z traw to szczotlicha, kostrzewy. Można z wrzosowiska zrobić przejście ku bardziej leśnym gatunkom takim jak azalie i domieszać mniejsze odmiany świerków, wysokie trawy ozdobne. Można też zastosować wrzosy w bardzo geometrycznym nasadzeniu nowoczesnym. Możesz wrzosy i wrzośce zrobić jako otoczenie zejścia z tarasu. Obok w narożniku grupa brzóz gracilis z kosodrzewiną i szczodrzeńcami. Za nimi azalie, miskanty, rozplenice, jakiś stożek jodły lub świerku. Ale wówczas cały ogród warto utrzymać w takim swobodnym, naturalistycznym stylu. Aha i jeszcze ważne - niektóre rośliny powtarzaj na tej rabacie w różnych miejscach - spróbuj ograniczyć liczbę gatunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 15.07.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 raczej bym się dżdżownicami nie kierowała w określaniu odczynu. Ale jeśli nie masz kwaśnej gleby, musiałabyś ją specjalnie zakwasić pod azalie i wrzosy mieszając z kwaśnym torfem. Wrzosy dobrze wyglądają w dużych i dość naturalistycznych nasadzeniach - nie 5-6 szt, ale 10-20 sztuk jednej odmiany. Same z siebie rosną na dość ubogich, piaszczystych stanowiskach. Pasować do nich będą brzozy (np. karłowe Gracilis, Youngii), szczodrzeńce, sosny karłowe (np. kosodrzewiny) i jałowce. Z traw to szczotlicha, kostrzewy. Można z wrzosowiska zrobić przejście ku bardziej leśnym gatunkom takim jak azalie i domieszać mniejsze odmiany świerków, wysokie trawy ozdobne. Można też zastosować wrzosy w bardzo geometrycznym nasadzeniu nowoczesnym. Możesz wrzosy i wrzośce zrobić jako otoczenie zejścia z tarasu. Obok w narożniku grupa brzóz gracilis z kosodrzewiną i szczodrzeńcami. Za nimi azalie, miskanty, rozplenice, jakiś stożek jodły lub świerku. Ale wówczas cały ogród warto utrzymać w takim swobodnym, naturalistycznym stylu. Aha i jeszcze ważne - niektóre rośliny powtarzaj na tej rabacie w różnych miejscach - spróbuj ograniczyć liczbę gatunków. Dzieki Elfir za tak dużą pomoc. Bardzo mi się podoba Twoja propozycja. Niestety a może stety na rynku obecnie jest bardzo dużo różnych roślin,że czlowiek chciałby wszystkiego po trochu a to błąd. Jaki gatunek szczodrzeńca masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.07.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 szczodrzeniec Cynii i szczodrzeniec "Allgold" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 15.07.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Witam, Coś takiego? Oczywiscie kwestia dopracowania jeszcze szczegółów. Czy azalia Orlice, jałowiec gold Cone i świerk Conica bedzie ok? Czy są jakies "wdzięczniejsze" gatunki? Jeszcze jaki gatunek kosodrzewiny konkretnie? [ATTACH=CONFIG]393166[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 15.07.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 świerk Conica łapie przędziorki. Kosodrzewina - najtańsza będzie odmiana pumilio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 16.07.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Pomocy! Znaleziona na działce róża choruje. Zgodnie z radami z Google wycięłam i spaliłam gałązki, na których zadomowiły się pasożyty, ale nie wiem, czy to cokolwiek pomoże Czy krzak jest do odratowania? Róża wcale w tym roku nie kwitła(oglądam ją co tydzień od początku budowy). Bardzo nie chcę jej wycinać, ponieważ jest to krzak, który jest dość wysoki i już ładnie rozrośnięty. U sąsiada podobny problem pojawił się dopiero w tym roku- wcześniej ich róża pięknie kwitła, a w tym roku to samo, co na zdjęciach poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwka182 17.07.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Witajcie, mam pytanie dot. rabaty która znajduje się przed domem, na wschodzie. Na rabacie, w centralnej części miało początkowo rosnąć tylko drzewo, reszta miała być przysypana kamykami ale po ułożeniu kostki wyszedł dość spory kawałek terenu i chciałabym go bardziej zagospodarować (z uwagi tez na to, że dookoła nie będzie żadnych nasadzeń tylko trawa - po lewej stronie jak na rysunku). Grunt na mapach klasy V. Czy Możecie coś doradzić czym ją obsadzić ? Dodam, że jak na razie słaby ze mnie ogrodnik więc wolałabym rośliny mniej wymagające . Z góry dziękuję za każdą radę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Pomocy! Znaleziona na działce róża choruje. Zwykle róże lepiej rosną jak się je regularnie tnie i odmładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Witajcie, mam pytanie dot. rabaty która znajduje się przed domem, na wschodzie. Na rabacie, w centralnej części miało początkowo rosnąć tylko drzewo, reszta miała być przysypana kamykami ale po ułożeniu kostki wyszedł dość spory kawałek terenu i chciałabym go bardziej zagospodarować (z uwagi tez na to, że dookoła nie będzie żadnych nasadzeń tylko trawa - po lewej stronie jak na rysunku). Grunt na mapach klasy V. Czy Możecie coś doradzić czym ją obsadzić ? Dodam, że jak na razie słaby ze mnie ogrodnik więc wolałabym rośliny mniej wymagające . Z góry dziękuję za każdą radę ! Możesz posadzić drzewo i obsypać kamyczkami. A do tego jakiś duży głaz lub kompozycja z głazów. Albo kilka kulek bukszpanu (lub kostek) w różnych rozmiarach, rozrzuconych nieregularnie. Jak planujesz liście wyciągać z kamyczków? inspiracje: albo posadzić kilka drzew: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwka182 17.07.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Możesz posadzić drzewo i obsypać kamyczkami. A do tego jakiś duży głaz lub kompozycja z głazów. Albo kilka kulek bukszpanu (lub kostek) w różnych rozmiarach, rozrzuconych nieregularnie. Jak planujesz liście wyciągać z kamyczków? Raczej myślałam o drzewie iglastym... A może da się nasadzić coś w takim stylu tylko co na takiej glebie i na wschodzie będzie rosło najlepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.07.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Witam czy jeszcze w tym roku mogę obciąć śliwę Pisardii? Jak któtko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Raczej myślałam o drzewie iglastym... A może da się nasadzić coś w takim stylu tylko co na takiej glebie i na wschodzie będzie rosło najlepiej ? No to szpilki jak zamierzasz wyciągać? Na słabej glebie z iglaków masz do wyboru tylko sosny - czarna, pospolita, drobnokwiatowa, itp. Sosna daje cień, więc bez nawadniania masz bardzo ograniczony dobór gatunków. W miejscu bardziej słonecznym można posadzić karłowe sosny, jałowce, z traw ozdobnych np. trzcinniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Witam czy jeszcze w tym roku mogę obciąć śliwę Pisardii? Jak któtko? możesz obciąć, ale pamiętaj o oprysku po cięciu przeciwko grzybom. podstawowa zasada - nigdy nie tniemy korony mocniej niż 30% objętości korony. Inaczej bardzo osłabiamy roślinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwka182 18.07.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 No to szpilki jak zamierzasz wyciągać? Na słabej glebie z iglaków masz do wyboru tylko sosny - czarna, pospolita, drobnokwiatowa, itp. Sosna daje cień, więc bez nawadniania masz bardzo ograniczony dobór gatunków. W miejscu bardziej słonecznym można posadzić karłowe sosny, jałowce, z traw ozdobnych np. trzcinniki A gdyby nie iść w duże drzewa, bez tej sosny.. ? Rabata nie jest jeszcze zagospodarowana myślałam też o wymianie wierzchniej warstwy gleby na czarnoziem - czy to coś pomoże ? Strona wschodnia nie jest całkiem zacieniona w słoneczne dni do godz. 12 świeci słońce. Myślałam o czymś jak w załączniku tylko nie wiem czym wypełnić te puste miejsca i czy nie będzie tego za dużo, chciałabym tez coś kolorowego nie same zielone iglaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 czarnoziem też wyschnie bez podlewania. Różanecznik to roślina leśna, wymagająca sporo wilgoci, w tym w powietrzu oraz próchnicznej, grubej ściółki. Staraj się nie sadzić małych roślin po 1 sztuce. Nie da się radzić nasadzeń nie znając wyglądu domu, planowanego stylu ogrodu. inspiracje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.07.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Elfir, te trawki to rozplenice i co jeszcze? Ładne to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 zdjęcie z neta. Nie wiem co to jest to czerwone. A z tyłu chyba trzcinniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwka182 19.07.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 czarnoziem też wyschnie bez podlewania. Różanecznik to roślina leśna, wymagająca sporo wilgoci, w tym w powietrzu oraz próchnicznej, grubej ściółki. Staraj się nie sadzić małych roślin po 1 sztuce. Nie da się radzić nasadzeń nie znając wyglądu domu, planowanego stylu ogrodu. Dom nowoczesny, prosty biało szary, podobny jak na drugim zdjęciu, w załączeniu też zdjęcie rabaty. Po lewej stronie będzie tylko trawnik i trawa. Różanecznik więc odpada. Poszperałam trochę i znalazłam fajną roślinę Tawuła Grefsheim - podobno może rosnąć w takich warunkach jakie mam Tylko na zdjęciach są duże i raczej rosną same, sadzonki są malutkie i zanim takie urosną parę lat minie.... może z nimi coś posadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts