Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ogolnie z tego co pamiętam nasza działka była sklasyfikowana do Gleby klasy III a czyli gleby orne średnio dobre. Jak wybierałam darń to miejscami jest trochę gliny ale bardzo mało i tylko od zachodniej częsci skarpy. Nigdy nie badałam Ph więc nie wiem jaki ma odczyn. Jest sporo dżdżownic a z tego, co wiem one nie lubią kwaśnej gleby...

najpierw wyjdź od gleby - jaką masz lub jaką chcesz uzyskać?

raczej bym się dżdżownicami nie kierowała w określaniu odczynu.

Ale jeśli nie masz kwaśnej gleby, musiałabyś ją specjalnie zakwasić pod azalie i wrzosy mieszając z kwaśnym torfem.

Wrzosy dobrze wyglądają w dużych i dość naturalistycznych nasadzeniach - nie 5-6 szt, ale 10-20 sztuk jednej odmiany. Same z siebie rosną na dość ubogich, piaszczystych stanowiskach.

Pasować do nich będą brzozy (np. karłowe Gracilis, Youngii), szczodrzeńce, sosny karłowe (np. kosodrzewiny) i jałowce. Z traw to szczotlicha, kostrzewy.

Można z wrzosowiska zrobić przejście ku bardziej leśnym gatunkom takim jak azalie i domieszać mniejsze odmiany świerków, wysokie trawy ozdobne.

Można też zastosować wrzosy w bardzo geometrycznym nasadzeniu nowoczesnym.

Możesz wrzosy i wrzośce zrobić jako otoczenie zejścia z tarasu. Obok w narożniku grupa brzóz gracilis z kosodrzewiną i szczodrzeńcami. Za nimi azalie, miskanty, rozplenice, jakiś stożek jodły lub świerku.

Ale wówczas cały ogród warto utrzymać w takim swobodnym, naturalistycznym stylu.

Aha i jeszcze ważne - niektóre rośliny powtarzaj na tej rabacie w różnych miejscach - spróbuj ograniczyć liczbę gatunków.

47bf0c3e0a1de329.jpg

raczej bym się dżdżownicami nie kierowała w określaniu odczynu.

Ale jeśli nie masz kwaśnej gleby, musiałabyś ją specjalnie zakwasić pod azalie i wrzosy mieszając z kwaśnym torfem.

Wrzosy dobrze wyglądają w dużych i dość naturalistycznych nasadzeniach - nie 5-6 szt, ale 10-20 sztuk jednej odmiany. Same z siebie rosną na dość ubogich, piaszczystych stanowiskach.

Pasować do nich będą brzozy (np. karłowe Gracilis, Youngii), szczodrzeńce, sosny karłowe (np. kosodrzewiny) i jałowce. Z traw to szczotlicha, kostrzewy.

Można z wrzosowiska zrobić przejście ku bardziej leśnym gatunkom takim jak azalie i domieszać mniejsze odmiany świerków, wysokie trawy ozdobne.

Można też zastosować wrzosy w bardzo geometrycznym nasadzeniu nowoczesnym.

Możesz wrzosy i wrzośce zrobić jako otoczenie zejścia z tarasu. Obok w narożniku grupa brzóz gracilis z kosodrzewiną i szczodrzeńcami. Za nimi azalie, miskanty, rozplenice, jakiś stożek jodły lub świerku.

Ale wówczas cały ogród warto utrzymać w takim swobodnym, naturalistycznym stylu.

Aha i jeszcze ważne - niektóre rośliny powtarzaj na tej rabacie w różnych miejscach - spróbuj ograniczyć liczbę gatunków.

47bf0c3e0a1de329.jpg

Dzieki Elfir za tak dużą pomoc.

Bardzo mi się podoba Twoja propozycja. Niestety a może stety na rynku obecnie jest bardzo dużo różnych roślin,że czlowiek chciałby wszystkiego po trochu a to błąd.

Jaki gatunek szczodrzeńca masz na mysli?

Pomocy! Znaleziona na działce róża choruje. Zgodnie z radami z Google wycięłam i spaliłam gałązki, na których zadomowiły się pasożyty, ale nie wiem, czy to cokolwiek pomoże :( Czy krzak jest do odratowania? Róża wcale w tym roku nie kwitła(oglądam ją co tydzień od początku budowy). Bardzo nie chcę jej wycinać, ponieważ jest to krzak, który jest dość wysoki i już ładnie rozrośnięty. U sąsiada podobny problem pojawił się dopiero w tym roku- wcześniej ich róża pięknie kwitła, a w tym roku to samo, co na zdjęciach poniżej.

01c6e332d96638fagen.jpg

1399aa35a14e351egen.jpg

Witajcie, mam pytanie dot. rabaty która znajduje się przed domem, na wschodzie. Na rabacie, w centralnej części miało początkowo rosnąć tylko drzewo, reszta miała być przysypana kamykami ale po ułożeniu kostki wyszedł dość spory kawałek terenu i chciałabym go bardziej zagospodarować (z uwagi tez na to, że dookoła nie będzie żadnych nasadzeń tylko trawa - po lewej stronie jak na rysunku). Grunt na mapach klasy V. Czy Możecie coś doradzić czym ją obsadzić ? Dodam, że jak na razie słaby ze mnie ogrodnik więc wolałabym rośliny mniej wymagające :). Z góry dziękuję za każdą radę !

2.jpg

Witajcie, mam pytanie dot. rabaty która znajduje się przed domem, na wschodzie. Na rabacie, w centralnej części miało początkowo rosnąć tylko drzewo, reszta miała być przysypana kamykami ale po ułożeniu kostki wyszedł dość spory kawałek terenu i chciałabym go bardziej zagospodarować (z uwagi tez na to, że dookoła nie będzie żadnych nasadzeń tylko trawa - po lewej stronie jak na rysunku). Grunt na mapach klasy V. Czy Możecie coś doradzić czym ją obsadzić ? Dodam, że jak na razie słaby ze mnie ogrodnik więc wolałabym rośliny mniej wymagające :). Z góry dziękuję za każdą radę !

Możesz posadzić drzewo i obsypać kamyczkami. A do tego jakiś duży głaz lub kompozycja z głazów. Albo kilka kulek bukszpanu (lub kostek) w różnych rozmiarach, rozrzuconych nieregularnie.

Jak planujesz liście wyciągać z kamyczków?

inspiracje:

266ad2ada6041f4feae796e44b1f4893.jpg

f7b55b73f9aed18c2393b71d8e27a904.jpg

foto-s-van-een-minimalistisch-tuin-door-andrew-van-egmond-ontwerp-van-tuin-en-landschap.jpg

albo posadzić kilka drzew:

4361ba9a4e3087d5e78ccbd7673d0c12.jpg

Możesz posadzić drzewo i obsypać kamyczkami. A do tego jakiś duży głaz lub kompozycja z głazów. Albo kilka kulek bukszpanu (lub kostek) w różnych rozmiarach, rozrzuconych nieregularnie.

Jak planujesz liście wyciągać z kamyczków?

Raczej myślałam o drzewie iglastym...

A może da się nasadzić coś w takim stylu tylko co na takiej glebie i na wschodzie będzie rosło najlepiej ?

Cham_pis_Boulevard2_big.jpg

31739Nowoczesny_i_regularny_–_ogrod_w_stylu_formalnym.jpg

dzg410c5cfd557226c8b4f364f4f91630b3.jpg

Raczej myślałam o drzewie iglastym...

A może da się nasadzić coś w takim stylu tylko co na takiej glebie i na wschodzie będzie rosło najlepiej ?

No to szpilki jak zamierzasz wyciągać? :)

Na słabej glebie z iglaków masz do wyboru tylko sosny - czarna, pospolita, drobnokwiatowa, itp.

Sosna daje cień, więc bez nawadniania masz bardzo ograniczony dobór gatunków.

W miejscu bardziej słonecznym można posadzić karłowe sosny, jałowce, z traw ozdobnych np. trzcinniki

Witam czy jeszcze w tym roku mogę obciąć śliwę Pisardii? Jak któtko?

możesz obciąć, ale pamiętaj o oprysku po cięciu przeciwko grzybom.

podstawowa zasada - nigdy nie tniemy korony mocniej niż 30% objętości korony. Inaczej bardzo osłabiamy roślinę.

No to szpilki jak zamierzasz wyciągać? :)

Na słabej glebie z iglaków masz do wyboru tylko sosny - czarna, pospolita, drobnokwiatowa, itp.

Sosna daje cień, więc bez nawadniania masz bardzo ograniczony dobór gatunków.

W miejscu bardziej słonecznym można posadzić karłowe sosny, jałowce, z traw ozdobnych np. trzcinniki

A gdyby nie iść w duże drzewa, bez tej sosny.. ?

Rabata nie jest jeszcze zagospodarowana myślałam też o wymianie wierzchniej warstwy gleby na czarnoziem - czy to coś pomoże ?

Strona wschodnia nie jest całkiem zacieniona w słoneczne dni do godz. 12 świeci słońce.

Myślałam o czymś jak w załączniku tylko nie wiem czym wypełnić te puste miejsca i czy nie będzie tego za dużo, chciałabym tez coś kolorowego nie same zielone iglaki ?

2.jpg

czarnoziem też wyschnie bez podlewania.

Różanecznik to roślina leśna, wymagająca sporo wilgoci, w tym w powietrzu oraz próchnicznej, grubej ściółki.

Staraj się nie sadzić małych roślin po 1 sztuce.

Nie da się radzić nasadzeń nie znając wyglądu domu, planowanego stylu ogrodu.

inspiracje:

mooiste%20tuin%20zilver%202008%203.jpg

07a4b75adf623d340e9ce3609cb28877.jpg

czarnoziem też wyschnie bez podlewania.

Różanecznik to roślina leśna, wymagająca sporo wilgoci, w tym w powietrzu oraz próchnicznej, grubej ściółki.

Staraj się nie sadzić małych roślin po 1 sztuce.

Nie da się radzić nasadzeń nie znając wyglądu domu, planowanego stylu ogrodu.

Dom nowoczesny, prosty biało szary, podobny jak na drugim zdjęciu, w załączeniu też zdjęcie rabaty.

Po lewej stronie będzie tylko trawnik i trawa.

Różanecznik więc odpada. Poszperałam trochę i znalazłam fajną roślinę Tawuła Grefsheim - podobno może rosnąć w takich warunkach jakie mam :) Tylko na zdjęciach są duże i raczej rosną same, sadzonki są malutkie i zanim takie urosną parę lat minie.... może z nimi coś posadzić ?

Bez tytułu.jpg

Z.jpg

tawula-szara-grefsheim-spiraea-cinerea.jpg