Elfir 28.07.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 iglaki zasadniczo nie tolerują zalewania, poza metasekwoją i cypryśnikiem błotnym. Może szczepione na pniu wierzby, jak Hakuro-Nishiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 01.08.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 nie jest szczepiona (w sensie szczepionej korony na pniu) Jak będziesz regularnie cięła w kulkę to będzie kulista. A nadaje się, żeby posadzic 2 m od domu czy lepiej kupić szczepioną? Boję się że wyrośnie na duże drzewo... Czym podsadzić brzozy Youngii ? (obok kosodrzewiny i wrzosy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 01.08.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Co dolega mojemu klonowi Globosum? Mam trzy i jeden z nich tak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 A nadaje się, żeby posadzic 2 m od domu czy lepiej kupić szczepioną? Boję się że wyrośnie na duże drzewo... Czym podsadzić brzozy Youngii ? (obok kosodrzewiny i wrzosy) A nie możesz posadzić ciut dalej? W sumie 2 m od domu dają koronę 4 m średnicy a to sporo na to drzewko. Pod brzozę - szczodrzenic Cynii klon - niewiele widać. Chodzi o dziurki w liściach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 04.08.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Generalnie mogę tyle tylko, że miałam zamiar zrobić sobie rabatę ze śliwą wiśniowa w roli głownej tyle tylko ze szczepionej na pniu a że mam nie szczpioną toteż się zastanawiam. Mam takie miejsce z boku tarasu przed kotłownią i tam chciałam własnie ją posadzić. A coś innego pod brzozą oprócz szczodrzeńca? ( z tego coczytałam to on dorasta do 1,5 m to nie za wysoko zeby sadzic pod brzoza) Jesli chodzi o klona to ma zwiędnięte i podziurawione liście. A nie możesz posadzić ciut dalej? W sumie 2 m od domu dają koronę 4 m średnicy a to sporo na to drzewko. Pod brzozę - szczodrzenic Cynii klon - niewiele widać. Chodzi o dziurki w liściach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 04.08.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 To jest wlasnie to miejsce z boku tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 A w takim razie jakiej wysokości ma być roślina pod brzozą? Śliwa wiśniowa - to czy jest szczepiona na pniu czy krzaczasta niewiele wpływa na jej docelową średnicę. Klon - świeżo sadzony? Jaka gleba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 04.08.2017 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Klony były sadzone rok temu. Dzisiaj zauważyłam, że kolejny klon tak wygląda, dodatkowo ma ciemne plamy. Mąż spryskał je środkiem na grzyba. Nie podoba mi sie ogólnie żarnowiec wolałabym coś innego. Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evitare 07.08.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam Was pięknie. I opowiem o problemie. Otóż. Mam działkę, mam przestrzeń. Mam silne wiatry. Działka obsadzona wokół roślinkami różnej maści: lilaki, derenie, kaliny, pęcherznice, świerki. Jednak to po tzw. obrysie. Została mi więc przestrzeń pośrodku, wokół domu, wokół tarasu. Marzy mi się ogród, taki z zakątkami, z zacisznymi kątkami, z rabatami. Wsiowy taki, zwykły. I nie umiem sobie tego umiejscowić. Próbowałam w kilku programach, nic z tego, brak wyobraźni przestrzennej niestety to moja zmora. Chciałabym jakoś obsadzić plac zabaw, jak już powstanie - z tym pewnie sobie poradzę. Ale jak to wszystko podzielić na jakieś strefy? Tak po prostu, na środku dać kompozycje...? W tej chwili stojąc ogarniam prawie całą działkę spojrzeniem, a tak bym chciała wkomponować w nią jakieś ustronie, zakręt, kącik, no cokolwiek Gdyby ktoś, coś - jakieś pomysły, będę wdzięczna. Bardzo. Jeśli nie - i tak pozdrawiam Podpatruję Wasze ogrody, podziwiam, korzystam z rad, chociaż głównie po cichu. Pięknie, że pomimo upływu lat nadal jest to miejsce, i ludzie. Szczerze podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Klony były sadzone rok temu. Dzisiaj zauważyłam, że kolejny klon tak wygląda, dodatkowo ma ciemne plamy. Mąż spryskał je środkiem na grzyba. Nie podoba mi sie ogólnie żarnowiec wolałabym coś innego. Z Daj trawę, np. trzcinnik krótkowiatowy Klon - może mają zalane korzenie lub coś im korzenie zjada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 W tej chwili stojąc ogarniam prawie całą działkę spojrzeniem, a tak bym chciała wkomponować w nią jakieś ustronie, zakręt, kącik, no cokolwiek Wpisz w google "projekt ogrodu" i zobacz jak robią to projektanci. Najczęściej dzielą ogród na okręgi o różnych średnicach a pomiędzy okręgami robią cyple (szersze, węższe, wychodzące mocno na trawnik lub krótsze) obsadzone wyższą roślinnością. Tutaj przykład: http://images63.fotosik.pl/34/f87ea806169a6b8agen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 09.08.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Daj trawę, np. trzcinnik krótkowiatowy Klon - może mają zalane korzenie lub coś im korzenie zjada? Zalany raczej nie jest, bo w sumie nie był podlewany, a korzenie czy coś zjada trudno stwierdzić> Może to jakiś grzyb? Czym to potraktować? Mążspryskał topsinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 nie kojarzy mi się to z grzybem. raczej z problemami środowiskowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.08.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Elfir czy mozesz polecic jakiegos iglaka, wzrost srednio silny, rosnacego w stozek, kolumne. miejsce sloneczne, ziemia lekko kwasna, bardzo żyzna, slabo przepuszczalna i zeby nie byla to tuja.czy np. świerk iseli fastigiata lub cupressina dalby tam sobie rade?albo moze jakies jodly? miejsce jest osloniete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) cyprysiki? W sumie to i choina mogłaby być. Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.08.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 cyprysik nie pasuje do calej reszty, chojne bralam pod uwage ale jest zbyt lużna w pokroju, potrzebuje 3 szt, posadzic. moze z innej beczki, potrzebne mi cos co by pasowalo do bliskosci brzoz i pobliskiego lasu gdzie sa sosny, swierki , deby i inne lisciaste. jak to mowi nasz lesniczy - brzydki las ale nie ma byc za szerokie w obwodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.08.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 cyprysik nie pasuje do calej reszty, chojne bralam pod uwage ale jest zbyt lużna w pokroju, potrzebuje 3 szt, posadzic. moze z innej beczki, potrzebne mi cos co by pasowalo do bliskosci brzoz i pobliskiego lasu gdzie sa sosny, swierki , deby i inne lisciaste. jak to mowi nasz lesniczy - brzydki las ale nie ma byc za szerokie w obwodzie Może sosna green tower.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 cyprysik nie pasuje do calej reszty, chojne bralam pod uwage ale jest zbyt lużna w pokroju, potrzebuje 3 szt, posadzic. moze z innej beczki, potrzebne mi cos co by pasowalo do bliskosci brzoz i pobliskiego lasu gdzie sa sosny, swierki , deby i inne lisciaste. jak to mowi nasz lesniczy - brzydki las ale nie ma byc za szerokie w obwodzie no to zwykły świerk w którejś z pasujących odmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasik6 17.08.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 witam, proszę o pomoc w sprawie papryczki, dostałam nasiona i nie dopytałam kiedy można zrywać papryczki (mają być bardzo ostre) w tej chwili są takie jak na zdjęciu , czy mam czekać aż będą czerwone, są małe ok 8 cm, Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 to papryczka ozdobna. Faktycznie powinna zmienić kolor na czerwony.http://cyklamen.blox.pl/resource/800pxCapsicum_annuum_Twilight_Custom.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts