mm0123 20.08.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Witam, co jest mojemu klonowi? I jak go ratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 20.08.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Witam, co jest mojemu klonowi? I jak go ratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 dolna strona liścia nie ma białego nalotu? Wówczas to mączniak rzekomy. Ale podobne objawy mogą wywołać żerowania szkodników ssących jak przędziorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 20.08.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Dziekuje za odzew. Białego nalotu nie ma. Szukając info w necie natrafiłem na coś takiego jak chloroza liści - co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 przy chlorozie jasne plamy rozlewają się wzdłuż nerwów. U ciebie sa zbyt nieregularne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 23.08.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Pytanie o wrzosy Czy po przycięciu wszystkich gałązek przy ziemi wrzos odbije? Jeżeli tak, kiedy to najlepiej zrobić? Mam na działce kilka zaniedbanych okazów, sadzone w różnych latach więc rozmiary też różne, w dodatku stare kwiatostany nie były usuwane, ogólnie wyglądają dość marnie. Chciałabym to jakoś uporządkować i zastanawiam się co z tym zrobić, a wyrzucać szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Pytanie o wrzosy Czy po przycięciu wszystkich gałązek przy ziemi wrzos odbije? Jeżeli tak, kiedy to najlepiej zrobić? Mam na działce kilka zaniedbanych okazów, sadzone w różnych latach więc rozmiary też różne, w dodatku stare kwiatostany nie były usuwane, ogólnie wyglądają dość marnie. Chciałabym to jakoś uporządkować i zastanawiam się co z tym zrobić, a wyrzucać szkoda. Wejdź na stronę Wolskiego (szkółka specjalizująca się we wrzosach i wrzoścach) i tam poczytaj. Poradnik do ściągnięcia jest TU na dole strony (trzeba przewinąć). To jest katalog roślin KATALOG + PORADNIK , ale na stronie 12 zaczyna się poradnik ...najważniejsze jest przycinanie. Wrzosy wytwarzają kwiaty na pędach, które pozbawione są listków. Corocznie przycina się pędy tuż pod kwiatostanami. Przycinanie odmładza krzewinkę i poprawia jej estetykę, roślina nabiera zwartego kształtu. ..... koniecznie należy pamiętać, to termin przycinania. Nie wolno przycinać roślin jesienią – pozostawia się wtedy rany, stanowiące tak zwane „wrota mrozowe”, co niejednokrotnie naraża rośliny na wymarznięcie w trakcie nawet łagodnych zim. Wbrew temu, co zdarza się niekiedy przeczytać w polskiej literaturze, przycięcie można wykonywać jedynie wiosną najlepiej na przełomie marca i kwietnia. Pędy przycina się tuż pod obumarłym kwiatem. W przypadku roślin kwitnących latem, cięcie wykonuje się w miarę potrzeby, nie później jednaj jak pod koniec lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 24.08.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Wejdź na stronę Wolskiego (szkółka specjalizująca się we wrzosach i wrzoścach) i tam poczytaj. Poradnik do ściągnięcia jest TU na dole strony (trzeba przewinąć). To jest katalog roślin KATALOG + PORADNIK , ale na stronie 12 zaczyna się poradnik ...najważniejsze jest przycinanie. Wrzosy wytwarzają kwiaty na pędach, które pozbawione są listków. Corocznie przycina się pędy tuż pod kwiatostanami. Przycinanie odmładza krzewinkę i poprawia jej estetykę, roślina nabiera zwartego kształtu. ..... koniecznie należy pamiętać, to termin przycinania. Nie wolno przycinać roślin jesienią – pozostawia się wtedy rany, stanowiące tak zwane „wrota mrozowe”, co niejednokrotnie naraża rośliny na wymarznięcie w trakcie nawet łagodnych zim. Wbrew temu, co zdarza się niekiedy przeczytać w polskiej literaturze, przycięcie można wykonywać jedynie wiosną najlepiej na przełomie marca i kwietnia. Pędy przycina się tuż pod obumarłym kwiatem. W przypadku roślin kwitnących latem, cięcie wykonuje się w miarę potrzeby, nie później jednaj jak pod koniec lata. Tyle, to ja też wiem Tylko, że to nie wyrówna krzaków sadzonych w różnych okresach i stad pytanie, czy jak ciachnę przy ziemi to odrośnie? Np agrest czy cis odrasta a kosodrzewina albo tuja nie i stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Tyle, to ja też wiem Tylko, że to nie wyrówna krzaków sadzonych w różnych okresach i stad pytanie, czy jak ciachnę przy ziemi to odrośnie? Np agrest czy cis odrasta a kosodrzewina albo tuja nie i stąd pytanie. Zadzwoń do Wolskiego. Odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 25.08.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Zadzwoń do Wolskiego. Odpowie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Pytanie o wrzosy Czy po przycięciu wszystkich gałązek przy ziemi wrzos odbije? Jeżeli tak, kiedy to najlepiej zrobić? Mam na działce kilka zaniedbanych okazów, sadzone w różnych latach więc rozmiary też różne, w dodatku stare kwiatostany nie były usuwane, ogólnie wyglądają dość marnie. Chciałabym to jakoś uporządkować i zastanawiam się co z tym zrobić, a wyrzucać szkoda. wyrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 30.08.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Witaj Elfir mam pytanko bo sprzedawcy ( we własnym interesie ) podają sprzeczne informacje ..- czy jest szansa że przyjmą się świerki srebrne wysokości 150-180 cm ? dziękuję jak zawsze ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.08.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Bez problemu się przyjmą o ile zostaną prawidłowo wykopane, prawidłowo wsadzone i prawidłowo pielęgnowane po posadzeniu. Moi klienci przesadzali 4-5 m świerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 01.09.2017 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 No właśnie o to chodzi, że one niby z plantacji, ale nie wierzę że oni od roku okopują tą bryłę koreniową, na całej plantacji żeby teraz te drzewka właściwie wydobyć, myślę że je po prostu wykopują, wkładają do worka jutowego i już, a chyba nie tak ma to wyglądać - chyba że drzewka 150cm to tak można potraktować.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwka182 01.09.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Witajcie, wracam z moją "rabatą" w realizacji, strona wschodnia. Po nasadzeniach będą na nią wysypane kamienie. Po lewej tuja na pniu a z przodu jałowiec płożący (teraz malutki), po prawej stronie miały być nasadzone kulki, nieregularnie jedna obok drugiej, ale nie bardzo wiem, po posadzeniu trzech sztuk, jak je dalej sadzić: dosadzić dwie duże tuje kulki, czy tuję na pniu czy np. bukszpan ? Aby to jakos ciekawie wypełnić jak na załączonych kolorowych rabatach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 duduś - 1,5 m to w sumie nie jest dużo jak na drzewko. Pytanie tylko czy to plantacja szkółkarska czy na potrzeby produkcji drzewek świątecznych.Bo szkółkarska powinna okopywać dla własnej wygody. W przypadku dużych roślin przewagę ma sadzenie roślin przez firmę - bo udzielają gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Witajcie, wracam z moją "rabatą" w realizacji, strona wschodnia. Po nasadzeniach będą na nią wysypane kamienie. Po lewej tuja na pniu a z przodu jałowiec płożący (teraz malutki), po prawej stronie miały być nasadzone kulki, nieregularnie jedna obok drugiej, ale nie bardzo wiem, po posadzeniu trzech sztuk, jak je dalej sadzić: dosadzić dwie duże tuje kulki, czy tuję na pniu czy np. bukszpan ? Aby to jakos ciekawie wypełnić jak na załączonych kolorowych rabatach? To na pniu to na pewno "tuja" a nie szczepiony jałowiec? Bardzo nieregularna. Ja bym poszła w tym kierunku: W przypadku posadzenia rozplenicy to wybrać niższe odmiany np. gold hammeln i dosadzić między kępami traw cebulowe np. tulipany, narcyzy, krokusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwka182 01.09.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 To na pniu to na pewno "tuja" a nie szczepiony jałowiec? Bardzo nieregularna. Ja bym poszła w tym kierunku: W przypadku posadzenia rozplenicy to wybrać niższe odmiany np. gold hammeln i dosadzić między kępami traw cebulowe np. tulipany, narcyzy, krokusy Dziękuję Elfir ! Tak to był jałowiec - moja pomyłka. Twój projekt wygląda imponująco i bardzo mi się podoba. Jeszcze raz dziękuję w weekend działam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 daj wyższy palik pod ten jałowiec - miejsce szczepienia jest podatne na wyłamania pod wpływem silnego wiatru a u ciebie będzie majtać krzewem powyżej obecnego palika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwka182 01.09.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 daj wyższy palik pod ten jałowiec - miejsce szczepienia jest podatne na wyłamania pod wpływem silnego wiatru a u ciebie będzie majtać krzewem powyżej obecnego palika. Ok. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts