gosiacz22 11.09.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Elfir mam pytanie czy z boku domu od strony wschodniej dobrze będą wygladać wiśnie umbraculifera tak 3 sztuki. Chciałabym jeszcze w tym sezonie posadzić chociaż większe okazy a rabatami bardziej szczegółowo zając sie w przyszłym roku, żeby po prostu te większe drzewa już sobie rosły a mniejsze roślinki zasadzić w przyszłym roku Tam jest tak 3 m szerokości. Z przodu nie robię tam na razie rabaty dlatego, że w planach jest zrobienie tam miejsca postojowego na drugi samochód, które jeszcze do końca nie wiadomo jak bedzie szło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 (edytowane) Ale w którym miejscu? tak na środku trawnika?Naprawdę ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, bo rośliny dobiera się do efektu jaki się chce uzyskać docelowo.Na chwile obecną, cokolwiek posadzisz sensownych rozmiarów będzie pasować, bo nie ma specjalnie do czego nawiązywać. Edytowane 11 Września 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 11.09.2017 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Ale w którym miejscu? tak na środku trawnika? Naprawdę ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, bo rośliny dobiera się do efektu jaki się chce uzyskać docelowo. Na chwile obecną, cokolwiek posadzisz sensownych rozmiarów będzie pasować, bo nie ma specjalnie do czego nawiązywać. Myślałam raczej, żeby posadzić bliżej tuj, tylko własnie w jakiej najbliższej odległości od tuj mogę je posadzić? A apropo większych drzew tak do max 10 m żeby posadzić w rogach działki od stronu południowej to co byś poleciła? Myślałam nad brzozami pożytecznymi i może coś w bordowym kolorze np. klony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 11.09.2017 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 [ATTACH=CONFIG]396557[/ATTACH] Tutaj lepsze zdjęcie miejsca w którym chciałam posadzić właśnie te wiśnie... Tutaj w tym półkolu mam posadzoną już śliwę wiśniową nigra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Korona tych wiśni będzie miała 1,5-2 m średnicy. Trzeba ją posadzić tak, by w przyszłości nie przeszkadzała żywotnikom we wzroście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.09.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Witaj Elfir czy którejś z wymienionych roślin nie powinnam wsadzać do ziemi ( na rabatę ) teraz przed zimą . Czy raczej wszystkie przezimują - łubin- rdest zmienny-lilak palibin-mydlnica lekarska- hortensja limelight- ostróżki-floks-rozchodnik-mydlnica -tawułka lilak Palibin-rdest zmienny - rutewka delawaya ??????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 rutewka może mieć problem z zimowaniem. Kupujesz rutewkę, tawułkę i rdest na swoje suche piaski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.09.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Nie - tworzę specjalną rabatę ( z systemem podlewania ) na kwitnące kwiaty bo mam trochę dosyć roślin na suche stanowiska czyli iglakow . Rozumiem żę mogę je posadzić ???/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.09.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Nie - tworzę specjalną rabatę ( z systemem podlewania ) na kwitnące kwiaty bo mam trochę dosyć roślin na suche stanowiska czyli iglakow . Rozumiem żę mogę je posadzić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 17.09.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Na suche piaski to chyba nie tylko iglaki się nadają. Co mi jakaś roślina wpadnie w oko to na gleby suche i przepuszczalne są a ja mam ciężką glinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.09.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) na moich suchych mam gozdziki, perowskie, lawendy, barbule, mikołajki, hyzopy, pysznogłówki, sasanki, szalwie omszone, tawuły, trawy. do iglakow wrzosy tez pasuja. to wszystko kwitnie i to jak Edytowane 17 Września 2017 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.09.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Na suche piaski to chyba nie tylko iglaki się nadają. Co mi jakaś roślina wpadnie w oko to na gleby suche i przepuszczalne są a ja mam ciężką glinę. w obecnym ogrodzie tez przewaga takiej gleby. musze sie przestawic bo w poprzednim byly piachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.09.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Masz jakiś pomysł na "czarcie kręgi" na trawniku? Areacja i wertkulacjia co roku. Nawożony i koszony regularnie. Nie uśmiecha mi się kopanie na 30-40 cm i wywiezienie ziemi. W Googlach doczytałem co by traktować kilkukrotnie miedzianem. Poszło ok. litra z zerowym efektem. PS. Las częściowo wchodzi na działkę Edytowane 17 Września 2017 przez Greengaz PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Nie - tworzę specjalną rabatę ( z systemem podlewania ) na kwitnące kwiaty bo mam trochę dosyć roślin na suche stanowiska czyli iglakow . Rozumiem żę mogę je posadzić ??? Mam u siebie suche piaski, sporo gatunków kwitnących i żadnego iglaka. No dobra, jest jeden cis, którego uratowałam przed wycięciem u klienta *** Możesz posadzić ale jak będzie to rosło to inna kwestia. Edytowane 17 Września 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 a ja mam ciężką glinę. Czyli idealną na tawułki, języczki, sadźce, liliowce, zawilce itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Masz jakiś pomysł na "czarcie kręgi" na trawniku? Areacja i wertkulacjia co roku. Nawożony i koszony regularnie. Nie uśmiecha mi się kopanie na 30-40 cm i wywiezienie ziemi. W Googlach doczytałem co by traktować kilkukrotnie miedzianem. Poszło ok. litra z zerowym efektem. PS. Las częściowo wchodzi na działkę tylko fungicydy. skoro nie miedzian, to Topsin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.09.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Tylko ja chcę żeby kwitły pod koniec lata ! Mogę teraz wsadzić Elfir ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.09.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 tylko fungicydy. skoro nie miedzian, to Topsin. W rozcieńczeniu jak w ulotce i po kapeluszach, czy konewka i solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.09.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Czyli idealną na tawułki, języczki, sadźce, liliowce, zawilce itd. wszystkie mam do tego konwalie, barwinki, tojescie, dabrowki, bergenie, brunnery, funkie, fiolki, żurawki krwiste, kopytniki, runianki i jeszcze pare innych. roslin jest taka mnogosc ze mozna zawsze jakies fajne utrafic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.09.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Tylko ja chcę żeby kwitły pod koniec lata ! Mogę teraz wsadzić Elfir ? u mnie teraz kwitna wrzosy, barbule, rozchodniki, caly czas kwitna lawendy, mikolajki, perovskie i hyzopy powoli zaczynaja kwiatki pokazywac marcinki. plus przebarwinia krzakow powoduja, ze jest naprawde kolorowo w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts