Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir mam pytanie czy z boku domu od strony wschodniej dobrze będą wygladać wiśnie umbraculifera tak 3 sztuki. Chciałabym jeszcze w tym sezonie posadzić chociaż większe okazy a rabatami bardziej szczegółowo zając sie w przyszłym roku, żeby po prostu te większe drzewa już sobie rosły a mniejsze roślinki zasadzić w przyszłym roku Tam jest tak 3 m szerokości. Z przodu nie robię tam na razie rabaty dlatego, że w planach jest zrobienie tam miejsca postojowego na drugi samochód, które jeszcze do końca nie wiadomo jak bedzie szło ;)bok.wschódjpg.jpg

Ale w którym miejscu? tak na środku trawnika?

Naprawdę ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, bo rośliny dobiera się do efektu jaki się chce uzyskać docelowo.

Na chwile obecną, cokolwiek posadzisz sensownych rozmiarów będzie pasować, bo nie ma specjalnie do czego nawiązywać.

Edytowane przez Elfir

Ale w którym miejscu? tak na środku trawnika?

Naprawdę ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, bo rośliny dobiera się do efektu jaki się chce uzyskać docelowo.

Na chwile obecną, cokolwiek posadzisz sensownych rozmiarów będzie pasować, bo nie ma specjalnie do czego nawiązywać.

Myślałam raczej, żeby posadzić bliżej tuj, tylko własnie w jakiej najbliższej odległości od tuj mogę je posadzić? A apropo większych drzew tak do max 10 m żeby posadzić w rogach działki od stronu południowej to co byś poleciła? Myślałam nad brzozami pożytecznymi i może coś w bordowym kolorze np. klony...

Witaj Elfir czy którejś z wymienionych roślin nie powinnam wsadzać do ziemi ( na rabatę ) teraz przed zimą . Czy raczej wszystkie przezimują

- łubin

- rdest zmienny

-lilak palibin

-mydlnica lekarska

- hortensja limelight

- ostróżki

-floks

-rozchodnik

-mydlnica

-tawułka

lilak Palibin

-rdest zmienny

- rutewka delawaya

???????????????????????????????

Masz jakiś pomysł na "czarcie kręgi" na trawniku?

Areacja i wertkulacjia co roku. Nawożony i koszony regularnie.

Nie uśmiecha mi się kopanie na 30-40 cm i wywiezienie ziemi.

W Googlach doczytałem co by traktować kilkukrotnie miedzianem. Poszło ok. litra z zerowym efektem. :bash:

PS. Las częściowo wchodzi na działkę

Edytowane przez Greengaz
PS

Nie - tworzę specjalną rabatę ( z systemem podlewania ) na kwitnące kwiaty bo mam trochę dosyć roślin na suche stanowiska czyli iglakow :). Rozumiem żę mogę je posadzić ???

Mam u siebie suche piaski, sporo gatunków kwitnących i żadnego iglaka.

No dobra, jest jeden cis, którego uratowałam przed wycięciem u klienta

Możesz posadzić ale jak będzie to rosło to inna kwestia.

Edytowane przez Elfir

Masz jakiś pomysł na "czarcie kręgi" na trawniku?

Areacja i wertkulacjia co roku. Nawożony i koszony regularnie.

Nie uśmiecha mi się kopanie na 30-40 cm i wywiezienie ziemi.

W Googlach doczytałem co by traktować kilkukrotnie miedzianem. Poszło ok. litra z zerowym efektem. :bash:

PS. Las częściowo wchodzi na działkę

tylko fungicydy. skoro nie miedzian, to Topsin.

Czyli idealną na tawułki, języczki, sadźce, liliowce, zawilce itd.

wszystkie mam do tego konwalie, barwinki, tojescie, dabrowki, bergenie, brunnery, funkie, fiolki, żurawki krwiste, kopytniki, runianki i jeszcze pare innych. roslin jest taka mnogosc ze mozna zawsze jakies fajne utrafic

Tylko ja chcę żeby kwitły pod koniec lata ! Mogę teraz wsadzić Elfir ?

u mnie teraz kwitna wrzosy, barbule, rozchodniki, caly czas kwitna lawendy, mikolajki, perovskie i hyzopy powoli zaczynaja kwiatki pokazywac marcinki. plus przebarwinia krzakow powoduja, ze jest naprawde kolorowo w ogrodzie :)