Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u mnie teraz kwitna wrzosy, barbule, rozchodniki, caly czas kwitna lawendy, mikolajki, perovskie i hyzopy powoli zaczynaja kwiatki pokazywac marcinki. plus przebarwinia krzakow powoduja, ze jest naprawde kolorowo w ogrodzie :)

U mnie lawenda w zasadzie kwitnie w lipcu. Potem ją strzygę i nie zdąży zakwitnąć ponownie.

O wiele bardziej wolę perowskię, która jak zakwitnie w lipcu to kwitnie do mrozów.

a ja nie strzyge i kwitnie, moze nie tak intensywnie jak latem ale kwitnie a suche glowki kwiatow rozkruszam na samorozsiewanie. dopiero wiosna przycinam cale czuprynki. tak robilam w poprzednim ogrodzie i lawendy kwitly jeszcze w poczatkach pazdziernika.

perovskie uwielbiam, takie nieskomplikowane a piekne rosliny i do tego jak pachna :) polecam hyzopy te tez wciaz niebieskie uzywam jako wypelniaczy no i jest to dobre ziolko do mieska :D

Swoją siałam w skrzynce ale mocno zaniedbałam i bez rozpikowania trzymałam w skrzynce do lipca. Potem takie marne sadzoneczki wsadziłam do tej mojej gliny tylko lekko spulchniłam i wymieszałam z ziemią z wora ale bardzo płytko tyle tylko coby w grudy nie sadzić. Myślałam że nie zakwitnie bo za późno sadziłam ale mnie zaskoczyła i pięknie zakwitła. Zdjęcie z awatara jest z zeszłego roku. Nigdy bym nie wpadła na to że jest kapryśna. Tak jak heliotrop peruwiański którego to posiałam za późno bo pod koniec kwietnia i zakwitł co prawda w sierpniu ale kwitnie a czytałam ze taki trudny w uprawie bo sadzonki marnieją. Chyba mam farta.

tak, aby jak urośnie nie zacieniała żywotników latem przez większość dnia (bo kilka godzin to ok)

Zakładając, że drzewko będzie miało 8 m a np. 22 sierpnia wysokość słońca to 48,5 stopni to długość cienia w południe wyniesie 7,07 m2. Będzie dłuższy rano i o zachodzie rzecz jasna.

tak, aby jak urośnie nie zacieniała żywotników latem przez większość dnia (bo kilka godzin to ok)

Zakładając, że drzewko będzie miało 8 m a np. 22 sierpnia wysokość słońca to 48,5 stopni to długość cienia w południe wyniesie 7,07 m2. Będzie dłuższy rano i o zachodzie rzecz jasna.

Ale czy brzoza daje aż tak dużo cienia. Wydawało mi się , że raczej nie.

Witam przyszły do mnie b. piękne rpślinki ( do mojej nowej rabaty )

Ostróżka 'Magic Fountain White Dark Bee' Delphinium cultorum

Ostróżka 'Magic Fountain Dark Blue White Bee' Delphinium cultorum

Ostróżka ' Magic Fountain Sky Blue White Bee' Delphinium cultorum

Rozchodnik 'Class Act' Sedum

Floks wiechowaty 'Ferris Wheel' Phlox paniculata

Floks wiechowaty 'Grenadine Dream' Phlox paniculata

Floks wiechowaty 'Autumn Joy' Phlox paniculata

Jeżówka purpurowa 'Rainbow Marcella' Echinacea purpurea

Tawułka Arendsa ' Sister Theresa' Astilbe arendsii

Tawułka Arendsa 'Nemo' Astilbe x arendsii

Parzydło leśne 'Zweiweltenkind' Aruncus sinensis

Ale jestem jak zwykle zaskoczona , bo myślałam że to będę jakieś cebulki lub kłącza a tu regularnie kwitnące , ładnie rozkrzewione ( chociaż małe ) roślinki w doniczkach . Czy mam je teraz wsadzić do gruntu i po przekwitnięciu przyciąć czy przyciąć wiosną ? Aha i jeszcze jedno czy większość z tych roślin jakoś się rozrośnie , rozsieje ? - bo faktycznie kupiłam po jednej sztuce ( chyba myślałam że tak jak lilie one się rozmnożą :) ) Wiem żę głupie pytania ale kompletnie nigdy nie miałam doczynienia z kwiatami . Dziękuję

Jak wpiszesz w google nazwy, to wyskoczą informacje o tych roślinach :)

Jeśli chodzi o wysiewanie się roślinek, to różnie z tym bywa. Te, które u jednych wysiewają się, u innych nie i odwrotnie. Nawet takie, ktore w opisach mają, że się nie wysiewają robią niespodzianki. Tak czy siak, większość siewek załatwisz przy wiosennym pieleniu nawet nie wiedząc, że usuwasz je razem z chwastami.

duduś - odmianowe formy bylin rozmnaża się wyłącznie przez podział i sadzonki. Z siewu prawdopodobnie nie powtórzą cech matecznych (prawo dziedziczenia).

Moim zdaniem takie oszczędzanie i kupowanie po jednej roślince mija się z celem. Ta rabata będzie gotowa pewnie dopiero za 5-6 lat (zakładając, że faktycznie to rabata a nie kolekcja różnych roślin po 2-3 sztuki), jeśli faktycznie rośliny będą rosły na tyle szybko, że da się je podzielić.

Ostróżka odmianowa lubi kaprysić, w sumie jest krótkowieczna.

Łatwo za to rozmnaża się rozchodnika - wiosną z sadzonek pędowych.

Przy braku kasy lepiej postawić na coś prostego z siewu. Przykładowo bezodmianowe kocimiętka, szałwia, przetacznik - to wszystko są rośliny łatwe w rozmnażaniu z siewu, od razu masz kilkadziesiąt-kilkaset sztuk.

Teraz posadź i zostaw do wiosny. wiosną przytnij.