.migotka. 27.09.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Zabrałam się za przygotowywanie do obsadzenia skarpy koło domu. Wszystko, co tam rośnie jest do usunięcia - poza młodą hortensją. Długie to jest na 7-8 metrów, wysokie na ok metr (może ciut więcej), nachylenie spore - szacuję na ok 40 stopni. Wystawa pd/wsch, miejsce słoneczne. Ziemia żyzna, ciężka (czarnoziem?). Na górze, pomiędzy oknami wymarzyłam sobie hortensję vanille fraise (okna są oddalone 3 metry od siebie- 3 szt vanilki się zmieszczą?) Nie wiem, co do tego dołożyć. Po obu stronach chcę hortensji coś niższego, co będzie ozdobne też wiosną - gdy horti jest przycięta i wygląda szkaradnie. A jesienią skomponuje się z różowiejącymi kwiatami hortensji. Tylko co?? Tawuły goldflame, lilaki palbin, azalie japońskie? A co sadzić poniżej - już na pochyłości? Przychodzi mi do głowy tylko irga, ale jakoś bez polotu to zupełnie. Ech... Edytowane 27 Września 2017 przez .:migotka:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.09.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Będziesz robic jakieś przejście lub opaskę pod samym murem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 27.09.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Wydzieliłam przy ścianie miejsce na metrowej szerokości ścieżkę żwirową z zatopionymi w niej płytami chodnikowymi. Poza ścieżką pozostaje na szczycie skarpy jeszcze trochę w miarę płaskiego terenu - i tam chciałam hortensje. Dopiero poniżej nich zaczyna się spadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.09.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Zamiast Vanilie Fraise polecam sztywniejszą Fraise Melba. I nie 3 sztuki tylko rządek. Do tego szczepione wysoko na pniu srebrne trzmieliny Fortune'a. Podobne trzmieliny jako pas niskiego żywopłotu-poduchy. Duży łan kosaćca syberyjskiego i bodziszka np. Rozanne. Wśród bodziszków kulki bukszpanu. Przy tarasie kępa ozdobnej dużej rozplenicy (np. Lady U) i kwitnące drzewko np. szczepiona na pniu wiśnia Brillant. Z drugiej strony rabaty kolumna z cisa lub żywotnika Smaragd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.09.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Witam - kiedy najszybciej po pryskaniu trawy na chwasty mogę ją skosić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 27.09.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 7 dni - tak jest w ulotce chwastoksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Jak zaczną żółknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 27.09.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Elfir, wow, cudnie! Na pierwszy rzut oka wydaje mi się tylko tak dużo roślin, że nie wiem,czy to pomieszczę. Jutro za dnia zrobię wizję lokalną. Co do kulkowiska - jest piękne, ale się waham, bo mam już dwa miejsca w ogrodzie z kulami bukszpanowymi, w tym jedno blisko tej skarpy... Wydaje mi się, że to już za dużo będzie Odezwę się jutro. Dziękuję za ekspresowy odzew ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.09.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 co to za roslinka? niska krzewinka zadarniajaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 28.09.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 pragnia? kwitnie chyba na żółto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.09.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Ave ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.09.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Elfir, wow, cudnie! Na pierwszy rzut oka wydaje mi się tylko tak dużo roślin, że nie wiem,czy to pomieszczę. Jutro za dnia zrobię wizję lokalną. Co do kulkowiska - jest piękne, ale się waham, bo mam już dwa miejsca w ogrodzie z kulami bukszpanowymi, w tym jedno blisko tej skarpy... Wydaje mi się, że to już za dużo będzie Odezwę się jutro. Dziękuję za ekspresowy odzew ! Wiesz, zasadniczo nie robi się projektów na bazie zdjęcia Tylko koncepcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.09.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 dzieki dziewczyny, widzialam takie cos na rabacie i bardzo mi sie jako zadarniacz spodobala:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.09.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 jest zimozielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.09.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 to tez, mam takie miejsce w ogrodzie gdzie nie bardzo chce dac kore, pragnie tam beda miodzio i piechy tez nie zadepcza za to lapki beda mialy czyste a i ja z chwastami bede miec spokoj. komary tam strasznie atakuja wiec taka pragnia bylaby akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 28.09.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Zabrałam się za przygotowywanie do obsadzenia skarpy koło domu. [ATTACH=CONFIG]397643[/ATTACH] Wszystko, co tam rośnie jest do usunięcia - poza młodą hortensją. Długie to jest na 7-8 metrów, wysokie na ok metr (może ciut więcej), nachylenie spore - szacuję na ok 40 stopni. Wystawa pd/wsch, miejsce słoneczne. Ziemia żyzna, ciężka (czarnoziem?). Byłam zaciągnęłam do pomocy B. i okazało się, że moja wieeelka skarpa ma ledwie 70cm wysokości i nachylenie ok 25 stopni ... Skompromitowałam się zupełnie. Jeśli patrzeć na przekrój skarpy, to na szczycie, po odjęciu ścieżki, pozostaje jeszcze ok 70cm względnie płaskiego terenu. Potem zaczyna się stok - ta płaszczyzna ma szer. ok 160-170cm. Tak jest z boku Zamiast Vanilie Fraise polecam sztywniejszą Fraise Melba. I nie 3 sztuki tylko rządek. Do tego szczepione wysoko na pniu srebrne trzmieliny Fortune'a. Podobne trzmieliny jako pas niskiego żywopłotu-poduchy. Duży łan kosaćca syberyjskiego i bodziszka np. Rozanne. Wśród bodziszków kulki bukszpanu. Przy tarasie kępa ozdobnej dużej rozplenicy (np. Lady U) i kwitnące drzewko np. szczepiona na pniu wiśnia Brillant. Z drugiej strony rabaty kolumna z cisa lub żywotnika Smaragd. Elfir, mam kilka pytań do twojej propozycji . Czy zamiast irysów mogłabym dać jakieś krzewy lub krzewinki? Obawiam się bylin takich jaki irysy (choć syberyjskie uwielbiam!) na tej skarpie, bo tam będzie utrudniony dostęp przy plewieniu. W ogóle nosiłam się z zamiarem wyłożenia stoku matą (nigdzie w ogrodzie nie mam maty przeciw chwastom, ale tu czuję, że nie podołam inaczej - każde plewienie np z perzu będzie oznaczało naruszenie skarpy i osypywanie się ziemi na trawnik). Kształt nasadzeń zaproponowany przez Ciebie bardzo łagodzi kanciastość tej skarpy - aż się zastanawiam, czy miejsca styku dwóch stoków (po lewej stronie również jest obniżenie terenu) robić pod kątem prostym, jakby na planie trójkąta - czy zaokrąglić je i zrobić tam łuk? Z szerszej perspektywy wgląda to tak: Jesteśmy w trakcie robienia elewacji, przepraszam za bałagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.09.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 A czemu nie chcesz zadarniaczy. U mnie np. świetnie się czują liliowce, rudbekie, jeżówki podsadzone barwinkiem. Jest dużo niskich roślinek zadarniających. Warto pokombinować, żeby uniknąć szmaty na rabacie. Zrobiłabym łagodny łuk. Łatwiej się kosi trawnik niż pod kątem prostym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 28.09.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Nie to, że nie chcę. Ale zanim rośliny się rozrosną, chwasty będą szaleć. Wiem, ile czasu zżera mi utrzymanie pozostałych rabat, a chciałabym też kiedyś zacząć odpoczywać w ogrodzie , a nie nieustannie kopać i plewić. Mam dom wśród pól - perz, powój, osty i całe mnóstwo innych cudowności rośnie jak szalone. Przymierzam się do założenia w trójkącie między skarpami warzywnika w skrzyniach. Nie wiem, czy to najlepsze miejsce - ale nie jest widoczne w okien, jest nasłonecznione i mam blisko z tarasu. Pomyślałam, że byłoby ok. Wtedy trawy nie byłoby tam raczej wcale. Edytowane 28 Września 2017 przez .:migotka:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 28.09.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 A ja mam pytanie o żywopłot. Gliniasta gleba, raczej wilgotno, wszystko(łącznie z drzewami i krzewami) rośnie jak szalone. Chcę zrobić niewysoki(max do pasa) żywopłot wzdłuż wjazdu na posesję, żeby spaliny nie leciały bezpośrednio na drzewa owocowe. Co polecacie? Dodam, że jak zaproponowałam jakieś tuje, to mężowi żyłka zaczęła pulsować na czole- tak ich nie znosi Czyli idealnie, żeby to było liściaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.09.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 forsycje moze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts