Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a moze byly przesuszone w szkolce, wiosna wyjdzie czy zyja :)

Myślę, że w szkółce nie były przesuszone. Kojarzę, ze nawet jeden miał taki długi przyrost, wybiegający poza okrągłą koronę. Wyglądały na zdrowe. Obawiam się, ze ten tydzień słoneczny je załatwił a raczej ja, bo zupełnie zapomniałam, przez wcześniejsze deszczowe dni, ze trzeba je podlać. Wierzę, ze wiosną odbiją jednak. A może czymś je odżywić?

Edytowane przez Lens79

bez przesady, tydzien bez podlewania kiedy byly juz posadzone a wczesniej padalo na pewno nie zaszkodzil. poczekalabym do wiosny. gdybanie teraz nic nie da

osobiscie odnosze wrazenie ze rosliny w pierwszym sezonie po posadzeniu szybciej traca ulistnienie, moze to szok zwiazany ze zmiana stanowiska, gleby, warunkow. jedyne to mi do glowy przychodzi.

bez przesady, tydzien bez podlewania kiedy byly juz posadzone a wczesniej padalo na pewno nie zaszkodzil. poczekalabym do wiosny. gdybanie teraz nic nie da

osobiscie odnosze wrazenie ze rosliny w pierwszym sezonie po posadzeniu szybciej traca ulistnienie, moze to szok zwiazany ze zmiana stanowiska, gleby, warunkow. jedyne to mi do glowy przychodzi.

No mam taką nadzieję, że na wiosnę odbiją. Analizuję pogodę wstecz i rzeczywiście cały wrzesień był deszczowy, za wyjątkiem ostatniego tygodnia.

Jutro zrobię zdjęcie tych klonów, może to jakieś choróbsko je dopadło.

Witam czy wierzbę hakuro należy ściąć teraz czy poczekać aż opadną liście ? czy na wiosnę ? dziękuję

Duduś, hakuro możesz ciąć kiedy ci się podoba. Nawet powinno się ją ciąć, gdy gałązki odrosną na 20-30 cm od poprzedniego cięcia. Ona tylko wtedy, tylko na młodych przyrostach ma te różowo podbarwione listki.

Dziękuję Elfir.

A czy żółknące od dołu liście u hortensji Bobo i Limelight o tej porze to norma? Kwiatostany są w większości ładne ale liście żółkną od spodu krzaczka.

Nie. Ale tak reagują na stres albo niedobór składników pokarmowych.

Duduś, hakuro możesz ciąć kiedy ci się podoba. Nawet powinno się ją ciąć, gdy gałązki odrosną na 20-30 cm od poprzedniego cięcia. Ona tylko wtedy, tylko na młodych przyrostach ma te różowo podbarwione listki.

a ja juz bym nie ciela, ona jest wrazliwa na przymrozki i galazki moga nie zdazyc zdrewniec. ostatnie ciecie raczej poczatki wrzesnia. swoja niestety zapomnialam i teraz wiechec czeka juz do wiosny

a ja juz bym nie ciela, ona jest wrazliwa na przymrozki i galazki moga nie zdazyc zdrewniec. ostatnie ciecie raczej poczatki wrzesnia. swoja niestety zapomnialam i teraz wiechec czeka juz do wiosny

Mojej jakoś nie szkodzi jak dotąd :)

Czy są jakieś sposoby na wyprostowanie pni klonów? Dopiero po wsadzeniu do ziemi zwróciłam na to uwagę.

Może jakieś linki do stron z instruktażem podrzucicie?

Najwyżej można robić naciągi kiedy jest krzywo posadzone.

http://www.drzewa-tree.pl/index2.html

Jak pień jest krzywy sam z siebie to raczej nie bardzo. To bardzo ważne podczas wybieranie roślin w szkółce.