TAR 05.10.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 a moze byly przesuszone w szkolce, wiosna wyjdzie czy zyja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 05.10.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 (edytowane) a moze byly przesuszone w szkolce, wiosna wyjdzie czy zyja Myślę, że w szkółce nie były przesuszone. Kojarzę, ze nawet jeden miał taki długi przyrost, wybiegający poza okrągłą koronę. Wyglądały na zdrowe. Obawiam się, ze ten tydzień słoneczny je załatwił a raczej ja, bo zupełnie zapomniałam, przez wcześniejsze deszczowe dni, ze trzeba je podlać. Wierzę, ze wiosną odbiją jednak. A może czymś je odżywić? Edytowane 5 Października 2017 przez Lens79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.10.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 bez przesady, tydzien bez podlewania kiedy byly juz posadzone a wczesniej padalo na pewno nie zaszkodzil. poczekalabym do wiosny. gdybanie teraz nic nie daosobiscie odnosze wrazenie ze rosliny w pierwszym sezonie po posadzeniu szybciej traca ulistnienie, moze to szok zwiazany ze zmiana stanowiska, gleby, warunkow. jedyne to mi do glowy przychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 05.10.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 bez przesady, tydzien bez podlewania kiedy byly juz posadzone a wczesniej padalo na pewno nie zaszkodzil. poczekalabym do wiosny. gdybanie teraz nic nie da osobiscie odnosze wrazenie ze rosliny w pierwszym sezonie po posadzeniu szybciej traca ulistnienie, moze to szok zwiazany ze zmiana stanowiska, gleby, warunkow. jedyne to mi do glowy przychodzi. No mam taką nadzieję, że na wiosnę odbiją. Analizuję pogodę wstecz i rzeczywiście cały wrzesień był deszczowy, za wyjątkiem ostatniego tygodnia. Jutro zrobię zdjęcie tych klonów, może to jakieś choróbsko je dopadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Nie. Niczym nie pryskaj.Zostaw do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 06.10.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Nie. Niczym nie pryskaj. Zostaw do wiosny. Dziękuję Elfir. A czy żółknące od dołu liście u hortensji Bobo i Limelight o tej porze to norma? Kwiatostany są w większości ładne ale liście żółkną od spodu krzaczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 06.10.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Witam czy wierzbę hakuro należy ściąć teraz czy poczekać aż opadną liście ? czy na wiosnę ? dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.10.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Witam czy wierzbę hakuro należy ściąć teraz czy poczekać aż opadną liście ? czy na wiosnę ? dziękuję Duduś, hakuro możesz ciąć kiedy ci się podoba. Nawet powinno się ją ciąć, gdy gałązki odrosną na 20-30 cm od poprzedniego cięcia. Ona tylko wtedy, tylko na młodych przyrostach ma te różowo podbarwione listki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Dziękuję Elfir. A czy żółknące od dołu liście u hortensji Bobo i Limelight o tej porze to norma? Kwiatostany są w większości ładne ale liście żółkną od spodu krzaczka. Nie. Ale tak reagują na stres albo niedobór składników pokarmowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.10.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Duduś, hakuro możesz ciąć kiedy ci się podoba. Nawet powinno się ją ciąć, gdy gałązki odrosną na 20-30 cm od poprzedniego cięcia. Ona tylko wtedy, tylko na młodych przyrostach ma te różowo podbarwione listki. a ja juz bym nie ciela, ona jest wrazliwa na przymrozki i galazki moga nie zdazyc zdrewniec. ostatnie ciecie raczej poczatki wrzesnia. swoja niestety zapomnialam i teraz wiechec czeka juz do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 a ja juz bym nie ciela, ona jest wrazliwa na przymrozki i galazki moga nie zdazyc zdrewniec. ostatnie ciecie raczej poczatki wrzesnia. swoja niestety zapomnialam i teraz wiechec czeka juz do wiosny Mojej jakoś nie szkodzi jak dotąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.10.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 a ja w poprzednim ogrodzie zalatwilam tak 2 sztuki. mrozny wiatr, szybka zima, mlody ezgemplarz i pozne ciecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.10.2017 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 O, widzisz, moja ma 8 lat i faktycznie pierwsze 3 lata cięłam ostrożnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 08.10.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Właśnie o to mi chodzi żę jest pażdziernik a ja nie zdążyłam jej ściąć . Czyli zetnę na wiosnę dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 08.10.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Czy są jakieś sposoby na wyprostowanie pni klonów? Dopiero po wsadzeniu do ziemi zwróciłam na to uwagę. Może jakieś linki do stron z instruktażem podrzucicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.10.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Co to za drzewo ... rozłożyste, kwitnie na biało-fioletowe, ma takie liście a nasiona w takich podobnych do buczyny szypułkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Czy są jakieś sposoby na wyprostowanie pni klonów? Dopiero po wsadzeniu do ziemi zwróciłam na to uwagę. Może jakieś linki do stron z instruktażem podrzucicie? Najwyżej można robić naciągi kiedy jest krzywo posadzone. http://www.drzewa-tree.pl/index2.html Jak pień jest krzywy sam z siebie to raczej nie bardzo. To bardzo ważne podczas wybieranie roślin w szkółce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 piotrek - nie wiem dokładnie co za gatunek. Wygląda na spokrewnionego z lilakami. Może Syringa oblata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 08.10.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Witam czy igły z sosen szkodzą trawie trzeba koniecznie wygrabiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Trawnikowi szkodzi zasłonięcie światła. To jest główna przyczyna wygrabiania wszystkiego z trawnika. Poza tym igły mogą zawierać inhibitory wzrostu i zakwaszać glebę (chociaż to ostatnie ma najmniejsze znaczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts