Doriko 05.11.2017 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Czyli nie muszę aż tyle miejsca na ten wiąz planować? A ogólnie co sądzisz o takim rozplanowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Ja bym ten wiąz posadziła samotnie na trawniku, zamiast jabłonki. I ta rabata mniej podłużna a bardziej okrągła. Wówczas u góry brzozy, potem klon, grujecznik, jabłonka i Dorenboos i pośrodku ten wiąz. Masz kolory jesienne na zmianę: żółty, czerwony, pomarańczowy (z żółtym i czerwonym), czerwony, żółty Wokół wiązu można zrobić sobie ławeczkę. Troszkę za dużo tych zawijasów - będzie upierdliwe przy koszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 06.11.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Próbuje ogarnąć to ale brakuje mi wyobraźni chyba. Jakie odległości powinny być miedzy tymi drzewami?Przy domu wolałabym nie sadzić dużych drzew a ustawiając je w okrąg tak by wyszło. Między te drzewa jeszcze muszę wkomponować plac zabaw dla dzieciaków. W prawym dolnym rogu jest zbiornik na deszczówkę 3x4m o ile dobrze pamiętam i to tez muszę ominąć żeby korzenie nie zniszczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 licz średnicę tych dużych drzew na +/- 5 m a jabłonki i wiązu na 3-3,5.Owszem 40 -letnie drzewa będą większe, ale tak naprawdę nie da się trwale zaprojektować ogrodu - chyba, że wszystko stale cięte i formowane. Po 10-15 latach i tak trzeba przebudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 09.11.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 (edytowane) Dziękuję za rady Poprawiłam, czy o to chodziło? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=400541&d=1510254804 Nie do końca pasuje mi ten wiąz tak na środku. A Może by tu go dać? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=400542&d=1510255424 Edytowane 9 Listopada 2017 przez Doriko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Nie wiem czy go tam dać, skoro nie znam kontekstu działki. Jabłonkę miałaś na środku i dlatego tam zaproponowałam wiąż. To IMHO typowy soliter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 14.11.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dojrzewam do tego, żeby założyć swój wątek ogrodowy. Praktykuje się tu coś takiego? Wieki nie byłam na FM, a i wcześniej typowo - z budowlanką... Wiem, że na jednym pytaniu się nie skończy i chciałabym mieć to zebrane w jednym miejscu. Poza tym, wtedy mogłabym całościowo przedstawić moją koncepcję ogrodu w nadziei na naprostowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 możesz założyć swój, ale zwykle nie odwiedzam prywatnych wątków regularnie, a jak mi się przypomni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 16.11.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 możesz założyć swój, ale zwykle nie odwiedzam prywatnych wątków regularnie, a jak mi się przypomni. Zapytam zatem tutaj. Kilka tygodni temu wklejałam zdjęcie moje skarpy przy domu, wystawa wch-pd. Zaznaczone murki gabionowe będą zrobione wiosną. Wymiary: dł ok 7-8m, wysokość 70cm, szer płaszczyzny stoku ok 170cm + 70cm płaskiego u góry. Sama zasugerowałam hortensje na górze i tak mi też je rozrysowałaś, cały szpaler. Myślę jednak o tym cały czas i obawiam, się, że te wysokie hortensje sprawią, że optycznie skarpa wyda się wyższa, niż jest w rzeczywistości. Chyba tego nie chcę. Myślę więc, co innego mogłoby tam być - zaznaczam, że przymierzam się do zrobienia pod skarpą małego warzywnika w skrzyniach. Optymalnie, żeby to były rośliny o niezbyt dużych wymaganiach wodnych, bo skarpę ciężko podlewać. Pomyślałam o kosodrzewinach (mam nawet 3szt takich podrośniętych - są u mnie już 3 lata), tawułach japońskich - może 'Magic Carpet'? - i złocistym jałowcu ('Plumosa aurea' lub 'All Gold'). Czy 3 gatunki roślin nie za mało? Czy wymienione jałowce są wrażliwe na rdzę? W tym roku sąsiad wyciął u siebie starego porażonego rdzą jałowca - ale to był z tych wysokich, na żywopłot. Jeśli jałowiec jest złym wyborem, co innego zadarniającego mogłabym dołożyć do tawuł i kosodrzewiny? I najważniejsze: jak to rozmieścić na skarpie, żeby złamać jej geometryczność? Nieregularnymi plamami, falami? Skarpa ma być przyjemna dla oka głównie od wiosny do jesieni, zimą praktyczne nie będę jej oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 na skarpie możesz mieć hortensje Diamantino, Little Lime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 16.11.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Ale nawet miniaturowe hortensje są dość wysokie (90-120cm). Elfir, a co sądzisz o połączeniu kosodrzewiny z tawułkami i niskim złotym jałowcem? Dobre to, czy czegoś brak? edit:A może zamiast jałowców przywrotnik lub któryś z berberysów płożących? Edytowane 16 Listopada 2017 przez .:migotka:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2017 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 17.11.2017 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Jak to rozmieścić na skarpie, żeby nie podkreślać jej geometryczności? Reszta ogrodu jest poprowadzona łukami, tylko taras i ta skarpa są liniami prostymi.Czy ułożyć rośliny w fale (podobnie jak mi rozrysowałaś kiedyś pas trzmieliny), czy kępami? Nie umiem tego dobrze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) W podobnym stylu, jak na poprzednim rysunku. Nie pamiętam dokładnie co wówczas rysowałam, ale zamiast hortensji daj tawułki a niskich bylin jałowce. Edytowane 17 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 18.11.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Próbuję to poukładać: wersja 1: fala z tawuł, na górze kosówka, pod tawułami żółte jałowce, z boku jeszcze nie wiem, co. Nie podoba mi się zestawienie tawuł i jałowców, za mdło.Wydaje mi się, że korzystniej będzie zestawić tawuły z czymś ciemnozielonym lub srebrzystym. ------------------------------------------ wersja 2: wiosna i lato Tu kosówka jest u góry skarpy, niżej w grupie tawuły, po prawej jałowce też w grupie. Pomiędzy ta ciemnozielona plama to COŚ - nie wiem, co. Uporczywie nasuwa mi się irga (bo ma będzie kontrastowała z jasnymi tawułami i jałowcami), ale chyba jej nie chcę - wolałabym tam coś bardziej dekoracyjnego latem. Czy np lawenda byłaby odpowiednia do tego zestawienia? ------------------------------------------ wersja 3: Tawuła na górze, sporo kosówki posadzonej lekką falą opadającą w dół skarpy. Jałowców w tej wersji nie ma. Zostało miejsce po prawej i lewej na jakieś COSIE. Może jakieś trawy pod kosówką? Stipa? A po prawej co? Edytowane 18 Listopada 2017 przez .:migotka:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.11.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Zawsze możesz dodać niebieskie jałowce np. Andorra Compact, Blue Star. Lub zamiast jałowców niskie perowskie (Little Spire) lub lawendę. Albo niebieską kostrzewę Mariera lub owsicę wieczniezieloną - kępa ok. 60 cm i tylko kwiatostany wysokie. Możesz też pomyśleć o różach okrywowych zamiast tawułek. Najlepiej tych bardziej naturalistycznych jak Nozomi, Robe Fleurie. Ślicznie ci wyszły tawułki w paincie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 18.11.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Zawsze możesz dodać niebieskie jałowce np. Andorra Compact, Blue Star. Lub zamiast jałowców niskie perowskie (Little Spire) lub lawendę. Albo niebieską kostrzewę Mariera lub owsicę wieczniezieloną - kępa ok. 60 cm i tylko kwiatostany wysokie. Możesz też pomyśleć o różach okrywowych zamiast tawułek. Najlepiej tych bardziej naturalistycznych jak Nozomi, Robe Fleurie. Nie lubię niebiskich jałowców, wolałabym coś kwitnącego lub trawy. Lawendę własną mam, mogłabym tu przesadzić. Perowskia też fajna - idę wygooglać, co to za odmianę wskazałaś. Czy wszystkie 3 niebieskie plamy to ma być ta sama roślina, czy mogą byś różne? Róż nie chcę u góry - tam będzie ścieżka "techniczna", łatwo byłoby poranić nogi kolcami. A to rozcapierzone obok kolumny z prawej to co to jest? Ślicznie ci wyszły tawułki w paincie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.11.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 rozczapierzone to trawy ozdobne dla rozluźnienia kompozycji.lawendy można dać niżej, perowskię wyżej.Trzeba dobrać parowskie takiej wysokości, by wyrastała ponad kosówki, czyli tak z 50-60 cm wysoką.Zamiennie szałwia, przetacznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 18.11.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Ooo, przetacznik! Pasuje mi, czytałam, że bardzo długo kwitnie. A w to miejsce u góry między kosówką a tawułami to niebieski, różowy, czy biały? Ciągnie mnie do białego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.11.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 biały jest zbyt blady - przy żółtych tawułkach zginieróżowy - zdubluje tawułkiJa preferuję niebieskie i fioletowe. Ale moim zdaniem perowskia kwitnie dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts