pestka56 29.01.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Jak zostanie, to go zeskładuj i ciesz się, bo będziesz mieć świetny nawóz pod sadzenie roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Dopuszczalna dawka obornika to ok. 35 t/ha, co daje 3,5 kg/m2Obornik popieczarkowy może być w nieco większej dawce, bo nie zawiera już tyle azotu. Z tym, że obornik warto też zastosować w miejscach gdzie będą rabaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 30.01.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Dziewczyny dzięki serdeczne za porady. Obornik dzisiaj sobie zarezerwuję ale nawiozę na działkę dopiero jak ją trochę uporządkuje. Zdecydowałem sie na ten podpieczarkowy, jako że jest dostępny w większych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.01.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Mam pytanie:Został mi jeden bok działki do odcięcia się od betonowego płotu- koszmarku sąsiada. Ziemia bardzo lekka, przepuszczalna, 30 cm poniżej, piasek, czasem piasek z domieszką gliny. I teraz mój pomysł: szpaler jałowca Stricta, aby zasłonić ten płot i żeby był tłem dla innych roślinek lub antypka ( tylko nie wiem czy ona dobrze zagęszcza się i jak wygląda zimą)Z jednej strony nie przepadam za iglakami,a z drugiej doceniam to że z okien będę miał zieleń przez cały rok.Co doradzisz Elfir-ku kochany?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) jak będziesz miał nawadnianie (lub pamiętał o podlewaniu) to możesz posadzić nawet bluszcz na ten płot. Także w pełnym słońcu - chyba, że u ciebie już klimat podgórski? Problem z jałowcami polega na tym, że nie tolerują zacienienia. Nadają się na żywopłoty, ale takie, przed którymi nie trzeba czegoś sadzić. Chyba, że niezbyt wysokiego. Ile masz tam w ogóle miejsca? Jak szeroką rabatę możesz stworzyć? Tutaj bluszcz u klienta w drugim roku po założeniu ogrodu: Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.01.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Płot nie jest wysoki, jakieś 110cm, częściowo ażurowy,ale sąsiad dosyć wścibski.Z miejscem nie ma problemu.Myślałem o nasadzeniach typu azalie plus kwiaty. Jest to pas ziemi o długości prawie 22m i szerokości 10m. Na tych 22 metrach mam ten paskudny betonowy płot( do tego jakaś niewysoka szopka, kompostownik sąsiada),a z prawej żywopłot tujowy (sąsiada),a z lewej grabowy(mój). Płot jest południowy ( moja strona północna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Chcesz jednakowy szpaler na całą długość działki? Azalie są dość ażurowymi krzewami, wiec można je sadzić przed jałowcami. Tak z 1,2m od jałowca. A przestrzeń zadarnić np. bodziszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.01.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Najprostsze to dać szpaler jałowców jako tło, ale chętnie zrobiłbym jakieś roszady np. wrzucenie kilka jałowców Blue Arrow czy Spartana, ale może też jakiegoś cisa. Niestety jako "techniczny" nie mam wyobraźni jak to by wyglądało i dlatego myślałem o tym szpalerze jałowcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Nie uważasz, że taki ciąg będzie nudny? Może w tym kierunku - jakiś fragment z żywopłotem a dalej "lasek" z niewysokich drzew (dereń jadalny, klon tatarski, klon polny "Postelense", brzoza "Gracilis", złotokap) podsadzony naturalistycznie np. irgą lub śnieguliczką. Lasek osłoni cie latem a zimą i tak nie bywasz w dalszej części ogrodu. A w tle jakiś większy iglak, np. jodła jednobarwna. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.01.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 To teraz będę to trawił ( a najpierw zobaczę sobie co jak wygląda). A na razie dzięki za pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 08.02.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Mam pytanko, chce zastosować syllit 65 wp na kędzierzowatość liści u brzoskwinki, znalazłem dwkowanie ale nie znalazłem czy zabieg trzeba powtarzac, wiem ze pierwszy oprysk jak jeszcze nie ma lisci. I drugie pytanie, czy inne drzewka owocowe tez prysnąc profilaktycznie, oczywiscie z dawkowaniem przeznaczonym dla kazdego gatunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Oprysk przy pierwszej odwilży lutowej Miedzianem.Potem oprysk Sylitem tuż przed pękaniem pąków. Woda do oprysku musi być letnia!Niestety okres prewencji Syllitu dla pszczół to aż 30 dni. Wiec będą podtrute. Jabłoń - parch, tuż przed pękaniem pąków (Miedzian lub Sylit). Potem zaraz po zakończeniu kwitnienia. Potem w okresie przerzedzania zawiązków. Na wiśniach i czereśniach dopiero po kwitnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.02.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Dziękuję za wyczerpującą odoowiedź. Jeszcze powiedz proszę kiedy śliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 a masz z nimi problem?Bo chyba nie po to hodujesz sobie owoce by mieć tak samo pryskane, jak te ze sklepu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.02.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Teraz dopytalem zony, bo ona sie zajmuje owocami a ja trawą. Na brzoskwini faktyxznie byla kedzierzewatosc lisci, na to zrobie oprysk. Na pozostalych drzewach na 99% to byla mszyca. Czytałem o tym, jest milion sposobów, jaki sposob, jakis srodek i w jaki sposob go zastosowac na te robaczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 ja zwalczam mszyce ekologicznie. na młodych roślinach rozgniatam ręcznie. A jak więcej to roztwór płynu do mycia naczyń lub szarego mydła. Podobno dobrze działa też cola. Zapobiegawczo na choroby możesz stosować środki ekologiczne np. wyciąg z grejpfruta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.02.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Wytępić mrówki , one hodują mszyce dla papu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.02.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 W zasadzie mrówek nie mam na ogródku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.02.2018 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Masz, tylko nie wykryłeś gdzie są. Jak są mszyce, to mrówki tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.02.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 mszyce traktuje woda z plynem do naczyn, niestety jestem na nie skazana bo mrowek mamy mnostwo, nie do wytepienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts