budowlany_laik 15.02.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Może Elfir podpowie, może kto inny. Zdjęcie liścia z krzewu zimozielonego, wys. ok. 1 m. Wywinięte końcówki kłujące. Rosły w rzędzie obok marketu. Zastanowiły mnie. Co to za krzew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.02.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 wyglada jak ostrokrzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Tar ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 16.02.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Potrzebuję porady Mam na działce stara jabłonkę. Ale potrzebuję ustalić gatunek, a wiem tyle: - jabłka dojrzewają koniec czerwca/początek lipca (przed papierówką) - są czerwone, ewentualnie czerwono-żółte - raczej kwaśne i bardzo kruche - nie nadają się do przechowywania zupełnie Gatunek jest z tych starszych, drzewo ma conajmniej 30 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Gatunek to jabłonka.Chcesz ustalić odmianę. Zaskakująco wczesny jest termin dojrzewania. I szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.02.2018 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Może tu znajdziesz tę jabłoń http://www.stareodmiany.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Przeszukiwałam. Nie znalazłam nic co dojrzewa przed papierówką. Jabłoń kwitnie w maju. Miałaby niecałe 2 miesiące na wytworzenie jabłek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.02.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 A może to tzw. Czerwona Papierówka Geneva Early http://www.eko-ogrodnik.pl/info.php?dzial=odmiany&kategoria=jablonie&id=130207:222034&pkt=&on=takEko-ogrodnik ma pokaźną listę odmian z opisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 dojrzałość zbiorcza od połowy lipca. A te mają podobno już pod koniec czerwca nadawać się do spożycia.Chyba, że dorcze się pomyliła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.02.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 W każdym razie Dorcze może u eko-ogrodnika porównać ze zdjęciami. Ciekawe, czy znajdzie swoją jabłonkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 18.02.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jeszcze pytanie o oprysk miedzianem na kędzierzawość u brzoskwiń. Czytałem że min temperatura to +6, jutro ma być +3, mogę prysnąć? Bo pąki już są, nie chciałbym przeoczyć, bo temperatura w następnych dniach ma troche spaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 w niskich temperaturach środek po prostu nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Elfir, wzeszły u mnie tulipany turkiestańskie i hiacynty. Wystają ponad ziemię 5-6 cm. Zapowiadają mrozy do -10. Co mam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 obsyp korą lub słomą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.02.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Mam liście i stroisz. Które lepiej? A jak minie mróz odkryć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 (edytowane) niech no szlag trafi tę zimę! Całą zimę nie było śniegu. Przyszły mrozy po -15 stopni w nocy - zero śniegu. Zrobiło się ciepło i mamy śnieżycę. *** Niebieskie krokusy chyba przeżyły (wypuściły pąki kwiatowe przed falą mrozów). Żółte widać, że dostały w kość i już pąki nie rozkwitną, bo się wyległy. Edytowane 6 Marca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.03.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Moje krokusy ledwie listki wysunęły. Ale nie wiem co z hiacyntami i tulipanami. Przykryłam je trochę przed tymi mrozami. Jutro odkryję. Ale ma być jeszcze po tym ociepleniu mroźnie Szlag... masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.03.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 u nas snieg lezy od stycznia i co chwile dosypki, 2 kilometry dalej czarno. jedno dobre ze rosliny przykrylo. wylazl mi jeden rannik i jeden krokus.. o przebisniegach - zapomnij nie lubia cos mojego ogrodu Elfir ja z inna sprawa. Chce w marcu zakupic "patyczki" drzewek i krzewowo w tym brzoz (rok temu kupilam taki i ladnie sie przyjal wiec chce powtorzyc nasadzenia w innym miejscu) sadzonki niedrogie, bo od 0,5 zł. do 5 zł. wiec jakby sie nie przyjely to prawie zadna strata poza czasem. oczywiscie zadne odmianowe a pospolite ale niewazne. chce w kilku miejsca brzozy posadzic kępowo. i co jest lepsze np. 3 w jeden dołek i je troche pod kątem posadzic czy 3 dołki. chce uzyskac efekt wielopniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 wielopniowe to zdecydowanie w jeden dołek. ***ranniki i przebiśniegi to kwitły już w styczniu u nas (cała zima była ciepła, dopiero w lutym przywaliło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.03.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 dobre, moje przebisniegi kwitly rok temu pod koniec kwietnia moze ja je mam za gleboko posadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts