Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir,

Czy możesz zerknąć okiem na mój układ roślin w żywopłocie od frontu ? Rośliny z II pasa nie tyle mają wystawać nad drugim, ile zasłaniać ogród przed przechodniami.

Mój pomysł taki:

w I linii idąc od zachodniego narożnika na wschód

- najpierw jest licznik w granicy :)

3 metry - róża pomarszczona (co 20cm)

2 m - Berberys pospolity/ottawski

2 m – ognik Red column

3 m – róża pomarszczona

2 m – głóg szypułkowy

3 m – kolcosił

potem furtka i brama (jakieś 5 m)

a za nimi

3 m - kolcosił

3 m -głóg szypułkowy

3 m - berberys pospolity lub ottawski

W II pasie

zaczynając od rogu za licznikiem skomponowane iglaki

jałowiec SkyRocket (czy mu nie będzie za ciemno na dole za tym licznikiem? )

świerk serbski (odrobinę w tyle w stosunku do jałowca)

żywotnik wschodni (na lini z jałowcem, na tle świerku)

kilka rokitników

2 leszczyny zwykłe i 1 contorta

kalina koralowa

2-3 jarzębiny (wystające ponad głogiem)

pęcherznica leuta

furtka i brama

pęcherznica leuta

glediczje

za berberysem - stara czereśnia, która sobie tam już rośnie

I teraz takie mam wątpliwości: czy nie będzie zbyt pstrokato/wielogatunkowo? Czy te rośliny będą ze sobą współgrać jeśli chodzi o wymagania glebowe (ph/wilgotność). W jakim rozstawie sadzić ogniki, berberysy, głóg, kolcosił? Czy to w ogóle ma ręce i nogi?

Za tym drugim pasem chciałabym dać następnie krzewy i byliny lubiące cień/półcień i stopniowo - w miarę jak będzie się kończył rzucany przez nie cień:) - lubiące słońce. Ale to sobie zostawiam na potem. Na razie chciałabym się skupić na żywopłocie, bo w środku ogródka muszę najpierw rozplanować altanki, pergole i takie tam :)

Edytowane przez Tatarak

Witam. Mam problem z bukszpanami kulistymi w donicach (4 sztuki). Podejrzewam, że przemarzły w zimie a potem, osłabione, zaatakował je grzyb. Jeden już zupełnie padł, na jego miejsce dałam nowy, różnicę widać na zdjęciu poniżej. Niestety chyba ten nowy też zrobi się suszek, bo zaczynają mu bieleć miejscami a potem brązowieć liście, od dołu i środka liście robią się takie 'marmurkowe' tzn. z drobniutkimi żyłkami. Pryskałam je przeciw grzybowi, wymieniłam ziemię i nic. Dalej schną, wkrótce kolejny do wyrzucenia. Dodam, że podlewam je systematycznie, więc to nie z braku wody. Myślałam już o kompletnej wymianie na nowe, ale może bukszpan w donicy to nie jest dobre rozwiązanie, może to nie są warunki dla nich (donica, miejsce nasłonecznione od południa)? Może trzeba zmienić podejście do pielęgnacji? Bardzo proszę o poradę.

http://images40.fotosik.pl/308/2fd6e28db7c9b287m.jpg

ponownie prosze o pomoc Elfir:

mój okaz buka tricolor jest okazem szczepionym (widac miejsce szczepienia) zauwazyłam ze z podkładki (6cm odcinek sięgajacy powyzej ziemi) buk zaczał puszczac gałązke. podkładkowe gałązki sa oczywiscie zieloniutkie. tak sobie pomyslałam ze moze faknie by to wyglądało gdyby ta zielonolistna gałązke zostawic? drzewko byłoby 2 kolorowe :) moje pytanie brzmi czy to jakos nie zaszkodzi tej szczepionej czesci drzewka? jakos nie zdziczeje czy cos? ogolnie czy nie wpłynie negatywnie? z gory dziękuje za pomoc.

Elfir,

proszę, wytłumacz laikowi, co dokładnie oznacza termin "sadzonki kopane z gruntu" ?

Tylko domyślam się, że rośliny te rosną normalnie w gruncie a potem na czas sprzedaży są wykopywane i wsadzane w doniczkę ?

I w takiej doniczce są sprzedawane...

Dostałam wycenę jednej ze szkółek i tam prawie wszystkie rośliny są "kopane z gruntu".

Tymczasem na wielu wątkach Forumowicze ostrzegali przed takimi sadzonkami - podobno często nie przyjmują się.

Bardzo proszę o Twoją opinię.

Bardzo możliwe, że były zarażone, ale nie zauważyłam objawów. Kupiłam Topsin, dzisiaj wszystko spryskam, sąsiednie rośliny też, profilaktycznie. A może lepiej wyciąć te ogniki i kupić inne?To młode sadzonki, teraz wyglądają, jakby całe uschły. Mam obawy, że problem będzie długotrwały...

Jeśli to jednak zaraza ogniowa jest to Topsin nie pomoże, bo tę chorobę wywołuje bakteria a nie grzyb.

Po zdjęciach ciężko jest mi tak oceniać, bo wiele chorób daje dość podobne objawy :/

W przypadku zarazy zalecam przerwę w sadzeniu kolejnych egzemplarzy ognika, bo bakterie łatwo się przenoszą wraz z mszycami

teraz cos mu jest; igielki na jednej z galezi zaczely usychac a na calym drzewku jest cala masa takich malych bialych kuleczek jaw z waty - chcialam zrobic zdjecie ale u nas tak wczoraj wialo ze nie bylo szansy zrobic dobrego zblizenia ...

Mszyca na 100% http://aktua.republika.pl/ochojniak.html

2 m – ognik Red column

3 m – róża pomarszczona

2 m – głóg szypułkowy jest zdecydowanie wiekszy niż reszta, z czasem zadusi sąsiedztwo

3 m – kolcosił

a za nimi

3 m - kolcosił

3 m -głóg szypułkowy j.w.

W II pasie

jałowiec SkyRocket (czy mu nie będzie za ciemno na dole za tym licznikiem? ) - jakiekolwiek zacienienie (również rośliną rosnącą przed nim) spowoduje zrzucanie igieł

świerk serbski (odrobinę w tyle w stosunku do jałowca)

żywotnik wschodni (na lini z jałowcem, na tle świerku) - wolno rośnie

kilka rokitników

2 leszczyny zwykłe i 1 contorta contorta zostanie zaduszona przez zwykłe leszczyny - to mały, wolno rosnący, typowo soliterowy krzew (po 6 latach miał 1 m wysokości)

kalina koralowa

2-3 jarzębiny (wystające ponad głogiem)

pęcherznica leuta

furtka i brama

pęcherznica leuta

glediczje

I teraz takie mam wątpliwości: czy nie będzie zbyt pstrokato/wielogatunkowo? Czy te rośliny będą ze sobą współgrać jeśli chodzi o wymagania glebowe (ph/wilgotność). W jakim rozstawie sadzić ogniki, berberysy, głóg, kolcosił? Czy to w ogóle ma ręce i nogi?

Kalina wymaga gleb żyznych i wilgotnych.

Najmniejsze wymagania glebowe i wodne mają berberysy, glediczje, głogi, róża, kolcosił, rokitnik, jałowce

ak sobie pomyslałam ze moze faknie by to wyglądało gdyby ta zielonolistna gałązke zostawic? drzewko byłoby 2 kolorowe :)

Za chwilę cała roślina będzie zielona, bo część z zielonymi liśćmi lepiej fotosyntetyzuje (więcej chlorofilu), i będzie szybciej rosnąć od części kolorowej.

Pędy podkładek należy bezwzględnie, natychmiast, bez zwłoki wyłamywać, zanim zdrewnieją.

witam,

proszę o radę: co zrobić z roślinami skalnymi wyhodowanymi w doniczkach w domu, a które jak się wydaje powinny juz zostać wysadzone do gruntu? zostawić do września czy wysadzić w taki upał?

Jesli to rośliny typu rozchodniki, rojniki to jak najbardziej można sadzić.

Jeśli to jednak zaraza ogniowa jest to Topsin nie pomoże, bo tę chorobę wywołuje bakteria a nie grzyb.

Po zdjęciach ciężko jest mi tak oceniać, bo wiele chorób daje dość podobne objawy :/

W przypadku zarazy zalecam przerwę w sadzeniu kolejnych egzemplarzy ognika, bo bakterie łatwo się przenoszą wraz z mszycami

Elfir, bardzo Ci dziękuję za rady, sama z leczeniem chorób roślin wcześniej nie miałam do czynienia i na początku byłam bezradna. Zastanawiam się, po jakim czasie uznać, że to "nie pomaga"? Tzn. oprysk, potem po tygodniu powtórka, no i co powinno się dziać i kiedy, tzn. na jakie objawy zwrócić uwagę? Myślę, że jeśli wygląd ogników będzie się pogarszał, to powinnam je wyciąć? Co można posadzić wzamian, żeby nie zaatakowała tego zaraza ogniowa?

Najgorsze, że obok są derenie Spaethii, którym zaczynają usychać listki. No i pytanie, czy to susza, czy się czymś zaraziły??

proszę, wytłumacz laikowi, co dokładnie oznacza termin "sadzonki kopane z gruntu" ?

Tylko domyślam się, że rośliny te rosną normalnie w gruncie a potem na czas sprzedaży są wykopywane i wsadzane w doniczkę ?

I w takiej doniczce są sprzedawane...

Lub sprzedawane z tzw. gołym korzeniem - czyli prosto z gruntu, z otrzepanymi korzeniami.

Takie rośliny sadzi się wyłącznie w okresie bezlistnym. Przed sadzeniem należy długo namaczać korzenie we wodzie (nawet 24 h).

Materiał "kopany" to najczęściej rośliny żywopłotowe (np. liguster) oraz duże drzewa.

Podczas wykopywania cześć korzeni jest uszkadzana, dlatego rośliny dłużej się przyjmują niż sadzone z doniczek.

Ale za to są tańsze.

Elfir,

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. A gdyby ten układ tak zmodyfikować:

I pas

2 m – ognik Red column

3 m – róża pomarszczona

2 m – porzeczka alpejska (zamiast głogu)

3 m – kolcosił

a za nimi

3 m - kolcosił

3 m - porzeczka alpejska

W II pasie

zamiast jałowca jakiś cis o takim strzelistym pokroju - podobno lepiej znoszą zaciemnienie. możesz mi doradzić jakąś odmianę?

świerk picea pungens Koster (odrobinę w tyle w stosunku do jałowca) - czy jemu to częściowe zacienienie nie będzie przeszkadzać?

żywotnik wschodni (na lini z jałowcem, na tle świerku) - wolno rośnie - mam taki okaz o wys. ok metra, i chciałabym go przesadzić, miałby handicap w stosunku do reszty

kilka rokitników

2 leszczyny zwykłe (bez contorty)

głog szypułkowy (zamiast kalin i contorty)

2-3 jarzębiny

pęcherznica leuta

furtka i brama

głóg

glediczje

Czy mozesz mi jeszcze doradzić w jakim rozstawie sadzić ogniki, berberysy, głóg, kolcosił?

Edytowane przez Tatarak