Elfir 11.03.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) podobna do tej? http://pflanzen-enzyklopaedie.eu/wp-content/uploads/2012/01/Georgia_Peach-500x375.jpg Na żywo widziałam w październiku i nie pamiętam. Ale na zdjęciach jest bardziej pofalowana. Jest też mniejsza od Georgia Peach . Edytowane 11 Marca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.03.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 pofalowanie jak w peach crisp ale z kolei wyrazistosc, unerwienie i lekka srebrzystosc na blaszkach jak w ginger peach. i one tez sa pofalowane. mam je w ogrodzie, sa bardzo podobne do tych na zdjeciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 powiem wykonawcy by wziął liść do szkółki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 12.03.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Witanko dwa lata z rzędu moje migdałki chorowały po kwitnieniu. Czy ktoś mi powie czym i kiedy prysnąć je by znów grzyby nam nie dokuczały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.03.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 https://pl.wikipedia.org/wiki/Brunatna_zgnilizna_drzew_pestkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 14.03.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola.k 15.03.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) To ja mam teraz 3 pytania: 1) Chodzi o mojego różanecznika. Po zimie wygląda strasznie - jak na zdjęciu. To choroba, zmarzł, czy może ma zbyt słoneczne miejsce (aktualnie jest na południu w słońcu, ale intensywnie podlewany). Jeżeli to słońce to mogę go przesadzić na południowy zachód z minimalnym cieniem, może by pomogło, tylko nie wiem czy przesadzać teraz czy dopiero po kwitnieniu?Jeżeli choroba to leczyć i przesadzić czy nie ryzykować i spalić ()? 2) Czy ktoś używał do obsypania rabat łupka czerwonego? Jedna rabata jest spora do obsypania, wyjdzie koło 5 ton kamienia, chcieliśmy tam dać korę, ale nasza sunia wyżarła prawie całą ze skalniaka, więc postanowiliśmy iść w kamień. To jest taki łupek, z którego np robi się boiska albo ścieżki rowerowe. Cena super, bo za te 5 ton dalibyśmy 300zł zamiast 1600zł jak w przypadku kory kamiennej :/ Tylko zastanawiam się jak to się sprawdza, czy mi się nie rozmyje i nie zostanie czerwona breja albo ścieżka rowerowa między krzewami? Na zdjęciach wygląda bardzo ładnie 3) Czy mogę przesadzić już drzewka i krzewy owocowe? W zeszłym roku na parapetówę dostaliśmy sporo, ale ze względu na sarny posadziliśmy wszystko byle gdzie, żeby tylko rosło. Teraz mamy ogrodzony sad i chciałabym wszystko na właściwe miejsce. Teściowa twierdzi, żeby sadzić jak najszybciej, póki nie pusciły liście, o ile ziemia nie jest przemarznięta i można wbić łopatę. Mąż twierdzi, że jest za wcześnie i wszystko może jeszcze przemarznąć... Ale już te 15 metrów dalej nie przemarznie na "starym miejscu" ? Do przesadzenia jest grusza, jabłoń kolumnowa, porzeczki czerwone zwykła i na pniu, agrest na pniu, borówki amerykańskie, winorośl i maliny (o ile to jest znaczące). Edytowane 15 Marca 2018 przez karola.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) karola - różaneczniki zimą cierpią nie od mrozów, ale od suszy. Ta roślina w pełnym słońcu transpiruje zimą sporo wody a skąd ja ma brać, skoro ziemia jest zamarznięta a woda zamieniona w lód? oklapnięte listki świadczą o tym, że miała sucho (zamarznięta woda).Tam jest jakaś choroba (szara pleśń?), ale nic groźnego, z czym by sobie różanecznik sam nie poradził na bardziej właściwym stanowisku. Dlatego różaneczniki zimą powinny rosnąć w cieniu przez większa część dnia, by ograniczyć nagrzewanie. Latem to ma mniejsze znaczenie. Ziemia powinna być nakryta grubą warstwą ściółki, która chroni glebę przed głębokim zamarzaniem.To roślina, która naturalnie rośnie w lasach i aby zdrowo rosła, musi mieć w ogrodzie stworzone podobne warunki: wysoką wilgotność powietrza, cień rzucany przez drzewa, dużą ilość kwaśnej próchnicy. Różaneczniki bardzo płytko się korzenią. W zasadzie w naturze nie rosną w glebie, ale rozwijają korzenie w grubej warstwie leśnej ściółki. Stąd używanie włókniny tylko szkodzi. ***Kora na rabatach to nie ozdoba. To tymczasowe rozwiązanie (póki gleby nie zarosną rośliny okrywowe), dodatkowo wzbogacające glebę w próchnicę. Dlatego kamień nie jest zamiennikiem dla kory. ***Co do drzewek - teściowa ma rację. Przeczekaj jedynie najbliższy tydzień z mrozami.Pamiętaj, że borówki mają bardzo specyficzne potrzeby i trzeba im osobno przygotować stanowisko. Edytowane 15 Marca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.03.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Elfir, pozwolę sobie jeszcze dopisać o różanecznikach.Dobrze byłoby sprawdzić kwasowość gleby, bo one jak mają niewłaściwą kwasowość, to nie pobierają z gleby nic i łapią choroby.Ten oprócz braku wody ewidentnie jest głodny, na co wskazuje kolor liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 kolor liści może wskazywać też na zbyt słoneczne stanowisko, dlatego najpierw trzeba stworzyć prawidłowe warunki a potem leczyć, jeśli objawy nie ustępują.O nawożeniu nie piszę też z tego powodu, by teraz karola nie wpadła na myśl posypać go jutro nawozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.03.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 A kiedy radziłabyś podsypać zakwaszacz pod rododendrony? Co sądzisz o tym?Od 2 lat jesienią sypię pod rh igliwie i na wierzch cienką warstwę kory. Wiosną sypię siarczan amonu dla podtrzymania kwasowości gleby. Stosuję też nawóz do borówek, jedną garść na krzak o średnicy 120-140 cm. Małe dostają łyżeczkę od herbaty. Okrągły rok (jeśli gleba nie zamarznięta) codziennie któryś krzew podlewam fusami z kawy i chyba to lubią. Awaryjnie, jeśli żółkną, pryskam liście chelatem żelaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 siarczan amonu to tylko azot, a gdzie fosfor do kwitnienia?Nawóz do borówek też ma głownie azot. BTW. sprawdź odczyn fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.03.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) Florovit i... zrobiłam porównanie. Składniki prawie te same, ale ilości różne. Przestaję sypać ten sam pod borówki i pod różaneczniki. Borówki Rododendrony Nawóz NPK (MgO + SO3) 12,5 - 8,5 - 17,0 (2,5 + 32,0)10,7- 6,0 - 13,5 (4,0 + 40,0) z borem, miedzią, żelazem, manganem, molibdenem, cynkiem. 12,5% 10,7% (N) azot całkowity; 0,0% 10,7% (N) azot amonowy; 2,0% 0,0% (N) azot azotanowy; 8,5% 6,0% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie; 5,5% 3,9% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie; 17,0% 13,5% (K2O) tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie; 2,5% 4,0% (MgO) tlenek magnezu całkowity; 32,0% 40,0% (SO3) trójtlenek siarki całkowity; 0,025% 0,08% (B) bor całkowity; 0,1% 0,1% (Cu) miedź całkowita; 0,17% 0,14% (Fe) żelazo całkowite; 0,1% 0,75% (Mn) mangan całkowity; 0,005% 0,005% (Mo) molibden całkowity; 0,1% 0,1% (Zn) cynk całkowity Co do kawy wydaje mi się, że raczej chodzi o ph wody, bo sama kawa (ph 4) jest bardziej kwaśna niż potrzebują różaneczniki, a nawet borówki. Wody nie sprawdzałam. Nie wpadłam na to. Sprawdzę i fusy też. Edytowane 15 Marca 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Borówki mają nieco wyższe wymagania na azot niż różaneczniki. Ponieważ zrzucają liście i szybciej rosną, mają też ogólnie wyższe potrzeby nawozowe niż różaneczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.03.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Owocują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.03.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Ale... pytałam kiedy radzisz podsypać siarczanu? Ziemia powoli rozmarza. Już mogę cały szpadel wbić, ale ma być jeszcze nawet -10 w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 nie nawozi się azotem póki nie ruszy wegetacji, bo i tak zostanie wypłukany albo niepotrzebnie pobudzi rośliny do szybszego wzrostu, zanim minie groźba przymrozków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.03.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Czyli jak ruszą to im podsypię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 jeśli chcesz zakwaszać bez nawożenia, to sproszkowaną siarkę możesz dawać niezależnie od pory roku - ona wolno reaguje z glebą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.03.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 mam idealne miejsce na rododendrony i korci mnie zakup kilku. troche sie sparzylam w poprzenim ogrodzie ale tam najzwyczajniej nie mialam odpowiednich warunkow. tu w ogrodzie mam na nie kilka fajnych miejscowek. no i sie waham jak ten osiolek:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts