Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Firmy, z którymi współpracuje stosują nawozy sypkie, ale głownie pewnie ze względu na wygodę stosowania.

Dlatego nie umiem powiedzieć nic o nawożeniu w płynie trawników.

Budowlany_laik normalnie pewnie dałbym jej jeszcze troche czasu, ale od stycznia czekała nowa kosiarka i juz jajko chciałem znieść :)

Co do siewnika na baterie, dzisiaj widzialem to na zywo w sklepie, fajne tylko zasobnik malutki, wejdzie z 1-1,5kg nawozu. A jak na jedno sypanie idzie mi z 40kg nawozu to więcej bym uzupełniał niż rozsiewał :/ kurcze że nikt ze znajomuch nie ma rotacyjnego zeby pozyczyc na raz i zobaczyc jak to chodzi...

Budowlany_laik normalnie pewnie dałbym jej jeszcze troche czasu, ale od stycznia czekała nowa kosiarka i juz jajko chciałem znieść :)

Co do siewnika na baterie, dzisiaj widzialem to na zywo w sklepie, fajne tylko zasobnik malutki, wejdzie z 1-1,5kg nawozu. A jak na jedno sypanie idzie mi z 40kg nawozu to więcej bym uzupełniał niż rozsiewał :/ kurcze że nikt ze znajomuch nie ma rotacyjnego zeby pozyczyc na raz i zobaczyc jak to chodzi...

W castoramie jest promocja na siewniki greenmilla gr0034, 148zl zamiast 230 na alledrogo. Kupilem, po niedzieli na przyjsc nawoz to potestuje. Przy tym rotacyjnym siewniku tez trzeba jechac na krzyz czy nie trzeba?

Hortensje i róże to mam już przycięte w marcu :D

Róże przycina się kiedy zaczynają pękac pąki (widac które żyją a które przemarzły)

A hortensje to nie ma większego znaczenia.

Bukszpany - w kwietniu to dobry okres.

Dzięki Elfir. Wszystko wczoraj elegancko przycięłam :yes:

Fajnie, że wreszcie wiosna ruszyła :welcome:

Skalniak akurat jest bardzo pracochłonny. Praktycznie go nie projektuję klientom, bo rzadko kto potrafi zrobić go dobrze. Zwykle to nie skalniaki tylko kamienne kurhaniki z przypadkowymi roślinami, które zamiast dobrze rosnąc, zarastają chwastami.

Natomiast rośliny okrywowe są po to, by nie trzeba było pielić - to silne byliny lub płożące krzewy, które wygrywają konkurencję z chwastami.

Elfir jakie rośliny okrywowe polecasz z doświadczenia? Mam już dość walki z chwastami, wiecznie brudnym kamieniem, żwirem, itp. Tyle błędów u mnie w ogrodzie popełnionych... a ostrzegałaś te kilka lat temu... :o

jednym z lepszych są bodziszki.

Poza tym fiołek wonny (tani, bo z siewu), runianka (droższy i wolniej rośnie), pragnia syberyjska.

Jak nie masz perzu, to barwinek. A w miejscach półdzikich bluszcz.

Wiesz, to zależy pod jakie rośliny i w jakich miejscach, bo tu dochodzi kwestia słońca, gleby, wilgotności.

Posadziłam trawy!! Nie mogłam się im oprzeć ;) Rabata 5 x 1m wypełniona - zależy mi na tym, aby naprawdę konkretnie się zagęściła za kilka lat. To takie zdjęcie na szybko.

http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/c4/73/04/c473046aa948e4f092b2b18cd8572bfb.jpg

Patrząc od najwyższych przy ogrodzeniu:

1. Miskanty - Chiński 'Rotsilber'

2. Jasne biało-zielone - nie wiem co to - muszę koniecznie sprawdzić w szkółce...

3. Imperata Cylindrica 'Red Baron'

4. Rozplenice

5. Avena Wieczniezielona

6. Po lewej stronie: Mozga Trzcinowata 'Variegata'

7. Kilka sztuk w środku: Gaura Lindheimera 'Rosy Jane' - to te różowe kwiatki.

Mijają właśnie prawie 4 lata... muszę coś zrobić z tą rabatą... Późnym latem / jesienią owszem, podoba mi się, ale do końca lipca to jest dramat, bo straszy :-(

Elfir.. ostrzegałaś... co z tym teraz zrobić?? Myślisz, że te okrywowe rośliny jakoś tu pomogą??

PS. Red Baron jest posadzona w środku, i niestety nie ma szans aby przebiła się przez ten gąszcz..

http://i1372.photobucket.com/albums/ag337/basia_krk/IMG_3705_zpslc2rzckh.jpg

http://i1372.photobucket.com/albums/ag337/basia_krk/IMG_4289_zpsthivwvfx.jpg

przede wszystkim ogranicz liczbę gatunków. Uprzedzałam, że rabata jest za wąska. Na miskanta trzeba liczyć 0,8-1 m średnicy.

Miskant i bodziszek himalajski lub "Rozanne" z przodu.

Albo buszkapanowa obwódka, jak lubisz.

I w miskancie cebulowe

Przy tym rotacyjnym siewniku tez trzeba jechac na krzyz czy nie trzeba?

Musisz poznać rozrzut i tempo rozrzutu w g/m2. Ja próby robiłem w garażu - wsypałem określoną ilość gr do siewnika, przeszedłem, później zmierzyłem miarką powierzchnię i rozrzut.

Jak się nauczysz dobrze sypać, to na krzyż nie trzeba będzie chodzić. Choć na początek możesz. Mi udało się na trawie od razu dobrze rozsiewać bez potrzeby chodzenia na krzyż.

Edytowane przez budowlany_laik

A jak na jedno sypanie idzie mi z 40kg nawozu to więcej bym uzupełniał niż rozsiewał :/

Tego nie wziąłem pod uwagę, że masz 'trochę' więcej trawy niż ja.

Złamałem również w sobotę 'prawo forsycji' i wyrównałem trawnik na 4 cm, a później poszła w ruch maszyna wertykulacyjna z założonymi sprężynkami (nie nożem). Mimo wcześniejszego grabienia, wyszło jeszcze raz tyle siana. Trawnik roczny, więc na razie tylko 'sprężynki'.

W tygodniu pójdzie na to saletra amonowa (15 g/m2) i podlanie - sterownik gotowy.

Taki mam plan - jeśli błędny, proszę o sprostowanie.

Musisz poznać rozrzut i tempo rozrzutu w g/m2. Ja próby robiłem w garażu - wsypałem określoną ilość gr do siewnika, przeszedłem, później zmierzyłem miarką powierzchnię i rozrzut.

Jak się nauczysz dobrze sypać, to na krzyż nie trzeba będzie chodzić. Choć na początek możesz. Mi udało się na trawie od razu dobrze rozsiewać bez potrzeby chodzenia na krzyż.

wy tak na serio???? :rolleyes::p

jakbyscie byli moim sasiadem:lol2: a i tak on twierdzi, ze trawe mamy bujniejsza i zielensza. moze przez to, ze nie swirujemy na jej punkcie:rolleyes:

Czytam i zastanawiam się kiedy im to szaleństwo przejdzie. Ciekawe byłoby, gdyby policzyli ile kasy utopią w jeden sezon. Dla wiedzy ogólnej w przeliczeniu na m2 trawnika.

A potem pędraki albo krety sprowadzą maniaków do parteru. ;)

Edytowane przez pestka56

Czytam i zastanawiam się kiedy im to szaleństwo przejdzie. Ciekawe byłoby, gdyby policzyli ile kasy utopią w jeden sezon. Dla wiedzy ogólnej w przeliczeniu na m2 trawnika.

A potem pędraki albo krety sprowadzą maniaków do parteru. ;)

Jakbym liczyl kase to zlałbym randapem, nawiozl deie wywrotki zwiru i zapomnial. Czy sie znudzi? Moze kiedys, na razie zaczyna sie trzeci sezon i juz nogami przebieram kiedy odbije po nawozeniu tak ze dwa razy w tygodniu bede kosil. Po prostu to lubie, dlatego kupilem fajna kosiarke a nie robota ktory za mnie by to robil. A poki co to kreci mnie to ze latem wszyscy maja suche sciernisko a u mnie trawa jest taka ze jak ludzie przechodza to sie zatrzymuja i ogladaja moja trawke. Kazdy lubi co innego :)

Powodzenia Jacku, naprawdę :) Piękna trawa mnie też się podoba, ale to najbardziej wymagająca część ogrodu. Żre pieniądze i wodę szybciej niż najbardziej wydumana rabata, a potem pojawiają się pędraki i trzeba zakładać trawnik na nowo. kilka lat temu znajomi musieli zdjąć całą darń z prawie 1000m2, nawieźć nową ziemię i hodować trawę od początku.

No jakbym taka masakre mial u siebie to bym sie zaplakal. Ale z drugiej strony nie uprawiac trawy bo jakis robal moze przylezie to tez nie wyjsce. Na razie wykanczam juz ostatnie fragmenty paskiem kostki zebym spokojnie kolem kosiarki najechac, bo nic tak nie szpeci jak wystajace witki trawy gdzies przy tarasie, latam jak glupi z nozyczkami. Mam wykaszarke, ale zanim rozwine kabel to juz nozyczkami obskocze, poza tym mam motywacje zeby to zrobic

To nie jakiś robal, to larwy chrabąszczy. Masz tu informację co i jak i pilnuj.

https://poradnikogrodniczy.pl/pedraki-w-trawniku-zwalczanie-jaki-srodek-na-pedraki.php

Podkaszarka żyłkowa... też mam i rzadko używam, bo zanim skończę to ze 2 razy muszę nową żyłkę zakładać :(

Wiem ze to nie jakis robal, tak napisalem :) generalnie z tego artykulu co podeslalas to jestem na dobrej drodze zeby nie miec pedrakow, czeste nawozenie, koszenie a wertykulacja raz w roku. Nigdy tego badziejstwa u soebie nie widzialem, trawa ,,trzyma,, sie mocno. Mam nadzieje ze w przyszlosci mnie to nie siegnie. Juz raz walczylem z chwastnica, w pierwszym roku tyle mi sie rzucilo ze byly 4 albo 5 pelnych worow wyciagniete widelcem :) na drugi rok jakies pojedyncze sztuki sie poakzaly ale wyrwalem zanim przekwitly. Takze juz w tym roku mam nadzieje nie bedzie