Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tego nie wziąłem pod uwagę, że masz 'trochę' więcej trawy niż ja.

Złamałem również w sobotę 'prawo forsycji' i wyrównałem trawnik na 4 cm, a później poszła w ruch maszyna wertykulacyjna z założonymi sprężynkami (nie nożem). Mimo wcześniejszego grabienia, wyszło jeszcze raz tyle siana. Trawnik roczny, więc na razie tylko 'sprężynki'.

W tygodniu pójdzie na to saletra amonowa (15 g/m2) i podlanie - sterownik gotowy.

Taki mam plan - jeśli błędny, proszę o sprostowanie.

na start lepiej dać wieloskładnikowy, jak azofoska. Saletra amonowa to sam azot.

przede wszystkim ogranicz liczbę gatunków. Uprzedzałam, że rabata jest za wąska. Na miskanta trzeba liczyć 0,8-1 m średnicy.

Miskant i bodziszek himalajski lub "Rozanne" z przodu.

Albo buszkapanowa obwódka, jak lubisz.

I w miskancie cebulowe

Super, tak zrobię.

Czy cebulowe - np. Iris Siberica (Blue King lub Teal Velvet) - może być? To stanowisko jest ciepłe, słoneczne, późnym popołudniem już cień.

Rozanne będzie kwitł aż do mrozów :)

U Godlewskich w Ogrodach o Zielonych Progach jest olbrzymia oferta bodziszkowa (i nie tylko). Jest sporo nowych odmian długokwitnących

Witaj Pestko! :yes: Oni realizują także zamówienia online?

na start lepiej dać wieloskładnikowy, jak azofoska. Saletra amonowa to sam azot.

Dzięki.

To mój pierwszy sezon z odbijającymi trawami ozdobnymi. Trzcinniki rosną z dnia na dzień o parę cm, aż miło patrzeć. Te w cieniu wyraźnie wolniej. Od posadzenia rok temu bardzo się poszerzyły, co mnie cieszy.

Natomiast czy Buchanany żyją, to określić nie umiem... Poczekam aż zaczną rosnąć (? - bo przecież nie cięte po zimie) i zdecyduję czy wymienię na coś co widać, że żyje :)

Super, tak zrobię.

Czy cebulowe - np. Iris Siberica (Blue King lub Teal Velvet) - może być? To stanowisko jest ciepłe, słoneczne, późnym popołudniem już cień.

Witaj Pestko! :yes: Oni realizują także zamówienia online?

Iris sibirica nie jest rośliną cebulową.

Raczej myślałam o czosnkach ozdobnych i narcyzach

Natomiast czy Buchanany żyją, to określić nie umiem... Poczekam aż zaczną rosnąć (? - bo przecież nie cięte po zimie) i zdecyduję czy wymienię na coś co widać, że żyje :)

Możesz przyciąć.

Też nigdy nie wiem czy żyją :D Dopiero w maju jak zgniją to wychodzą liście po pociągnięciu.

Elfir dwa pytania:

1. czy zwykle brzozy posadzone w dwupaku/trojpaku beda dobrze wygladaly / pasowaly przy brzozach youngii. to brzoza i to brzoza ale pokroj rozny. czy nie beda sie gryzly?

2. czy jodla koreanska da sobie rade w miejscu gdzie gleba jest stale mokra ale nie stojąca, mocno zyzna i ciezka ale nie gliniasta. stanowisko w wiekszosci słoneczne z niewielkim zacienieniem. czy lepiej szukac jej innej miejscowki?

Możesz przyciąć.

Też nigdy nie wiem czy żyją :D Dopiero w maju jak zgniją to wychodzą liście po pociągnięciu.

Carex Bronze Form też tak?

Przesadzam właśnie kilkanaście młodych z przechowalnika. Gdzieś czytałam, żeby wiosną przyciąć liście 10 centymetrów.

Mi nie przezimowały jednego roku ani Carex buchanani ani Carex comans 'Frosted Curls'.

W tym roku mam ogromne straty w lawendzie. Po raz pierwszy. Ale było za mokro i zbyt nagle zrobiło się zimno.

Co do Carex buchananii to chyba przeżyły.

Dziwny jest dodatek rajgrasu do trawnika gazonowego (czyli dekoracyjnego) - bo taka jest deklaracja producenta. Pewnie głównie po to by obniżyć cenę. producent pewnie liczy, że po kliku latach wiechlina mu zagłuszy ten rajgras. Edytowane przez Elfir

Dziwny jest dodatek rajgrasu do trawnika gazonowego (czyli dekoracyjnego) - bo taka jest deklaracja producenta. Pewnie głównie po to by obniżyć cenę. producent pewnie liczy, że po kliku latach wiechlina mu zagłuszy ten rajgras.

Czyli rozumiem ze ten rajgras to jest taki do rozcienczenia mieszanki? Z tego składu faktycznie to jest taki delikatny i wymagajacy duzej pielegnacji trawnik jak podaje producent?

Gdyby było napisana jaka odmiana rajgrasu została użyta, to można byłoby sprawdzić chociażby czy nie należy do odmian karłowych, wolnorosnących.

Ale one są już drogie.

Bo w takim kiepenkerl gazonowym też jest rajgras, ale całość mieszanki opisana tak:

Lolium perenne *Eurodiamond* 15%

Lolium perenne *Vesuvius* 20%

Lolium perenne *Traffic* 10%

Festuca rubra commutata *Eurocrown* 10%

Festuca rubra trichophylla *Niola/Finesto* 10%

Festuca rubra rubra *Relevant* 10%

Poa pratensis *Linares* 10%

Poa pratensis *Joker* 10%

Poa supina *Supranova* 5%

Jak widać, jest pełna rozpiska: odmiany, podgatunki (Bo kostrzewa czerwona może być kępowa, ale także rozłogowa i w dobrej mieszance powinny być obydwa podgatunki)

Dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze inne pytanie, dzisiaj sie okazalo ze bedzie mala demolka mojego trawniczka. Otoz przy tarasie podnosimy do poziomu tarasu, teraz taras jest 10cm nad trawa. Taras dosyc duzy ok 9x6m. W sumie do nwiezienia szacuje bedzie okolo jednej duzej wywotki ziemi. Nie chce zrobic ostrej gorki na sanki i nowa ziemie rozciagne na okolo 4-5m od tarasu zeby w miare lagodne to wyszlo. Jak wiesz pod trawa mam ziemie po pieczarkach, niby bo jak doszlismy do wniosku jest to substrat torfowy wapnowany, czy jakos tak. I teraz pytania

1) ta ziemie kupiwalem ladnych pare lat temu i watpie ze jeszcze bedzie do kupienia, jakiej w takim razie szukac zeby ,,grała,, z reszta, i czy jest mozliwosc ze jak nawioze jakiejs innej ziemi to trawa bedzie jakos zauwazalnie sie roznila

2) jak przygotowac obecna trawe do nawiezienia nowej ziemi, czy najpierw zlac roundapem fragment trawnika gdzie bedzie nowa ziemia i jak wyschnie to dopiero nawiezc czy nic nie robic i na zielona trawe nawozic nowej ziemi

3) czy nie za pozno bedzie na sianie przelom sierpnia i wrzesnia? Bo chce zasiac jak bedziemy wyjezdzali na wakacje, zeby na pare ladnych tygodni nie blokowac dzieciakom calego obejscia tarasu. Dodam ze w czasie naszej nieobecnosci podlewanie bedzie dopilnowane

Chyba tyle, jak masz jeszcze jakies uwagi do calej operacji to chetnie przeczytam

mozna zlać roundapem i przejechać glebogryzarką

Albo po prostu wyciąć darń.

Ziemi do trawników jest sporo ofert w necie.

Niestety, na odległość, nie widząc jej nikt ci nie powie czy jest dobra czy nie.

Firmy wykonawcze mają swoich zaufanych, sprawdzonych dostawców, nie biorą pierwszej lepszej.

Inną jakość będzie widać, jeśli nawieziona ziemia będzie dobra - bo na twojej są problemy z jednolitym odczynem.