Elfir 11.04.2018 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 inny odczyn twojej aktualnej gleby, jak pisałam wcześniej może powodować różnice w zieleni trawy, ze względu na różną przyswajalność składników pokarmowych i powstaną placki w różnych kolorach.jeśli nawieziesz dobrej jakości ziemi to tam kolor będzie wyrównany.A jeśli złej to trawa będzie wyglądała kiepsko.Tak czy inaczej może sie różnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 12.04.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 inny odczyn twojej aktualnej gleby, jak pisałam wcześniej może powodować różnice w zieleni trawy, ze względu na różną przyswajalność składników pokarmowych i powstaną placki w różnych kolorach. jeśli nawieziesz dobrej jakości ziemi to tam kolor będzie wyrównany. A jeśli złej to trawa będzie wyglądała kiepsko. Tak czy inaczej może sie różnić. Elfirku dzwonilem do goscia od ziemi, doctego co wczesniej bralem. Tego substratu torfowego juz nie ma ale ma ta co dawalem pod spod. To jest ciezka czarna gloniasta ziemia, jak wilgotna to od szpadla nie idzie odkleic. Takie cos sie nadaje jako wierchnia warstwa pod trawe? Ma jeszcze taka tylko rozluzniona, comolwiek to znaczy, nie wiem czy wymieszana z piaskiem czy z innej ,,dziury,, i dlatego taka sypka. Nie wiem co mam zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 pod żadnym pozorem!Gdyby to "gloniaste" wymieszał z tym piaszczystym, to byłoby lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 14.04.2018 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Elfir, a jaką trawę najlepiej użyć na dosiewkę? Chodzi o skład, czego powinno być najwięcej? I jeszcze pytanie, co to za piwonia drzewiasta? w sensie odmiany, że jest taka pełna w środku.. http://i1372.photobucket.com/albums/ag337/basia_krk/640621885_2_644x461_hit-piwonia-drzewiasta-skarb-w-kazdym-ogrodzie-dodaj-zdjecia_zpse9fkoujc.jpg Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez Basia_KRK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 14.04.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Elfir, muszę przesadzić hortensje bukietowe, mają już malutkie listki, mogę jeszcze teraz, czy nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.04.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Joana, jak je przesadzisz z dużym kawałem bryły korzeniowej to nic im nie będzie. Swoje tak przesadzałam i nawet tego nie zauważyły.A przycięłaś już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Elfir, a jaką trawę najlepiej użyć na dosiewkę? Chodzi o skład, czego powinno być najwięcej? I jeszcze pytanie, co to za piwonia drzewiasta? w sensie odmiany, że jest taka pełna w środku.. http://i1372.photobucket.com/albums/ag337/basia_krk/640621885_2_644x461_hit-piwonia-drzewiasta-skarb-w-kazdym-ogrodzie-dodaj-zdjecia_zpse9fkoujc.jpg Nie mam pojęcia. Tego są tysiące odmian a roślina u nas mało popularna, bo droga i krótko kwitnie. na dosiewki uzywa się zawsze identycznej odmiany jaka została uzyta na trawniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Elfir, muszę przesadzić hortensje bukietowe, mają już malutkie listki, mogę jeszcze teraz, czy nie bardzo? A stare są? Jak młode to i korzenie jeszcze zwarte i mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 14.04.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 W tamtym roku sadzone, już przycięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 14.04.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Nie mam pojęcia. Tego są tysiące odmian a roślina u nas mało popularna, bo droga i krótko kwitnie. na dosiewki uzywa się zawsze identycznej odmiany jaka została uzyta na trawniku. OK, to odpuszczę tą piwonie. Dziękuję za info dot. trawy - faktycznie, to najpewniejsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 14.04.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Elfir, czy bodziszek, jako okrywowa da radę na takiej skarpie? Słońce od wschodu do południa, i późnym popołudniem także. Obsadziłam w zeszłym roku tą skarpę okrywową różą The Fairy (niestety nie mam zdjęć, a to jest zdjęcie jeszcze bez róży) i pięknie rozrastała się i kwitła aż do samej zimy. Czy to dobry pomysł, aby posadzić też tutaj bodziszka, ale takiego mocno fioletowego? http://i1372.photobucket.com/albums/ag337/basia_krk/IMG_5867_zpss5j2lhcs.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 ale fairy zagłuszy bodziszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monach 15.04.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Elfir, co myślisz o takiej mieszance nasion trawy do wysiania w przydomowym ogrodzie? Życica trwała Bokser – 30 % Życica trwała Naki – 32 % Kostrzewa czerwona Maxima – 10 % Życica wielokwiatowa Turtetra – 10 % Życica westerwoldzka Mowester – 18 % Z góry dzięki za opinię i info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.04.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 ale fairy zagłuszy bodziszka. No tak A co ewentualnie zrobić ze skarpą, żeby np. podnieść optycznie do góry, żeby nie była taka płaska? Znalazłam taką inspirację - myślisz, że to dobry pomysł (jeżówki, trawy?): http://assets3.ogrodowisko.pl/uploads/p/38/383292/original.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.04.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Basiu, a o szałwiach omszonych myślałaś? Na zdjęciu jest chyba lawenda. Ja wolę szałwie. Teraz jest sporo nowości, które są nieco niższe i nie wykładają się. Kwitną też dłużej i oczywiście po przycięciu po pierwszym kwitnieniu powtarzają kwitnienie. Są też oprócz niebieskiej, różowe i białe.Jeżówki u mnie na różance są białe. A z traw może owsica wieczniezielona. Jest ozdobna cały rok, chociaż kępa zajmuje sporo miejsca. A poza tym jest kilka innych do wyboru, które bardzo ładnie komponują się z różami okrywowymi: drżączka średnia, turzyce, rozplenice, trzcinniki, ostnice, nawet niektóre miskanty. Może też bezproblemowe śmiałki darniowe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2018 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Elfir, co myślisz o takiej mieszance nasion trawy do wysiania w przydomowym ogrodzie? Życica trwała Bokser – 30 % Życica trwała Naki – 32 % Kostrzewa czerwona Maxima – 10 % Życica wielokwiatowa Turtetra – 10 % Życica westerwoldzka Mowester – 18 % Z góry dzięki za opinię i info. Jesli zamierzasz tam paść krowy, to może być. Na trawniki się nie nadaje. Życica westerwoldzka Mowester : - Gatunek trawy jednoroczny, - odznacza się szybkim tempem wzrostu, - wykształca głównie pędy kwiatowe, - odmiana pastewna, Gdzie wy wynajdujecie te mieszanki? Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2018 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 No tak A co ewentualnie zrobić ze skarpą, żeby np. podnieść optycznie do góry, żeby nie była taka płaska? Znalazłam taką inspirację - myślisz, że to dobry pomysł (jeżówki, trawy?): http://assets3.ogrodowisko.pl/uploads/p/38/383292/original.jpg Możesz dać krzewy szczepione na pniu np. lilaka Pink Perfume. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 16.04.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Dzięki Elfir, poszukam takiego Na przykład tak można to zagospodarować: http://images66.fotosik.pl/805/4879386b3d2a758b.png http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4879386b3d2a758b.html Elfir, kiedyś przysłałaś mi taką kompozycję mojej rabaty. Moje pytanie dot. piwonii - taka plama to ile to jest sadzonek doniczkowych? Nie chcę znów przesadzić, albo zakupić za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Dobrze rozrośnięta piwonia ma ok. 0,8 m średnicy, więc pewnie 1 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monach 17.04.2018 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Jesli zamierzasz tam paść krowy, to może być. Na trawniki się nie nadaje. Życica westerwoldzka Mowester : - Gatunek trawy jednoroczny, - odznacza się szybkim tempem wzrostu, - wykształca głównie pędy kwiatowe, - odmiana pastewna, Gdzie wy wynajdujecie te mieszanki? Tak myślałem, dzięki za potwierdzenie. Mieszanka dostępna na portalu Aukcyjnym pod hasłem "sportowa, gazonowa" . Poszukam coś lepszego. Pozdrawiam. Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez monach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts